Politiikka    |   HS-analyysi

Cheek nousi yllättäen eduskuntavaalien spekulaatioihin – Miksi puolueet hamuavat julkkisehdokkaita?

Suomen henkilökeskeinen vaalijärjestelmä houkuttaa puolueita värväämään varsinkin sellaisia ehdokkaita, jotka toisivat ääniä, joita puolue ei muuten saisi.

Julkkisehdokkaat, tuo joka eduskuntavaalin ikuisuusaihe.

Viimeksi kuluneen viikon aikana keskustelua ja kuiskintaa politiikan kulisseissa on herättänyt musiikkiuransa lopettaneen räppäri Cheekin eli lahtelaisen Jare Tiihosen mahdollinen ehdokkuus kevään eduskuntavaaleissa. Vettä huhumyllyyn antoivat Tiihosen Instagram-tililleen päivittämät kuvat, joiden on arveltu olevan eduskunnan marmorilaatoista. Hänen on jo arveltu liittyvän joko Liike Nytin tai kokoomuksen riveihin, mutta mitään sisällöllistä vastinetta huhuille ei ole saatu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liike Nyt julkaisi ensimmäiset ehdokkaansa viime viikon maanantaina. Lista koostui lähinnä tavallisista kansalaisista julkkisten sijaan. Liike Nytin perustajien Harry Harkimon ja Mikael Jungnerin mukaan yhdistyksen nettifoorumilla on päätetty, että mukaan otetaan ”arjen asiantuntijoita” pintaliitäjien sijaan. Kokoomuksesta mahdollisia keskusteluja Cheekin kanssa ei Demokraatti-lehdelle kommentoitu.

Mutta harva poliittinen liike niin sanotuista julkkisehdokkaista kieltäytyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borgin mukaan Suomen henkilökeskeinen vaalijärjestelmä käytännössä houkuttaa puolueita värväämään jo ennalta tunnettuja ehdokkaita – varsinkin sellaisia, jotka toisivat ääniä, joita puolue ei muuten saisi.

”Tästä syystä meillä on ollut urheilijoita sekä myös viihteen ja kulttuurin väkeä. Entisiä urheilijoita meiltä löytyy paljon eduskunnasta.”


Poliittisessa lähihistoriassa julkkisehdokkaat ovat saaneet vähän kaikenlaisia tuloksia. Malli-juontaja Jasmin Mäntylä (kok) ja jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen (vihr) jäivät aikoinaan alle tuhanteen ääneen, Marko Asell (sd) tai Markku Uusipaavalniemi (kesk) puolestaan putosivat yhden kauden jälkeen eduskunnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta aikanaan ”julkkisehdokkaina” politiikkaan tulleista löytyy myös suhteellisen vahvaan ja pitkäkestoiseen suosioon nousseita hahmoja, kuten Antti Kalliomäki (sd), Marjo Matikainen-Kallström (kok), Mikko Alatalo (kesk) ja Kike Elomaa (ps).

Onhan yksi nykyisistä puoluejohtajistakin ollut aikanaan julkkisehdokas: kilpakävelijänä tunnetuksi tullut Sari Essayah (kd).


Eikä Cheek olisi edes ensimmäinen räppäri, joka eduskuntavaaleissa nähdään. Vuonna 2007 Uudeltamaalta keskustan riveistä eduskuntaan pyrki Pikku G eli Henri Vähäkainu. Hän jäi 691 ääneen. Tämän kevään vaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaana on puolestaan soolouransa lisäksi Teflon Brothers -yhtyeestä tunnettu Heikki Kuula.

Borgista on hienoa, että eri alojen ihmiset harkitsevat ehdokkuutta. Tavan­omainen keskustelu ”julkkis­ehdokkaista” vaivaa häntä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sehän on hienoa, että eri alojen ihmiset harkitsevat ehdokkuutta. Kaikissa vaaleissa ehdokkaista on pääsääntöisesti pikemminkin pulaa kuin ylitarjontaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokaisella on oikeus asettua ehdolle, eikä jollakin elämänalueella ansioituminen ole lähtökohtaisesti huono asia – olipa hän sitten kauneuskuningatar, urheilija tai räppäri, sanoo Borg.

”Onhan se kiinnostavaa, jos yhteiskunnan epäkohtia usein esiin nostavat räppäritkin nostavat päätään ehdokasasettelussa”, hän sanoo.

”Cheek ei tosin ole ihan siitä yhteiskunnallisesti suuntautuneimmasta päästä, jos katsotaan hänen tuotantoaan. Kiinnostavaa olisi kyllä nähdä, minkä puolueen ehdokkaaksi hän olisi asettumassa.”

Puolueista myönnetään, että tunnettu nimi helpottaa vaalityötä ehdokas­tasolla. Samaan hengen­vetoon puolue­sihteeri toisensa jälkeen kuitenkin toteaa, että ehdokkaita etsitään asiantuntemus edellä useilta elämän osa-alueilta, eikä kukaan ehdokas ole toista tärkeämpi – eihän sitä olisi kentän aktiiveille soveliasta sanoa.

Julkkisehdokkaiden määrän arvioitiin vuonna 2015 laskeneen, ja sama trendi vaikuttaa kyselyjen perusteella jatkuvan näissäkin vaaleissa. Tunkua vaikuttaa olevan vähemmän.

”Jos on ollut joskus aika, jolloin joku saattoi Suomessa lähteä vaaleihin hetken mielijohteesta, politiikasta on tullut yhä vakavampaa. Ehdokkuuspäätökset tehdään havaintojeni mukaan vakaasti harkiten”, sanoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Julkisuudessa nähdyistä henkilöistä tähän mennessä ovat ehdolle asettuneet muun muassa ex-tangokuningas Jukka Hallikainen (kok), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén (sd) ja kirjailija Katariina Souri (vihr). Ainakin keskusta aikoo julkaista vielä tunnettuja kasvoja uusina ehdokkainaan lähiaikoina, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo.

Entä Cheek sitten? Kukaan puolueista ei hänen osaltaan kommentoi mitään. Mutta jotkut tahot saattavat hyötyä siitä, että huhuja pannaan liikkeelle, vaikka ehdokkuudesta ei mitään tulisikaan, tutkija Borg sanoo. Siitä tulee vähintään julkisuushyötyä spekulaatioiden kohteille, jos ei muuta.

”Jotkut puolueethan voivat sanoa, että joitakuita on lähestytty ja että he ovat jääneet harkitsemaan. Mielelläänhän sekin uutisoidaan, vaikka ehdokkuus ei toteutuisikaan.”

Cheek ei vastannut Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  6. 6

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lentoyhtiö jätti Ruotsin ampumahiihtäjien kisavälineet koneesta ennen tärkeää kilpailua – ”Meillä ei ole mitään”
  3. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  4. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin
  5. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  6. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  7. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  8. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  9. Tunti sitten
  10. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  11. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  12. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  13. Näytä lisää