Politiikka    |   Lauantaivieraat

Vaalien lähestyminen toi duunarit ja työnantajat samalle puolelle barrikadia – ”Olemme liian pieni kansa ärhentelemään keskenämme”  

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola vaativat seuraavalta hallitukselta teollisuutta tukevia päätöksiä. Tuki suomalaiselle teollisuudelle on jo ekoteko, he sanovat.

Helsingin Hakaniemessä, ammattiyhdistysliikkeen mahtitalon kuudennessa kerroksessa häikäisevä auringonvalo tunkeutuu huoneeseen, kun Suomen merkittävimmän teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto alkaa puhua.

Aallon komentokeskuksessa on Metalliliiton viirejä ja Yrjö Ollilan duunareita kuvaava taulu. Kaikki on siis kuten pitääkin, mutta tällä kertaa täällä on myös jotain erikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aaltoa, 53, vastapäätä istuu Jaakko Hirvola, 59. Hän on työnantajien etuja ajavan Teknologiateollisuuden uusi toimitusjohtaja. Yleensä hän esiintyy julkisuudessa silloin, kun työnantajat ja ay-liike ovat nokkapokalla. Esimerkiksi viime syksynä, kun teollisuus Aallon johtama Teollisuusliitto etunenässä järjesti hallitusta vastaan laajoja poliittisia lakkoja.

Tällä kertaa nämä vastapuolien ykkösvaikuttajat ovat niin samaa mieltä, että HS:n Lauantaivieras-sarjassa esiintyy ensimmäistä kertaa yhden sijaan kaksi henkilöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä on se, että kaikki keskeiset teollisuuden etuja ajavat liitot sekä työnantajien että työntekijöiden puolelta ovat lähteneet poikkeukselliselle 16 paikkakunnan vaalikiertueelle. Kiertueella he tapaavat satoja kansanedustajaehdokkaita ja muistuttavat heitä, ettei Suomi heidän johdollaan heikentäisi teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä.

Liitot ovat huolissaan siitä, ettei seuraava hallitus ja eduskunta ymmärrä tarpeeksi teollisuuden merkitystä.

”Edus­kunnassa vaihtuu paljon edustajia, ja heille on hyvä muistuttaa, millä tavoin Suomen hyvinvointi edelleen rahoitetaan”, sanoo Hirvola.

Onko tämä yhteistyö uuden alku?

”Siinä mielessä ei, että me olemme kymmeniä vuosia ja monissa asioissa toimineet yhteistyössä työnantajan kanssa, mutta ei se koskaan tahdo näkyä julkisuudessa. Kaikilla liitoilla on sama viesti: ilman toimivaa vientiteollisuutta meillä ei ole tällaista hyvinvointia”, Riku Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me olemme liian pieni kansa ärhentelemään keskenämme kansainvälisellä pelikentällä. Silloin kun oikeasti ratkotaan suuria asiakysymyksiä, yksituumaisuus on meidän voima. Riku Aallon johtaman Teollisuusliiton juuri julkaistu eduskuntavaaliohjelmakin on kuin meiltä kopioitu”, Jaakko Hirvola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ilmaisutavat voivat olla erilaisia, mutta tärkeimmät viestit ovat samoja, kuten se, että pitää saada lisää panostuksia osaamiseen ja tutkimustoimintaan, investoinnit käännettyä kasvuun ja saada nykyistä sujuvampi toimintaympäristö teollisuudelle”, Hirvola jatkaa.

Toimintaympäristö tarkoittaa muun muassa ennakoivia ja kansainvälisesti ottaen kohtuullisia veroja, joustavia lupahakemuksia ja ylipäätään sääntelyä, joka ei aiheuta enempää kuluja kuin sääntely aiheuttaa ulkomaalaisille kilpaileville yrityksille.

Yhteiselle kiertueelle lähtee Kemianteollisuuden, Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden sekä palkansaajapuolelta Paperiliiton ja Teollisuusliiton johtoa.

Kiertue itse asiassa jo lähti liikkeelle Helsingistä hotelli Presidentistä viime keskiviikkona. Teollisuuden sanaa oli tullut kuulemaan yli 60 kansanedustajaehdokasta. Varsinaisesti kampanja avataan tiistaina 22. tammikuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lobbausvoimaa näillä liitoilla riittää enemmän kuin yhdelläkään muulla ryhmällä.

Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö KPMG:n selvityksen mukaan teollisuus työllistää Suomessa suoraan 470 000 ihmistä ja välillisesti noin 43 prosenttia työllisistä eli 1,1 miljoonaa ihmistä. Ala tuo julkiseen kassaan 28 miljardin euron verotulot, mikä vastaa noin puolta valtion vuotuisista menoista.

Aaltoa kaivelee yhä vuosi 2011. Silloin työnantajat ja työntekijät rahoittivat yhdessä Entä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet -mainoskampanjan.

”Tästä kampanjasta meidän huoli kumpuaa. Muilta aloilta tuli koko ajan viestiä, että keitä te luulette olevanne. Suomihan pärjää palveluliiketoiminnalla, he sanoivat. Silloin ei oikein tajuttu teollisuuden merkitystä”, Aalto sanoo.

Liitot kertovat kansanedustajille muun muassa, että Suomella on kokonaisuutena mennyt kymmenen vuotta huonosti. Tavara- ja palveluvienti olisi 40 prosenttia suurempaa, jos se olisi sujunut yhtä hyvin kuin keskimäärin euromaissa.

Vaikka vuodesta 2017 vienti on kasvanut, edessä on todennäköiset kovemmat ajat.

Hirvola sanoo, että ”ilmastoinnostus ei saa johtaa paniikkitekoihin”. Hän pelkää populismin leviävän ilmastopuheeseen.

”Olen huolissani, miten käy meidän kansainvälisen kilpailukyvyn, kun nyt olemme ilmastoinnostuksessamme kovasti puhtaan maailman perään”, Hirvola sanoo.

Hänen mukaansa myös suomalainen teollisuus toimii puhtaamman ilmaston puolesta, mutta sitä on vaikea tehdä, jos valtion toimesta kilpailukyky heikkenee eikä valtio panosta riittävästi tutkimukseen.

”Haluamme kaikkien päättäjien muistavan, että päästöjään koko ajan vähentävä suomalainen teollisuus on jo ekoteko kansainvälisessä vertailussa.”

Aalto nyökkää. ”Kun valtio tekee toimiaan, niiden pitää olla mahdollisimman tasavertaisia verrattuna muihin maihin. Ei voi mitään sille, että yritykset hakeutuvat sinne, jossa niiden on edullisinta toimia”, hän vastaa.

Heidän ilmastohuolensa koskee eritoten sähkön hintaa. Kansanedustajaehdokkaat tulevat kuulemaan, että teollisuussähkön hinta on saatava EU:n minimiin.

Ihan kaikesta Aalto ja Hirvola eivät ole samaan mieltä. Hirvola olisi valmis jopa poistamaan työvoiman saatavuusharkinnan, mutta Aalto ei. Harkinta tarkoittaa, että EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleva työntekijä saa työntekijän oleskeluluvan vain, jos hänellä on työpaikka, johon ei löydy sopivaa työvoimaa suomalaisilta työmarkkinoilta.

Molempien mielestä Suomessa on kuitenkin valtava osaajapula, jonka takia tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa. He ovat myös huolissaan aivovuodosta ja siitä, että Suomessa opiskelleet ulkomaalaiset eivät jää Suomeen.

”Jos joku ulkomailta tullut on saanut yliopistotutkinnon tehtyä täällä, siihen pitäisi niitata saman tien myös työlupa”, Aalto sanoo.

Mikä olisi yksi asia, joka ainakin pitäisi saada seuraavan hallituksen ohjelmaan?

”Meidän vaaliohjelmassa vaaditaan poikkihallinnollista teollisuuden toimintaedellytysten kasvuohjelmaa, johon liittyisivät koulutus ja innovaatiot. Jos yksi, niin tämä. Suomella ei ole kunnon elinkeinopoliittista linjaa”, Aalto sanoo.

”Minä äänestän myös tätä”, Hirvola vastaa.

”Sillä mennään”, Aalto kuittaa.


Kolme kysymystä Riku Aallolle ja Jaakko Hirvolalle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

Riku Aalto: Miapetra Kumpula-Natria päästökaupasta.

Jaakko Hirvola: Sari Essayahia oppimiseen ja osaamiseen liittyvästä agendasta.

2. Riku Aalto, kehu Jaakko Hirvolaa. Jaakko Hirvola, kehu Riku Aaltoa.

Aalto: Jaakko tulee työmarkkinagenren ulkopuolelta, ja hänen erityinen ominaisuutensa on kyky ajatella laatikon ulkopuolelta. Me, jotka olemme olleet alalla vuosikymmeniä, ajattelemme vähän liian suppeasti. Jaakko osaa ajatella laaja-alaisesti.

Hirvola: Riku on sydämeltään Suomen etua ajava teollisuusmies. Hän hakee Suomen etua laajasti. Rakentava keskustelukumppani.

3. Mikä sinua on erityisesti häirinnyt työnantajien tai palkansaajien edunvalvonnassa?

Aalto: Tämän hallituskauden aikana on ärsyttänyt, että työnantajapuoli on pelannut hallituksen kanssa ay-liikettä vastaan. Perinteisesti työmarkkinoilla ei ole tätä poliittista korttia käytetty, olivat vallassa sitten ketkä tahansa.

Hirvola: Poliittiset lakot ovat ärsyttäneet.

Kuka?

Riku Aalto


 Valmistui elektroniikka-asentajaksi 1983.

 Työskenteli muun muassa ikkunoiden kokoonpanijana Saab-Valmetin Uudenkaupungin tehtaalla 1983–1990.

 Sosionomi 1992 ja hallintotieteiden maisteri 1995.

 Vuodesta 2008 Metalliliiton puheenjohtaja. Toukokuussa 2017 Teollisuusliiton puheenjohtajaksi.

 Naimisissa, kolme lasta.

 Harrastaa dekkareita ja liikuntaa.

Kuka?

Jaakko Hirvola


 Koulutukseltaan diplomi-insinööri.

 Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja heinäkuusta 2018 lähtien.

 Työskenteli aikaisemmin tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n toimitusjohtajana.

 Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa liikkeenjohdon konsulttina ja johtotehtävissä EY:ssä, Capgeminillä ja Affectolla.

 Naimisissa, viisi lasta.

 Harrastaa viulunsoittoa ja triathlonia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  8. 8

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää