Politiikka

Maria Guzenina, 50, tuli tunnetuksi MTV-juontajana ja päätyi ministeriksi – ”Onneksi en sallinut sote-uudistuksen luisua sille kammottavalle tielle, jolle nykyinen hallitus on lähtenyt”

Kansanedustaja Maria Guzeninalle juontajanpesti Music Televisionilla oli liukuhihnatyötä.

Sen puhelun Maria Guzenina muistaa elävästi.

”Olin Lepakon kellarissa, kun puhelin soi. Meillä oli Radio Cityllä jotkin juhlat meneillään. Puhelun jälkeen istuin hetken ­aikaa paikallani ja mietin, että mitäköhän tämä merkitsee elämälleni. Että aika iso juttu varmaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli saanut kuulla tulleensa valituksi televisiokanava Music Televisionin uudeksi juontajaksi Lontooseen. Elettiin alkukevättä 1993.

”Iso juttu” se olikin. Vielä 1990-luvun alussa MTV oli musiikki- ja nuorisokulttuurin tärkeimpiä medioita. Kanavan esittämiä musiikkivideoita tuijottivat sadat miljoonat nuoret ympäri maailmaa, ja monista MTV:n juontajista tuli kansain­välisiä julkisuuden henkilöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guzenina työskenteli Lontoossa neljän vuoden ajan. Hän kertoo saaneensa tuona aikana monia elinikäisiä ystäviä ja kohdanneensa aikansa suurimmat tähdet Mick Jaggerista George Michaeliin. Mutta ei se hänestä täysin omalta tuntunut.

”Oli tietysti hauskaa tavata artisteja ja viettää heidän kanssaan aikaa. Samalla kuitenkin mietin, että eihän tällä ole loppujen lopuksi mitään merkitystä. Työ oli pitkälti formatisoitua ja kaikki tehtiin tiettyjen raamien mukaan. Töitä paiskittiin kuin liukuhihnalta. Ei se koskettanut mua henkilökohtaisesti.”

MTV:llä aloittaessaan Guzenina oli 24-vuotias. Tuota ennen hän oli ehtinyt tehdä näyttävän uran kotimaisessa mediassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesällä 1982, ollessaan 13-vuotias, hän oli pestautunut simultaanitulkiksi Espoon Dipolissa järjestettyyn avaruusnäyttelyyn. Guzenina oli äitinsä taustan ansiosta venäjänkielentaitoinen, ja oli vastaanottamassa Neuvoliiton delegaatiota yhdessä Keskustapuolueen silloisen puheenjohtajan Paavo Väyrysen kanssa.

”Paavo kehui minua ihan hirveästi”, Guzenina sanoo ja naurahtaa.

17-vuotiaana lukiolaistyttönä hän marssi mediapersoona Timo T. A. Mikkosen toimistolle ja hankki ensimmäisen televisiotyönsä. Debyyttihaastattelunsa hän teki Tänään, tässä ja nyt -ohjelmaan Neuvostoliiton entisen johtajan Nikita Hruštšovin vävystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tunti ennen lähetystä Timo T. A. sanoi, että hoidat koko jutun yksin. Se oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun minua jännitti niin valtavasti, että käteni tärisivät.”

Olit päämäärätietoinen nuori?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Varmaankin. En ole koskaan pelännyt mennä päin tuntemattomia asioita, pikemminkin päinvastoin. Olen aina ajatellut, että tuossa olisi mahdollisuus. Käy helposti niin, että jos luutuu vanhoihin käsityksiin, putoaa auttamatta pois kelkasta.”

Kipinän poliittiseen vaikuttamiseen Guzenina kertoo saaneensa Britanniassa asuessaan.

”Lontoossa elettiin 1990-luvun lopulla käsittämätöntä talouden ylikuumenemisen aikaa. Kansainväliset sijoittajat kahmivat sijoituskohteita ja asuntojen hinnat nousivat taivaisiin. Tavallisilla ihmisillä ei ollut enää varaa omaan asuntoon.”

Suomeen palattuaan hän huolestui eriarvoistumisesta entisestään. Moni päättäjä hoki Guzeninan mielestä ”samaa uusliberalismin mantraa”, jonka hän näki keikuttavan koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteita.

Espoon kaupunginvaltuustoon Guzenina valittiin SDP:n riveissä vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin aukesivat eduskunnan ovet, ja kesäkuusta 2011 hän aloitti kaksivuotisen pestinsä Jyrki Kataisen hallituksen peruspalveluministerinä.

Saavutuksiinsa Guzenina on ilmeisen tyytyväinen.

”Aivan erityisen ylpeä olen siitä, etten sallinut sote-uudistuksen luisua sille yksityistämisen ja markkinaliberalismin kammottavalle tielle, jolle nykyinen hallitus on lähtenyt. Onneksi en antanut omalla vahtivuorollani periksi, vaikka sainkin likasangollisia päälleni lähes päivittäin.”

Guzeninan urakehityksen voi sanoa olleen verrattain nopeaa. Hän ei kiellä, etteikö julkkistoimittajan taustasta olisi ollut hyötyä myös poliittisilla pelikentillä.

”Varmasti on ollut. Olen taustani vuoksi saanut esimerkiksi kirjoittaa kolumneja sanoma- ja iltapäivälehtiin ja saanut ajatuksiani sitä kautta helpommin esille. Mutta ei MTV-julkisuudesta pidemmän päälle hyötyä ole. Jokainen kansanedustaja joutuu lunastamaan paikkansa, oli hänen taustansa mikä tahansa.”

Guzenina on ollut julkisuuden henkilö liki 30 vuoden ajan. Se ei silti tarkoita, että hän ha­luaisi jakaa koko elämäänsä me­dian kanssa. Yksityiselämänsä suhteen hän sanoo alkaneensa olla erityisen tarkka poikansa syntymän jälkeen.

”Suomessa media on aika lempeätä moniin muihin maihin nähden. Mutta kun on ollut itse varhaisaikuisuudesta lähtien julkisuuden kanssa tekemisissä, niin on kouliintunut ymmärtämään, että on järkevää pitää tiettyjä rajoja. On ihan hyvä, ettei avaa ihan kaikkea omasta elämästään.”

Kuka?

Maria Guzenina


 Synty 1969 Helsingissä. Asuu Espoossa.

 SDP:n kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Toimi peruspalveluministerinä kesäkuusta 2011 toukokuuhun 2013.

 Music Televisionin juontaja vuosina 1993–1997. Toiminut freelancetoimittajana esimerkiksi Radio Cityssä, Yleisradion Radio Ainossa ja Radio Novassa. Juontanut televisiossa muun muassa Euroviisuja ja Linnunradan pianobaari -ohjelmaa. Teki nuorena mallin töitä.

 Asuu avoliitossa yritysjohdon neuvonantajan Kari Mokon kanssa. 19-vuotias poika liitosta Skunk Anansie -yhtyeen rumpalin Mark Richardsonin kanssa.

 Täyttää 50 vuotta 12. tammikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuore alokas lähetti äidilleen kuvan pakkaspäivän armeijalounaasta: muovipussissa proteiinipatukka ja pähkinöitä

  2. 2

   Aavemainen ostoskeskus tekee kuolemaa Myyrmäessä – Muualla vanhoja ostareita jo arvostetaan, Vantaa ei ole suojellut yhtäkään

  3. 3

   Selänteiden kodissa Teemu seurasi tarkkaan Sirpan puheita, Maria Nordin hermostui ohjelmasta etukäteen – Maria Veitolan uudet yökyläilyt alkavat ja osa katsojista ihmettelee, kiusaako hän ihmisiä tahallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Tietyn iän jälkeen ystävien saamisesta tulee älyttömän kiusallista – kokeilin kolmea eri tapaa iskeä itselleni kaverin

  5. 5

   Raju ulosajo Lahdenväylällä: Henkilöauto suistui moottoritieltä, putosi viisi metriä Viikintielle – ”Silminnäkijöiden mukaan kovaa tuli”

  6. 6

   ”Minä en tuota paskaa syö”, teini-ikäinen tytär huusi, ja Reita Nyberg huomasi tämän laihtuneen – Sitten hän sai tietää käänteentekevästä menetelmästä, joka saattoi pelastaa tyttären hengen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kauhujen liikenneympyrä” pelottaa kokeneitakin kuskeja Espoossa – Näin Suomen kohutuimmassa kiertoliittymässä kuuluisi ajaa

  8. 8

   Alaselkäkipu voi johtua siitä, että kehoa tukeva psoas-lihas on heikko – Katso kuusi liikettä, joilla pidät kehon sisäfileet kunnossa

   Tilaajille
  9. 9

   Lauttasaaren edustalla uinuu salainen idylli – Tältä näyttää veneenveistäjä Juha Tiiran työpaikalla, johon pääsee vain veneellä

  10. 10

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  2. 2

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  3. 3

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  4. 4

   ”Kauhujen liikenneympyrä” pelottaa kokeneitakin kuskeja Espoossa – Näin Suomen kohutuimmassa kiertoliittymässä kuuluisi ajaa

  5. 5

   Tuore alokas lähetti äidilleen kuvan pakkaspäivän armeijalounaasta: muovipussissa proteiinipatukka ja pähkinöitä

  6. 6

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  7. 7

   153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

  8. 8

   Selänteiden kodissa Teemu seurasi tarkkaan Sirpan puheita, Maria Nordin hermostui ohjelmasta etukäteen – Maria Veitolan uudet yökyläilyt alkavat ja osa katsojista ihmettelee, kiusaako hän ihmisiä tahallaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hyvin pieni asia voi ratkaista sen, sairastuuko ihminen masennukseen vai ei – ”Pelkkä reseptin kirjoittaminen ei riitä”, sanoo riittämättömyyttä kokenut tutkija

  10. 10

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää