Politiikka

Aktiivimallin uusi tulos: Virkamiehet saavat pohtia, kelpaako aikuisbaletti tai korean kurssi työttömän aktiivisuuden osoitukseksi

Työtön voi nyt osoittaa kansalaisopiston opinnoillakin aktiivisuutta, jolla välttää työttömyysetuuden leikkaus. Mutta ei ole selvää, kelpaako siihen käsityö- tai liikuntakurssi.

Työttömien aktiivimalli aktivoi nyt ainakin ministeriöiden, te-toimistojen, Kelan ja työttömyyskassojen virkamiehiä.

He saavat pähkäillä, kerryttääkö esimerkiksi kansalaisopiston käsityökurssi aktiivisuutta niin, ettei työttömyysetuutta leikata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse laissa sitä ei suoraan sanota, vaan siinä puhutaan vain sivutoimisista opinnoista. Niilläkin voi tämän vuoden alusta täyttää aktiivisuusehdon.

Vuosi sitten voimaan tulleessa aktiivimallissa havaittiin tuoreeltaan valuvikoja, minkä takia siihen ryhdyttiinkin oitis valmistelemaan muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lyhytkestoinen eli enintään kuuden kuukauden omaehtoinen opiskelu aktiivisuuden osoittajana tuli voimaan tämän vuoden alussa. Aktiivipalveluiden järjestäjien joukko esimerkiksi ammattiliitoilla ja kunnilla laajenee huhtikuun alussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupaili jo ennen hallituksen viime kevään kehysriihtä, että vastedes lyhytkestoinen omaehtoinen koulutus osoittaisi työttömän aktiivisuutta, ja tätä koulutusta voisi hankkia vaikka internetin välityksellä.

Kehysriihessä ja myöhemmin työttömyysturvalain muutoksessa linjattiin sitten tarkemmin, että 25 vuotta täyttäneet voivat halutessaan opiskella enintään kuusi kuukautta työttömyysetuutta menettämättä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse asiassa työttömät ovat voineet jo vuodesta 2010 tietyin ehdoin opiskella työttömyystuen turvin enintään kaksi vuotta vaikka uutta tutkintoa tai tutkinnon osaa, mikä onkin ohittanut suosiossa selvästi työvoimakoulutuksen.

Tässä ”vanhassa” omaehtoisen opiskelun mallissa on kuitenkin se epäkohta, että nimestään huolimatta opiskelu ei ole täysin omaehtoista, vaan te-toimisto arvioi tiukasti, onko työnhakijalla koulutustarvetta vai ei, edistääkö se hänen työllistymistään ja tarvitaanko alueella ylipäänsä kyseisen alan osaajia. Arviot voivat lisäksi vaihdella eri puolilla maata.

Lainmuutoksen mahdollistamista uusista, enintään puolen vuoden opinnoista pitää vastakin ilmoittaa te-toimistolle, mutta toimisto ei enää arvioi työttömän koulutustarvetta eikä myöskään opintojen pää- ja sivutoimisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellytyksenä kuitenkin on, että nämä opinnot antavat ammatillisia valmiuksia ja tukevat yritystoimintaa, mutta lain mukaan tulkinnan tulee olla laaja. Harrastusluonteiset opinnot eivät kelpaisi. Perusteluissa luetellaan käypinä esimerkkeinä kieli- ja ict-opinnot.

Työttömällä säilyy opintojen aikana työttömyysturvan saannin edellytyksenä velvollisuus hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä ja osallistua työllistymistä edellyttäviin palveluihin, mikäli hänelle niitä tarjotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aktiivimallin edellyttämää aktiivisuutta voi siis vuoden alusta osoittaa sekä vanhan että uuden, lyhytkestoisen omaehtoisen opiskelun ehdoilla.

Hämmennystä herättää nyt uusi eli kolmas mahdollisuus täyttää aktiivimallin ehdot iästä riippumatta sivutoimisilla opinnoilla, joita pitää olla viisi päivää 65 päivän tarkastelujaksolla. Nämäkin opinnot otetaan huomioon enintään kuuden kuukauden ajalta.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa joulun alla mainittiin erikseen kansalaisopistot, joiden kursseille osallistuminen olisi vastedes aktiivisuutta kerryttävää sivutoimista opiskelua.

Työttömyysetuuden maksajilla eli Kelalla ja työttömyyskassoilla näyttää nyt olevan hieman toisistaan poikkeava käsitys siitä, minkälainen kansalaisopiston kurssi kelpaa aktiivisuuden osoittamiseen eli estää etuuden leikkauksen.

Viime kädessä juuri Kela ja kassat harkitsevat, mikä toiminta riittää aktiivisuuden osoittamiseen. Te-toimiston tehtävä on ensin katsoa, onko opiskelu todella sivutoimista, jolloin ei ole estettä ottaa vastaan kokopäivätyötä.

Kelan juristin Antti Ristimäen mukaan puhtaasta harrastuksesta ei aktiivisuutta kerry, vaan sivutoimisten opintojen tulee olla selkeästi opiskelua. Myöskään autokoulun tai ensiapukurssin kaltainen kansalaisvalmiuksia ylläpitävä toiminta ei kerrytä aktiivisuutta.

”Jos käy iltaisin opistolla pelailemassa koripalloa, niin kyllä se on enemmän harrastamista kuin opiskelua”, Ristimäki pohtii.

Ristimäen mukaan on silti mahdotonta täysin tyhjentävästi luetella, mikä esimerkiksi kansalaisopistojen runsaasta kurssitarjonnasta on harrastamista ja mikä opiskelua.

”Tarvitaan tapauskohtaista harkintaa”, Ristimäki sanoo ja ottaa esimerkiksi liikunnanohjaajan, joka perehtyy opiston tunneilla uuteen lajiin, kuten aikuisbalettiin. Sehän kuulostaa opiskelulta.

Sen sijaan Työttömyyskassojen yhteisjärjestön (TYJ) toiminnanjohtajan Niina Jussilan mukaan laissa ei aseteta rajoituksia aktiivisuutta kerryttäville sivutoimisille opinnoille.

”Tämä nyt on tyypillinen tulkinta-asia, joka on jonkin verran auki ja hakusessa”, Jussila sanoo.

Jussilankin mukaan kyseeseen kaiketi tulee vain järjestetty toiminta. ”Sivutoimisten opintojen tulee olla opintoja eikä mitä tahansa puuhastelua, mutta laissa opintoja ei ole mitenkään rajattu. Ja jos eväämme etuuden, pitää sen perustua lakiin”, Jussila pohtii.

Lainmuutosta valmistellut vanhempi hallitussihteeri Timo Meling TEM:stä sanoo, että mitkä tahansa sivutoimiset opinnot osoittavat aktiivisuutta enintään kuuden kuukauden ajalta.

”Tähän ei liity ikärajaa eikä edellytetä, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa”, Meling sanoo.

Tosin myös Melingin mukaan kyseessä tulee olla ”oikea opiskelu” eikä sählyvuoron kaltainen harrastus. Opintojen toteuttamistavalla, eli sillä, onko kyse esimerkiksi lähiopetuksesta vai verkko-opiskelusta, ei ole merkitystä arvioinnissa.

Toisaalta päätoimista tämä opiskelu ei saa olla, koska silloin ei pystyisi tekemään töitä. Ja etenkin alle 25-vuotiaan tulee aina opiskella opintotuen, ei työttömyysetuuden turvin.

Kansalaisopistot ovat tyytyväisiä, että niiden runsas opintotarjonta tulee nyt myös työttömien hyödynnettäväksi entistä laajemmin.

Kansalaisopistojen liiton (KOL) toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen toivoo kuitenkin tarkempia ohjeita, koska nyt on esitetty varsin ristiriitaisia tulkintoja kurssien kelpaavuudesta.

”Itse olen ajatellut, että ainakin kieli-, ict- ja erilaiset vuorovaikutus- ja puheviestintäkurssit olisivat omiaan osoittamaan aktiivisuutta ja lisäämään valmiuksia opiskella ja tehdä työtä”, Nuottanen sanoo.

”Meillähän on valikoimassa yli 40 kieltä, joista harvinaisimmillakin, kuten korealla, voi olla käyttöä tulevaisuuden työelämässä”, Nuottanen mainitsee esimerkin.

Marraskuussa Opetushallitus myönsi kansalais- ja työväenopistoille 3,6 miljoonaa euroa aikuisten perus- ja digitaitojen kehittämiseen. Suomessa on satoja tuhansia aikuisia, joiden digitaidoissa on puutteita.

Fakta

Aktiivimalli


 Vuosi sitten voimaan tullut aktiivimalli edellyttää, että työtön työnhakija osoittaa aktiivisuutta säilyttääkseen työttömyysetuutensa.

 Mikäli työtön työnhakija ei täytä aktiivisuusedellytystä noin kolmen kuukauden eli 65 päivän aikana, etuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

 Työnteon tai yrittämisen vaihtoehtona on viiden päivän osallistuminen te-toimiston työllistymistä edistävään palveluun, kuten koulutukseen tai uravalmennukseen.

 Tämän vuoden alusta tuli muutoksia omaehtoisen koulutuksen ehtoihin. Lisäksi sivutoimisilla opinnoilla voi nyt osoittaa aktiivisuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Taiturimainen Wilson ratkaisi huiman voiton Susijengille, MM-karsinta pysyi elossa

  3. 3

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  4. 4

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Paula Risikko toruu perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”

  7. 7

   Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

  8. 8

   Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

  9. 9

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  10. 10

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  2. 2

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  9. 9

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Koripallolupaus Mikael Jantunen valitsi kakkostason pelit mutta ykkösluokan valmennuksen: ”Kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä”
  3. Taiturimainen Wilson ratkaisi huiman voiton Susijengille, MM-karsinta pysyi elossa
  4. Antti Aalto antaa mäessä vauhtia Eetu Nousiaiselle – ”Kisoissa alkaa päätä puristaa”
  5. Paula Risikko toruu perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”
  6. Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla Tilaajille
  7. Järjestääkö Iivo Niskanen yllätyksen? Hänellä olisi parikin hyvää syytä lähteä mukaan MM-kisojen yhdistelmäkilpailuun
  8. Venezuelan Maduro sulkee rajan Brasiliaan ja harkitsee Kolumbian-rajan sulkemista – Oppositiojohtaja Guaidón vapaaehtoiset aikovat silti kuljettaa hätäapua rajan yli lauantaina
  9. Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla
  10. Tunti sitten
  11. Jyväskylän kaupunki on havainnut ongelmia Attendon hoivakodissa – Hoivayritys joutuu parantamaan henkilöstömitoitusta ja lääkehoitoa
  12. Niken kurssi lähti laskuun ”tossuräjähdyksestä” – urheiluvälinejätillä kävi kuitenkin käsittämätön tuuri: lähes samaan aikaan tuli myyntiin uusi hittipaita
  13. Näytä lisää