Politiikka

Jos demarit pääsevät valtaan, he iskevät varakkaiden verosuunnitteluun – Nämä kaksi ekonomistia tietävät, miten se pitäisi tehdä

Lauri Finér ja Joonas Rahkola ovat demareiden veropolitiikan taustavaikuttajat.

Lauri Finér ja Joonas Rahkola.

Siinä on kaksi nimeä, jotka kannattaa pistää mieleensä, vaikka ei välttämättä tämän jutun jälkeen koskaan nimiin törmäisikään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Sdp pääsee hallitukseen tai jopa pääministeripuolueeksi, Finérillä ja Rahkolalla on merkittävä rooli eritoten siinä, miten kansalaisia ja yrityksiä jatkossa verotetaan.

Finér, 37, on sosiaalidemokraattisen puolueen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija. Itse asiassa hän taitaa olla eduskunnan merkittävin veroasiantuntija kahden valtiovarainvaliokunnan valiokuntaneuvoksen ohella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahkola, 34, on demareiden eduskuntaryhmän ekonomisti.

Molemmat ovat arvostettuja osaajia myös demareiden ulkopuolella. Rahkola toimi aikaisemmin SAK:n ekonomistina ja Finér pitkään verohallinnon kansainvälisen verotuksen asiantuntijana.

He itse korostavat olevansa vain taustavaikuttajia ja asiantuntijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Poliitikot tekevät päätökset, ei meillä ole siinä mielessä itsenäistä roolia”, Rahkola sanoo.

Tieto on kuitenkin valttia, kun astutaan yhteiskunnan vaikutusvaltaisimpien ihmisten varpaille. Demareita kun kiinnostaa laajentaa veropohjaa ja tukita verotuksessa olevia aukkoja, jotka suosivat varakkaita ja eritoten erittäin rikkaita.

Erityisesti kansainvälinen aggressiivinen mutta laillinen verosuunnittelu on kova pala poliitikoille, koska vastassa on erittäin hyvin pelottelun ja lobbauksen osaavat yritykset ja niiden edunvalvontaorganisaatiot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finérillä on vastassa kymmeniä ellei satoja kotimaisia ja kansainvälisiä huippupalkattuja juristeja, jotka on palkattu välttämään veroja. Euroopassa on alueita kuten Luxemburg, jossa tuhannet ihmiset tehtailevat yrityksille ja rikkaille härpäkkeitä, joilla voi minimoida verot.

”Me aiomme voittaa tämän kisan”, sanoo Finér. Hän sanoo, että vielä kymmenen vuotta sitten juuri kukaan ei ollut kiinnostunut kansainvälisestä verokikkailusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtiot ovat kuitenkin vuosi vuodelta alkaneet tajuta tarkemmin, että niiden mahdollisuuden kerätä veroja heikkenevät merkittävästi, mikäli kaikki yritykset alkavat seurata esimerkiksi amerikkalaisten teknologiajättien tapaa vältellä veroja.

”Vaikka Suomessa näistä monimutkaisista veroasioista ei helposti nouse poliittisia intohimoja, meidän puolella ovat sentään EU:n komissio ja OECD [kehittyneiden maiden talousjärjestö]”, Finér sanoo.

HS pyysi Finériä ja Rahkolaa luettelemaan viisi verotukseen kohdistuvaa muutosta, jotka demareiden mielestä ovat epäoikeudenmukaisia ja rapauttavat veropohjaa.

Puolue tiukentaisi nykyhallitusta enemmän yrityksien mahdollisuutta hyödyntää kansainvälistä korkokikkailua verotuksessa. Päämääränä on ajaa yhteinen yritysveropohja EU:hun, mikä hillitsisi verokilpailua. Puolue tiukentaisi myös rikkaiden suosiman vakuutuskuoren verotusta.

Näissä kuorissa on valtiovarainministeriön arvion mukaan noin 40 miljardia euroa. Kuorien avulla voi välttää esimerkiksi osingoista ja myyntivoitosta maksettavat verot, jos kuori lahjoitetaan perillisille tai kuoren haltija muuttaa kirjat ulkomaille ennen kuin nostaa sieltä voittoja.

Erikoisin vaatimus on se, että verovapaiden yhteisöjen pitäisi maksaa osingoista viiden prosentin lähdevero. Vaatimus kohdistuu ennen kaikkea ulkomaisiin rahastoihin, mutta samalla myös ammattiyhdistysten ja yleishyödyllisten säätiöiden osingot pantaisiin verolle. Yhteiseen kassaan tulisi arviolta 250–500 miljoonaa lisää rahaa vuosittain.

”Meidän huomio on ulkomaisissa rahastoissa. Ei viiden prosentin vero kovin paljon säätiöiden tai ay-liikkeen tuloja pienentäisi. Tähän voisi keksiä suoria tukikompensaatioita. Jos rahaa tulisi vaikkapa 400 miljoonaa euroa lisää, se mahdollistaisi isoja panostuksia tieteeseen ja kulttuuriin”, Rahkola sanoo. Ay-liikkeelle ei kuitenkaan kompensaatioita ole suunnitteilla.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen luomista verohelpotuksista demarit luopuisivat yrittäjien viiden prosentin yrittäjävähennyksestä ja metsälahjavähennyksestä, joka pääosin kohdistuu vain yli sadan hehtaarin lahjoituksiin.

”Yrittäjävähennys kohdistuu suurimmalta osalta varakkaampiin yrittäjiin. Verolla ei ole osoitettu olevan mitään olennaista positiivista merkitystä taloudelle”, Rahkola sanoo.

”Metsälahjavähennys on aivan kummallinen pieneen piiriin kohdistunut yritystuki”, Finér sanoo.

Rahkola ja Finér aikovat ainakin näillä näkymin pysytellä taustajoukoissa. Vaaleihin lähteminen ei kumpaakaan kiinnosta.

Rahkola liittyi demareihin yliopiston toisella lukukaudella. Hän oli tutustunut puolueiden linjauksiin ja tunsi demariohjelman eniten omakseen. Finér on liittynyt puolueeseen vasta aivan lähiaikoina.

”Minä olen ollut aina varsin epäpuoluepoliittinen henkilö. Arvomaailma on tullut kotona, jossa korostettiin oikeudenmukaisuutta, rehellisyyttä ja suoraan sanomista sekä sitä, että pidetään heikoimmista huolta”, Finér sanoo.

Hän sanoo, ettei varmaan olisi edes osannut hakea demareihin töihin, jos ei olisi pyydetty.

”Hienoa on, että pyydettiin. Me olemme sitä varten, että poliitikot voivat onnistua valtiopäivätöissä. On valtavasti väliä sillä, kuinka hyvin asiat argumentoidaan.”

Fakta

Muun muassa näin demarit muuttaisivat verotusta


1. Aggressiivinen verosuunnittelu kuriin

Korkovähennysrajoitus toisi 140 miljoonaa euroa lisätuloja

2. EU:hun yhteinen yritysveropohja

Lopettaisi nykymuotoisen verokilpailun EU:ssa

3. Vakuutuskuoriin tiukempi verotus

Voidaan välttää verot kokonaan. Veropohjan vuoto satoja miljoonia.

4. Lähdevero verovapaiden yhteisöjen osingoille.

Viiden prosentin verolla 250–500 miljoonan euron tuotto.

5. Yrittäjävähennys ja metsälahjavähennys pois.

Haittaa taloudelle, hyödy vain pienelle piirille.

Lähde: Lauri Finér

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle

  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  9. 9

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  3. Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”
  4. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle
  5. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  6. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  7. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  8. Kaupassa leivotun leivän suosio ajaa leipomoita ahtaalle – suurissa marketeissa voi olla töissä toista­kymmentä leipuria
  9. Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen
  10. Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä
  13. Näytä lisää