Politiikka

Tutkija ehdotti suomalais­sotilaiden kotiuttamista Afganistanista ja Irakista – poliitikot tyrmäävät ajatuksen populistisena ja trumpilaisena

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) ovat samaa mieltä puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa. Kanerva pitää vetäytymisajatusta ”trumpilaisena”.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ei tue ajatusta sotilaiden kotiuttamisesta Afganistanista ja Irakista tällä hetkellä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi perjantaina HS:ssä, että Suomen pitäisi vakavasti harkita joukkojen kotiuttamista Irakista ja Afganistanista. Salonius-Pasternakin mielestä perusteet sotilaiden pitämiseksi maissa ovat heikkoja, ja poliitikoiden tulee miettiä, kantavatko he vastuun henkilövahingoista.

Salonius-Pasternak myös sanoo, että operaatioihin menevät rahat voisi käyttää hyödyllisemmin vaikka reservin kertausharjoitusten lisäämiseen.

Puolustus­minis­teri Niinistö pitää kom­ment­tia popu­listisena heittona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ilman muuta maanpuolustuksen kannalta olisi hyödyllisempää käyttää rahoja kertausharjoituksiin. Mutta sotilaallinen kriisinhallinta Afganistanissa ja Irakissa on enemmän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kuin puolustuspolitiikkaa”, Niinistö sanoo.

Suomalaisia on kriisinhallinta- ja koulutustehtävissä Irakissa noin sata ja Afganistanissa noin kuusikymmentä. Afganistan-operaation kokoa päätettiin kasvattaa viime vuonna.

Niinistön mukaan on monia syitä sille, miksi Suomen on tärkeää olla tällä hetkellä maissa läsnä. Afganistan-operaatio sai viimeksi kesällä ulkopoliittisen johdon sekä eduskunnan tuen. Vain vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastusti osallistumista.

Niinistö mainitsee yhtenä syynä läsnäololle vuonna 2015 alkaneen siirtolaiskriisin, jonka myötä Suomeenkin saapui molemmista maista tuhansia turvapaikanhakijoita.

”Moni on painottanut sitä, että jos saisimme pidettyä maiden tilanteen vakaampana, niin tällaista siirtolaisliikettä Eurooppaan ei suuntautuisi.”

Niinistö sanoo myös, että operaatiot yllä­pitävät Suomen tärkeitä liittolais- ja kumppanuus­suhteita länsimaihin, etenkin Yhdysvaltoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salonius-Pasternak kirjoittaa tekstissään, että tällaiset suhteet ovat nykyisin ”hoidettavissa Itämeren ja arktisen alueen yhteistyön kautta”.

”En ihan ymmärtänyt, mitenköhän tutkija on ajatellut, että Itämeren yhteistyössä päästäisiin sille varsin syvälliselle sotilasyhteistyön tasolle, jota Afganistanin operaatiossa on tehty. Mielestäni tämä on huuhaata.”

Niinistö arvioi, että Suomen päätös lähteä Afganistanista ei vaikuttaisi operaatioon sinänsä, mutta se heikentäisi Suomen suhteita liittolaisiin.

”Se vaikuttaisi esimerkiksi suhteeseemme Saksaan, jonka komentoalueella Mazar-e-Sharifissa olemme. Ja tietenkin merkittävimpään joukkojen lähettäjämaahan eli Yhdysvaltoihin.”

Niinistön mielestä Salonius-Pasternakilla vaikuttavat menevät sekaisin tutkijan ja poliitikon rooli. Salonius-Pasternak pyrki vuonna 2009 europarlamenttiin rkp:n riveistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistö kannattaa henkilökohtaisesti hallittua vetäytymistä Afganistanista sitten, kun sille on mahdollisuus.

”Kun Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja ylipäätään maan rakenteet ovat sillä tasolla, että ne pystyvät edes jotenkuten itsenäisesti hoitamaan maan turvallisuustilannetta, niin kansainvälisen operaation tarkoitus on täyttynyt”, hän sanoo.

”Mutta jos länsimaat tästä yht’äkkiä hätiköiden lähtisivät pois, niin näyttää siltä, että Afganistan luisuisi todelliseen sekasortoon ja kaaokseen.”

Niinistön mukaan Afganistan-operaatiossa vaaditaan strategista kärsivällisyyttä.

”Luonnollisesti Suomella pitää olla exit-strategia, koska ei voi olla niin, että perustamme ikuisuusoperaatioita. Seuraavissa hallitusneuvotteluissa tätäkin asiaa varmaan taas pohditaan.”

Sama ohjenuora joukkojen pois vetämisestä pätee Niinistön mukaan Irakiin, jonka kehitystä hän pitää huomattavasti parempana kuin Afganistanin.

Iso varjo koko Afganistan-operaation yllä on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aie puolittaa sotilaiden määrä maassa. Yhdysvalloilla on Afganistanissa noin 14 000 sotilasta. Trump on jo kertonut tuovansa amerikkalaiset sotilaat kotiin Syyriasta.

Jos Yhdysvallat vetää tuhansia sotilaita pois Afganistanista, se muuttaisi Niinistön mukaan Suomenkin harkinnan täysin.

”Se olisi ilman muuta game changer. Suomi joutuisi harkitsemaan osallistumistaan uudelleen, koska maan turvallisuustilanne muuttuisi ratkaisevalla tavalla”, Niinistö sanoo.

”Totta kai katsoisimme Saksan reaktiota ja muutenkin kokonaistilannetta, mutta kyllä tällainen ilmoitus aiheuttaisi erittäin vakavan pohdinnan.”

Eduskunnan puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajat ovat puolustusministerin kanssa samoilla linjoilla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sanoo, että kotiuttamalla joukot Suomi maalaisi itsensä samaan nurkkaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Kanerva pitää Trumpin aikeita sotilaiden kotiuttamisesta valitettavina.

”En ole ainakaan tällä haavaa tietoinen, että jakaisimme ne näkökannat, joiden nojalla Trump omaa ulkopolitiikkaansa toteuttaa. Jos kotiuttaisimme joukot nyt, lisäisimme tälle politiikalle vettä myllyyn.”

Kanerva sanoo, että Suomen pitää olla mukana edistämässä kansainvälistä vakautta ja kantamassa oma vastuunsa. Samalla operaatioilla täytyy olla Suomen omalle puolustukselle positiivinen vaikutus.

”Olisi aika hankalasti nähtävä asia, että ottaisimme nyt trumpilaisen lähtökohdan tässä asiassa. Meidän kansainvälinen roolimme on ollut kantaa vastuusta kansainvälisiin operaatioihin osallistumalla. Ei siinä suhteessa ole mikään muuttunut.”

Kanervan mukaan turval­lisuus­tilan­netta Irakissa ja Afga­nis­tanissa tulee seurata jatkuvasti. Molempien operaatioiden mandaatti on tarkistettu viime vuonna.

Kansainvälisestä vastuusta huolimatta on Kanervan mukaan selvää, että Suomen ensisijainen vastuu on omien sotilaiden turvallisuus.

Jos Yhdysvallat vetäisi tuhansia sotilaita Afganistanista, se avaisi ovea ääri-islamilaiselle taleban-liikkeelle, joka on käynyt kansainvälistä liittoumaa vastaan sotaa parikymmentä vuotta.

”Riskejä on aina, mutta siellä olevat suomalaiset eivät saa joutua turvallisuuden kannalta kestämättömään tilanteeseen. Se, että sotilaamme joutuisivat avointen sotatoimien kohteeksi, on mahdoton ajatus.”

Yhdysvaltain päätös vetää joukot Syyriasta taas vaikuttaa koko Lähi-idän turvallisuustilanteeseen, Kanerva sanoo.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) muistuttaa, että molempia operaatiota ja niissä palvelevien joukkojen turvallisuutta seurataan jatkuvasti.

Etenkin Irakin operaation turvallisuustilanteeseen on kiinnitetty viime aikoina huomiota.

Vanhanen kehottaa muistamaan, että Afganistanin kohdalla Suomen osallistumisessa on kyse laajasta kansainvälisestä operaatiosta, jolla halutaan estää yhteiskunnan romahtaminen.

Sitä kautta voidaan hillitä heijastusvaikutuksia muualle Lähi-itään ja Eurooppaan, Vanhanen sanoo.

”Hallitsematon yhteiskunta, jossa talebanit ja sotaherrat käyttävät valtaa, tarjoaa kasvualustan sellaisille voimille joita ei haluta nähdä sen enempää Lähi-idässä kuin Euroopassa.”

Vanhanen sanoo, että Suomen tekemä harkinta muuttuu merkittävästi, jos Yhdysvallat vetää joukkojaan Afganistanista.

”Tilanne tulee ilman muuta hyvin syvään pohdintaan, jos Yhdysvaltain linjaukset vetäytymisestä toteutuvat. Sen jälkeen joudumme kysymään, millaisella kansainvälisellä yhteistyöllä on ylipäänsä mahdollista yrittää vakiinnuttaa yhteiskuntaa.”

Vanhanen ei lähde ennakoimaan, mitä tällaisessa tilanteessa tapahtuisi. Siitä ei hänen mukaansa ole ollut vielä mitään keskustelua. Tilanne olisi ”aidosti murhe” kaikille liittouman osallistujamaille, Vanhanen sanoo.

Toistaiseksi Vanhanen ei kuitenkaan lähtisi irtautumaan operaatiosta. Hän sanoo, että kynnystä yksittäisten maiden irtautumiselle on pidetty korkealla, koska Afganistanissa ollaan hyvin laajalla yhteisellä harkinnalla.

”Mutta ei sinne olla ikuisiksi ajoiksi tietenkään sitouduttu. Jos turvallisuustilanteessa tapahtuu muutos, niin silloin pitää harkita, täytyykö vetäytyä.”

Kanerva on samaa mieltä. Hän muistuttaa, että Suomi veti aikanaan joukkonsa pois esimerkiksi Libanonista. Sen jälkeen joukkoja on taas palautettu maahan.

”Eivät nämä päätökset ole mitenkään liikkumattomia. On tietyt perusteet, joilla Suomi on päättänyt Irakin ja Afganistanin operaatioihin osallistua. Näitä perusteita on jatkuvasti tarkasteltava.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat