Politiikka

Suomi varautuu vihamieliseen vaalivaikuttamiseen kuuntelemalla Ruotsin kokemuksia – ”Luottamusta systeemiin pystytään murentamaan”

Ruotsin vaaliviranomaisen kansliapäällikkö Anna Nyqvist kertoi HS:lle, kuinka Ruotsi varautuu ulkopuolisiin vaikutusyrityksiin.

Tukholma/Helsinki

Ensin hyvät uutiset: Ruotsin ja Suomen vaalituloksia on lähes mahdoton peukaloida sen jälkeen kun äänet on annettu.

”Äänet lasketaan käsin, avoimesti, itsenäisesti ja ei-keskitetysti, ja voimme aina palata laskemaan uudestaan fyysisiä lipukkeita, jos jotain epäillään menneen pieleen”, Anna Nyqvist perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyqvist on Ruotsin vaaliviranomaisen Valmyndighetenin kansliapäällikkö. Maanantaina hän antaa HS:lle haastattelua toimistossaan tukholmalaisen toimistorakennuksen yhdeksännessä kerroksessa.

Tiistaina hän on Helsingissä. Nyqvist on yksi puhujista oikeusministeriön vaalivaikuttamista käsittelevässä seminaarissa. Ja miksei olisi. Ruotsissa pidettiin vaalit syyskuussa, ja pelot muun muassa venäläisten harrastamasta vihamielisestä vaalivaikuttamisesta olivat suuria.

Suomella on nyt vaalikeväänään mahdollisuus saada naapurista tuoreita kokemuksia. ”Vuonna 2018 aloitimme kaikkien Pohjoismaiden vaaliviranomaisten tapaamiset. Se tuntuu tänä aikana tarpeelliselta”, Nyqvist sanoo.

Nyqvist ja kumppanit aloittivat vaalivaikuttamisen torjuntatyön lähes kaksi vuotta ennen vaalipäivää, samoihin aikoihin kun Donald Trump otti vaalivoittonsa Yhdysvalloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Ruotsissa aloitettiin kuntien ja maakuntien henkilöstön kouluttaminen, jotta nämä olisivat tietoisia uhkakuvista ja osaisivat vastata esimerkiksi virheellisiin, vaaleja koskeviin tietoihin. Kunnat ja maakunnat vastaavat äänestyspaikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen tärkeä toimi oli luonteeltaan varsin ruotsalainen: päätettiin lisätä kokouksia. Suojelupoliisin, poliisin, kriisivalmiusviranomaisen ja vaaliviranomaisen johto alkoivat tavata säännöllisesti. Tietoja ja tilannekuvaa jaettiin.

”Nyt meillä on valmiit kanavat olemassa, ja tiedämme, miten toimimme yhdessä, kun jotain tapahtuu”, Nyqvist sanoo.

Yhdysvaltojen vaalivuoden kulkua vääristivät sosiaalisessa mediassa levitetyt valheelliset uutiset. Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia mollaavien sepitteiden jäljet johtivat usein Venäjälle. Trumpin kampanjan epäillyt Venäjä-kytkökset ovat parhaillaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimusten kohteena.

Yhdysvaltojen kokemukset vaikuttivat tilannekuvaan, jonka Ruotsin vaaliviranomainen loi yhdessä suojelupoliisi Säpon ja kriisivalmiusviranomaisen MSB:n kanssa. Siitä päästäänkin niihin huonoihin uutisiin.

”Luottamusta vaalisysteemiin pystytään murentamaan”, Nyqvist sanoo. ”Se taas voi vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi äänestysaktiivisuuteen.”

Yhdysvaltojen vaaleissa huhut Clintonin harrastamasta vaalivilpistä olivat valeuutisten yleisintä aineistoa. Lisäksi jaossa oli itse äänestämiseen liittyviä valheita. ”Siellähän levitettiin esimerkiksi virheellistä tietoa, että Clintonia voisi äänestää lähettämällä tekstiviestin tiettyyn numeroon”, Nyqvist muistuttaa.

Ruotsin vaaleissa järjestelmän uskottavuutta murensivat sosiaalisessa mediassa levinneet huhut siitä, että vaaliviranomainen yrittäisi systemaattisesti vaikeuttaa ruotsidemokraattien äänestämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne huhut alkoivat aikaisin, jo kesällä 2018”, Nyqvist kertoo.

Tuolloin vaaliviranomainen lähetti äänestyslipukkeita ulkomailla asuville ruotsalaisille. ”Joku kirjoitti sosiaaliseen mediaan, että ’katsokaa, nyt on vaalihuijaus alkanut’. Se levisi nopeasti.”

Viesteissä väitettiin, että ulkoruotsalaisille lähti kaikkien muiden puolueiden paitsi ruotsidemokraattien lipukkeita. Todellisuudessa kaikki lähetetyt lipukkeet olivat tyhjiä, ja sopivat minkä tahansa puolueen äänestämiseen.

Myöhemmätkin huhut liittyivät usein vaalilipukkeisiin ja epäilyksiin ruotsidemokraattien sortamisesta.

Nyqvistin mielestä Suomen kaltainen järjestelmä, jossa numero piirretään kopin suojissa puhtaaseen lappuun, on uskottavuuden kannalta Ruotsin lipukesysteemiä parempi. Ruotsin vaaliviranomainen haluaisi puoluekohtaisista lipukkeista eroon kokonaan.

”Olemme tehneet selvityksiä ja tutustuneet sekä Suomen että Tanskan malleihin”, Nyqvist kertoo. Loppu riippuu poliitikoista, jotka ovat tässä asiassa kiiruhtaneet hitaasti. Eurovaaleihin vaalipaikkojen lipukehyllyjen ympärille saadaan sentään sermit.

Nyt neljä kuukautta Ruotsin vaalien jälkeen yhteenveto vaikutusyrityksistä on suojelupoliisilta vielä tekemättä. Se saataneen tammikuun aikana.

Toisaalta edessä voivat olla vielä uudet vaalit: torstaina Ruotsin vaaliviranomaisen pitää kertoa parlamentin puhemiehelle, mikä olisi pienin mahdollinen valmistautumisaika uusintavaaleihin, jos viimeiset pääministeriäänestykset tammikuussa eivät tuota tulosta.

Sen Nyqvist uskaltaa sanoa, että ainakaan hänen vastuualueellaan virheellisten tietojen levittäminen ei vaikuttanut kovin organisoidulta. Ja jos luottamuksen horjuttaminen onnistui, ei se ainakaan äänestysaktiivisuudessa näkynyt. Se oli kunnioitettavat 87,2 prosenttia, korkein sitten vuoden 1985.

Suomessa vuoden 2015 eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,1.

Suomessa puolueille annetaan koulutusta vaalivaikuttamisen varalle

Oikeusministeriö järjestää puolueille koulutusta, jonka avulla on määrä varautua mahdolliseen vaalivaikuttamiseen kevään eduskuntavaaleissa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan vaalivaikuttamiseen varautuminen on ”osa ihan normaalia toimintaa”, mutta Yhdysvaltain ja Ranskan presidentinvaalien jälkeen ovat pinnalle nousseet yhä enemmän kyberturvallisuus ja tietosuoja.

”Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että meillä olisi joitakin ihmeellisiä jokerikortteja tarjolla tähän kevääseen. Tärkeintä on, että pidetään hyvää huolta vaalijärjestelmästä, jotta se toimii vastakin kitkattomasti ja luotettavasti”, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan on myös hyvä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen syksyllä 2016 tekemä linjaus nettiäänestyksen käyttöönotosta kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä on ainakin toistaiseksi pantu jäihin.

”Ehkä sähköiseen äänestämiseen vielä muutaman vuoden päästä palataan, mutta turvallisuuden kannalta on hyvä, että se on jonkin aikaa jäähyllä”, Jääskeläinen arvioi.

Presidentinvaalien alla syksyllä 2017 puolueille järjestettiin jo pari tilaisuutta vaalivaikuttamisesta.

Viime kesänä oikeusministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Turvallisuuskomitean sihteeristö käynnistivät hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä puolueiden, viranomaisten ja kansalaisten tietoisuutta vaalivaikuttamisesta.

Tammikuun lopulla pidetään kaikille puolueille yhteinen tilaisuus ja tarvittaessa lisäksi eduskuntapuolueille kahdenkeskisiä tilaisuuksia, mikäli jokin niistä ei halua, että kilpailijat kuulevat sen turva-asioista.

Jääskeläisen mukaan Suomen vaaleissa ei juuri ole havaittu tähän mennessä vaikutusyrityksiä: ”Mutta niihin pitää varautua, ja pitää olla keinot valmiina, jotta niitä ei edes tulisi.”

Luvassa ennen kevään eduskuntavaaleja on myös valtioneuvoston kanslian järjestämä viestintäkampanja, jossa ensinnäkin kannustetaan kansaa käyttämään äänioikeuttaan ja toisaalta tähdennetään mediakriittisyyttä ja turvallisuutta.

Uutta Jääskeläisen mukaan on se, että vaalien ja niiden turvallisuuden kanssa tekemisissä olevien viranomaisten yhteistyötä on nyt lisätty tuntuvasti.

Fakta

Ruotsin ja Suomen vaalikimara


 Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit 9. syyskuuta 2018. Jos hallituskysymys ei ratkea pääministeriäänestyksissä 16. tai 23. tammikuuta, joudutaan keväällä järjestämään uudet vaalit.

 Suomen eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta.

 Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sekä Suomessa että Ruotsissa 26. toukokuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää