Politiikka

Hallitus lupasi nostaa veteraanien rintama­lisää opposition kovan kritiikin jälkeen

Korjaus on Petteri Orpon mukaan ”pieni mutta symbolisesti tärkeä”. Rintamalisien korotus maksaa valtiolle 60 000 euroa.

Eduskunnan oppositio vetosi maanantaina hallituspuolueisiin voimakkaasti, että ne tekisivät sotaveteraanien rintamalisiin pienen korotuksen ensi vuonna.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) lupasi eduskunnalle, että tämä ”pieni mutta symbolisesti tärkeä asia” tullaan hoitamaan tavalla tai toisella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä ennen oppositio oli käyttänyt asiasta monia paheksuvia puheenvuoroja.

Rintamalisän korotus indeksin mukaisesti maksaa valtiolle noin 60 000 euroa ensi vuonna. Budjettitaloudessa se on minimaalinen summa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rintamalisiin oli tarkoitus tehdä indeksijäädytys, mikä tarkoittaa sitä, että veteraaneille maksettavaa rintamalisää ei olisi korotettu lainkaan ensi vuonna. Rintamalisän jäädytys olisi tehty samassa rysäyksessä kun hallitus jäädyttää muitakin perusturvaetuuksia, esimerkiksi lapsilisät, edellisvuosien tapaan.

Perusturvaetuudet on sidottu kansaneläkeindeksiin, joka nousee suunnilleen hintojen nousun tahtiin. Kun etuuksia ei koroteta, niiden ostovoima leikkaantuu pikku hiljaa. Indeksejä on ensin leikattu ja sitten jäädytetty koko nykyisen hallituskauden ajan.

Ainakin kerran aiemmin hallituspuolueet ovat tehneet samanlaisen poikkeuksen ja jättäneet rintamalisät rauhaan. Rintamalisä on nykyisin hieman yli 49 euroa kuukaudessa niille suomalaisille, joilla on sotavuosilta rintamapalvelusta takanaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolueet pyrkivät vähättelemään jäädytyksen merkitystä ennen Orpon puheenvuoroa. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) sanoi, että sen merkitys olisi ollut 64 senttiä kuukaudessa.

Aila Paloniemi (kesk) sanoi, että veteraaneille on ensi vuoden budjetissa suunnattu paljon merkittävämmin rahaa muun muassa palveluiden kautta.

Antti Rantakangas (kesk) piti rintamalisällä politikointia vastenmielisenä toimintana oppositiolta. Hänen mukaansa rintamalisän päätyminen indeksijäädytyksen kohteeksi oli ”tekninen moka” eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jota johtaa demareiden Krista Kiuru.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusta yritti siis saada asian Sdp:n piikkiin, mutta kyse on hallituksen omasta virheestä lakiesityksen käsittelyn aikana. Kiuru ehdotti asian korjaamista ja jätti vielä muiden Sdp:n edustajien kanssa vastalauseen, kun indeksijäädytyksiä käsiteltiin valiokunnassa. Vastalauseessa rintamalisien korotusten jäädyttämistä pidetään ”erityisen irvokkaana”.

Perusturvaetuuksien indeksijäädytykset sisältyvät erilliseen lakiesitykseen, josta eduskunta äänestää jo tiistaiaamuna. Rintamalisiä ei ehditä korjata kyseiseen lakiesitykseen, vaan hallituksen pitää antaa niistä uusi esitys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnan oppositio antoi jälleen nihkeää palautetta hallituksen talouspolitiikasta, kun eduskunta maanantaina alkoi viimeistellä ensi vuoden budjettia.

Perusturvaetuuksien indeksijäädytykset olivat kritiikin kärjessä. Kaikkiaan niiden jäädytys tarkoittaa 69 miljoonan euron leikkauksia ensi vuonna lähinnä pienituloisilta. Ne koskevat lapsilisien lisäksi muun muassa kansaneläkkeitä ja työttömien peruspäivärahaa sekä työmarkkinatukea.

Sdp:n Timo Harakan mukaan suuri osa suomalaisista ei ole edes huomannut talouskasvua.

”Ensi vuoden budjetissa leikkaukset jatkuvat, muuttumattomina ja yhtä säälimättöminä kuin tänä vuonna, kuin viime vuonna, kuin toissa vuonna.”

Harakan mukaan hallitus leikkasi eläkeläisiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja vähävaraisilta perheiltä aluksi huonon taloustilanteen takia ja lopuksi hyvästä taloustilanteesta huolimatta.

Harakan mukaan hallitus ei ole varautunut talouskasvun puolittamiseen mitenkään eikä saanut kestävyysvajettakaan poistetuksi. Eikä uudistuksiinkaan Harakan mielestä enää kyetä:

”On hyvä, että parkkikiekkojen entistä vapaampi väritys päätettiin jo alkukaudesta, koska enää hallitus ei sitäkään pystyisi uudistamaan.”

Vasemmistoliiton Kari Uotilan mukaan hallitus on tehnyt leikkausten perustelut tyhjiksi, kun on samaan aikaan tehnyt isot veronkevennykset.

HS uutisoi sunnuntaina, että tänä vuonna Suomi pystyy yllättäen lyhentämään valtionvelkaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Uotilan mukaan ei ole yllättävää, että vaikka hallituksella on yllättäen kaksi miljardia euroa enemmän rahaa kuin se vielä hetki sitten luuli, niin ”kurituslinjasta” pidetään silti kiinni.

Hallituspuolueiden edustajat korostivat sitä, että velan lyhentäminen on historiallista. Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan näin tapahtuu ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

”Tämä on merkittävä virstanpylväs Suomen tervehdyttämisen tiellä”, Heinonen sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan kenenkään ei ole syytä paukutella henkseleitään velan lyhentämisen takia, koska ensi vuoden budjettikin on rakennettu velanotolle. Siksi Orpon mukaan ei ole syytä myöskään perua mitään.

Orpon mukaan myös tuoreet kestävyysvajearviot osoittavat, että finanssipolitiikkaa ei ole varaa keventää. Valtiovarainministeriö arvioi maanantaina, että Suomen kestävyysvaje on kasvanut takaisin lähes neljäksi prosentiksi suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Vielä syyskuussa kestävyysvajeeksi arvioitiin runsas kolme prosenttia.

Orpon mukaan hallitus on kuronut kestävyysvajetta umpeen neljä miljardia euroa, ja nyt se taas karkaa kaksi miljardia euroa lisää.

Hallituspuolueet korostivat puheissaan myös sitä, että työllisyys on parantunut merkittävästi. Keskustan Olavi Ala-Nissilä muisti korostaa myös sitä, että ensi vuonna pienimmät eläkkeet ja päivärahat nousevat.

Eduskunta äänestää tällä viikolla voimaan valtion ensi vuoden budjetin. Maanantaina alkanut ja koko viikon kestävä budjetin käsittely päättää eduskunnan syysistuntokauden.

Valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön mukaan Suomen talouden näkymät ovat edelleen suotuisat, mutta nopeimman kasvun arvioidaan olevan jo takanapäin.

Hallituspuolueilla on valtiovarainvaliokunnassa enemmistö, joten valiokunta kiitteli mietinnössään sitä, että hallitus on noudattanut talouden säästöohjelmaa ja menokuria myös viimeisessä talousarvioesityksessään.

Kaikki oppositiopuolueet tekivät budjettiin omat vastalauseensa, jotka perustuvat niiden vaihtoehtobudjetteihin. Niistä keskusteltiin erikseen aiemmin syksyllä.

Ensi vuoden budjetin loppusumma on 55,5 miljardia euroa, mikä on noin 300 miljoonaa euroa vähemmän kuin tämän vuoden varsinainen talousarvio.

Kutistuminen johtuu siitä, että talouden kasvu on alentanut muun muassa työllisyyden hoitoon tarvittavia menoja. Lisäksi hallituksen kärkihankkeet päättyvät eikä niihin enää ensi vuonna varata rahaa.

Työllisyysasteen arvioidaan nousevan ensi vuoden aikana 72,4 prosenttiin. Vaalikauden aikana työllisten määrä on kasvanut yli 110 000 henkilöllä.

Budjetti on talouden hyvästä menosta huolimatta 1,6 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan velkaa ottamalla. Oppositio tarttui tähän jo budjetin lähetekeskustelussa syyskuussa: hallitus sai sapiskaa siitä, ettei kerää puskuria huonojen aikojen varalle, vaan on keskittynyt keventämään verotusta.

Ensi vuonna hallitus jatkaa muun muassa autoveron alentamista ja tupakkaveron korotuksia. Asuntolainan korkovähennystä rajoitetaan edelleen.

Palkansaajien verotus pysyy lähes ennallaan. Ansiotuloverotukseen hallitus tekee kevennyksiä korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä eläketulovähennyksiä. Ne yhteensä ovat noin 130 miljoonaa euroa.

Alkoholiverotus nousee 30 miljoonaa euroa, virvoitusjuomavero 25 miljoonaa euroa ja energiaverotus 22 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  5. 5

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  8. 8

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  9. 9

   Etelässä joka kymmenes on kokenut laturaivoa – Kunnille ja keskuksille tehtiin ohjeistus, jotta hiihtoreiteille saataisiin rauha

  10. 10

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  9. 9

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää