Politiikka

Eduskunta käsitteli terveydenhuoltoa koskevia lakiesityksiä – Hallitus joutui opposition kovaan ryöpytykseen yksityisten yritysten suosimisesta ja asiakasmaksujen noususta

Hallitusta syytettiin ”kaverikapitalismista” ja kaikkien aikojen vedätyksestä. Vihreät ja vasemmistopuolueet moittivat asiakasmaksuesitystä siitä, että se nostaisi paljon sairastavien ja työterveyshuollon ulkopuolella olevien maksuja.

Eduskunta käsitteli keskiviikkona kolmea terveydenhuollon kannalta merkittävää lakiesitystä.

Keskustelun aiheena oli yksi sote-uudistuksen keskeisistä palikoista eli asiakasmaksulain uudistus. Lisäksi esillä olivat leikkaustoimintaan ja ensihoitoon tehtävät muutokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksityisten yritysten rooli terveydenhuollon markkinoilla vahvistuu, jos muutokset leikkaustoimintaan ja ensihoitoon menevät läpi.

Lue lisää: Ensin hallitus keskitti nukutusta vaativat leikkaukset suurimpiin sairaaloihin – nyt terveysyrityksille annetaan pääsy mukaan

Hallituksen suunnitelma nukutusta vaativista leikkauksista joutui opposition ankaraan ryöpytykseen. Hallitusta syytettiin siitä, että se on ensin pakottanut eri puolilla Suomea toimivia aluesairaaloita lopettamaan nukutusta vaativat leikkaukset, ja nyt se avaa tämän mahdollisuuden yksityisille yrityksille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanankäänteet olivat värikkäitä. Antti Lindtman (sd) syytti hallitusta kaverikapitalismista ja Krista Kiuru (sd) lisäsi kierroksia puhumalla ryöstökapitalismista. Sdp:n Tytti Tuppuraisen mielestä kyseessä on ”kaikkien aikojen vedätys”, ja kristillisten Sari Essayah paheksui hallitusta kermankuorinnan mahdollistamisesta.

Lakiesityksen mukaan sairaanhoitopiirit saavat jatkossa ulkoistaa leikkauksia yksityisille yrityksille, kunhan potilas on tarvittaessa siirrettävissä nopeasti jatkohoitoon yhteispäivystykseen.

Ehtona on, että siirto onnistuu 30 minuutissa. Aika lasketaan soitosta hätäkeskukseen aina siihen asti, kun potilas on perillä teho-osastolla tai leikkaussalissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan tällaisia ostoleikkauksia koskevat kriteerit ovat nyt epäselvät, ja siksi uudistus on syytä tehdä.

Saarikko halusi korostaa sitä, että on täysin sairaanhoitopiirien ja jatkossa maakuntien päätettävissä, haluavatko ne hyödyntää yksityisiä yrityksiä.

”Lisäksi nyt puhumme nukutusta vaativista leikkauksista. Valtaosa leikkauksista on muita kuin nukutusta vaativia”, Saarikko sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarikon mukaan erikoissairaanhoidossa puhutaan kuuden miljardin euron kokonaisuudesta, josta nyt annettu esitys käsittää vain pienen osan, 170 miljoonaa euroa.

Saarikko ei saanut tukea juuri edes hallituspuolueista tai omiltaan – salissa päinvastoin keskustalaiset Niilo Keränen ja Sirkka-Liisa Anttila kritisoivat esitystä. Oppositio otti keskustelussa täysin ilmaherruuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarikkoa kuumotettiin siitä, voiko hän keskustalaisena ensin hyväksyä aluesairaaloiden harvennuksen ja sitten tehdä poikkeuksen, joka hyödyttääkin yrityksiä. Antti Lindtman pyysi Saarikkoa kertomaan ”käsi sydämellä”, haluaako hän tosiaan, että eduskunta hyväksyisi lakimuutoksen.

”Ensin keskittämisasetuksella on alkusairaaloista lopetettu leikkaukset, ja nyt te mahdollistatte leikkaukset yrityksille. Vaikka sote- ja maakuntauudistus kaatuisi, niin kokoomus voi taputtaa käsiään, sen tavoite yksityistämisestä tulee toteutumaan”, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoi.

”Yksityisen ei tarvitse kantaa vastuuta päivystyksestä, se voi kuoria kerman päältä”, sanoi Touko Aalto (vihr).

Keskustelussa nousi esiin Saarikon edeltäjän Juha Rehulan (kesk) tuore haastattelu, jossa tämä murehti tunteneensa ministerinä, että oli ”pelinappula markkinavoimien ohjaamassa pelissä”.

”Onko teillä samankaltainen tunne?” Li Andersson (vas) kysyi Saarikolta.

Andersson muistutti myös, että leikkaustoimintaa ei keskitetty pelkästään potilasturvallisuuden takia, vaan säästöjen saamiseksi. Anderssonin käsityksen mukaan aluesairaaloiden leikkausten alasajo aiheutti ruuhkat keskussairaaloihin, ja nyt ruuhkia puretaan päästämällä yksityiset mukaan.

Hallitus muuttaa myös ensihoitoon liittyviä lakipykäliä. Ensihoito tarkoittaa äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellistä hoitoa ja tarvittaessa kuljetusta jatkohoitoon.

Maakunta- ja soteuudistuksessa ensihoito siirtyy sairaanhoitopiireiltä maakuntien vastuulle, ja se on pääosin tarkoitus pitää julkisena toimintana. Maakunta voi kuitenkin hankkia osan siitä yksityisiltä yrityksiltä.

Eniten yritykset tulevat näkymään potilassiirroissa, jotka eivät kuulu ensihoitoon ja jotka on tulkittu taloudelliseksi toiminnaksi eikä viranomaistoiminnaksi. Lakiesityksessä ehdotetaan, että potilassiirrot järjestettäisiin ensisijaisesti niin, että ne hankitaan kilpailuttamalla yksityisiä yrityksiä.

Kansanedustajia ihmetytti se, miksi ei-kiireelliset kuljetukset on pakko kilpailuttaa. Saarikon mukaan näin on tehtävä EU-sääntöjen takia.

”Tätä ei tehdä siksi, että hallitus etsisi koloa yksityiselle palvelutuotannolle”, Saarikko sanoi.

Asiakasmaksulain uudistuksessa puolestaan säädettäisiin maakuntauudistuksessa käynnistettävien maakuntien järjestämien sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuista. Jatkossa maksuja perisi maakunta, ja se saisi periä rahaa vain palveluista, joiden maksuista on säädetty laissa.

Lakiin lisättäisiin esimerkiksi pitkäaikaista palveluasumista koskevat maksut, jolloin ne rinnastettaisiin esimerkiksi jatkuvaan ja säännölliseen kotihoitoon.

Asiakasmaksujen osalta keskustelua virisi erityisesti lakimuutoksen vaikutuksesta pienituloisiin sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamiseen maakuntien tasolla.

Vihreät ja vasemmistopuolueet moittivat lakiesitystä erityisesti siitä, että se nostaisi paljon sairastavien ja työterveyshuollon ulkopuolella olevien maksuja. Taustalla on puolueiden mukaan lakiin esitetty noin 680 euron maksukatto asiakasmaksuille sekä niin kutsutun välikaton poistaminen.

Nykyisellään avosairaanhoidon käyntimaksun saa periä ainoastaan kolmelta ensimmäiseltä käynniltä samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Se tarkoittaisi noin 60 euron maksuja.

”Suomalainen on oppinut siihen, että kun kolme kertaa käyt lääkärissä, siinä vuoden maksut olivat”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) sanoi.

Saman asian nostivat esiin myös vihreiden Touko Aalto ja vasemmistoliiton Li Andersson.

Anderssonin mukaan lakiuudistuksen tuottamat parannukset rahoitetaan perusterveydenhuollon käyntimaksuja nostamalla.

”Kun suurimmassa osassa Suomen kunnista terveyskeskuskäynti on ollut maksutonta kolmen kerran jälkeen, jatkossa se on maksutonta vasta, kun maksukatto on täynnä, eli 683 euron jälkeen”, Andersson sanoi.

Perussuomalaisten Leena Meri puolestaan epäili sote-palveluiden rahoitusta sote-uudistuksen ja asiakasmaksu-uudistuksen jälkeen. Hänen mukaansa maakuntien sote-palveluiden rahoitusta saatetaan paikata asiakasmaksuilla.

”Mistä rahat sitten otetaan? Maakunta ei voi verottaa, rahoitusta ei kerätä asiakasmaksuilla. Onko se sitten palveluiden laatu tai saatavuus?” Meri kysyi.

Hallituspuolueissa lakiesityksen katsottiin yhdenvertaistavan maksuja maakuntien sisällä eri kuntien välillä. Tämän nosti esiin myös esimerkiksi Sdp:n Kiuru, joka myönsi erityisesti vanhusten ja vammaisten olevan eriarvoisessa asemassa asuinkunnasta riippuen.

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) epäili, että koska asiakasmaksut olisivat vastaisuudessa samat koko maakunnan laajuisesti, tulisi uudistus heikentämään Helsingissä pienituloisten asemaa. Helsinki poisti asukkailtaan terveyskeskusmaksut vuodesta 2013 alkaen.

”Sote on alun alkaen aliresursoitu, eikä verotusoikeutta maakunnilla ole, joten maakunnat pakotetaan nostamaan asiakasmaksuja tai leikkaamaan palveluita”, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi Alanko-Kahiluodon kritiikkiin sanomalla, etteivät sosiaali- ja terveydenhuollon rahat esimerkiksi Helsingiltä vähene.

”Jatkossa Helsinki, Espoo ja koko Uusimaa ovat yhdenvertaisessa asemassa. Se voi tarkoittaa yksittäisen kuntalaisen kannalta muutosta parempaan tai huonompaan, mutta kyse on yhdenvertaisuudesta.”

Uudistuksella ei ole tarkoitus kerätä lisää rahaa maakuntien tai valtion kassaan palvelumaksuina, Saarikko sanoi.

”Pienituloisten kannalta oleellista on, että uudistus velvoittaa maakuntaa entistä selkeämmin kertomaan oikeutuksesta maksuhuojennukseen tai maksuvapautukseen.”

”Ei edettäisi niin, että toimeentulotukeen siirrettäisiin näitä maksuja, joista ihminen olisi oikeasti pienituloisuutensa vuoksi saanut maksuvapautuksen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  7. 7

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  10. 10

   Komentajan epäasialliseksi epäilty käytös Lemmenjoella kohdistui lähinnä Puolustusvoimien omaan väkeen – joukossa Karjalan lennoston upseereita ja yksi kaupunginjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää