Politiikka

Suomi varautuu vihamieliseen vaalivaikuttamiseen kuuntelemalla Ruotsin kokemuksia – ”Luottamusta systeemiin pystytään murentamaan”

Ruotsin vaaliviranomaisen kansliapäällikkö Anna Nyqvist kertoi HS:lle, kuinka Ruotsi varautuu ulkopuolisiin vaikutusyrityksiin.

Tukholma/Helsinki

Ensin hyvät uutiset: Ruotsin ja Suomen vaalituloksia on lähes mahdoton peukaloida sen jälkeen kun äänet on annettu.

”Äänet lasketaan käsin, avoimesti, itsenäisesti ja ei-keskitetysti, ja voimme aina palata laskemaan uudestaan fyysisiä lipukkeita, jos jotain epäillään menneen pieleen”, Anna Nyqvist perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyqvist on Ruotsin vaaliviranomaisen Valmyndighetenin kansliapäällikkö. Maanantaina hän antaa HS:lle haastattelua toimistossaan tukholmalaisen toimistorakennuksen yhdeksännessä kerroksessa.

Tiistaina hän on Helsingissä. Nyqvist on yksi puhujista oikeusministeriön vaalivaikuttamista käsittelevässä seminaarissa. Ja miksei olisi. Ruotsissa pidettiin vaalit syyskuussa, ja pelot muun muassa venäläisten harrastamasta vihamielisestä vaalivaikuttamisesta olivat suuria.

Suomella on nyt vaalikeväänään mahdollisuus saada naapurista tuoreita kokemuksia. ”Vuonna 2018 aloitimme kaikkien Pohjoismaiden vaaliviranomaisten tapaamiset. Se tuntuu tänä aikana tarpeelliselta”, Nyqvist sanoo.

Nyqvist ja kumppanit aloittivat vaalivaikuttamisen torjuntatyön lähes kaksi vuotta ennen vaalipäivää, samoihin aikoihin kun Donald Trump otti vaalivoittonsa Yhdysvalloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Ruotsissa aloitettiin kuntien ja maakuntien henkilöstön kouluttaminen, jotta nämä olisivat tietoisia uhkakuvista ja osaisivat vastata esimerkiksi virheellisiin, vaaleja koskeviin tietoihin. Kunnat ja maakunnat vastaavat äänestyspaikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen tärkeä toimi oli luonteeltaan varsin ruotsalainen: päätettiin lisätä kokouksia. Suojelupoliisin, poliisin, kriisivalmiusviranomaisen ja vaaliviranomaisen johto alkoivat tavata säännöllisesti. Tietoja ja tilannekuvaa jaettiin.

”Nyt meillä on valmiit kanavat olemassa, ja tiedämme, miten toimimme yhdessä, kun jotain tapahtuu”, Nyqvist sanoo.

Yhdysvaltojen vaalivuoden kulkua vääristivät sosiaalisessa mediassa levitetyt valheelliset uutiset. Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia mollaavien sepitteiden jäljet johtivat usein Venäjälle. Trumpin kampanjan epäillyt Venäjä-kytkökset ovat parhaillaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimusten kohteena.

Yhdysvaltojen kokemukset vaikuttivat tilannekuvaan, jonka Ruotsin vaaliviranomainen loi yhdessä suojelupoliisi Säpon ja kriisivalmiusviranomaisen MSB:n kanssa. Siitä päästäänkin niihin huonoihin uutisiin.

”Luottamusta vaalisysteemiin pystytään murentamaan”, Nyqvist sanoo. ”Se taas voi vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi äänestysaktiivisuuteen.”

Yhdysvaltojen vaaleissa huhut Clintonin harrastamasta vaalivilpistä olivat valeuutisten yleisintä aineistoa. Lisäksi jaossa oli itse äänestämiseen liittyviä valheita. ”Siellähän levitettiin esimerkiksi virheellistä tietoa, että Clintonia voisi äänestää lähettämällä tekstiviestin tiettyyn numeroon”, Nyqvist muistuttaa.

Ruotsin vaaleissa järjestelmän uskottavuutta murensivat sosiaalisessa mediassa levinneet huhut siitä, että vaaliviranomainen yrittäisi systemaattisesti vaikeuttaa ruotsidemokraattien äänestämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne huhut alkoivat aikaisin, jo kesällä 2018”, Nyqvist kertoo.

Tuolloin vaaliviranomainen lähetti äänestyslipukkeita ulkomailla asuville ruotsalaisille. ”Joku kirjoitti sosiaaliseen mediaan, että ’katsokaa, nyt on vaalihuijaus alkanut’. Se levisi nopeasti.”

Viesteissä väitettiin, että ulkoruotsalaisille lähti kaikkien muiden puolueiden paitsi ruotsidemokraattien lipukkeita. Todellisuudessa kaikki lähetetyt lipukkeet olivat tyhjiä, ja sopivat minkä tahansa puolueen äänestämiseen.

Myöhemmätkin huhut liittyivät usein vaalilipukkeisiin ja epäilyksiin ruotsidemokraattien sortamisesta.

Nyqvistin mielestä Suomen kaltainen järjestelmä, jossa numero piirretään kopin suojissa puhtaaseen lappuun, on uskottavuuden kannalta Ruotsin lipukesysteemiä parempi. Ruotsin vaaliviranomainen haluaisi puoluekohtaisista lipukkeista eroon kokonaan.

”Olemme tehneet selvityksiä ja tutustuneet sekä Suomen että Tanskan malleihin”, Nyqvist kertoo. Loppu riippuu poliitikoista, jotka ovat tässä asiassa kiiruhtaneet hitaasti. Eurovaaleihin vaalipaikkojen lipukehyllyjen ympärille saadaan sentään sermit.

Nyt neljä kuukautta Ruotsin vaalien jälkeen yhteenveto vaikutusyrityksistä on suojelupoliisilta vielä tekemättä. Se saataneen tammikuun aikana.

Toisaalta edessä voivat olla vielä uudet vaalit: torstaina Ruotsin vaaliviranomaisen pitää kertoa parlamentin puhemiehelle, mikä olisi pienin mahdollinen valmistautumisaika uusintavaaleihin, jos viimeiset pääministeriäänestykset tammikuussa eivät tuota tulosta.

Sen Nyqvist uskaltaa sanoa, että ainakaan hänen vastuualueellaan virheellisten tietojen levittäminen ei vaikuttanut kovin organisoidulta. Ja jos luottamuksen horjuttaminen onnistui, ei se ainakaan äänestysaktiivisuudessa näkynyt. Se oli kunnioitettavat 87,2 prosenttia, korkein sitten vuoden 1985.

Suomessa vuoden 2015 eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,1.

Suomessa puolueille annetaan koulutusta vaalivaikuttamisen varalle

Oikeusministeriö järjestää puolueille koulutusta, jonka avulla on määrä varautua mahdolliseen vaalivaikuttamiseen kevään eduskuntavaaleissa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan vaalivaikuttamiseen varautuminen on ”osa ihan normaalia toimintaa”, mutta Yhdysvaltain ja Ranskan presidentinvaalien jälkeen ovat pinnalle nousseet yhä enemmän kyberturvallisuus ja tietosuoja.

”Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että meillä olisi joitakin ihmeellisiä jokerikortteja tarjolla tähän kevääseen. Tärkeintä on, että pidetään hyvää huolta vaalijärjestelmästä, jotta se toimii vastakin kitkattomasti ja luotettavasti”, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan on myös hyvä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen syksyllä 2016 tekemä linjaus nettiäänestyksen käyttöönotosta kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä on ainakin toistaiseksi pantu jäihin.

”Ehkä sähköiseen äänestämiseen vielä muutaman vuoden päästä palataan, mutta turvallisuuden kannalta on hyvä, että se on jonkin aikaa jäähyllä”, Jääskeläinen arvioi.

Presidentinvaalien alla syksyllä 2017 puolueille järjestettiin jo pari tilaisuutta vaalivaikuttamisesta.

Viime kesänä oikeusministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Turvallisuuskomitean sihteeristö käynnistivät hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä puolueiden, viranomaisten ja kansalaisten tietoisuutta vaalivaikuttamisesta.

Tammikuun lopulla pidetään kaikille puolueille yhteinen tilaisuus ja tarvittaessa lisäksi eduskuntapuolueille kahdenkeskisiä tilaisuuksia, mikäli jokin niistä ei halua, että kilpailijat kuulevat sen turva-asioista.

Jääskeläisen mukaan Suomen vaaleissa ei juuri ole havaittu tähän mennessä vaikutusyrityksiä: ”Mutta niihin pitää varautua, ja pitää olla keinot valmiina, jotta niitä ei edes tulisi.”

Luvassa ennen kevään eduskuntavaaleja on myös valtioneuvoston kanslian järjestämä viestintäkampanja, jossa ensinnäkin kannustetaan kansaa käyttämään äänioikeuttaan ja toisaalta tähdennetään mediakriittisyyttä ja turvallisuutta.

Uutta Jääskeläisen mukaan on se, että vaalien ja niiden turvallisuuden kanssa tekemisissä olevien viranomaisten yhteistyötä on nyt lisätty tuntuvasti.

Fakta

Ruotsin ja Suomen vaalikimara


 Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit 9. syyskuuta 2018. Jos hallituskysymys ei ratkea pääministeriäänestyksissä 16. tai 23. tammikuuta, joudutaan keväällä järjestämään uudet vaalit.

 Suomen eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta.

 Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sekä Suomessa että Ruotsissa 26. toukokuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  7. 7

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  8. 8

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  9. 9

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  10. 10

   Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää