Politiikka

Sisäministeri Kai Mykkänen lupaa pian lisää toimia ulkomaalais­taustaisen rikollisuuden torjumiseen – Valmisteilla noin kymmenen kohdan ohjelma

Mykkänen vierailee lauantaina Oulussa.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mielestä perjantaina ilmitulleet uudet seksuaalirikosepäilyt Oulussa kertovat, että toimia ulkomaalaistaustaista rikollisuutta vastaan pitää lisätä ja nopeuttaa.

Mykkänen sanoo HS:lle, että sisäministeriössä valmistellaan noin kymmenen kohdan lisätoimien ohjelmaa, joka tuodaan talven aikana hallituksen käsiteleväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina tuli ilmi, että poliisi tutkii Oulussa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joiden uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä. Epäiltyjen rikosten nimikkeet ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot on tehty kesän 2018 aikana.

”Tämä on kauhea tragedia ja raukkamainen ilmiö, kun se vielä kaiken lisäksi kohdistuu alle 15-vuotiaisiin tyttöihin ja vieläpä samassa kaupungissa. Toivon voimia Ouluun. Tämä aiheuttaa aivan kohtuuttomasti pelkoa myös täysin syyttömille ihmisille, jotka joutuvat pelkäämään, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Mykkänen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Keskustelin tänään pääministerin kanssa, ja hän vahvisti hallituksen tuen, kun sisäministeriössä valmistellaan lisätoimia ulkomaalaistaustaista rikollisuutta vastaan. Aiomme kääntää monia kiviä, joita ei ole tähän mennessä käännetty.”

Ylen Ykkösaamussa Mykkänen sanoi vierailevansa lauantaina Oulussa. ”Keskustelen Oulun kaupunginjohtajan kanssa ja saan tilannekuvan”, Mykkänen sanoi.

Hänen mukaansa Oulusta pitää oppia ja katsoa, ettei seksuaaliset rikokset pääse leviämään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoi, että sisäministeriön suurin yksittäinen tehtävä on seuraavan kymmenen vuoden aikana huolehtia siitä, miten Suomessa vältetään Ruotsissa yleiset lähiömellakat.

Mykkänen ei suostu vielä avaamaan, mitä listalla on.

”Siellä on monenlaista. Helpommasta päästä ovat selkeät valistuskampanjat, mutta on myös säilöönoton kriteerien uudistamista, kansalaisuuden myöntämiseen liittyviä kriteerejä ja ylipäätään maahantulojärjestelmän toimintaan liittyviä asioita”, Mykkänen sanoo. Osan voi toteuttaa virkamiestyönä, mutta osa tarvitsee lakimuutoksia, joita nykyinen eduskunta ei enää ehdi säätää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Palaamme näihin sitten, kun tiedämme tarkemmin, mitä voimme tehdä. Helppo on puhua kovia, mutta mitä nyt tarvitaan, ei ole kovat puheet, vaan sellaiset teot, joita voidaan myös laittaa toimeen.”

Mykkänen sanoo, että seksuaalinen väkivalta ei yksinkertaisesti sovi Suomeen. ”Tämä syö myös pohjaa hyväksynnältä, kun yritämme auttaa aidosti turvaa hakevia huonossa asemassa olevia. Meidän täytyy löytää tapa, jolla turvapaikkatoiminta käännetään enemmän perheisiin, lapsiin ja naisiin kohdistuvaksi, jotta emme tee samoja virheitä kuin monessa muussa maassa on tehty.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mykkänen toistaa Helsingin Sanomissa joulukuussa esittämänsä ajatuksen, että hän voisi jopa harkita kansalaisuuden menettämistä tapauksissa, joissa kaksoiskansalainen syyllistyisi törkeään lapsenraiskaukseen.

Samassa haastattelussa hän pohti sitä, miten suomalaista arvopohjaa voisi testata. Mykkäsen mielestä tärkeintä olisi sitouttaa kahteen arvoon, ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen sekä ihmisten tasa-arvoon.

”Meidän pitää lähettää hyvin suorasanainen viesti, että jos Suomessa syyllistyy törkeisiin seksuaalirikoksiin, niin rankaisu on kova eikä Suomessa voi jatkaa enää eloa”, Mykkänen sanoo.

”Toisaalta on ihan selvää, että suurin osa tänne muualta muuttaneista ja suurin osa turvapaikkaa hakeneista elävät täysin kunnollisesti, mutta tämänkin [Oulun epäilykset] takia heihin kohdistuu helposti ansiotonta epäluuloa ja kohtuuttomia syytöksiä sekä pahimmillaan heihin käydään käsiksi.”

Ylelle Mykkänen sanoi, ettei oman käden oikeus ole ratkaisu vaan vain pahentaa tilannetta. ”Jos ajamme tilanteen siihen, että vaikkapa kymmenenvuotiaat alkavat pelätä ihonvärinsä takia, he alkavat ajatella olevansa ulkopuoleisia. Oman käden oikeus on kuin omaan jalkaan ampumista.”

Puoluejohtajat vaativat tehokkaampia keinoja seksuaalirikosten ehkäisyyn

Puoluejohtajat kuvailivat perjantaina Oulun tapahtumia järkyttäviksi ja vastenmielisiksi ja vaativat tehokkaampia keinoja seksuaalirikosten ehkäisyyn.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) julkaisi valtioneuvoston verkkosivuilla lausunnon, jossa hän kertoi, että jo aiemmat tapaukset herättivät hänessä ”inhon tunteen”. Hän myös kertoi ymmärtävänsä kansalaisten huolen ja järkytyksen.

Lausunnossaan Sipilä painotti, että kaikkien Suomeen saapuvien on noudatettava lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Hän myös peräänkuulutti oikeusvaltion periaatteita ja sitä, ettei rikollisia suojella.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjoitti Twitterissä, että Oulun epäillyt seksuaalirikokset ovat yksiselitteisen tuomittavia.

Orpo totesi, että kokoomus esittää lakien tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esitti Twitterissä osanottonsa uhreille ja omaisille. Hänen mukaan vihanlietsonta ei ratkaise mitään.

”Nyt pitää panostaa keinoihin, joilla viranomaiset tehokkaammin voi puuttua ja ehkäistä seksuaalirikoksia sekä nuorten suojaamiseen verkossa.”
Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kommentoi tapahtumia niin ikään Twitterissä.

”Oulun rikokset ovat järkyttäviä ja vastenmielisiä. Ajatukset ovat uhrien ja heidän perheidensä luona”, Marin kirjoitti.

Hänen mukaansa kaikki voitava on tehtävä lasten ja nuorten suojelemiseksi.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto oli Twitterissä samoilla linjoilla muiden puoluejohtajien kanssa. Hänen mukaansa poliisin ja oikeuden on toimittava tehokkaasti syyllisten kiinni saamiseksi ja tuomitsemiseksi.

”Oulun tapaukset järkyttävät. Uhrit ja heidän perheensä tarvitsevat nyt kaiken tuen”, Haavisto kirjoitti.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho arvosteli Twitterissä Juha Sipilän aiempia lausuntoja viitaten ilmeisesti pääministerin uudenvuodentervehdykseen. Tuolloin Sipilä muun muassa totesi, että vihapuheen viljeleminen ja omankädenoikeuden käyttö ovat rikoksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta
  3. Miksi jotkut puhuvat paljon itsestään? Ja miksi suu on märkä?
  4. Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”
  5. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  6. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle – ongelmia tilinpäätöksen asiakirjoissa, palkkioiden maksu viivästynyt
  7. Afrikan unioni vaatii lykkäämään Kongon lopullisen vaalituloksen julkistusta – miljoonien äänten vilpistä on painavaa näyttöä
  8. Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista
  9. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  10. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  11. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  12. Näytä lisää