Politiikka    |   HS-gallup

Timo Soinin suosio ulkoministerinä on painunut pohja­lukemiin – kansan arvioissa Petteri Orpo on onnistunut paremmin kuin Soini ja Juha Sipilä

Hallituksen suosio on kohentunut aavistuksen. Tulos on hallituksen toimikauden parhaimmistoa. Kansa arvioi vihreiden oppositiopolitiikan lähes yhtä hyväksi kuin Sdp:n.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) suosio on HS-gallupissa kaikkien aikojen pohjalukemissa.

Mielipidemittauksessa kysyttiin vastaajilta, miten hallituksen keskeiset ministerit ovat onnistuneet tehtävissään. Vastanneista 48 prosenttia eli melkein joka toinen arvioi Soinin onnistuneen huonosti tai erittäin huonosti. Vajaa viidesosa eli 18 prosenttia katsoo hänen onnistuneen vähintään melko hyvin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin suosioon on tullut selvä lommo verrattuna edelliseen, kesäkuussa tehtyyn mittaukseen. Silloin 39 prosenttia arvioi hänen toimintansa huonoksi tai erittäin huonoksi.

Syksyn aikana Soini sai kosolti näkyvyyttä mutta ei sellaista, joka olisi nyky-Suomessa omiaan kasvattamaan poliitikon suosiota. Oppositiopuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp äänestyttivät syyskuussa eduskunnassa, nauttiiko Soini enää luottamusta abortinvastaisten kirjoitustensa takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini sai luottamuksen, mutta etenkin kokoomuksessa oli vaikeuksia asettua tukemaan hallituskumppania.

Soini ei ole vielä kertonut, mitkä hänen tulevaisuudensuunnitelmansa ovat ulkoministerikauden jälkeen. Siniset toivovat, että hän asettuisi ehdolle eduskuntavaaleissa, jotta puolue punnertaisi äänikynnyksen yli Uudellamaalla ja saisi läpi kansanedustajia.

Aborttikohua lukuun ottamatta Soini on ollut todella vähän julkisuudessa verrattuna aikaan ennen ulkoministerikautta, sanoo erikoistutkija, yliopistonlehtori Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Poliittinen julkisuus pyörii enimmäkseen sisäpoliittisten kysymysten ympärillä.

Soini ei myöskään kuulu enää hallituksen trioon eli hallituspuolueiden puheenjohtajiin, koska sinisten puheenjohtaja on Sampo Terho.


Trion kaksi muuta jäsentä, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), ovat Soinia suositumpia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaajat arvioivat Orpoa jonkin verran suopeammin kuin Sipilää. Heistä 35 prosenttia eli noin joka kolmas katsoo Orpon suoriutuneen ministerinä hyvin tai erittäin hyvin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä herättää enemmän negatiivisia tunteita kuin Orpo: vastaajista 41 prosenttia katsoo, että Sipilä on onnistunut huonosti tai erittäin huonosti. Orpo saa näin tylyn arvion vain 25 prosentilta vastaajista.

”Ministereillä on kahdet kasvot. He ovat usein todella paljon esillä, heitä haastatellaan enemmän, ja heille tulee ilmaista julkisuutta ja tunnettuutta. Mutta ministerit joutuvat olemaan kasvot myös ikäville päätöksille”, Jenni Karimäki sanoo.

Näyttää siltä, että ikävien päätösten rapa ei tartu Orpoon samalla tavalla kuin Sipilään – näinhän myös keskustalaiset ovat jatkuvasti sanoneet.


Kaikkiaan hallituksen suosio on hieman kohentunut kesäkuun mittauksen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesällä neljäsosa eli 25 prosenttia haastatelluista sanoi hallituksen onnistuneen hyvin tai erittäin hyvin. Nyt samaa mieltä on 29 prosenttia. Lisäksi useampi kuin nyt arvioi tuolloin hallituksen onnistuneen huonosti tai erittäin huonosti.

Ilmeisesti syksyn hyvät uutiset työllisyyden kohenemisesta ovat tehneet tehtävänsä. Hallitus on myös toistanut arviota 115 000 uudesta työllisestä kaikissa mahdollisissa yhteyksissä.

Juuri ennen joulua hallitus tukijoukkoineen sai merkittävän syyn juhlia, kun työllisyysaste nousi pitkään nitkuteltuaan hallitusohjelman tavoitteeseen, 72 prosenttiin. Yläviitosia läiskittiin eduskunnan salia myöten.


Toimintansa alkutaipaleella Sipilän hallitus sai hyvää palautetta 37 prosentilta suomalaisista.

Tuskin oli puolta vuotta kulunut, kun hallituksen suosio sukelsi tasolle, jolla se on pysynyt useassa tutkimuksessa. Siihen nähden tämänkertainen tulos on parannus, suosiolukemiltaan hallituksen toimikauden parhaimmistoa.

Keskustan omat kannattajat suhtautuvat puolueen hallitustyöhön nyt kielteisemmin kuin hallituksen alkutaipaleella. Silti edelleen keskustalaisten enemmistö, 57 prosenttia, katsoo puolueensa onnistuneen hallituksessa.

Kokoomuslaiset pitävät puolueensa toimintaa parempana kuin viime kesäkuussa. Peräti 74 prosenttia puolueen kannattajista pitää toimintaa vähintään melko hyvänä. Kokoomus sai nyt omiltaan parempaa palautetta kuin kertaakaan aiemmin tällä hallituskaudella.


Mielenkiintoista on myös se, että Sdp ja vihreät ovat varsin samoissa lukemissa, kun kysytään, miten oppositiopuolueet ovat onnistuneet oppositiopolitiikassaan.

Vastaajista 18 prosenttia arvioi niin sosiaalidemokraattien kuin vihreidenkin onnistuneen hyvin tai erittäin hyvin. Suurempi osa vastaajista, 42 prosenttia, suhtautuu neutraalisti Sdp:hen kuin vihreisiin, ja vastaavasti harvempi antaa kielteistä palautetta Sdp:lle kuin vihreille.

Tämän perusteella voi sanoa, että Sdp nousee kyselyssä johtavan oppositiopuolueen asemaan, kun vihreiden oppositiopolitiikka on miellyttänyt jonkin verran vähemmän kuin aikaisemmin. Ero Sdp:hen ei ole silti suuri.

Tämä on Jenni Karimäen mukaan vihreiden kannalta positiivista syksyn tapahtumien valossa. Vihreiden pasmat olivat pitkään sekaisin puheenjohtaja Touko Aallon sairastuttua. Nyt tilapäisenä puheenjohtajana on Pekka Haavisto.

”Vihreät voivat saada nostetta voimistuneesta ilmastokeskustelusta. Asia on ollut valtavan paljon esillä, ja vihreät ovat se puolue, johon ympäristöasiat intuitiivisesti yhdistetään”, Karimäki sanoo.

Syksyn muut isot kysymykset, kuten kiista irtisanomislaista, ovat hyödyttäneet selvemmin Sdp:tä. Toki myös hallitus saattoi saada irtisanomislaissa arvostusta, kun se piti kiinni oikeudestaan viedä uudistuksia eteenpäin, Karimäki muistuttaa.

Vasemmistoliitto saa oppositiopuolueista kolmanneksi parhaat arvosanat onnistumisestaan. Muut oppositiopuolueet ovat takamatkalla. Rkp:n ja kristillisdemokraattien oppositiopolitiikkaa ei näyttäisi oikein tunnettavan.

Silmiinpistävää on se, että oppositiopuolueiden keskinäisessä vertailussa perussuomalaiset pärjäävät huonosti. Jopa 54 prosenttia katsoo perussuomalaisten onnistuneen huonosti tai erittäin huonosti.

Tausta: Niinistön toiminta miellyttää

Presidentti Sauli Niinistön suosio on järkähtämättä lukemissa, joista hallitus voi vain haaveilla. Vastaajista 49 prosenttia arvioi Niinistön onnistuneen erittäin hyvin ja 40 prosenttia melko hyvin.

Niinistö ei saa käytännössä lähes lainkaan kritiikkiä. Huonon arvosanan antaa vain kaksi prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Kahdeksan prosenttia suhtautuu presidenttiin neutraalisti.

Niinistön suosio kasvoi nytkähtäen vuonna 2015, siis jo hänen edellisellä kaudellaan. Kansa näyttää pitävän Niinistöstä sitä enemmän, mitä levottomammaksi maailma on muuttunut.


Toinen päivänpolitiikan ulkopuolinen on eduskunnan puhemies, joka on valtion protokollassa eli arvojärjestyksessä toisena heti presidentin ja entisten presidenttien jälkeen.

Puhemiehenä vajaan vuoden toiminut Paula Risikko (kok) on kansan mielestä hoitanut tehtävää paremmin kuin edeltäjänsä Maria Lohela (sin). Vastaajista 40 prosenttia katsoo Risikon hoitaneen tehtävää hyvin tai erittäin hyvin.

Puhemies näyttää jääneen hieman etäiseksi kansalaisille, sillä 40 prosenttia arvioi häntä neutraalisti: ei hyvä eikä huono.

Sekä Risikko että Lohela jäävät suosioluvuissa jälkeen edelliskauden puhemiehesta Eero Heinäluomasta (sd). Heinäluomaa arvioi myönteisesti parhaimmillaan 52 prosenttia vastaajista.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemykset hallituksen, pääministerin, ulkoministerin, valtiovarainministerin, presidentin ja eduskunnan puhemiehen onnistumisesta.

 Samalla selvitettiin suhtautumista hallitus- ja oppositiopuolueiden onnistumiseen.

 Tutkimusaineisto kerättiin puhelimitse 3.–19.12. haastattelemalla 1 002:ta henkeä.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen teki HS:n tilauksesta Kantar TNS.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää