Politiikka

Maria Guzenina, 50, tuli tunnetuksi MTV-juontajana ja päätyi ministeriksi – ”Onneksi en sallinut sote-uudistuksen luisua sille kammottavalle tielle, jolle nykyinen hallitus on lähtenyt”

Kansanedustaja Maria Guzeninalle juontajanpesti Music Televisionilla oli liukuhihnatyötä.

Sen puhelun Maria Guzenina muistaa elävästi.

”Olin Lepakon kellarissa, kun puhelin soi. Meillä oli Radio Cityllä jotkin juhlat meneillään. Puhelun jälkeen istuin hetken ­aikaa paikallani ja mietin, että mitäköhän tämä merkitsee elämälleni. Että aika iso juttu varmaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli saanut kuulla tulleensa valituksi televisiokanava Music Televisionin uudeksi juontajaksi Lontooseen. Elettiin alkukevättä 1993.

”Iso juttu” se olikin. Vielä 1990-luvun alussa MTV oli musiikki- ja nuorisokulttuurin tärkeimpiä medioita. Kanavan esittämiä musiikkivideoita tuijottivat sadat miljoonat nuoret ympäri maailmaa, ja monista MTV:n juontajista tuli kansain­välisiä julkisuuden henkilöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guzenina työskenteli Lontoossa neljän vuoden ajan. Hän kertoo saaneensa tuona aikana monia elinikäisiä ystäviä ja kohdanneensa aikansa suurimmat tähdet Mick Jaggerista George Michaeliin. Mutta ei se hänestä täysin omalta tuntunut.

”Oli tietysti hauskaa tavata artisteja ja viettää heidän kanssaan aikaa. Samalla kuitenkin mietin, että eihän tällä ole loppujen lopuksi mitään merkitystä. Työ oli pitkälti formatisoitua ja kaikki tehtiin tiettyjen raamien mukaan. Töitä paiskittiin kuin liukuhihnalta. Ei se koskettanut mua henkilökohtaisesti.”

MTV:llä aloittaessaan Guzenina oli 24-vuotias. Tuota ennen hän oli ehtinyt tehdä näyttävän uran kotimaisessa mediassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesällä 1982, ollessaan 13-vuotias, hän oli pestautunut simultaanitulkiksi Espoon Dipolissa järjestettyyn avaruusnäyttelyyn. Guzenina oli äitinsä taustan ansiosta venäjänkielentaitoinen, ja oli vastaanottamassa Neuvoliiton delegaatiota yhdessä Keskustapuolueen silloisen puheenjohtajan Paavo Väyrysen kanssa.

”Paavo kehui minua ihan hirveästi”, Guzenina sanoo ja naurahtaa.

17-vuotiaana lukiolaistyttönä hän marssi mediapersoona Timo T. A. Mikkosen toimistolle ja hankki ensimmäisen televisiotyönsä. Debyyttihaastattelunsa hän teki Tänään, tässä ja nyt -ohjelmaan Neuvostoliiton entisen johtajan Nikita Hruštšovin vävystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tunti ennen lähetystä Timo T. A. sanoi, että hoidat koko jutun yksin. Se oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun minua jännitti niin valtavasti, että käteni tärisivät.”

Olit päämäärätietoinen nuori?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Varmaankin. En ole koskaan pelännyt mennä päin tuntemattomia asioita, pikemminkin päinvastoin. Olen aina ajatellut, että tuossa olisi mahdollisuus. Käy helposti niin, että jos luutuu vanhoihin käsityksiin, putoaa auttamatta pois kelkasta.”

Kipinän poliittiseen vaikuttamiseen Guzenina kertoo saaneensa Britanniassa asuessaan.

”Lontoossa elettiin 1990-luvun lopulla käsittämätöntä talouden ylikuumenemisen aikaa. Kansainväliset sijoittajat kahmivat sijoituskohteita ja asuntojen hinnat nousivat taivaisiin. Tavallisilla ihmisillä ei ollut enää varaa omaan asuntoon.”

Suomeen palattuaan hän huolestui eriarvoistumisesta entisestään. Moni päättäjä hoki Guzeninan mielestä ”samaa uusliberalismin mantraa”, jonka hän näki keikuttavan koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteita.

Espoon kaupunginvaltuustoon Guzenina valittiin SDP:n riveissä vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin aukesivat eduskunnan ovet, ja kesäkuusta 2011 hän aloitti kaksivuotisen pestinsä Jyrki Kataisen hallituksen peruspalveluministerinä.

Saavutuksiinsa Guzenina on ilmeisen tyytyväinen.

”Aivan erityisen ylpeä olen siitä, etten sallinut sote-uudistuksen luisua sille yksityistämisen ja markkinaliberalismin kammottavalle tielle, jolle nykyinen hallitus on lähtenyt. Onneksi en antanut omalla vahtivuorollani periksi, vaikka sainkin likasangollisia päälleni lähes päivittäin.”

Guzeninan urakehityksen voi sanoa olleen verrattain nopeaa. Hän ei kiellä, etteikö julkkistoimittajan taustasta olisi ollut hyötyä myös poliittisilla pelikentillä.

”Varmasti on ollut. Olen taustani vuoksi saanut esimerkiksi kirjoittaa kolumneja sanoma- ja iltapäivälehtiin ja saanut ajatuksiani sitä kautta helpommin esille. Mutta ei MTV-julkisuudesta pidemmän päälle hyötyä ole. Jokainen kansanedustaja joutuu lunastamaan paikkansa, oli hänen taustansa mikä tahansa.”

Guzenina on ollut julkisuuden henkilö liki 30 vuoden ajan. Se ei silti tarkoita, että hän ha­luaisi jakaa koko elämäänsä me­dian kanssa. Yksityiselämänsä suhteen hän sanoo alkaneensa olla erityisen tarkka poikansa syntymän jälkeen.

”Suomessa media on aika lempeätä moniin muihin maihin nähden. Mutta kun on ollut itse varhaisaikuisuudesta lähtien julkisuuden kanssa tekemisissä, niin on kouliintunut ymmärtämään, että on järkevää pitää tiettyjä rajoja. On ihan hyvä, ettei avaa ihan kaikkea omasta elämästään.”

Kuka?

Maria Guzenina


 Synty 1969 Helsingissä. Asuu Espoossa.

 SDP:n kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Toimi peruspalveluministerinä kesäkuusta 2011 toukokuuhun 2013.

 Music Televisionin juontaja vuosina 1993–1997. Toiminut freelancetoimittajana esimerkiksi Radio Cityssä, Yleisradion Radio Ainossa ja Radio Novassa. Juontanut televisiossa muun muassa Euroviisuja ja Linnunradan pianobaari -ohjelmaa. Teki nuorena mallin töitä.

 Asuu avoliitossa yritysjohdon neuvonantajan Kari Mokon kanssa. 19-vuotias poika liitosta Skunk Anansie -yhtyeen rumpalin Mark Richardsonin kanssa.

 Täyttää 50 vuotta 12. tammikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdistetyn miehet kaukana kärjestä mäkiosuuden jälkeen – Ilkka Herola nelikon paras
  3. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  4. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  5. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  6. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  7. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  8. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  9. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  10. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  11. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  12. Näytä lisää