Politiikka

Eduskunnalla on toinenkin istuntosali – budjettiviikolla kansanedustajien oma kuppila on täynnä elämää, juoruja ja työntekoa

Kuppila on auki niin pitkään kuin istunto kestää, vaikka aamukahteen. Iltamyöhällä pöydissä syödään makkaraa, odotellaan puheenvuoroa, juoruillaan ja puhutaan politiikkaa.

Eduskunta viimeistelee tällä viikolla ensi vuoden budjetin. Se on viikko, jolloin eduskunnan kahvila on talon ehdoton keskipiste.

Budjettikeskustelu tarkoittaa äänestyksiä, ministereiden puheenvuoroja ja iltamyöhään jatkuvaa täysistuntokeskustelua budjetin rahanrei’istä – sekä odottelua. Useimmat kansanedustajat viettävät päivän aikana puheenvuorojensa välillä ainakin pienen tovin kahvilassa, ”kuppilassa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuppilassa kelpaa istua. Se on tilana yhtä kaunis kuin muukin Eduskuntatalo. Korkeat ikkunat aukeavat kohti Helsingin keskustaa, ja salin toista reunaa rytmittävät luunväriset kaksoispylväät. Avaran salin pöytiin mahtuu paljon väkeä.

HS seurasi tämän viikon tiistaipäivän kulkua kuppilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päivä lähtee käyntiin kello 10, kun kansanedustajat ensin käyvät painamassa nappia kaikkiaan 40 erillisessä budjettiäänestyksessä.

Sen jälkeen sivupöydässä istuvat nokikkain keskustan pitkän linjan edustajat Timo Kalli ja Seppo Kääriäinen. Kumpikin jättää eduskunnan keväällä.

”Tämä on kuin toinen istuntosali”, Kääriäinen sanoo kuppilasta. ”Jos jotakin jää ikävä, niin kuppilaa ja täällä käytäviä keskusteluita. Jotain pitäisi miettiä tilalle. Maalla on onneksi vielä huoltoasemia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalli kertoo pistäytyvänsä kuppilassa kymmeniä kertoja päivässä. ”Tämä on ilmapiirin mittauspaikka. Täällä jokainen yrittää kaivaa erilaisia tiedonjyviä omilta ja naapureilta.”

Mitä konkareiden poliittinen vainu sanoo tämän hetken ilmapiiristä?

”Oppositio yrittää nyt jo käydä vaalikamppailua. Aika pienistä asioista yrittää saada aikaan mielikuvia, joiden kuvittelee kestävän vaaleihin asti. Ne kuivahtavat joulutaukoon”, kuuluu yhteinen tuomio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kääriäisen mukaan kevään lyhyt istuntokausi tulee olemaan raivokas.

”Loppuaika vaaleihin saakka voi olla hyvinkin arvaamaton keskusteluteemojen osalta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori polvi on kuppilasuhteessaan heikompi kuin edeltäjänsä. Kääriäisen ja Kallin aloittaessa eduskuntauransa kuppilaan kerääntyi enemmän porukkaa ja keskustelut olivat intensiivisempiä. Silloin eduskunnan työtapakin oli erilainen: oli yöistuntoja, ja äänestyksiä piti kytätä pitkin päivää, ettei vahingossa ollut poissa.

Silloin oli jokaisena istuntopäivänä kuhinaa, kaksikko muistelee vähän haikeana. Nyt yöistunnot on vähennetty minimiin ja äänestykset on keskitetty istuntojen alkuun. Kuppilassa on välillä Kallin mielestä kovin kalseita ja kylmiä päiviä.

”Yksilöllistyminen, joka leimaa koko yhteiskunnan elämää, näkyy myös täällä”, Kääriäinen sanoo.


Juhana Vartiainen tallustaa vastaan. Hän on ensimmäistä kauttaan päättävä kansanedustaja, siis täysin tulokas Kalliin ja Kääriäiseen verrattuna. Kysytään kuin itsenäisyyspäivän juhlissa: mitä kuppila sinulle merkitsee?

”Tämä on tyylikäs ympäristö. On hienoa olla töissä näin hienossa rakennuksessa”, Vartiainen sanoo. Hän tunnustaa, että viettää kirjoitustöiden takia paljon aikaa omassa työhuoneessaan, joka on Pikkuparlamentin eli eduskunnan lisärakennuksen puolella, pitkän maanalaisen yhdyskäytävän päässä.

”En harrasta juoruilua enkä sosialiseeraamista”, Vartiainen sanoo. Hän ei malta olla lisäämättä: ”Parhaillaan mietin seuraavan hallituksen ohjelmaa talouden ja työllisyyden osalta.”

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen avustaja Dimitri Qvintus on nuoriso-osastoa, mutta viihtyy läppäreineen kuppilan lasipöydän ääressä.

Hänelle kuppila on monitoimitila ja työhuone, jossa voi tavata toimittajia, toisia avustajia, poliitikkoja ja vieraita.


Välillä pöydissä juorutaan. Vähän ilkeästikin, sellaista politiikassa joskus on.

Qvintuksen esimies Rinne tulee istumaan pöytään ja todistaa saman tien päinvastaista. Puhe kiertyy ajankohtaiseen lakihankkeeseen, ja Rinne kehuu yhtä hallituksen kansanedustajaa vuolaasti.

Kehujen kohde jääköön nyt kertomatta, kun kyseessä ei ole Rinteen haastattelu, vaan taustakeskustelu. Niitä poliitikot käyvät kuppilassa parveilevien toimittajien kanssa päivittäin.

Luottamuksellinen keskustelu on meneillään myös naapuripöydässä, jossa Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa näkyy tapaavan kansanedustaja Markku Pakkasen (kesk). Lobbaritkin pääsevät kuppilaan kansanedustajien vieraina.

Dimitri Qvintuksen mielestä kuppilassa on kaupungin parhaimmat keitot. Lohikeitto häviää juuri Silvia Modigin (vas) lautaselta tuulensuojaan.

”Täällä on vähän kuin Linnan juhlissa, voit aloittaa keskustelun kenen kanssa tahansa”, Modig sanoo.

Kuppilassa on Modigin mukaan kuitenkin kirjoittamaton sääntö, että jos kollega on rauhassa istuskelemassa vaikka kahvilla, häntä ei aleta haastaa jostakin poliittisesta erimielisyydestä. Sellaisen debatin paikka on muualla.

Täysistunnossa tulisesti väitelleet voivat kuppilassa istua sujuvasti samassa pöydässä.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk) pitää pienen palopuheen siitä, että eduskunnassa on liian vähän naisia valiokuntien puheenjohtajana. Naisten pitää pyrkiä enemmän, mennä vaativille paikoille. Ja kuppilassa voi toimia kuten Anttila opettaa:

”Kun on äijäkööri koolla, niin sinne pitää heti mennä selvittämään, mitä on tekeillä.”


Välillä sorinan yli kuuluu tuuuuuut-toitotus. Summeri kertoo, että budjetin pääluokan esittelevä ministeri aloittaa puheenvuoronsa. Valtiovarainministeriön kohdalla kuppila hieman tyhjenee.


Vihreiden Ozan Yanar istuu eduskunta-avustaja Saida Mäki-Penttilän kanssa ikkunanvieruspöydässä ja alleviivaa HS:n paperilehden juttua kestävyysvajeesta. Yanar kertoo tottuneensa lukemaan lehteä näin, kuulakärkikynä kädessä. Vieressä odottaa nippu vanhemmista paperi-Hesareista revittyjä juttuja.

Näky lämmittää toimittajan sydäntä, mutta täytyy kurkistaa naapuripöytään. Perussuomalaisten Arja Juvonen istuu seurueen keskipisteenä edessään iso sellofaaniin kääritty piparkakkutalo.


Talon lahjoittaneet ovat Jan Johansson, Ilkka Kouri ja Juha Penttinen Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:stä. Juvonen on puhunut pitkään sen puolesta, että varusmiehet ja -naiset sekä siviilipalvelusmiehet tulisivat samanlaisen lisävakuutuksen piiriin kuin kriisinhallintajoukoissa olevat. Ensi vuoden alusta tästä tulee laki voimaan, ja palvelusaikana vammautuneet tulevat jatkossa saamaan korvauksia.

”Minulle ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin, että näin tultaisiin kiittämään”, Juvonen sanoo.


Kuppilassa tapahtuu siis kauniita asioita, myös kahden ihmisen välillä. Kun Maarit Feldt-Rantaa (sd) pyytää kertomaan hauskimman kuppilamuistonsa, hän esittelee pöydän, jossa rakastui puolisoonsa, MTV:n uutisten toimittajaan Vesa Kallionpäähän.

Kuppila on auki niin pitkään kuin istunto kestää, mikä tarkoittaa budjettiviikolla, että syötävää ja juotavaa voi ostaa pikkutunneille asti. Eduskunnan kaksi muuta ravintolaa menevät kiinni pian lounasajan jälkeen.

Kuppilan hinnat ovat edulliset. Kahvi maksaa 90 senttiä, mutta vain paikan päällä juotuna. Jos ottaa epäekologisen pahvikahvin mukaansa, hinta melkein tuplaantuu.

Ravintolaesimies Kati Suomalainen on ollut eduskunnassa töissä parikymmentä vuotta ja tietää, mistä edustajat pitävät pitkään venyvinä istuntopäivinä. Perinteestä ei tingitä: kello 19 jälkeen kuppilassa tulee aina tarjolle makkaroita. Niitä saa tiskin alta tarvittaessa jo aikaisemminkin.

Viime vuosina smoothiet, hedelmäsalaatit ja välipalapuurot ovat nousseet suureen suosioon. Myös vegaanisia sämpylöitä kysytään yhä enemmän.

”Mutta kun vietetään pitkiä iltaistuntoja, niin peruslihapiirakat nakilla ovat toivottua herkkua, jotka humahtavat ilta-aikaan tiskistä. Viimeisellä viikolla myös karkkihylly vetää puoleensa, kun iltaistunnoissa tarvitaan sokeria.”


Puolustusministeriön pääluokan käsittely alkaa kello 18:30. Se puhutaan loppuun 57 puheenvuoron voimin.

Välillä kuppilassa piipahtaa edustajia puhkumassa raivoaan siitä, miten Senaatti-kiinteistöt kynii vuokrillaan puolustusvoimia. Käytössä on lähinnä kuppilan etuosan ”ykköspöytä”, jossa ruumiillistuu Sirkka-Liisa Anttilan kuvailema äijäkööri.

Varapuhemies Tuula Haatainen (sd) käy tankkaamassa makkaroilla ennen kuin siirtyy saliin jakamaan puheenvuoroja. Edustajat vähenevät vähenemistään, mutta puhe vain jatkuu – kello on minuuttia vaille yksi, kun talo ja kuppila viimein hiljenevät.

Alla videossa jutun kirjoittajan Teija Sutisen esitys HS:n Mustassa laatikossa syksyltä 2017. Aiheena Suomen kaunein kuppila eli eduskunnan kahvila.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  5. 5

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  6. 6

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  9. 9

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää