Politiikka    |   Kolumni

Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

Jokainen uusi seksuaalirikostapaus kasvattaa täysin syyttömien maahanmuuttajien ahdinkoa. Ja suuri enemmistö heistä on syyttömiä. Seuraamukset pahenevat, jos järkytys ja suuttumus muuttuvat hysteriaksi, joka ulottuu maan päättäjiin, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Ulkomaalais­taustaiset miehet ovat raiskanneet ja käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen alle 15-vuotiaita tyttöjä Oulussa ja Helsingissä. Järkyttävät rikokset on tuomittu laajasti ja jyrkästi. Se on täysin ymmärrettävää ja paikallaan.

Tapahtumat ovat kuitenkin johtaneet myös jälki­seuraamuksiin, jotka ovat ehkä ymmärrettävissä, mutta eivät hyväksyttävissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välittömin ja vähiten yllättävä seuraamus on tietenkin se, että ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun. Sosiaalinen media täyttyy jälleen vihapuheesta ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Nykyisen kotikaupunkini Oulun kaduilla ja ostoskeskuksissa ei näinä päivinä juuri ulkomaalaisia näe. He pelkäävät aiheellisesti turvallisuutensa puolesta. Odinin soturit ja muut oman käden oikeuden jakajat partioivat jälleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekään ei yllätä, että nämä rikokset ovat nostaneet maahanmuuton vastustamisella ratsastavien ryhmien kannatusta. Jokainen uusi tapaus on niille kuin taivaan lahja.

Jokainen uusi tapaus myös kasvattaa täysin syyttömien maahanmuuttajien ahdinkoa. Ja suuri enemmistö heistä on syyttömiä: jos vaikka jopa tuhannen turvapaikanhakijaa 30 000:sta syyllistyy rikoksiin, 97 prosenttia ei syyllisty.

Seuraamukset pahenevat, jos järkytys ja suuttumus muuttuvat hysteriaksi, joka ulottuu maan päättäjiin. Vaalit ovat vain kolmen kuukauden päästä. Se kasvattaa vaaraa, että poliitikot ja puolueet lähtevät tässä vaikeassa ja monisyisessä asiassa kilpaan siitä, kuka lyö pöytään yksinkertaisimmat ja kovimmat ratkaisuehdotukset. Siitä on jo merkkejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maltilliset konservatiivit ja jopa sosialidemokraatit ovat joissakin maissa yrittäneet torjua oikeistopopulistien uhkaa omaksumalla heidän maahanmuuttovastaisia linjauksiaan.

Missään tämä taktiikka ei ole toiminut.

Oikeistopopulistit ovat vain saaneet vahvistuksen sille, että ovat olleet sittenkin oikeassa, ja heidän kannatuksensa on vain kasvanut. On todellinen vaara, että samat virheet tehdään nyt myös Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mediamyllytys ja poliitikkojen puheet ovat luoneet kuvan, että nyt tapahtuneissa rikoksissa olisi kyse uudesta, vasta turvapaikanhakijoiden myötä syntyneestä ilmiöstä. Kuva on väärä.

Suomessa on tehty viime vuosina keskimäärin kolme lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta joka ikinen päivä, yli 1000 vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kantasuomalaiset ovat tehneet niistä neljä viidestä. Tätä tosiasiaa ei muuta toinen tosiasia: ulkomaalaistaustaisten osuus on näiden rikosten tekijöistä heidän määräänsä nähden moninkertainen.

Tilastojen mukaan ulkomaalaistaustaisia on väestöstämme 4,5 prosenttia, näiden rikosten tekijöistä 17,7 prosenttia.

Poliitikot vaativat nyt yhteen ääneen poliisien määrän ja resurssien lisäämistä sekä kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista. Molemmat vaatimukset ovat perusteltuja ilman viimeaikaisia tapahtumiakin.

Poliisien määrää on viime vuosina vähennetty. Siksi muun muassa lähes kaikki niin sanotut massarikokset jäävät tutkimatta. Poliisilla ei ole myöskään tarpeeksi voimia yhä kasvavan nettirikollisuuden tutkimiseen ja estämiseen.

Monien mielestä lisää poliiseja tarvitaan kiireesti nimenomaan vahtimaan turvapaikanhakijoita. Siihenkin heitä tarvitaan, mutta myös tutkimaan ja estämään rasistisia rikoksia.

Oikeusvaltiossa perustuslaki ja muut lait ovat kaikille yhtäläiset. Poliisin tehtävä on suojata myös maassa asuvien ulkomaalaistaustaisten turvallisuutta ja oikeuksia. Jos valtio ei siihen kykene, kohta ovat vaarassa myös kantasuomalaisten turvallisuus ja oikeudet.

Oikeusvaltiossa rikoksista ovat aina vastuussa niitä tekevät yksilöt, eivät kansanryhmät. Kokonaisten väestöryhmien syyllistäminen on aina rasismia.

Rangaistukset ihmisen fyysistä koskemattomuutta loukkaavista rikoksista, erityisesti seksuaalirikoksista, ovat Suomessa liian lieviä. Kovennettakoon niitä kaikin mokomin, mutta ei siksi, että ulkomaalaistaustaisetkin niitä tekevät, vaan siksi, ettei niitä kukaan tekisi.

Turvapaikkapolitiikkamme kiristämiseen ei ole perusteita. Sen virhe ei ole ollut se, että turvapaikanhakijoita on otettu vastaan ja osalle on myönnetty turvapaikkakin. Suomi on vain noudattanut kansainvälisiä sopimuksia, joihin on sitoutunut.

Suomi on myös seurannut vertaistensa maiden käytäntöjä. Se on johtanut siihen, että yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteeksi on tullut se, ettei Suomi olisi ”liian houkutteleva”. Juuri tähän liittyvät suurimmat virheet.

Maahanmuuttajien kotouttaminen on hoidettu huonosti. Nuoret miehet ”säilötään” jopa vuosiksi odottamaan asiansa käsittelyä, ja useimmilla työnsaanti on sinä aikana vaikeaa. Se ei voi olla johtamatta ikäviin seurauksiin.

Perheiden yhdistämistä on vaikeutettu, vaikka perhe on kotoutumisen tärkein edellytys. Lähes kaikki turvapaikanhakijat tulevat hajonneista ja väkivallan raunioittamista yhteiskunnista. Perhe ja suku ovat niissä ainoat yhteisöt, jotka ylläpitävät ja valvovat jäsentensä moraalia ja normeja.

Useimmat turvapaikanhakijat tulevat yhteiskunnista, joissa sukupuolten välisiä suhteita säätelevät normit ovat täysin erilaisia kuin Pohjoismaissa. Naiset ovat usein hyvin alistetussa asemassa ja lapsiavioliitotkin yleisiä. Uuden asuinmaan normien oppiminen ja opettaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Myös siinä on epäonnistuttu – ja aina pahemmin epäonnistutaan, jos kaikkia maahanmuuttajia kohdellaan kuin rikollisjoukkoa.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Juttua muutettu 18.1. klo 12:33. Kolumnissa kirjoitettiin aiemmin, että maahanmuuttajien asioiden käsittelyn aikana heiltä estetään työnteko. Turvapaikanhakija voi kuitenkin tehdä ansiotyötä joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun hakee turvapaikkaa. Odotusajan pituus riippuu siitä, onko mukana matkustusasiakirja vai ei.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  4. 4

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia: ”Mukautuvat hydridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin, takaavat liiketoiminnan ketteryyden”, totesi Tieto

   Tilaajille
  6. 6

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  7. 7

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  8. 8

   Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?

  9. 9

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  5. 5

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  8. 8

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  9. 9

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää