Politiikka    |   Lauantaivieras

Annika Lapintien johtama perustuslakivaliokunta teki tiedustelulakeihin paljon korjauksia – ”Olen varma, että kaikki otetaan huomioon”

Annika Lapintie aikoo lopettaa parlamentaarikon uransa huipulla. ”Tämä on kyllä urani ykköstehtävä”, hän sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas), 63, huokaisee ja heittää ilmoille hartaan toiveen: ”Toivottavasti perustuslakivaliokunta on saanut työnsä valmiiksi.”

Puhe on tiedustelulaeista, joista hänen johtamansa valiokunta sai valmiiksi lausunnot marraskuussa. Perustuslakivaliokunta tarkisti, että kansalaisten yksityisyyteen puuttuvat siviili- ja sotilastiedustelulait ovat perustuslain mukaisia, mutta minkäänlaisia poliittisia linjauksia se ei tehnyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti perustuslakivaliokunta löysi kymmeniä kohtia, joita hallinto- ja puolustusvaliokuntien pitää muuttaa tai tarkentaa. Kyse oli esimerkiksi siitä, että valiokunta edellyttää suojelupoliisin (Supo) ja sotilastiedustelun kertovan kohteelleen jälkikäteen selailutietojen ja sähköpostin liikennöintitietojen seurannasta internetissä.

”Toivottavasti-sana tarkoittaa sitä, että jos hallintovaliokunta ja puolustusvaliokunta päätyvät perustuslakivaliokunnan kannoista poikkeaviin ratkaisuihin, niin lait pitää tuoda takaisin perustuslakivaliokuntaan”, Lapintien muistuttaa perustuslakivaliokunnan mahdista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten hän lisää: ”Minulla ei kyllä ole mitään syytä uskoa, että perustuslakivaliokunnan tahtoa ei noudatettaisi. Olen varma, että kaikki otetaan huomioon”.

Jos tiedustelulait palaisivat vielä kerran perustuslakivaliokuntaan, se myöhästyttäisi tiedustelulakien voimaantuloa entisestään. ”Tiedustelulakeja on jo valmisteltu yhtä kauan kuin sotea [sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta]”, Lapintie muistuttaa.

Sote on perustuslakivaliokunnassa nyt kolmatta kertaa ”ei-hyvän valmistelun” vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapintien mukaan tiedustelulait ovat ”sinänsä huolellisesti valmisteltuja”. Muutoksia perustuslakivaliokunnasta tuli kuitenkin paljon, koska asia on laaja ja monimutkainen.

”Sen lisäksi hallituksen esitysten ja valiokuntakäsittelyiden välillä tuli uutta oikeuskäytäntöä, Euroopan unionin tuomioistuimesta esimerkiksi. Uusi käytäntö kiristi massavalvonnan kieltoa ja tiukensi tiedusteluviranomaisten oikeutta luovuttaa henkilötietoja ulkomaille.”

Lain pitkällinen valmistelu tuotti siis loppusuoralla sen hyödyn, että kansalaisten ihmisoikeudet piti ottaa entistä paremmin huomioon tiedustelulaeissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmään vuodesta 1995 kuulunut Lapintie on nyt valtansa huipulla.

Hän johtaa valiokuntaa, jolla on kunniakas ja kunnioitettu tehtävä valvoa ennakolta, että kaikki säädettävät lait ovat Suomen perustuslain mukaisia. Samalla perustuslakivaliokunta tarkistaa, että säädettävät lait ovat Suomen allekirjoittamien ihmisoikeussopimusten sekä Euroopan unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantojen mukaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perustuslakivaliokunnan tekemiä huomautuksia on pidetty velvoittavina koko eduskunnan 110-vuotisen historian ajan”, Lapintie sanoo pienoinen ylpeys äänessään.

Suomessa ei enää voi säätää poikkeuslakeja, joten eduskunnan on noudatettava perustuslakivaliokunnan ponneksi nostamia huomautuksia.

”Perustuslakivaliokunta ei itse tee poliittista harkintaa. Muiden valiokuntien tehtävä on miettiä asioita myös tarkoituksenmukaisuuden näkökulmasta”, Lapintie muistuttaa.

Osa perustuslakivaliokunnan huomautuksista on vähemmän sitovia kuin ponnet. Jos erikoisvaliokunta rikkoo näitä huomautuksia, sen pitää perustella päätöksensä.

”Tiedustelulakien osalta olen varma, että erikoisvaliokunnat toteuttavat myös ponsien ulkopuoliset muutokset.”

Perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomiota muun muassa siihen, että toimittaja saattaa menettää oikeutensa lähdesuojaan ulkomailla. Supo ja sotilastiedustelu saisivat nimittäin harkinnanvaraisesti päättää, kohdistavatko ne ulkomaantiedustelua suomalaisten lääkärien, asianajajien, pappien ja toimittajien tiedustelukiellon alaiseen viestintään, perustuslakivaliokunta tulkitsee.

”Perustuslakivaliokunnan mielestä virkamiehen perustuslakiin perustuva velvollisuus olla ulkomaillakaan ollessaan toimimatta tavalla, joka loukkaa perus- ja ihmisoikeuksia, ei voi perustua näin avoimella sääntelyllä määriteltyyn laajaan harkintavaltaan. Valiokunnan mielestä sääntelyä on täsmennettävä olennaisesti”, perustuslakivaliokunta vaatii.

Tiedustelulakeihin perehtyneet asiantuntijat ovat esittäneet runsaasti myös kriittisiä huomioita siitä, mikä on kansalaisten oikeus tietää itseensä kohdistuneesta tiedustelusta. Erikoisvaliokunnat nyt käyvät lävitse näitä lausuntoja.

Lapintie kiistää syytökset, joiden mukaan perustuslakivaliokunta olisi tulppa tehokkaassa lainsäädännössä.

”Mielestäni perustuslakivaliokunta työskentelee tehokkaasti, todella tehokkaasti.”

Vaihtoehto lakien perustuslainmukaisuuden takaamiseksi olisi perustuslakituomioistuin. Se tutkisi lakien perustuslainmukaisuuden jälkikäteen.

”Se olisi hyvin ongelmallinen malli, koska tuomioistuimen ja eduskunnan välille tulisi jännitteitä. Siitä syntyisi äärimmäisen ongelmallinen valtiomahtien välinen kitka”, Lapintie sanoo.

Lapintien mielestä perustuslakituomioistuinten ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden nimitykset ovat äärimmäisen politisoituneita, mutta Suomessa on toisin.

”Perustuslakivaliokunnassa kansanedustajat eivät työskentele omien puolueidensa etujen ajajana. Muissa valiokunnissa näin voi tehdä”, Lapintie puolustaa suomalaista parlamentarismia.

Annika Lapintien poliittinen tausta on Turun Akateemisessa sosialistiseurassa, jossa opiskelijat edustivat kommunistisen puolueen enemmistöä eli maltillisempaa siipeä.

”Olen ollut tylsä, asiaan keskittyvä poliitikko.”

Perustuslaillisia oikeuksia kannatti 1970- ja 1980-luvuilla erityisesti äärioikeisto. Nykyisin osa oikeistosta pitää perustuslain noudattamista turhana perustuslakifundamentalismina ja perustuslakiin vetoaa mielellään vasemmisto.

Lapintie selittää asiaa sillä, että perustuslaki on muuttunut eli täydentynyt.

”Vuonna 1995 eduskunta lisäsi perustuslakiin taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet. Kansalaisten oikeudet esimerkiksi koulutukseen ja sosiaaliturvaan korostuivat”, Lapintie muistuttaa.

Ennen pinnalla oli muun muassa oikeiston korostama omistuksen suoja, mutta rinnalle on tullut esimerkiksi oikeus ympäristöön.

”Oikeiston ja vasemmiston näkemykset ovat samalla sekoittuneet”, Lapintie arvioi.

Lapintie myöntää auliisti, että edellisessä tehtävässä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän ei saanut kollegoiltaan nykyisenlaista arvostusta.

”Tämä on kyllä urani ykköstehtävä. Perustuslakivaliokunnan työ on arvostettua, välttämätöntä ja tärkeää eikä minkäänlaista painostusta tule”, Lapintie sanoo.

Viimeksi hän sai kehuja eduskunnan täysistunnossa puoluekentän laidasta laitaan. ”Häivähti mielessä vasemmistolaisten vanha sanonta, että kun porvari kehuu, niin tarkista linjaasi”, Lapintie vitsailee.

Lapintie aikoo lopettaa parlamentaarikon uransa huipulla eikä aio asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Varsinais-Suomen vaalipiirin ääniään hän ei aio testamentata kenellekään.

”Mutta uskon, että Li Andersson kerää paljon ääniä.”


Viisi kysymystä Annika Lapintielle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Kuurojen liiton edustajat aiheesta viittomakielisten oikeudet ja heidän mahdollisuutensa saada palveluita.”

2. Ketä hallituspuolueen edustajaa arvostat?

Annika Saarikkoa (kesk). Hän päätyi hyvinkin vaikeaan tehtävään [perhe- ja peruspalveluministeriksi] ja hoitaa hyvin suurta sote-ratkaisua.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Mökillä aloitin ja edelleen on kesken Emmi Itärannan Teemestarin kirja, joka kertoo elämästä tulevaisuuden tuhotulla maapallolla.”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Läheisten parissa oleminen sekä tietysti veneily Turun saaristossa. Tällä hetkellä on kolmas lapsenlapsi tulossa.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Turussa tapaamme perhettä, sukulaisia ja ystäviä.”

Kuka?

Annika Lapintie


 Syntynyt vuonna 1955 Turussa.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari.

 Kävi vuonna 1984 ulkoasiainministeriön kansainvälisten asiain valmennuskurssin.

 Eduskuntaan vuoden 1995 vaaleissa, mitä ennen Turun työvoimapiirin lakimies.

 Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja sekä puhemiesneuvoston jäsen 2015–, lakivaliokunnan jäsen 1995–2003 ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2006–2015.

 Harrastaa purjehdusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  8. 8

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  9. 9

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  10. 10

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  5. 5

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää