Politiikka    |   Lauantaivieras

Kun Pariisin kengät olivat liian pieniä, Mari Kiviniemi meni verkko­kauppaan – nyt entinen pää­ministeri siirtyy murrosta elävän kaupan alan johtoon

Valtio on pitkään kuunnellut teollisuutta tarkalla korvalla. Nyt kaupan ala haluaa äänensä kuuluviin entisen pääministerin Mari Kiviniemen voimin.

Suomen entisen pääministerin ja Kaupan liiton tuoreen toimitusjohtajan Mari Kiviniemen kengännumero on 41.

Kiviniemi sanoo, että hän ei ole verkkokaupan käyttäjänä edelläkävijä mutta Ranskassa asuessa verkkokaupan edut valkenivat jo valikoimien takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ranskattaret ovat vähän pienikokoisempia.”

Niinpä Kiviniemi tilasi kenkiä Suomessakin tunnetusta Zalando-verkkokaupasta. Tutun merkin koko oli helppo valita, ja Ranskan posti hoiti toimitukset moitteettomasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Kiviniemi pitää itseään tavarataloihmisenä, Pariisin kaupat jäivät nuolemaan näppejään ja ostosrahat lähtivät Saksaan.

Verkkokaupan aiheuttama myllerrys on yksi keskeisistä asioista, joihin Kiviniemi joutuu tarttumaan uudessa tehtävässään. Hänet haettiin Ranskasta talousjärjestö OECD:n johtotehtävistä edistämään kaupan alan asiaa.

Tekemistä riittää. Kotimaisia kaupan toimijoita hermostuttaa, kun ulkomaiset verkkokaupat laajentavat läsnäoloaan Suomen markkinoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin kiinalaiset verkkokaupat lisäävät harmia, koska niiden kilpailua ei pidetä reiluna. Kiinalaiset eivät joudu painimaan samojen tuoteturvallisuus-, kuluttajansuoja- ja kierrätysvaatimusten kanssa kuin suomalaiset kaupat.

Kiviniemi on siis tavallaan samalla asialla kuin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump: kiinalaisten pelisäännöt pitää muuttaa. ”Tässä Trump on oikealla asialla.”

Kiinasta länsimaihin lähtevät ostospaketit tulevat kiinalaisille lähettäjille kohtuuttoman halvaksi ikivanhan sopimuksen takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se juontaa juurensa niiltä ammoisilta ajoilta, kun Kiina oli kehitysmaa. Sellainen se ei todellakaan enää ole vaan käyttää häikäilemättömästi edukseen sitä, että saa lähetettyä paketin halvemmalla”, Kiviniemi sanoo.

Lisäksi kiinalaiset pystyvät lähettämään alle 22 euron arvoiseksi merkityt tavarat Suomeen ilman arvonlisäveroa. Se on selvä kilpailuetu suomalaisiin kauppoihin verrattuna. Tähän on tulossa muutos, mutta siinä menee vielä yli vuosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsi, Norja ja viimeksi Puola ovat jo ottaneet käyttöön ulkomaisten pakettien arvonlisäveron. Kiviniemen ei olekaan helppo hyväksyä Suomen valtiovarainministeriön selitystä, jonka mukaan järjestelmämuutokset vaativat aikaa.

”Höpö höpö”, hän sanoo tiukasti.

Tästä päästään siihen, mitä Kiviniemeltä odotetaan uudessa tehtävässään. Kaupan liitto haluaa nyt saada äänensä kuuluviin. Entinen pääministeri on kova rekrytointi.

Kaupan liitto on jäänyt työnantajajärjestöjen joukossa vähän Teknologiateollisuuden varjoon. Syy lienee selvä: valtio on kuunnellut herkällä korvalla teollisuutta, joka voi uhkailla tuotannon siirtämisellä muihin maihin.

Kaupat eivät karkaa mihinkään, on helposti ajateltu. Tosin niiden myynti voi murroksessa kadota nopeastikin.

Ensi hallituskaudella on nousemassa isoksi asiaksi sosiaaliturvan uudistus. Se on kaupan alallekin läheinen aihe. Työnteko halutaan kaikille kannattavaksi. Kaupat ovat tyypillisiä työpaikkoja niille pienten lasten vanhemmille ja tuoreille maahanmuuttajille, jotka pitäisi vielä saada töihin kansantalouden pelastamisen nimissä.

Kiviniemellä on nimeä ja suhteita, joilla edistää kaupan tavoitteita. Niitä on useita:

Kotihoidon tuki pitäisi myllätä kunnolla, ja vanhempia tulisi kannustaa töihin. Lisätyön tarjoamisvelvollisuudesta osa-aikaisille työntekijöille pitäisi saada poiketa, kun kyse on esimerkiksi maahanmuuttajien tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistämisestä. Nuoria ja maahanmuuttajia pitäisi saada kouluttaa tiettyyn tehtävään töiden ohessa aluksi työehtosopimusta pienemmällä palkalla.

Työn verotusta pitäisi alentaa edelleen.

Sääntelyn purkamista pitäisi jatkaa. Edellinen hallitus vapautti aukioloajat ja alkoholin myyntiä. Seuraavan pitäisi purkaa apteekkien monopoli.

Alkon monopoli ei ole vielä samalla iskuetäisyydellä kuin apteekit, mutta myös sitä Kaupan liitto haluaa alkaa purkaa asiaa koskevilla selvityksillä.

Lisäksi kaupan ala haluaa poistaa esteitä kauppojen kaavoitukselta. Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että isot myymälät pitää sijoittaa kaupunkien keskusta-alueille tai erityisesti osoitetuille paikoille. Näin pyritään huolehtimaan keskustojen elinvoimaisuudesta.

”Sitä voidaan tukea monella muullakin tavalla. Nyt yksi ala huolehtii tavoitteesta”, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi sanoo, että Kaupan liiton tavoitteet istuvat hänelle luonnostaan. Entisen työnantajan OECD:n tavoitteet olivat samankaltaisia eli hyvin markkinamyönteisiä.

Kiviniemi edusti jo keskustapoliitikkona puolueen liberaalia laitaa. Hän oli jopa kirjoittamassa 1990-luvun alussa nuorten keskustalaisten manifestia, jossa vaadittiin viinejä ruokakauppaan.

Nyt Kiviniemi pääsee jatkamaan vaatimuksen parissa.


Viisi kysymystä Mari Kiviniemelle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

”Meillä oli tiistaina eräänlainen vahdinvaihtotilaisuus, jossa olivat paikalla eduskuntapuolueiden ryhmänjohtajista Antti Lindtman, Antti Kaikkonen ja Kalle Jokinen. Ministereistä paikalla piipahtivat Mika Lintilä, Antti Häkkänen ja Jari Lindström. Isossa tilaisuudessa se ei ollut kovin henkilökohtaista lobbaamista, mutta aina vähän ehtii.”

2. Kuka työntekijäpuolen edustaja ansaitsee kehut?

”[Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja] Ann Selin. Panin ilolla merkille, kun hänet valittiin palvelualojen ammattiliittojen kansainvälisen kattojärjestön puheenjohtajaksi. Minusta on hienoa, kun suomalaiset ovat aktiivisina toimijoina kansainvälisillä kentillä.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Riikka Pulkkisen Lasten planeetan.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Se, jos asioita ei tehdä kunnolla loppuun saakka vaan vasemmalla kädellä hutaisten.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Näe ry:n palkitsemistilaisuudessa. Kotona on remontti, joten siinä on säätämistä ja siivoamista.”

Kuka?

Mari Kiviniemi


 Aloitti Kaupan liiton toimitusjohtajana vuoden alussa.

 50-vuotias. Syntynyt Seinäjoella ja varttunut Jalasjärvellä.

 Talousjärjestö OECD:n varapääsihteeri vuosina 2014–2018.

 Suomen pääministeri vuosina 2010–2011. Hallinto- ja kuntaministeri 2007–2010. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri 2005–2006.

 Kansanedustaja vuosina 1995–2014.

 Puoliso Juha Louhivuori, kaksi aikuista lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  10. 10

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta
  3. Miksi jotkut puhuvat paljon itsestään? Ja miksi suu on märkä?
  4. Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”
  5. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  6. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle – ongelmia tilinpäätöksen asiakirjoissa, palkkioiden maksu viivästynyt
  7. Afrikan unioni vaatii lykkäämään Kongon lopullisen vaalituloksen julkistusta – miljoonien äänten vilpistä on painavaa näyttöä
  8. Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista
  9. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  10. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  11. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  12. Näytä lisää