Politiikka

”Ilmeisesti nuoret kuvittelevat, että houkuttelu olisi normaalia” – Suomessa sovelletaan hämmästyttävän vähän rikoslain säännöstä lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, että laittomia houkuttelutapauksia voi olla tuhansia.

Suomessa sovelletaan hämmästyttävän vähän rikoslain säännöstä lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin, arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Tuomioistuintilaston perusteella säännöstä on sovellettu keskimäärin alle kymmenen kertaa vuodessa, kun taas toteutuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä annetaan tuomioita vuosittain keskimäärin noin 250. Arviolta 100 tapauksessa rikosnimikkeenä on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina on tullut julki useita epäilyjä ulkomaalaisten tekemistä lasten hyväksikäytöistä. Tilastojen mukaan epäilyt lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ovat viime vuonna lisääntyneet.

Lue lisää esimerkiksi täältä ja täältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rikoslain mukaan rangaistavia asioita ovat jo lapsen houkuttelu sukupuoliyhteyteen ja seksuaaliseen tekoon sekä sellaisten kuvien tai kuvatallenteiden valmistaminen, joissa esitetään lapsi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti.

”Uskoisin, että valtaosa lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista alkaa verkossa sellaisella tavalla, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Lasten ja heidän vanhempiensa olisi hyvin tärkeää ymmärtää, että lasten lähestyminen seksuaalisessa tarkoituksessa on rikos, josta olisi syytä tehdä rikosilmoitus.”

Nuotio arvioi, että houkuttelurikoksia tapahtuu paljon enemmän kuin hyväksikäyttörikoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Puhutaan ehkäpä tuhansista tapauksista, joissa lapsia on houkuteltu seksuaalisiin tarkoituksiin.”

Lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin voidaan tuomita sakkoon tai enintään vuodeksi vankeuteen.

Jos oleskeluluvan saanut tuomitaan lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin, hänet voidaan rikoksen takia karkottaa Suomesta, koska enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuotio korostaa, että mahdollisimman varhainen rikosilmoituksen tekeminen lapsen houkuttelemisesta seksuaaliseen tarkoitukseen voisi ehkäistä ennalta vakavampia hyväksikäyttörikoksia. Rikosilmoitusten tekeminen antaisi myös lisätietoa siitä, kuinka laajasta ilmiöstä on kysymys.

”Jos rikokseksi säädetty lapsen lähestyminen seksuaalisessa tarkoituksessa jätetään sillensä eikä rikosilmoitusta tehdä, mahdollinen lasten saalistaja saattaa hyvinkin siirtyä houkuttelemaan muita lapsia.”

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pitää tuomioiden vähäistä määrää lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin merkkinä piilorikollisuudesta.

”On hyvin huolestuttavaa, jos tällaiset tapaukset eivät tule poliisin tietoon. Jos tapaukset tulisivat poliisin tietoon, olen varma, että niihin suhtauduttaisiin erittäin vakavasti. On myös mahdollista, että ihmiset eivät tiedä tästä rikoslain säännöksestä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiviainen korostaa myös, että rikosilmoituksen tekijän ei tarvitse olla perillä rikosnimikkeestä. Riittää, kun ottaa yhteyttä poliisiin ja kertoo totuudenmukaisesti, mitä on tapahtunut. Poliisin tehtävänä on sitten harkita, millä rikosnimikkeellä esitutkinta mahdollisesti aloitetaan.

”Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on yksi seksuaalisen väkivallan muoto. Seksuaalirikoksille on tyypillistä, että osa niistä jää piiloon. Siksi olisi erittäin tärkeää, että houkuttelustakin tehtäisiin ilmoituksia, koska se voisi ehkäistä vielä vakavampia seksuaalirikoksia.”

Toiviainen kertoo pohtineensa viime päivinä paljon sitä, miten etenkin verkossa alkaneita seksuaalirikoksia voitaisiin torjua.

”Seksuaalirikoksia on ollut aina, mutta niiden ehkäiseminen on koko yhteiskunnan asia. Ongelmia ei voida ratkaista vain rikosoikeudellisilla keinoilla, vaan se edellyttää valistusta ja seksuaalikasvatusta. Ennalta estävään toimintaan pitää panostaa.”

Professori Nuotio painottaa, että seksuaalirikosten rangaistusten muuttamisella ankarammiksi tuskin on merkittävää ennalta ehkäisevää vaikutusta, vaikka monet poliitikot siihen uskovat.

”Paljon tehokkaampaa olisi puuttua tarmokkaasti lasten houkutteluun ja lisätä ihmisten tietoa siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.”

Rikosylikomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista uskoo myös, että nuoret tai heidän vanhempansa eivät aina tiedä houkuttelun olevan rikos.

”Ilmeisesti nuoret jostain syystä kuvittelevat, että houkuttelu olisi normaalia. Vasta aivan viime aikoina ihmiset ovat havahtuneet siihen, että lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on rikos, sillä ilmoitukset ovat lisääntyneet.”

Saranin mukaan poliisilla on vähän keinoja puuttua houkutteluun, koska monet nuoret pitävät profiilejaan sosiaalisessa mediassa avoimina. Joissain sosiaalisen median palveluissa pystyy etsimään ihmisiä iän ja sukupuolen perusteella.

”Kansainvälisillä oikeusapupyynnöillä pystymme yleensä selvittämään palveluntarjoajalta sen, kuka on profiilin takana. Tosin osa houkuttelijoista on se verran taitavia, että he onnistuvat kätkemään oikean henkilöllisyytensä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää