Politiikka    |   Lauantaivieras

”Politiikassa heikkoja lyödään” – Eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoo sosiaalisen median jyrkentäneen kansalaispalautetta

”On suuri vaara demokratialle, jos vihaisen keskustelukulttuurin takia poliitikoilta häviää kyky kuulla toisen hätää”, sanoo valtakunnan hierarkian toiseksi korkein poliitikko Paula Risikko.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on seurannut eduskunnan toimintaa korkealta puhemiehistön pöntöstä vähän alle vuoden. Hän on varsin tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa.

”Kansa on valinnut upeita kansanedustajia, joilla on vakava halu ja paljon osaamista toimia yhteiskunnan parhaaksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikea hänen olisikaan haukkua parlamentaarikkoja, sillä puhemies ei saa saa syrjiä tai suosia mitään puoluetta tai ketään edustajaa.

Risikko valittiin eduskuntaan vuonna 2003. Hän on pisimpään ministerinä toiminut kokoomuslainen. Puhemiehenä Risikko on valtakunnan hierarkiassa toisena heti presidentin jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Risikon mielestä kaksi megatrendiä on muuttanut poliitikon työtä ja keskustelukulttuuria erityisen paljon. Ne ovat yksilöllisyyden lisääntyminen ja sosiaalinen media.

”Ennen eduskunnan suuressa salissa edustajat saattoivat kommentoida jopa toisten edustajien fyysistä olemusta, mutta eivät enää. Nykyään arvostetaan yksilöllisyyttä ja myös yksilöllisiä mielipiteitä. Murteitakin puhutaan”, pohjalaisesta puheenparrestaan tunnettu Risikko sanoo.

”Historian valossa opposition puhetyyli on aina muuttunut kovemmaksi, jos vaikkapa hallituksen asema on ollut heikko. Normaalissa työelämässä heikkoja on tapana auttaa, mutta politiikassa heikkoja lyödään. Läksyjen pitää olla luettuna, muuten palaute voi olla julmaa.”


Sosiaalisen median kasvun Risikko sai kokea palautetulvana toimiessaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavana ministerinä tai maahanmuuttoasioista vastaavana sisäministerinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun ennen olin televisiossa, vihastuneella meni pari päivää pistää kirjeessä palautetta tulemaan. Siinähän ehtivät tunteet laantua. Nyt palaute tulee äkkiä online.”

Palaute voi olla hyvin äkkipikaista ja uhkailevaa. Viime aikoina on puhuttu siitä, kuinka poliittisia puheita ymmärretään tarkoituksellisesti väärin. Tästä on puhunut muun muassa kansanedustaja Tapani Tölli (kesk), ja aihetta on sivuttu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Risikon mielestä sosiaalisen median ärtynyt keskustelukulttuuri aiheuttaa helposti sen, että kansanedustajat joko provosoituvat tai sitten eivät enää uskalla osallistua juuri mihinkään keskusteluun.

Hän sanoo, että kova palaute saattaa myös turruttaa eivätkä monet enää jaksa puolustaa omia näkemyksiään.

”On suuri vaara demokratialle, jos vihaisen keskustelukulttuurin takia poliitikoilta häviää kyky kuulla toisen hätää ja kuunnella toisen perusteluja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Risikon mukaan on lopulta tärkeintä kuunnella ihmisten hätää.

”Luottamus demokratiaan paranee, jos tehdään oikeita asioita. Edes yritetään auttaa ihmisiä, aina ei muuta voi, mutta tärkeää on antaa edes toivoa ja turvaa siitä, että poliitikot yrittävät.”


Risikon mielestä keskustelu eduskunnan sisällä on pysynyt sivistyneenä.

”Jos jonkin olen puhemiehenä oppinut, niin sen, että suomalaiset eivät arvosta riitelyä. Jos kyselytunnilla on riidelty, tulee aina palautetta, että mitä ne kansanedustajat siellä tappelevat – hoitaisivat asioita.”

Sen sijaan sosiaalisessa mediassa tulee aika ajoin ylilyöntejä. Kansanedustajilla ei ole sosiaalisen median sääntöjä, eikä Risikko aio sellaisia esittää.

”Perustuslaissa lähdetään siitä, että kansanedustajan pitää käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti sekä olla loukkaamatta toista henkilöä. Laki antaa selkeän ohjeen, joka velvoittaa kansanedustajaa 24/7. Tässä mielessä kansanedustaja ei ole koskaan vapaalla.”

Risikko sanoo heränneensä puhemiehenä siihen, että eduskunnan roolia ja arvoa pitää kohentaa.

”Pitää aina muistaa, että se on eduskunta, joka lopulta päättää parlamentarismissa, ei mikään muu instanssi.”

Hän sanoo miettineensä parlamentarismia nimenomaan pitkään venyneiden sote- ja tiedustelulakien suunnittelun aikana.

”Esimerkiksi sotessa on tuhat miljoonaa yksityiskohtaa, ja kyllä kansanedustajille pitää antaa niiden oppimiseen aikaa. Ilman sitä ei voi tehdä päätöksiä.”

Erityisesti sote-lakien viipyminen on herättänyt epäilyksen, ettei Suomessa enää saada aikaan suuria uudistuksia. Risikon mukaan jatkossa ei ole yhtään helpompaa, sillä maailma mutkistuu ja siinä samalla myös lakien säätäminen.

”Ehkä sotesta opimme, että isoja asioita voisi muuttaa myös pienempinä palasina. Kun elefantin syö, suoli siinä menee helposti solmuun.”

 

Risikko on asettanut työryhmän pohtimaan, miten eduskunnan työtä pitäisi parantaa.

Hallitukselta jäi lopulta useita lakeja tuomatta eduskuntaan, koska virkamiehistö ei ehtinyt saada niitä valmiiksi ja toisaalta eduskunta ei olisi ehtinyt niitä enää käsitellä.

Esimerkiksi pitkään odotettu itsemääräämislaki siirtyy seuraavalle hallitukselle. Laki määrittelisi, miten hoitopaikat voivat rajoittaa vaikkapa muistisairaiden vapauksia.

Risikko on asettanut työryhmän pohtimaan, miten eduskunnan työtä pitäisi parantaa. Hän itse haluaisi esimerkiksi lisätä kansalaisten mahdollisuutta seurata eduskunnan valiokuntien asiantuntijapuheenvuoroja, jotka ovat nykyisin suljettuja.

”Näistähän voisi ainakin osaa näyttää vaikka verkossa, sillä ei eduskunnassa ole sellaisia tiloja, joissa voisi tulla seuraamaan valiokuntia.”

Risikko toisi lainsäädäntöön myös sellaisen muutoksen, että eduskunta käsittelisi enemmän lakeja ilmiöiden mukaan.

”Esimerkiksi nuorten syrjäytymistä käsittelee joka ikinen valiokunta erikseen.”

Hallituksen ja eduskunnan yhteistyötä hän lisäisi niin, että hallitus ja eduskunta katsoisivat hallituskauden alussa, mitä lakeja on realistista saada valmiiksi ja milloin.

Risikko aikoo pyrkiä jälleen kerran eduskuntaan, mutta hän kertoo pohtineensa luopumista pitkään.

Risikko on virkavapaalla Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtorin virasta, ja muitakin työtarjouksia on tullut. Pakastevirkansa Seinäjoella hän todennäköisesti jättää, jos tulee uudelleen valituksi.

”Minulla on intohimoa tähän työhön. En ole pettynyt politiikkaan lainkaan, ja olisi hyvä, että eduskuntaan jäisi meitä kokeneimpia taikinajuureksi. Politiikkaa kun ei kirjoista opi.”

Viisi kysymystä Paula Risikolle

1. Ketä nuhtelit viimeksi?

”Koiraamme, joka muotoili korkokengistäni ballerinat.”

2. Kehu kansanedustajaa, joka puhuu erityisen hyvin.

”Puhemies ei voi mainita vain yhtä. Lukuisat. On taitoa sanoa asiansa ymmärrettävästi ja ytimekkäästi sovitussa ajassa.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Pohojalaasuuren käsikirjan [Kuusisto E. & J., Orrenmaa A. 2018].”

4. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Tyttäremme kanssa maailman pähkäily.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Purkaa joulukoristeet.”

Kuka?

Paula Risikko


 Syntynyt Kauhavalla vuonna 1960.

 Eduskunnan puhemies helmikuusta 2018 lähtien.

 Sairaanhoitaja, sairaanhoidon opettaja ja terveystieteiden tohtori.

 Kokoomuksen kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä vuodesta 2003.

 Toiminut muun muassa peruspalvelu-, sosiaali- ja terveys- sekä sisäministerinä vuosina 2007–2018.

 Pisimpään ministerinä toiminut kokoomuslainen.

 Naimisissa. Parilla on yksi Kiinasta adoptoitu lapsi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  4. 4

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  7. 7

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa

  10. 10

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  7. 7

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää