Politiikka

Sdp on valmis perumaan aktiivimallin, ilmoitti Antti Rinnettä tuurannut Sanna Marin IS:n vaalitentissä – ”Se on johtanut kohtuuttomiin tilanteisiin ihmisten elämässä”

Viime syksynä hallitus sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt sopivat, että aktiivimallia kehitetään kolmikantaisesti.

Eduskuntapuolueiden johtajat pääsivät torstai-iltana Sanomatalossa väittelemään erityisesti toimeentulosta ja maahanmuutosta.

Ilta-Sanomien järjestämässä tentissä puoluejohtajat oli jaettu kolmeen ryhmään ja heiltä kysyttiin kysymyksiä, jotka yleisö oli lähettänyt etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri Juha Sipilää (kesk) tentissä sijaisti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairausloman vuoksi paikalla oli puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin. Sari Essayahin sijaisena kristillisdemokraattien edustajana oli varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.

Heidän lisäkseen tenttiin osallistuivat kokoomuksen Petteri Orpo, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, sinisten Sampo Terho, Rkp:n Anna-Maja Henriksson sekä joulukuussa puoluerekisteriin merkityn Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajilta kysyttiin muun muassa aktiivimalliin liittyviä kysymyksiä.

Rinnettä tuurannut Sanna Marin ilmoitti, että jos Sdp on pääministeripuolue, työttömyysturvaa leikkaava aktiivimalli perutaan. Viime syksynä hallitus sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt sopivat, että aktiivimallia kehitetään kolmikantaisesti.

”Me olemme valmiita perumaan aktiivimallin. Sen lähtökohdat ovat olleet pielessä, ja se on johtanut kohtuuttomiin tilanteisiin ihmisten elämässä. Tarvitsemme resursseja työvoimaviranomaisille, jotta ihmisistä saadaan oikeasti kiinni ja heitä voidaan ohjata työelämän piiriin takaisin”, Marin sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpo kritisoi Sdp:tä siitä, ettei puolueella ole ollut omia esityksiä työllisyyden parantamiseksi. Häneen mukaansa aktiivimallia on määrä kehittää niin, ettei kohtuuttomia tilanteita synny.

Sipilää tuurannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi, että Sdp on muun muassa arvostellut työttömien haastatteluita, mikä on hänen mukaansa ollut työttömien ihmisarvoa kunnioittava lähestymistapa.

Marinilta tiedusteltiin yleisökysymyksessä myös Rinteen viime keväänä puheessaan ilmoittamasta suunnitelmasta, että alle 1 400 euron eläkkeitä korotetaan sadalla eurolla. Marinin mukaan suunnitelma aiotaan toteuttaa ensi vaalikauden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me haluamme parantaa pienituloisten eläkeläisten asemaa. Tavoitteena on toteuttaa tämä mahdollisimman pian, toivottavasti seuraavan hallituskauden aikana.”

Saarikon mukaan yli 80-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä, mikä tarkoittaa ”mieletöntä muutosta” maan väestösuhteessa. Hän sanoi olevansa siksi varovainen lupauksissa eläkekorotuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En halua sanoa, että tyhmä lupaus. Minustakin olisi kohtuullista ajatella, että pienituloisille annetaan enemmän euroja. Mutta haluan, ettei Suomeen muodostu ensi vaalien jälkeen iso joukko pettyneitä ihmisiä, joille on luvattu turhia asioita”, Saarikko sanoi.

Halla-aho, Andersson ja Haavisto puolestaan kävivät keskustelua eritoten suomalaisuudesta. Keskustelun taustalla oli HS:n artikkeli, joka käsitteli perussuomalaisten nuorisojärjestössä esiintyviä etnonationalistisia näkemyksiä, kuten kansainvälisten adoptioiden vastustamista etnisistä syistä.

Alla olevalla videolla Andersson, Halla-aho ja Haavisto käyvät pitkän keskustelun suomalaisuuden määritelmistä ja perussuomalaisten nuorten kannoista.


Halla-ahon mukaan suomalaisuuden määritteleminen ei ole relevanttia. ”Radikaalimpien aatteiden” hän sanoi mahdollisesti muuttuvan maltillisemmiksi ajan mittaan.

”Tämä on mielenkiintoinen kysymys: tarkoittaako suomalainen ketä tahansa, jolla on Suomen passi, vai onko siinä kyse kielen, kulttuurin ja sukujuurten jonkinlaisesta yhdistelmästä? Itse en pidä tällaista politiikassa tarpeellisena. Minä vastustan huonoa maahanmuuttoa, koska se tekee tästä yhteiskunnasta huonomman paikan sekä julkisen talouden että ihmisten turvallisuuden kannalta.”

Anderssonin mielestä kysymys suomalaisuuden määritelmästä on relevantti kaikille niille, jotka Ps-nuorten mukaan eivät kuulu suomalaisiin.

”Mukaan lukien allekirjoittanut, joka on suomenruotsalainen.”

Artikkelissa Ps-nuorten Lapin-piirin puheenjohtaja Johannes Sipola sanoi, ettei laskisi suomenruotsalaisia suomalaisiksi. Andersson penäsi Halla-aholta nuorisojärjestön kannanottojen tuomitsemista.

Haaviston mukaan suomalaisista noin seitsemän prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

”Mielestäni meidän pitää hyväksyä se ryhmä täällä ja kannustaa kaikin tavoin. Kaikki sellainen nationalismi, joka sulkee tällaisten ihmisten oikeuksia pois, on minusta tuomittavaa.”

Halla-ahon mukaan keskustelusta tekee vaikean se, ettei suomen kielessä ole erillistä sanaa suomalaiselle etnisyytenä ja suomalaiselle kansalaisena.

”Jos ajatellaan vaikkapa sitä, että minä muuttaisin Somaliaan ja saisin Somalian kansalaisuuden, minusta tulisi kyllä somalialainen, mutta voisiko Li Andersson sanoa vakavalla naamalla, että minä olen somali?”

Andersson piti tätä ”pahimpana saivarteluna”, mitä hän on kuullut.

”Tässä on kyse siitä, onko perussuomalaisten nuorten näkemysten mukaan tilaa kaikille niille ihmisille, jotka itse määrittelevät itsensä suomalaisiksi ja ovat suomalaisia tässä maassa, vai ei. Näiden juttujen perusteella Halla-aho ei näe ongelmaa tässä.”

Haavisto nosti esiin saamelaiset, Suomen tataarit, juutalaisen yhdyskunnan ja romaniväestön. ”He ovat mitä suurimmassa määrin suomalaisia, eikä Suomi olisi Suomi ilman näitä ihmisiä.”

”Ainakin melkein kaikki ovat sitä mieltä, että nämä vähemmistöt kuuluvat Suomeen. Mutta he ovat erilaisia etnisyyksiä. He ovat ylpeitä siitä, ja täysin aiheellisesti”, Halla-aho vastasi Haavistolle.

”Mielestäni on omituista, jos maassa on yksi etninen ryhmä, joka ei saa pitää itseään etnisenä ryhmänä, nimittäin me suomalaiset. Suomessa asuu erilaisia kieliryhmiä ja erilaisia etnisyyksiä, eikä siinä ole mitään pahaa.”

Anderssonin mukaan eri etnisyyksien erittelystä on lyhyt matka etnisyyksien arvottamiseen suhteessa toisiinsa.

”Silloin ollaan jo tekemässä politiikkaa tavalla, jota en millään tavalla halua allekirjoittaa enkä nähdä Suomessa enkä missään muualla.”

Tentin ensimmäisessä osiossa kohtasivat Henriksson, Terho, Tuomela ja Väyrynen.

Heiltä kysyttiin muun muassa maahanmuutosta ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönotosta.

Kielteisen päätöksen saaminen ei Henrikssonin mukaan tee itsessään ihmisestä rikollista. Sen vuoksi ketään ei voi panna säilöön, hän sanoi.

Tuomelan mukaan henkilöä ei voi sulkea lukkojen taakse, jos hän ei ole tehnyt vakavaa rikosta.

”Meillä on tällä hetkellä maassa paperittomia, jotka eivät ole missään rekistereissä. Heidän asiaansa täytyy saada linjaa.”

Väyrynen sanoi pitävänsä osaa maahanmuuttajista sellaisina, että ”heitä on vaikea kotouttaa”. Hänen mukaansa sitä täytyy kuitenkin yrittää kaikkien kohdalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  7. 7

   Ministeri Anne Berner on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimman pankin hallitukseen – ”En pyri toiselle kaudelle eduskuntaan”

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää