Politiikka

Hallitus selvittää, ovatko Suomen tulkinnat maahanmuuton sopimuksista oikeita – ”Tarkoitus ei ole irtisanoutua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta”

Lisätoimista koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta on tulossa selvitys helmikuussa. Hallitus varautuu lisäbudjettiin.

rac
Hallitus aikoo selvittää, voisiko kansainvälisiä sopimuksia muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin. Ulkoministeriö käy nämä sopimukset läpi, hallitus päätti perjantaiaamuna.

”Hallitus selvittää, ovatko tulkinnat kansainvälisistä sopimuksista olleet oikeita”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi eduskunnassa perjantaina. Sipilän mukaan hallitus varautuu myös lisäbudjettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän totesi, että jos kansainvälisiä sopimuksia pitää muuttaa, ”siihen tarvitaan sitten muitakin”.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan sopimuksia ei voi yhtäkkiä muuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korostan, että tarkoitus ei ole irtisanoutua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta”, Mykkänen sanoi.

”On kansakunnan etu, että meillä on kansainvälinen sopimusten verkosto. Mutta osassa on syytä katsoa, että silloin kun kansan oikeustaju on ristiriidassa kansainvälisen sopimuksen tulkinnan kanssa, niin voimmeko tulkita tätä asiaa toisin.”

Pyydettäessä tarkentamaan käsitettä ”kansan oikeustaju” Mykkänen sanoi, että viime kädessä sitä tulkitsee eduskunta, ”perustuslakivaliokunta mukaan lukien”.

”Meidän lähtökohta on se, että tässä selvästi oikeustaju sanoisi, että meidän pitäisi puuttua vaarantavaan rikolliseen toimintaan rajummin ja katsomme, miten se oikeusvaltion sääntöjä noudattaen on mahdollista."


Suomea sitovia maahanmuuttoa säänteleviä sopimuksia ovat pakolaissopimuksen lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n kidutuksen vastainen sopimus. Sopimusten lisäksi pakolaispolitiikkaa sääntelevät esimerkiksi EU:n perusoikeuskirja ja EU-direktiivit. Hallituksen tiedotteesta ei käy ilmi, mitä sopimuksia hallitus selvittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä ministerit eivät myöskään täsmentäneet. Mykkäsen mukaan kansainvälisten sopimusten verkko on ”hyvin moninainen”. Hänen mukaansa tarkastelussa olevat sopimukset liittyvät esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneiden oikeuksiin ja toisaalta siihen, miten voidaan ottaa törkeiden rikosten tausta huomioon, kun myönnetään oleskelulupia kansainvälisen suojelun tilanteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ja voidaanko tällaisia henkilöitä asettaa erityistarkkailuun”, Mykkänen sanoi.

”On paljon sopimuksia joita jotkut muut maat tulkitsevat paikka paikoin toisin, ja meidän täytyy miettiä osassa näitä asioita omaa asemaamme”, Mykkäsen sanoi.

Mykkäsen mukaan yksi keskeinen kysymys on, millä tulkinnolla esimerkiksi rikollinen tai muu suomalaisten perusarvoja vastaan oleva käyttäytyminen voidaan huomioida oleskeluluvan myöntämisessä, karkotuksessa, kiinniotossa tai kansalaisuuden menettämisessä.

”Ensisijaisesti selvitetään tulkintoja. Nämä ovat pidemmän aikavälin kysymyksiä, jos sopimuksia lähdetään muuttamaan, ne eivät ole näillä lumilla valmiita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelua Suomea sitovista sopimuksista on perännyt aiemmin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Sopimukset ”lyövät esteen sille, että voimakkaat yhteiskunnan reaktiot olisivat mahdollisia, jos niitä joku haluaisi”, Niinistö totesi maanantaina Pekingissä.

Kai Mykkäsen mukaan sopimukset olivat hallituksen pöydällä ”yhteisen tahtotilan” takia. Ulkoministeri Timo Soini (sin) kertoi neuvotteluissa käynnistävänsä selvityksen.

Mykkäsen mukaan presidentin kanta ”oli yksi keskustelunavaus”, jonka hän teki jo vuosia sitten.

Vielä tiistaina esimerkiksi oikeusministeri Antti Häkkänen totesi, että kansainvälisistä sopimuksista irtautumiselle ei eduskunnassa ole kovinkaan paljoa kannatusta.

”Ylipäätään Suomi joutuisi irtautumaan monista ihmisoikeusjärjestelmän keskeisistä sitoumuksista. En pidä sitä mitenkään kannatettava”, Häkkänen sanoi tuolloin.

Mykkänen sanoo Suomen vetoavan Euroopan unioniin, että neuvottelut keskeisten turvapaikanhakumaiden kanssa avattaisiin vastaanottosopimuksista.

”EU on yhdessä miljardien rahoittaja niin Afganistaniin, Somaliaan, Irakiin kuin moneen muuhunkin maahan. Haluamme toki kantaa osamme jälleenrakentamisessa, mutta kumppanuus täytyy olla molemminpuolinen niin, että kansainvälisen oikeuden velvoite ottaa kansalaisensa takaisin myös täyttyvät.”

Hänen mukaansa myös kahdenvälisiä keskusteluita esimerkiksi Irakin kanssa käydään jatkuvasti, mutta Euroopan yhteinen tahtotila on asiassa tärkeämpi. Lähiviikkojen EU-kokousten kanssa asia on Mykkäsen mukaan määrä ottaa esiin.

”Tässä jos jossain asiassa Eurooppa voisi muodostua yhteisen turvallisuusalueen luojaksi. On selvää, että Suomella ei ole samanlaisia muskeleita minnekään ulospäin kuin Euroopalla yhdessä.”

Hallituksen perjantaineuvottelun taustalla ovat laajaa kohua herättäneet rikosepäilyt, joissa ulkomaalaisia epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Hallitus sai kokouksessaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista.

Perjantaina päätettiin lisäksi, että kolmen kansliapäällikön työryhmä sisäministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä valmistelee ennaltaehkäiseviä toimia koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta.

Tavoitteena on kokonaisuuden valmistuminen helmikuun puoliväliin mennessä.

Hallitus kävi myös läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta. Erityisesti Irakin kanssa palautuksia on tehostettava. Tässä Suomi kääntyy EU:n komission puoleen ja käy jatkossa myös neuvotteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Hallituspuolue siniset ehdotti tiistaina muun muassa, että YK:n pakolaissopimusta ”arvioidaan uudelleen”. Sinisten ehdotuksessa törkeisiin rikoksiin tuomittuja pitäisi pystyä palauttamaan ”riippumatta kohdemaasta”. Sinisten mielestä törkeitä seksuaalirikoksia tehneiden palauttaminen pitäisi olla mahdollista myös maihin, joissa ei ole turvallista.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi sinisten olevan tyytyväinen, että hallituksen kokous pidettiin.

”On hyvä, että on laitettu nyt prosessi käyntiin”, Terho sanoi.

Terhon mukaan hallituksen päätös selvittää kansainvälisten sopimusten tulkintaa on sinisten hallitukseen tuomia ideoita.

Hallituksen ja opposition eduskuntaryhmät pääsivät tiistaina yhteisymmärrykseen siitä, millä tavoin jäljellä olevan vaalikauden aikana lainsäädäntöä kiristetään seksuaalirikosten torjumiseksi.

Eduskunnan tavoitteena on saattaa mahdollisimman nopeasti läpi kolme lakihanketta, jotka koskevat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien rangaistusten kiristämistä, poliisin henkilötietolakia sekä kansalaisuuden menettämistä. Lakeihin esitettiin myös joitakin tarkennuksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  6. 6

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  7. 7

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää