Politiikka

Takaisku hallitukselle: Maakuntauudistus jäämässä tyngäksi, yritykset eivät ehkä saakaan lisäsiivua työnvälityksestä

Myös 18 maakunnan perustaminen ja sote-uudistus ovat kovassa aikataulupaineessa. Huomenna tiistaina alkava eduskunnan kevätistuntokausi tulee olemaan hermostunut kilpajuoksu aikaa vastaan.

Tiistaina alkava eduskunnan kevätistuntokausi tulee olemaan hermostunut kilpajuoksu siitä, saako Juha Sipilän (kesk) hallitus valmiiksi suurimman uudistuksensa eli uudet maakunnat ja sosiaali- ja terveydenhuollon remontin.

Maakunnat ehkä ehditään perustaa, mutta uusi käänne on se, että ne eivät aloita sellaisina kuin piti. Osaa niille tarkoitetuista tehtävistä ei ehditä siirtää niiden hoitoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin takaisku hallitukselle liittyy kasvupalvelu-uudistukseen, jolla oli tarkoitus siirtää nykyinen työvoimahallinto valtiolta maakuntiin. Uudistus näyttää raukeavan, eli sitä koskevia lakeja ei saada läpi enää tällä hallituskaudella.

Samassa yhteydessä työnvälitykseen on ollut tarkoitus ottaa mukaan yksityisiä yrityksiä hoitamaan nykyisten te-palveluiden tehtäviä maakuntien rinnalla. Hallitus on nimennyt siirtyvät tehtävät kasvupalveluiksi, ja niiden pohjana olevien neljän lain käsittely on täysin levällään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maakunnille on ollut tarkoitus siirtää soten ja työnvälityksen lisäksi heti niiden aloittaessa muun muassa maataloushallinto, ympäristöterveydenhuolto, aluesuunnittelu, kala- ja vesitalous, vesiensuojelu ja vesihuolto.

Näistä varsin byrokraattisilta kuulostavista tehtävistä on saatu kasaan noin 2 000-sivuinen lakiesitys, joka sisältää myös valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisen. Tämä maakuntauudistuksen kakkosvaihe on sekin täpärällä, ehtiikö se mennä eduskunnasta läpi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas) mukaan on ”mahdollisuuksien rajoissa”, että perustuslakivaliokunta ehtii käsitellä kasvupalveluasiat. Lapintie pitää mahdollisena, että maakuntauudistuksen kakkosvaihe eli muut tehtävät ehditään sekin käsitellä vielä tällä kaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka tämä hallitus ja eduskunta ei ehtisi kaikkea käsitellä, niin seuraava ehtii halutessaan”, Lapintie sanoo. ”Aikataulua on venytetty paljon, nyt tehdään mitä ehditään, ja seuraava hallitus tekee mitä tekee.”

HS haastatteli Lapintien lisäksi taustaksi useita maakunta- ja sote-asioita käsitteleviä ja seuraavia poliitikkoja ja virkamiehiä. Koska uudistus on herkässä vaiheessa, he eivät halunneet puhua nimellään.

Kaikki eivät suhtaudu asiaan yhtä tyynesti kuin Lapintie. On esimerkiksi oikeudellisesti epäselvää, onko maakuntavaaleja mahdollista pitää jo ensi syksynä, jos tehtävien siirto maakunnille jää kesken. Maakunnat aloittavat väliaikaishallinnolla, mutta niille pitäisi pikaisesti saada demokraattisesti valitut päättäjät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös itse peruskuvio eli kaikkiaan 18 maakunnan perustaminen ja sote-uudistus ovat kovassa aikataulupaineessa. On edelleen täysin mahdollista, että niitä ei ehditä saada läpi eduskunnasta, varsinkaan kun kaikilla puolueilla ei ole tahtoa saada niitä käsitellyiksi.

Jos aika loppuu kesken, kyseessä olisi hallitukselle täydellinen mahalasku. Se tarkoittaisi myös, että sote- ja maakuntauudistus lykkääntyisi jälleen hamaan tulevaisuuteen. Poliittisesti on paljon pelissä, sillä maakuntiin perustuva aluehallinto, ”monialainen maakunta”, on keskustan ikiaikainen haave.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maakunnat pitää oikeudellisesti ensin perustaa, ennen kuin niille voidaan siirtää yhtäkään tehtävää. Sen vuoksi kaikki muut maakuntiin liittyvät lait odottavat eduskunnassa sitä, että peruskuvio on varmasti valmis.

Sotessa työtä ja tuskaa on aiheuttanut sote-palveluihin suunniteltu asiakkaan valinnanvapaus, joka on osoittautunut perustuslain kannalta ongelmalliseksi.

Ongelmia on veivattu eduskunnassa edestakaisin. Ensin perustuslakivaliokunta vaati lakitekstiin korjauksia, sitten sosiaali- ja terveysvaliokunta teki vaaditut korjaukset ennen joulua, ja pian perustuslakivaliokunta päättää, onko tuleva sote viimein sellainen, että se on sopusoinnussa Suomen perustuslain kanssa.

Kevään istuntokauden alkaessa perustuslakivaliokunta kuulee vielä kahden viikon ajan asiantuntijoita. Sitten se muotoilee kantansa, mikä viimeksi vaati useita päiviä. Valmista tulee tammikuun loppupuolella tai viimeistään helmikuun alussa.

Sen jälkeen asia siirtyy taas sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka viimeksi riiteli ja kyynelehti viikkokaupalla, ennen kuin sai työnsä tehtyä.

Eduskunnassa henkisenä takarajana on, että 3. maaliskuuta mennessä kaikkien lakitekstien pitäisi olla valmiina, jotta itse päätöksentekoon täysistunnossa jää riittävästi aikaa. Tämä päivämäärä voi vähän joustaa, mutta ehdoton takaraja on 15. maaliskuuta, jolloin nykyinen eduskunta lopettaa työnsä.

Ruuhkasta huolimatta hallitus tuo tälläkin viikolla eduskuntaan kolme merkittävää soteen liittyvää lakia, jotka kaikki menevät sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Niistä tärkein koskee sotessa perittäviä asiakasmaksuja, jotka ovat jatkossakin merkittävä tapa rahoittaa palveluita.

Sen lisäksi hallitus tuo käsittelyyn sairaaloiden leikkaustoimintaa ja ensihoitoa säätelevät lait. Kumpikin niistä tulee saamaan hyisen vastaanoton oppositiolta, sillä ne avaavat mahdollisuuksia yksityisille terveysyrityksille.

HS kirjoitti leikkaustoimintaan tulevista muutoksista marraskuussa: Kiista nukutusta vaativista leikkauksista kärjistyi: Hus syyttää ministeriötä yksityisten terveysyhtiöiden suosimisesta

Yhden arvion mukaan alkukevät tarjoaa oppositiolle ja myös hallituksen vastarannan kiiskille loputtomia mahdollisuuksia pelata aikaa, jos jotain osaa maakunta- ja soteuudistuksesta ei haluta voimaan.

Suurin osa puolueista on valmis siirtämään sosiaali- ja terveydenhuollon laajemmille alueille pois kuntien vastuulta. Erimielisyyttä on kuitenkin siitä, ovatko alueet nimeltään maakuntia, siirretäänkö niille muita tehtäviä kuin sote ja annetaanko yksityisille yrityksille niin suuri osuus kuin nykyhallitus on halunnut.

Fakta

Hallituksen suurin uudistus


 Hallitus haluaa perustaa 18 maakuntaa, joille siirretään kunnilta sosiaali- ja terveydenhuolto ja kunnilta ja valtiolta lukuisia muitakin tehtäviä.

 Maakuntien on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alusta.

 Sitä ennen pitäisi pitää maakuntavaalit, joiden päivämäärä on koko ajan siirtynyt. Jos lait saadaan tänä keväänä läpi, vaalit olisivat ehkä syksyllä 2019.

 Soten valinnanvapauden on tarkoitus alkaa 2023 alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  3. 3

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  6. 6

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  7. 7

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli

   Tilaajille
  10. 10

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  3. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Valioliigajoukkueen ennätyshankinta Sala kateissa: lentokone katosi tutkasta Englannin kanaalin yllä – ääniviestin mukaan pelaaja pelkäsi koneen putoavan
  6. Opettajat sulkivat silmänsä kiusaamiselta
  7. Helsingin turboahdetut valomainokset tekevät katukuvasta hälyisän
  8. Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia
  9. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  10. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  11. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  12. Näytä lisää