Politiikka    |   HS-analyysi

Seksuaalirikos­epäiltyjen ulkomaalais­tausta herätti poliitikot toimimaan – Puolueet ehdottavat nyt kilvan keinoja, miten rikokset saataisiin vähenemään

Ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset ovat saaneet poliitikot liikkeelle innokkaammin kuin kantasuomalaisten tekemät.

Vielä viime syksynä näytti siltä, ettei tämän kevään eduskuntavaaleista tule maahanmuuttovaaleja, jollaisia monissa Euroopan maissa on käyty viime vuonna.

Tilanne muuttui nopeasti, kun perjantaina ja sunnuntaina tuli tietoon lisää epäilyjä ulkomaalaisten tekemistä vakavista seksuaalirikoksista. Jo nyt on varma, että maahanmuutto tulee olemaan iso kysymys keväällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulun poliisi kertoi perjantaina neljästä uudesta seksuaalirikoksesta, joista epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Joulukuussa Oulun poliisi ilmoitti tutkivansa viittä eri seksuaalirikoskokonaisuutta, jotka eivät liity toisiinsa. Uhrit ovat suomalaisia 13–15-vuotiaita tyttöjä. Epäillyt olivat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai pakolaisina.


Sunnuntaina oli vuorossa Helsinki, kun poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni itähelsinkiläisessä yksityisasunnossa kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta lauantai-iltana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Poliisilta lisätietoja Helsingin epäillyistä seksuaalirikoksista: Tekokertoja useita yli kahden kuukauden aikana

Epäillyt tuskin itse tajuavat, kuinka merkittävästi heidän tekonsa vaikuttavat suomalaiseen politiikkaan ja jatkossa nimenomaan turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa.

Suomessa tuskin löytyy montaa ihmistä, joiden mielestä teot eivät olisi raakamaisia ja kuvottavia. Ne jäävät mieliin. Ne muistetaan kevään vaaleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin perussuomalaisille jokainen ilmitullut ulkomaalaisen tekemä seksuaalirikos tuo todennäköisesti enemmän ääniä kuin yksikään vaalitempaus.

Tämä johtuu siitä, että perussuomalaisten keskeinen keino vähentää ulkomaalaisten tekemiä rikoksia on hyvin erilainen kuin muiden puolueiden.

Tämä kävi ilmi, kun Helsingin Sanomat kysyi lauantaina puolueiden johtajilta, mitä asialle pitäisi tehdä, kun ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksiin epäillyistä oli lähes 24 prosenttia ja raiskauksiin epäillyistä noin 29 prosenttia vuonna 2017.

Lue lisää: Yhdeksän puoluejohtajaa vastaa HS:lle, mitä tulisi tehdä, jotta seksuaalirikokset saadaan kitkettyä Suomesta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi kyselyssä, että ratkaisu on yksinkertainen: Suomessa pitää lopettaa humanitaarinen maahanmuutto.

Suomella on kansainvälisiä velvoitteita antaa suojelua hädässä oleville, joten hän sanoi, että ”humani­taarinen apu pitää saada niin matalaksi kuin mahdollista”. Halla-aho kuitenkin korosti, että puolue haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisu vetoaa, koska se on yksinkertainen. Perussuomalaisille on sitä paitsi sitä parempi mitä enemmän ulkomaalaisten tekemistä rikoksista puhutaan.

Sinisten kannatus voi myös hyötyä, mutta heidän ratkaisuehdotuksensa ovat monimuotoisempia, mikä ei välttämättä vetoa yhtä lailla siihen laajaan joukkoon äänestäjistä, joiden mielestä ihonväri määrittää ihmisen.

Kaikille puolueille on yhteistä se, että ne tuomitsevat seksuaalirikokset syvästi ja tunnustavat myös, että ulkomaalaisten osuus niissä on huomattavasti korkeampi kuin muissa rikoksissa.

Yksikään puolue ei HS:n kyselyssä ilmaissut, että nykyiset käytännöt tai lait riittävät. Esimerkiksi seksuaalirikosten tuomioiden koventamista tuskin yksikään puolue vastustaa.

Useimmat puolueet korostavat sitä, että seksuaalirikokset eivät ole sinänsä ulkomaalaisongelma vaan suuri ongelma ylipäätään. Vuonna 2017 seksuaalirikoksista epäillyistä yli 75 prosenttia oli ihmisiä, joilla on vain Suomen kansalaisuus. Kaikista rikoksista Suomen kansalaiset tekevät noin 94 prosenttia.

Todennäköisesti samanlaista poliittista keskustelua seksuaalirikoksista tuskin olisi syntynyt, jos epäillyt olisivat olleet kantasuomalaisia.

Totta on myös se, että etenkin irakilaiset ovat vahvasti yliedustettuina seksuaalirikoksissa.

Lue lisää: Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikostilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita Oulun tapahtumat herättävät

Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut puolueet näkevät ilman epäilyksiä, että ihmisten ja valtioiden humanitaarisiin velvollisuuksiin kuuluu auttaa omassa maassaan vainottuja tai hengenvaarassa olevia. Näin teki esimerkiksi Yhdysvallat toisen maailmansodan aikana. Näin tekivät Ruotsi, Norja ja Tanska, kun ne ottivat noin 80  000 suomalaista sotalasta suojiinsa vuosina 1939–1945.

Humanitaarisen velvoitteen hyväksyminen tekee ratkaisuehdotuksista heti monimutkaisempia ja näin ollen myös äänestäjien korvissa tehottoman kuuloisilta, vaikka ne eivät pitkällä tähtäyksellä tehottomia olisikaan.

Muille kuin perussuomalaisille keskeinen syy ulkomaalaisten suureen seksuaalirikosten määrään on epäonnistunut kotouttaminen, joten he tarjoavat yhtenä ratkaisuna kotouttamisen tehostamista.

Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi sitä, että turvapaikanhakija alkaa heti Suomeen tultuaan tehdä töitä tai muuta tähdellistä tekemistä. Helppo sanoa, mutta mistä löytyy työpaikkoja?

Myös kristillisen puolueen HS:lle antamassa näkemyksessä painotettiin turva­paikka­prosessin nopeutta, jotta itse prosessi ei loisi lisää juurettomuutta.

Seksuaalirikosten ennaltaehkäisy kuuluu todennäköisesti kaikkien puolueiden keinovalikoimaan, vaikka kaikki eivät sitä HS:n haastattelussa maininneet.

Eritoten sitä korostavat vasemmistoliitto ja ruotsalainen kansanpuolue. Tosin seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn voi kuulua hyvin erilaisia toimia aina lakien tiukentamisesta valistukseen.

Demareilla on kova tarve näyttää jämäkkää, koska se taistelee osin samoista äänestäjistä perussuomalaisten kanssa. Demarit haluavat lisää poliiseja ja ylipäätään resursseja sisäiseen turvallisuuteen.

Demareiden ryhmäjohtaja Antti Lindtman vaati sunnuntaina eduskunta­ryhmiä koolle ja siniset hallitusta hätä­istuntoon. Hätäkokous näyttää julkisuudessa hyvältä, mutta tosiasiassa hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat puhuneet asiasta ja keskeiset ministerit ovat käyneet tarjoamassa Oululle apua.

Lue lisää: Ministerit lupasivat Oululle rahallista tukea kaupunkia koettelevan seksuaalirikoskriisin hoitamiseksi

Sen sijaan eduskunta­ryhmien kokous voi olla jopa olennainen, koska mahdollisista toimenpiteistä suurin osa lankeaa seuraavan hallituksen tehtäviksi. Kokous myös toteutuu, sillä suurimman puolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui sunnuntaina ryhmät koolle.

Kokoomuksella on kädessään valttikortit, joiden kanssa voi myös helposti mokata kansalaisten silmissä. Sisäisestä turvalli­suudesta vastaa kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen.

Hän on käynnistänyt noin kymmenen kohdan toimenpide­ohjelman. Sen tarkka sisältö ei ole vielä selvillä, koska virkamiehet selvittävät parhaillaan, millaisia tiukennuksia on mahdollista ja järkevää tehdä.

Mykkänen on puhunut, että erityisen törkeisiin seksuaalirikoksiin tuomitut kaksoiskansalaiset voisivat menettää kansalaisuutensa ja vaatinut testejä, joilla selvitetään kansalaisuutta hakevan arvopohjaa.

Mykkäsen puheista on syntynyt kuva, että kokoomus on tiukentanut linjaansa. Se näkyy lopulta listasta, jonka Mykkänen tulee alkuvuodesta esittelemään hallitukselle. Itse asiassa demareiden Lindtmanin vaatima nopeiden toimien lista näyttää siltä, että kokoomus, demarit ja keskusta ovat aika samoilla linjoilla toimenpiteistä.

Tiukennuksia on joka tapauksessa tulossa ja on myös jo tullut.

Uusia lakeja eduskuntaan ei enää tule niiden lisäksi, mitä eduskunnan käsittelyssä jo on.

Keskusta on menettänyt Oulun seudulla selvästi kannatustaan sen jälkeen, kun ensimmäiset raiskaustapaukset tulivat julki joulukuussa.

Pääministeri Juha Sipilä tukeekin Mykkäsen ajamaa tiukennuspakettia, mikä se sitten lopulta onkaan. Sipilä on korostanut niin kotouttamista, ennaltaehkäisyä että viranomaisten yhteistyön parantamista. Lisäksi Sipilä on korostanut, ettei viha saa kohdistua ulkomaalaisiin yleisesti. Sipilä on saanut jatkuvasti haukut perussuomalaisilta liian löysästä suhtautumisesta ulkomaalaisiin.

Nykyisen hallituksen aikana on jo tehty useita muutoksia. Kauden aikana on tiukennettu lapsiin kohdis­tuneiden seksuaali­rikosten rangaistuksia sekä lisätty jonkin verran poliisin määrärahoja sekä netti- ja lähipoliisien määrää.

Lakeja on muutettu muun muassa niin, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottaminen on aikaisempaa nopeampaa.

Suomessa on viime vuosina ilmoitettu poliisille keskimäärin noin kahdeksan seksuaalirikosta joka päivä. Lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosilmoituksia on keskimäärin kolme joka päivä.

Jokainen on liikaa, mutta nyt näyttää siltä, että kymmenkunta ulkomaalaisten tekemää seksuaalirikosta ovat saaneet poliitikot todella liikkeelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  5. 5

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  8. 8

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  10. 10

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  9. 9

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  10. 10

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  11. Näytä lisää