Politiikka    |   HS-gallup

Työelämä on avain syntyvyyden nousuun – suomalaiset haluavat työhön lisää joustavuutta ja vähemmän epävarmuutta

Vastaajien mielestä suomalaisten rohkaiseminen lapsentekoon on parempi keino huolehtia työikäisten määrästä kuin työperäinen maahanmuutto.

Suomalaisten mielestä paras keino kannustaa hankkimaan lapsia olisi lisätä työelämän joustavuutta ja vähentää työelämän epävarmuutta.

Sen sijaan rahallinen korvaus, esimerkiksi lapsilisien korotus tai syntyneelle lapselle maksettava vauvaraha, ei suomalaisten mielestä motivoi lapsentekoon kovin hyvin. Myöskään ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden pidentämistä ei pidetä kovin tehokkaana keinona.

Tämä käy ilmi HS-gallupista, jossa suomalaisilta kysyttiin syntyvyyteen ja perhesuunnitteluun liittyvistä asioista.


Syntyvyys ja toteutumattomat lapsihaaveet ovat iso teema huhtikuun eduskuntavaaleissa. Poliitikot ehdottavat usein keinoiksi perhevapaiden remonttia ja vanhempien rahallista tukemista, mutta HS-gallupin perusteella ratkaisuja kannattaisi lähteä etsimään myös työpaikkojen käytännöistä ja asenteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliitikot voivat silti vaikuttaa asiaan esimerkiksi muokkaamalla perhevapaita nykyistä tasa-arvoisemmiksi ja varmistamalla, että työelämään liittyvä lainsäädäntö vähentäisi eikä lisäisi epävarmuutta.

HS-gallupin vastaajista 33 prosenttia lisäisi työelämän joustoja. Niitä ei kyselyssä määritelty tarkemmin, mutta yleensä ne tarkoittavat esimerkiksi sitä, että työntekijä voi perhetilanteensa mukaan tehdä etä- tai osa-aikatöitä, käyttää sujuvasti perhevapaita ja saada toiveidensa mukaisia työvuoroja.

Naisista 39 prosenttia ja miehistä 27 prosenttia lisäisi joustavuutta.


”Aiempienkin tutkimusten perusteella voi sanoa, että kaikkia nykylainsäädännön antamia mahdollisuuksia ei täysimääräisesti käytetä työpaikoilla”, sanoo johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta.

”Vanhemmuuden ja työelämän yhteen sovittamisen haaste kohdistuu huomattavan pääsääntöisesti vielä naisiin. Olennaista olisi tehdä sellainen perhevapaauudistus, jonka seurauksena hoitovastuu lapsista jakautuisi isän ja äidin välillä paljon tasaisemmin kuin nyt.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaajista 33 prosenttia katsoo, että työelämän epävarmuuden vähentäminen lisäisi syntyvyyttä. Miehistä 38 prosenttia ja naisista 28 prosenttia ajattelee näin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usein epävarmoiksi koetaan määräaikaiset työsuhteet ja nollatuntisopimukset, joissa työntekijän työaika vaihtelee. Epävarmuus koskee monesti juuri nuorempia, parhaassa lapsentekoiässä olevia työntekijöitä.

Ilkka Oksala sanoo, että vakituisten ja kokoaikaisten työsuhteiden osuus ei ole vähentynyt, vaikka näin on ennustettu. Hän arvioi, että tunne työelämän epävarmuudesta on kasvanut myös ihmisten odotusten takia.

”Odotukset siitä, kuinka hyvä vanhemmuus hoidetaan ja kuinka toimitaan hyvänä työntekijänä, ovat varmasti huomattavasti korkeammat kuin ennen.”

Oksalan mukaan syntyvyys ja erilaiset perheystävälliset ratkaisut ovat iso keskustelunaihe myös elinkeinoelämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun kuuntelee nuoremman yritysjohtajasukupolven puheita, niin asenteet ovat edellisiin sukupolviin verrattuna huomattavasti muuttuneet.”

Kaksi suosituinta keinoa eli joustavuuden lisääminen ja epävarmuuden vähentäminen olivat HS-gallupissa tasavahvoja, mutta ne miellyttävät osin erilaisia ihmisiä.

Joustoihin uskoo keskimääräistä useampi ylempi toimihenkilö ja hyvin koulutettu – joiden työ on usein sellaista, että joustot soveltuisivat siihen.

Joustot saavat kannatusta myös niiltä, jotka kertovat äänestävänsä kokoomusta, keskustaa tai vihreitä. Myös moni vasta työelämään tulossa oleva opiskelija pitää joustavuutta hyvänä keinona rohkaista lapsentekoon.

Työelämän epävarmuuden hälventämiseen uskovat keskimääräistä useammat alemmat toimihenkilöt, yrittäjät, 50 vuotta täyttäneet ja iäkkäämmät sekä Sdp:tä tai vasemmistoliittoa kannattavat.

Kolmetoista prosenttia vastaajista arvioi, että rahallinen korvaus kannustaisi hankkimaan lapsia.

Hieman yllättäen rahakorvaus vetoaa erityisesti niihin, jotka ilmoittavat puoluekannakseen perussuomalaiset: heistä 33 prosenttia pitää sitä tehokkaimpana tapana.

Seitsemän prosenttia vastaajista arvioi, että ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentäminen tuottaisi tulosta lapsiluvussa. Nykyisin tuloihin sidottuja äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja voi saada yhteensä 12,7 kuukautta, ja monissa esitellyissä perhevapaamalleissa etenkin isien vanhempainrahakautta on haluttu pidentää.

Alle 10 prosenttia uskoo syntyvyyden kohenevan, jos varhaiskasvatuksen laatua parannettaisiin tai siitä tehtäisiin laajemmin maksutonta.

Suomalaisten syntyvyys on pienentynyt koko 2010-luvun ajan. Viime vuosi oli kolmas perättäinen vuosi, jolloin suomalaisia kuoli enemmän kuin syntyi. Tätä menoa suomalaisten väkiluvun on arvioitu kääntyvän laskuun vuonna 2035.

Tilastokeskuksen marraskuussa julkistaman väestöennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2030 vain 760 000 alle 15-vuotiasta, jos syntyvyys pysyisi nykyisellä tasolla. Ennustetta korjattiin selvästi alaspäin aiemmasta arviosta.

Synkkä viesti näyttää menneen perille: yli 80 prosenttia HS-gallupin vastaajista pitää Suomen syntyvyyden pienenemistä ongelmallisena.

Huolestuneimpia syntyvyydestä ovat 50–64-vuotiaat, kun taas alle 25-vuotiaista vain 16 prosenttia pitää asiaa huolestuttavana. Kaikista vastaajista miehet kokevat pienet syntyvyysluvut ongelmallisemmiksi kuin naiset.

Kolme neljäsosaa on sitä mieltä, että pieneneminen ei ole mikään luonnonlaki vaan syntyvyys on mahdollista saada taas kasvuun yhteiskunnan toimilla.

Jos työikäisten määrä pienenee heikon syntyvyyden takia, tulevaisuudessa on entistä vaikeampaa rahoittaa suomalaisten tarvitsemia julkisia palveluita.

HS-gallupissa kysyttiin, mikä olisi vastaajien mielestä paras tapa pitää työikäisen väestön määrä mahdollisimman suurena.

Lähes puolet, 46 prosenttia, kannatti ensisijaisesti sitä, että täällä jo asuvia yritettäisiin kannustaa hankkimaan lapsia. Liki kolmannes, 29 prosenttia, piti parhaana keinona työperäistä maahanmuuttoa.


Jakolinjat lukujen takana eivät yllätä. Maahanmuuton lisäämisen kannalla ovat pääkaupunkiseudulla asuvat, eniten koulutetut ja eniten ansaitsevat sekä yksin asuvat.

Suomalaisten omia ponnisteluja syntyvyyden lisäämiseksi kannattavat etenkin vähemmän koulutetut, keskituloiset, työväestö ja alemmat toimihenkilöt. Ajatus saa kannatusta enemmän maaseudulla kuin kaupungeissa, ja puolueiden kannattajista tukea tulee keskustasta, Sdp:stä ja perussuomalaisilta.

Kokoomuslaiset, vasemmistoliittolaiset ja vihreät sen sijaan ajattelevat, että työikäisten määrää voidaan parhaiten ylläpitää helpottamalla maahanmuuttoa.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista eräisiin syntyvyyttä ja perhesuunnittelua koskeviin kysymyksiin.

 Tutkimusaineisto kerättiin puhelimitse 12.–27.12. haastattelemalla 1 002:ta henkeä, jotka edustavat 18–79-vuotiaita ja asuvat Manner-Suomessa.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimuksen teki HS:n tilauksesta Kantar TNS.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  6. 6

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  7. 7

   Britannian äkkiero EU:sta näyttää entistä todennäköisemmältä – HS vastaa viiteen kysymykseen sen vaikutuksista

  8. 8

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  9. 9

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  10. 10

   Tesla irtisanoo tuhansia työntekijöitä, koska sen autot ovat liian kalliita ja voitot liian pieniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää