
Tilanne muuttui nopeasti, kun perjantaina ja sunnuntaina tuli tietoon lisää epäilyjä ulkomaalaisten tekemistä vakavista seksuaalirikoksista. Jo nyt on varma, että maahanmuutto tulee olemaan iso kysymys keväällä.
Oulun poliisi kertoi perjantaina neljästä uudesta seksuaalirikoksestahttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005962827.html, joista epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.
Joulukuussa Oulun poliisi ilmoitti tutkivansa viittä eri seksuaalirikoskokonaisuutta, jotka eivät liity toisiinsa. Uhrit ovat suomalaisia 13–15-vuotiaita tyttöjä. Epäillyt olivat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai pakolaisina.

Sunnuntaina oli vuorossa Helsinki, kun poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni itähelsinkiläisessä yksityisasunnossa kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta lauantai-iltana.
Lue lisää: Poliisilta lisätietoja Helsingin epäillyistä seksuaalirikoksista: Tekokertoja useita yli kahden kuukauden aikanahttps://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005964175.html
Epäillyt tuskin itse tajuavat, kuinka merkittävästi heidän tekonsa vaikuttavat suomalaiseen politiikkaan ja jatkossa nimenomaan turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa.
Suomessa tuskin löytyy montaa ihmistä, joiden mielestä teot eivät olisi raakamaisia ja kuvottavia. Ne jäävät mieliin. Ne muistetaan kevään vaaleissa.
Etenkin perussuomalaisille jokainen ilmitullut ulkomaalaisen tekemä seksuaalirikos tuo todennäköisesti enemmän ääniä kuin yksikään vaalitempaus.
Tämä johtuu siitä, että perussuomalaisten keskeinen keino vähentää ulkomaalaisten tekemiä rikoksia on hyvin erilainen kuin muiden puolueiden.
Tämä kävi ilmi, kun Helsingin Sanomat kysyi lauantaina https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005963765.htmlpuolueiden johtajilta, mitä asialle pitäisi tehdä, kun ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksiin epäillyistä oli lähes 24 prosenttia ja raiskauksiin epäillyistä noin 29 prosenttia vuonna 2017.
Lue lisää: Yhdeksän puoluejohtajaa vastaa HS:lle, mitä tulisi tehdä, jotta seksuaalirikokset saadaan kitkettyä Suomestahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000005963765.html
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho https://www.hs.fi/haku/?query=jussi+halla-ahosanoi kyselyssä, että ratkaisu on yksinkertainen: Suomessa pitää lopettaa humanitaarinen maahanmuutto.

Ratkaisu vetoaa, koska se on yksinkertainen. Perussuomalaisille on sitä paitsi sitä parempi mitä enemmän ulkomaalaisten tekemistä rikoksista puhutaan.
Sinisten kannatus voi myös hyötyä, mutta heidän ratkaisuehdotuksensa ovat monimuotoisempia, mikä ei välttämättä vetoa yhtä lailla siihen laajaan joukkoon äänestäjistä, joiden mielestä ihonväri määrittää ihmisen.
Kaikille puolueille on yhteistä se, että ne tuomitsevat seksuaalirikokset syvästi ja tunnustavat myös, että ulkomaalaisten osuus niissä on huomattavasti korkeampi kuin muissa rikoksissa.
Yksikään puolue ei HS:n kyselyssä ilmaissut, että nykyiset käytännöt tai lait riittävät. Esimerkiksi seksuaalirikosten tuomioiden koventamista tuskin yksikään puolue vastustaa.
Useimmat puolueet korostavat sitä, että seksuaalirikokset eivät ole sinänsä ulkomaalaisongelma vaan suuri ongelma ylipäätään. Vuonna 2017 seksuaalirikoksista epäillyistä yli 75 prosenttia oli ihmisiä, joilla on vain Suomen kansalaisuus. Kaikista rikoksista Suomen kansalaiset tekevät noin 94 prosenttia.
Todennäköisesti samanlaista poliittista keskustelua seksuaalirikoksista tuskin olisi syntynyt, jos epäillyt olisivat olleet kantasuomalaisia.
Totta on myös se, että etenkin irakilaiset ovat vahvasti yliedustettuina seksuaalirikoksissa.
Lue lisää: Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikostilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita Oulun tapahtumat herättäväthttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005963532.html
Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut puolueet näkevät ilman epäilyksiä, että ihmisten ja valtioiden humanitaarisiin velvollisuuksiin kuuluu auttaa omassa maassaan vainottuja tai hengenvaarassa olevia. Näin teki esimerkiksi Yhdysvallat toisen maailmansodan aikana. Näin tekivät Ruotsi, Norja ja Tanska, kun ne ottivat noin 80 000 suomalaista sotalasta suojiinsa vuosina 1939–1945.
Humanitaarisen velvoitteen hyväksyminen tekee ratkaisuehdotuksista heti monimutkaisempia ja näin ollen myös äänestäjien korvissa tehottoman kuuloisilta, vaikka ne eivät pitkällä tähtäyksellä tehottomia olisikaan.
Muille kuin perussuomalaisille keskeinen syy ulkomaalaisten suureen seksuaalirikosten määrään on epäonnistunut kotouttaminen, joten he tarjoavat yhtenä ratkaisuna kotouttamisen tehostamista.
Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto https://www.hs.fi/haku/?query=pekka+haavistoehdottaa yhdeksi ratkaisuksi sitä, että turvapaikanhakija alkaa heti Suomeen tultuaan tehdä töitä tai muuta tähdellistä tekemistä. Helppo sanoa, mutta mistä löytyy työpaikkoja?

Seksuaalirikosten ennaltaehkäisy kuuluu todennäköisesti kaikkien puolueiden keinovalikoimaan, vaikka kaikki eivät sitä HS:n haastattelussa maininneet.
Eritoten sitä korostavat vasemmistoliitto ja ruotsalainen kansanpuolue. Tosin seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn voi kuulua hyvin erilaisia toimia aina lakien tiukentamisesta valistukseen.
Demareilla on kova tarve näyttää jämäkkää, koska se taistelee osin samoista äänestäjistä perussuomalaisten kanssa. Demarit haluavat lisää poliiseja ja ylipäätään resursseja sisäiseen turvallisuuteen.

Lue lisää: Ministerit lupasivat Oululle rahallista tukea kaupunkia koettelevan seksuaalirikoskriisin hoitamiseksihttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005964005.html

Kokoomuksella on kädessään valttikortit, joiden kanssa voi myös helposti mokata kansalaisten silmissä. Sisäisestä turvallisuudesta vastaa kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänenhttps://www.hs.fi/haku/?query=kai+mykkanen.

Mykkänen on puhunut, että erityisen törkeisiin seksuaalirikoksiin tuomitut kaksoiskansalaiset voisivat menettää kansalaisuutensa ja vaatinut testejä, joilla selvitetään kansalaisuutta hakevan arvopohjaa.
Mykkäsen puheista on syntynyt kuva, että kokoomus on tiukentanut linjaansa. Se näkyy lopulta listasta, jonka Mykkänen tulee alkuvuodesta esittelemään hallitukselle. Itse asiassa demareiden Lindtmanin vaatima nopeiden toimien lista https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005964321.htmlnäyttää siltä, että kokoomus, demarit ja keskusta ovat aika samoilla linjoilla toimenpiteistä.
Tiukennuksia on joka tapauksessa tulossa ja on myös jo tullut.
Uusia lakeja eduskuntaan ei enää tule niiden lisäksi, mitä eduskunnan käsittelyssä jo on.
Keskusta on menettänyt Oulun seudulla selvästi kannatustaan sen jälkeen, kun ensimmäiset raiskaustapaukset tulivat julki joulukuussahttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005922490.html.
Pääministeri Juha Sipilä https://www.hs.fi/haku/?query=juha+sipilatukeekin Mykkäsen ajamaa tiukennuspakettia, mikä se sitten lopulta onkaan. Sipilä on korostanut niin kotouttamista, ennaltaehkäisyä että viranomaisten yhteistyön parantamista. Lisäksi Sipilä on korostanut, ettei viha saa kohdistua ulkomaalaisiin yleisesti. Sipilä on saanut jatkuvasti haukut perussuomalaisilta liian löysästä suhtautumisesta ulkomaalaisiin.

Lakeja on muutettu muun muassa niin, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottaminen on aikaisempaa nopeampaa.
Suomessa on viime vuosina ilmoitettu poliisille keskimäärin noin kahdeksan seksuaalirikosta joka päivä. Lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosilmoituksia on keskimäärin kolme joka päivä.
Jokainen on liikaa, mutta nyt näyttää siltä, että kymmenkunta ulkomaalaisten tekemää seksuaalirikosta ovat saaneet poliitikot todella liikkeelle.
- Seksuaalirikokset Seuraa
- Juha Sipilä Seuraa
- Kai Mykkänen Seuraa
- Politiikka Seuraa
- Teemu Luukka Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24