Politiikka

Eduskunnalla on toinenkin istuntosali – budjettiviikolla kansanedustajien oma kuppila on täynnä elämää, juoruja ja työntekoa

Kuppila on auki niin pitkään kuin istunto kestää, vaikka aamukahteen. Iltamyöhällä pöydissä syödään makkaraa, odotellaan puheenvuoroa, juoruillaan ja puhutaan politiikkaa.

Eduskunta viimeistelee tällä viikolla ensi vuoden budjetin. Se on viikko, jolloin eduskunnan kahvila on talon ehdoton keskipiste.

Budjettikeskustelu tarkoittaa äänestyksiä, ministereiden puheenvuoroja ja iltamyöhään jatkuvaa täysistuntokeskustelua budjetin rahanrei’istä – sekä odottelua. Useimmat kansanedustajat viettävät päivän aikana puheenvuorojensa välillä ainakin pienen tovin kahvilassa, ”kuppilassa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuppilassa kelpaa istua. Se on tilana yhtä kaunis kuin muukin Eduskuntatalo. Korkeat ikkunat aukeavat kohti Helsingin keskustaa, ja salin toista reunaa rytmittävät luunväriset kaksoispylväät. Avaran salin pöytiin mahtuu paljon väkeä.

HS seurasi tämän viikon tiistaipäivän kulkua kuppilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päivä lähtee käyntiin kello 10, kun kansanedustajat ensin käyvät painamassa nappia kaikkiaan 40 erillisessä budjettiäänestyksessä.

Sen jälkeen sivupöydässä istuvat nokikkain keskustan pitkän linjan edustajat Timo Kalli ja Seppo Kääriäinen. Kumpikin jättää eduskunnan keväällä.

”Tämä on kuin toinen istuntosali”, Kääriäinen sanoo kuppilasta. ”Jos jotakin jää ikävä, niin kuppilaa ja täällä käytäviä keskusteluita. Jotain pitäisi miettiä tilalle. Maalla on onneksi vielä huoltoasemia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalli kertoo pistäytyvänsä kuppilassa kymmeniä kertoja päivässä. ”Tämä on ilmapiirin mittauspaikka. Täällä jokainen yrittää kaivaa erilaisia tiedonjyviä omilta ja naapureilta.”

Mitä konkareiden poliittinen vainu sanoo tämän hetken ilmapiiristä?

”Oppositio yrittää nyt jo käydä vaalikamppailua. Aika pienistä asioista yrittää saada aikaan mielikuvia, joiden kuvittelee kestävän vaaleihin asti. Ne kuivahtavat joulutaukoon”, kuuluu yhteinen tuomio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kääriäisen mukaan kevään lyhyt istuntokausi tulee olemaan raivokas.

”Loppuaika vaaleihin saakka voi olla hyvinkin arvaamaton keskusteluteemojen osalta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori polvi on kuppilasuhteessaan heikompi kuin edeltäjänsä. Kääriäisen ja Kallin aloittaessa eduskuntauransa kuppilaan kerääntyi enemmän porukkaa ja keskustelut olivat intensiivisempiä. Silloin eduskunnan työtapakin oli erilainen: oli yöistuntoja, ja äänestyksiä piti kytätä pitkin päivää, ettei vahingossa ollut poissa.

Silloin oli jokaisena istuntopäivänä kuhinaa, kaksikko muistelee vähän haikeana. Nyt yöistunnot on vähennetty minimiin ja äänestykset on keskitetty istuntojen alkuun. Kuppilassa on välillä Kallin mielestä kovin kalseita ja kylmiä päiviä.

”Yksilöllistyminen, joka leimaa koko yhteiskunnan elämää, näkyy myös täällä”, Kääriäinen sanoo.


Juhana Vartiainen tallustaa vastaan. Hän on ensimmäistä kauttaan päättävä kansanedustaja, siis täysin tulokas Kalliin ja Kääriäiseen verrattuna. Kysytään kuin itsenäisyyspäivän juhlissa: mitä kuppila sinulle merkitsee?

”Tämä on tyylikäs ympäristö. On hienoa olla töissä näin hienossa rakennuksessa”, Vartiainen sanoo. Hän tunnustaa, että viettää kirjoitustöiden takia paljon aikaa omassa työhuoneessaan, joka on Pikkuparlamentin eli eduskunnan lisärakennuksen puolella, pitkän maanalaisen yhdyskäytävän päässä.

”En harrasta juoruilua enkä sosialiseeraamista”, Vartiainen sanoo. Hän ei malta olla lisäämättä: ”Parhaillaan mietin seuraavan hallituksen ohjelmaa talouden ja työllisyyden osalta.”

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen avustaja Dimitri Qvintus on nuoriso-osastoa, mutta viihtyy läppäreineen kuppilan lasipöydän ääressä.

Hänelle kuppila on monitoimitila ja työhuone, jossa voi tavata toimittajia, toisia avustajia, poliitikkoja ja vieraita.


Välillä pöydissä juorutaan. Vähän ilkeästikin, sellaista politiikassa joskus on.

Qvintuksen esimies Rinne tulee istumaan pöytään ja todistaa saman tien päinvastaista. Puhe kiertyy ajankohtaiseen lakihankkeeseen, ja Rinne kehuu yhtä hallituksen kansanedustajaa vuolaasti.

Kehujen kohde jääköön nyt kertomatta, kun kyseessä ei ole Rinteen haastattelu, vaan taustakeskustelu. Niitä poliitikot käyvät kuppilassa parveilevien toimittajien kanssa päivittäin.

Luottamuksellinen keskustelu on meneillään myös naapuripöydässä, jossa Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa näkyy tapaavan kansanedustaja Markku Pakkasen (kesk). Lobbaritkin pääsevät kuppilaan kansanedustajien vieraina.

Dimitri Qvintuksen mielestä kuppilassa on kaupungin parhaimmat keitot. Lohikeitto häviää juuri Silvia Modigin (vas) lautaselta tuulensuojaan.

”Täällä on vähän kuin Linnan juhlissa, voit aloittaa keskustelun kenen kanssa tahansa”, Modig sanoo.

Kuppilassa on Modigin mukaan kuitenkin kirjoittamaton sääntö, että jos kollega on rauhassa istuskelemassa vaikka kahvilla, häntä ei aleta haastaa jostakin poliittisesta erimielisyydestä. Sellaisen debatin paikka on muualla.

Täysistunnossa tulisesti väitelleet voivat kuppilassa istua sujuvasti samassa pöydässä.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk) pitää pienen palopuheen siitä, että eduskunnassa on liian vähän naisia valiokuntien puheenjohtajana. Naisten pitää pyrkiä enemmän, mennä vaativille paikoille. Ja kuppilassa voi toimia kuten Anttila opettaa:

”Kun on äijäkööri koolla, niin sinne pitää heti mennä selvittämään, mitä on tekeillä.”


Välillä sorinan yli kuuluu tuuuuuut-toitotus. Summeri kertoo, että budjetin pääluokan esittelevä ministeri aloittaa puheenvuoronsa. Valtiovarainministeriön kohdalla kuppila hieman tyhjenee.


Vihreiden Ozan Yanar istuu eduskunta-avustaja Saida Mäki-Penttilän kanssa ikkunanvieruspöydässä ja alleviivaa HS:n paperilehden juttua kestävyysvajeesta. Yanar kertoo tottuneensa lukemaan lehteä näin, kuulakärkikynä kädessä. Vieressä odottaa nippu vanhemmista paperi-Hesareista revittyjä juttuja.

Näky lämmittää toimittajan sydäntä, mutta täytyy kurkistaa naapuripöytään. Perussuomalaisten Arja Juvonen istuu seurueen keskipisteenä edessään iso sellofaaniin kääritty piparkakkutalo.


Talon lahjoittaneet ovat Jan Johansson, Ilkka Kouri ja Juha Penttinen Asevelvollisena vammautuneiden tuki ry:stä. Juvonen on puhunut pitkään sen puolesta, että varusmiehet ja -naiset sekä siviilipalvelusmiehet tulisivat samanlaisen lisävakuutuksen piiriin kuin kriisinhallintajoukoissa olevat. Ensi vuoden alusta tästä tulee laki voimaan, ja palvelusaikana vammautuneet tulevat jatkossa saamaan korvauksia.

”Minulle ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin, että näin tultaisiin kiittämään”, Juvonen sanoo.


Kuppilassa tapahtuu siis kauniita asioita, myös kahden ihmisen välillä. Kun Maarit Feldt-Rantaa (sd) pyytää kertomaan hauskimman kuppilamuistonsa, hän esittelee pöydän, jossa rakastui puolisoonsa, MTV:n uutisten toimittajaan Vesa Kallionpäähän.

Kuppila on auki niin pitkään kuin istunto kestää, mikä tarkoittaa budjettiviikolla, että syötävää ja juotavaa voi ostaa pikkutunneille asti. Eduskunnan kaksi muuta ravintolaa menevät kiinni pian lounasajan jälkeen.

Kuppilan hinnat ovat edulliset. Kahvi maksaa 90 senttiä, mutta vain paikan päällä juotuna. Jos ottaa epäekologisen pahvikahvin mukaansa, hinta melkein tuplaantuu.

Ravintolaesimies Kati Suomalainen on ollut eduskunnassa töissä parikymmentä vuotta ja tietää, mistä edustajat pitävät pitkään venyvinä istuntopäivinä. Perinteestä ei tingitä: kello 19 jälkeen kuppilassa tulee aina tarjolle makkaroita. Niitä saa tiskin alta tarvittaessa jo aikaisemminkin.

Viime vuosina smoothiet, hedelmäsalaatit ja välipalapuurot ovat nousseet suureen suosioon. Myös vegaanisia sämpylöitä kysytään yhä enemmän.

”Mutta kun vietetään pitkiä iltaistuntoja, niin peruslihapiirakat nakilla ovat toivottua herkkua, jotka humahtavat ilta-aikaan tiskistä. Viimeisellä viikolla myös karkkihylly vetää puoleensa, kun iltaistunnoissa tarvitaan sokeria.”


Puolustusministeriön pääluokan käsittely alkaa kello 18:30. Se puhutaan loppuun 57 puheenvuoron voimin.

Välillä kuppilassa piipahtaa edustajia puhkumassa raivoaan siitä, miten Senaatti-kiinteistöt kynii vuokrillaan puolustusvoimia. Käytössä on lähinnä kuppilan etuosan ”ykköspöytä”, jossa ruumiillistuu Sirkka-Liisa Anttilan kuvailema äijäkööri.

Varapuhemies Tuula Haatainen (sd) käy tankkaamassa makkaroilla ennen kuin siirtyy saliin jakamaan puheenvuoroja. Edustajat vähenevät vähenemistään, mutta puhe vain jatkuu – kello on minuuttia vaille yksi, kun talo ja kuppila viimein hiljenevät.

Alla videossa jutun kirjoittajan Teija Sutisen esitys HS:n Mustassa laatikossa syksyltä 2017. Aiheena Suomen kaunein kuppila eli eduskunnan kahvila.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

  3. 3

   Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Tiistaiaamu Etelä-Suomessa talven kylmin: Vihdissä -33 astetta

  6. 6

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  7. 7

   Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta

  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää