Politiikka

Sdp on valmis perumaan aktiivimallin, ilmoitti Antti Rinnettä tuurannut Sanna Marin IS:n vaalitentissä – ”Se on johtanut kohtuuttomiin tilanteisiin ihmisten elämässä”

Viime syksynä hallitus sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt sopivat, että aktiivimallia kehitetään kolmikantaisesti.

Eduskuntapuolueiden johtajat pääsivät torstai-iltana Sanomatalossa väittelemään erityisesti toimeentulosta ja maahanmuutosta.

Ilta-Sanomien järjestämässä tentissä puoluejohtajat oli jaettu kolmeen ryhmään ja heiltä kysyttiin kysymyksiä, jotka yleisö oli lähettänyt etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri Juha Sipilää (kesk) tentissä sijaisti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairausloman vuoksi paikalla oli puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin. Sari Essayahin sijaisena kristillisdemokraattien edustajana oli varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.

Heidän lisäkseen tenttiin osallistuivat kokoomuksen Petteri Orpo, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, sinisten Sampo Terho, Rkp:n Anna-Maja Henriksson sekä joulukuussa puoluerekisteriin merkityn Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajilta kysyttiin muun muassa aktiivimalliin liittyviä kysymyksiä.

Rinnettä tuurannut Sanna Marin ilmoitti, että jos Sdp on pääministeripuolue, työttömyysturvaa leikkaava aktiivimalli perutaan. Viime syksynä hallitus sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt sopivat, että aktiivimallia kehitetään kolmikantaisesti.

”Me olemme valmiita perumaan aktiivimallin. Sen lähtökohdat ovat olleet pielessä, ja se on johtanut kohtuuttomiin tilanteisiin ihmisten elämässä. Tarvitsemme resursseja työvoimaviranomaisille, jotta ihmisistä saadaan oikeasti kiinni ja heitä voidaan ohjata työelämän piiriin takaisin”, Marin sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpo kritisoi Sdp:tä siitä, ettei puolueella ole ollut omia esityksiä työllisyyden parantamiseksi. Häneen mukaansa aktiivimallia on määrä kehittää niin, ettei kohtuuttomia tilanteita synny.

Sipilää tuurannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi, että Sdp on muun muassa arvostellut työttömien haastatteluita, mikä on hänen mukaansa ollut työttömien ihmisarvoa kunnioittava lähestymistapa.

Marinilta tiedusteltiin yleisökysymyksessä myös Rinteen viime keväänä puheessaan ilmoittamasta suunnitelmasta, että alle 1 400 euron eläkkeitä korotetaan sadalla eurolla. Marinin mukaan suunnitelma aiotaan toteuttaa ensi vaalikauden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me haluamme parantaa pienituloisten eläkeläisten asemaa. Tavoitteena on toteuttaa tämä mahdollisimman pian, toivottavasti seuraavan hallituskauden aikana.”

Saarikon mukaan yli 80-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä, mikä tarkoittaa ”mieletöntä muutosta” maan väestösuhteessa. Hän sanoi olevansa siksi varovainen lupauksissa eläkekorotuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En halua sanoa, että tyhmä lupaus. Minustakin olisi kohtuullista ajatella, että pienituloisille annetaan enemmän euroja. Mutta haluan, ettei Suomeen muodostu ensi vaalien jälkeen iso joukko pettyneitä ihmisiä, joille on luvattu turhia asioita”, Saarikko sanoi.

Halla-aho, Andersson ja Haavisto puolestaan kävivät keskustelua eritoten suomalaisuudesta. Keskustelun taustalla oli HS:n artikkeli, joka käsitteli perussuomalaisten nuorisojärjestössä esiintyviä etnonationalistisia näkemyksiä, kuten kansainvälisten adoptioiden vastustamista etnisistä syistä.

Alla olevalla videolla Andersson, Halla-aho ja Haavisto käyvät pitkän keskustelun suomalaisuuden määritelmistä ja perussuomalaisten nuorten kannoista.


Halla-ahon mukaan suomalaisuuden määritteleminen ei ole relevanttia. ”Radikaalimpien aatteiden” hän sanoi mahdollisesti muuttuvan maltillisemmiksi ajan mittaan.

”Tämä on mielenkiintoinen kysymys: tarkoittaako suomalainen ketä tahansa, jolla on Suomen passi, vai onko siinä kyse kielen, kulttuurin ja sukujuurten jonkinlaisesta yhdistelmästä? Itse en pidä tällaista politiikassa tarpeellisena. Minä vastustan huonoa maahanmuuttoa, koska se tekee tästä yhteiskunnasta huonomman paikan sekä julkisen talouden että ihmisten turvallisuuden kannalta.”

Anderssonin mielestä kysymys suomalaisuuden määritelmästä on relevantti kaikille niille, jotka Ps-nuorten mukaan eivät kuulu suomalaisiin.

”Mukaan lukien allekirjoittanut, joka on suomenruotsalainen.”

Artikkelissa Ps-nuorten Lapin-piirin puheenjohtaja Johannes Sipola sanoi, ettei laskisi suomenruotsalaisia suomalaisiksi. Andersson penäsi Halla-aholta nuorisojärjestön kannanottojen tuomitsemista.

Haaviston mukaan suomalaisista noin seitsemän prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

”Mielestäni meidän pitää hyväksyä se ryhmä täällä ja kannustaa kaikin tavoin. Kaikki sellainen nationalismi, joka sulkee tällaisten ihmisten oikeuksia pois, on minusta tuomittavaa.”

Halla-ahon mukaan keskustelusta tekee vaikean se, ettei suomen kielessä ole erillistä sanaa suomalaiselle etnisyytenä ja suomalaiselle kansalaisena.

”Jos ajatellaan vaikkapa sitä, että minä muuttaisin Somaliaan ja saisin Somalian kansalaisuuden, minusta tulisi kyllä somalialainen, mutta voisiko Li Andersson sanoa vakavalla naamalla, että minä olen somali?”

Andersson piti tätä ”pahimpana saivarteluna”, mitä hän on kuullut.

”Tässä on kyse siitä, onko perussuomalaisten nuorten näkemysten mukaan tilaa kaikille niille ihmisille, jotka itse määrittelevät itsensä suomalaisiksi ja ovat suomalaisia tässä maassa, vai ei. Näiden juttujen perusteella Halla-aho ei näe ongelmaa tässä.”

Haavisto nosti esiin saamelaiset, Suomen tataarit, juutalaisen yhdyskunnan ja romaniväestön. ”He ovat mitä suurimmassa määrin suomalaisia, eikä Suomi olisi Suomi ilman näitä ihmisiä.”

”Ainakin melkein kaikki ovat sitä mieltä, että nämä vähemmistöt kuuluvat Suomeen. Mutta he ovat erilaisia etnisyyksiä. He ovat ylpeitä siitä, ja täysin aiheellisesti”, Halla-aho vastasi Haavistolle.

”Mielestäni on omituista, jos maassa on yksi etninen ryhmä, joka ei saa pitää itseään etnisenä ryhmänä, nimittäin me suomalaiset. Suomessa asuu erilaisia kieliryhmiä ja erilaisia etnisyyksiä, eikä siinä ole mitään pahaa.”

Anderssonin mukaan eri etnisyyksien erittelystä on lyhyt matka etnisyyksien arvottamiseen suhteessa toisiinsa.

”Silloin ollaan jo tekemässä politiikkaa tavalla, jota en millään tavalla halua allekirjoittaa enkä nähdä Suomessa enkä missään muualla.”

Tentin ensimmäisessä osiossa kohtasivat Henriksson, Terho, Tuomela ja Väyrynen.

Heiltä kysyttiin muun muassa maahanmuutosta ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönotosta.

Kielteisen päätöksen saaminen ei Henrikssonin mukaan tee itsessään ihmisestä rikollista. Sen vuoksi ketään ei voi panna säilöön, hän sanoi.

Tuomelan mukaan henkilöä ei voi sulkea lukkojen taakse, jos hän ei ole tehnyt vakavaa rikosta.

”Meillä on tällä hetkellä maassa paperittomia, jotka eivät ole missään rekistereissä. Heidän asiaansa täytyy saada linjaa.”

Väyrynen sanoi pitävänsä osaa maahanmuuttajista sellaisina, että ”heitä on vaikea kotouttaa”. Hänen mukaansa sitä täytyy kuitenkin yrittää kaikkien kohdalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  5. 5

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Työntekijöiden kiusaamisesta syytetty Amnestyn johto tarjoutuu irtisanoutumaan

  8. 8

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa: ”Mitä on puhdas ruisleipä tai naudanliha?”

   Tilaajille
  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  4. 4

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  5. 5

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  6. 6

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  7. 7

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää