Politiikka

Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

Kiista koskee avointa julkaisemista, josta kansainväliset tiedekustantamot pyrkivät perimään korkeita lisämaksuja.

Pääsy lukemaan tuhansien tiedelehtien artikkeleita Suomen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kirjastoissa uhkaa katketa helmikuussa, mikäli neuvottelut uusista sopimuksista kahden merkittävän kansainvälisen tiedekustantajan kanssa eivät etene.

Kiista koskee rahaa: toisaalta tutkijoille halutaan antaa mahdollisuus avoimeen julkaisemiseen, mutta toisaalta kustantamot perivät siitä lisämaksuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avoin julkaiseminen tarkoittaa sitä, että tieteellinen tieto saatetaan kaikkien lukijoiden saataville maksutta netin kautta.

Ongelma on se, että kustantamot haluavat avoimesta julkaisemisesta tuntuvia lisämaksuja korvatakseen niillä erikseen perityt lukuoikeusmaksut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhat sopimukset umpeutuivat jo viime vuoden lopussa, mutta tammikuu on ollut vielä ”armonaikaa”.

Mikäli tyydyttävään lopputulokseen ei päästä, voivat korkeakoulut ja tutkimuslaitokset menettää pääsyn kustantajien uusiin eli tänä vuonna julkaisemiin artikkeleihin ja osaan vanhemmistakin.

Sopimuksista neuvottelee Finelib-konsortio kahden kustantajan eli Wileyn ja Taylor & Francisin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finelib on suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen muodostama konsortio, jonka tehtävä on turvata ja parantaa sähköisten aineistojen saatavuutta. Sen toimisto on Kansalliskirjastossa.

Wiley ja Taylor & Francis kuuluvat viiden suurimman tiedekustantamon joukkoon. Yhteensä ne julkaisevat noin 3 000:ta tiedelehteä. Muita isoja tiedekustantamoja ovat Elsevier ja Springer.

”Yhteydet on auki, ja olen toiveikas, että neuvotteluissa vielä edistytään. Niitä käydään myös ensi viikolla”, arvioi palvelupäällikkö Arja Tuuliniemi sunnuntaina. Tuuliniemi on lisensioinnin toimintayksikön vetäjä ja vastaa FinELib-konsortion toiminnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konsortion jäsenet maksavat jo nyt vuosittain useita miljoonia euroja päästäkseen lukemaan näiden kustantamoiden lehtiä. Konsortio pyrkii siirtämään lisenssimaksuihin käytettyjä varoja avoimen julkaisemisen edistämiseen.

Kustantajat taas vaativat merkittäviä lisämaksuja siitä, että sopimukset sisältäisivät myös avoimen julkaisemisen mahdollisuuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avoimen julkaisemisen mahdollistavat sopimukset ovat Finelibille vain lyhyen tähtäimen tavoite. Perimmäisenä päämääränä on julkaisujärjestelmä, jossa tilaus- ja hybridilehdistä on tullut täysin avoimia.

Silloin tutkimukselle saadaan laajempi näkyvyys, ja jaettua tietoa voidaan hyödyntää koko yhteiskunnassa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tuuliniemi huomauttaa, että avoin tiede on ollut Suomessakin agendalla jo noin 20 vuotta, mutta sen edistämisessä on edetty hitaasti.

”Nyt on kyllästytty odottamaan”, Tuuliniemi sanoo ja viittaa myös siihen, että samaan tavoitteeseen pyrkii kasvava joukko muitakin maita, tutkijoita ja yliopistoja. Ne ovat kyseenalaistaneet kustantamoiden koko ajan kallistuneet sopimukset.

Parhaillaan käydään kiivasta keskustelua niin sanotusta Plan S:stä, joka on eurooppalaisten tutkimusrahoittajien aloite. Sen tavoite on, että jo vuoden 2020 alusta julkisella rahoituksella tuotetut julkaisut pitäisi julkaista avoimesti luotettavuudesta tinkimättä.

Aloitetta on käsitelty esimerkiksi Berliinin open access -konferenssissa.

Suomen Akatemiakin on pitänyt seminaareja avoimesta tieteestä. Väitöskirjaa avoimen tieteen ohjauksesta tekevä tutkimuksen kehittämisasiantuntija Erika Lilja Turun yliopistosta valaisi äsken keskustelua blogissaan kirjoituksella ”Vaakakupissa tieteellisen julkaisemisen tulevaisuus”.

Avointa tiedettä ja julkaisemista tulisi edistää Suomessa myös erillisellä valtionrahoituksella, sanoo Finelibin neuvottelustrategiaryhmän puheenjohtaja, Tampereen yliopiston anatomia professori Seppo Parkkila.

”Tieteellisen julkaisemisen avoimuus on niin tärkeä asia, että sen edistäminen tulisi saada seuraavaan hallitusohjelmaan”, Parkkila vaatii.

Parkkila huomauttaa, ettei julkaisulähteiden maksuissa ole kyse mistään sadoista, vaan pikemminkin kymmenistä miljoonista euroista, mutta yksittäisille yliopistoille ne ovat suuri lisämeno kustannusten koko ajan kohotessa.

Euroopan mittakaavassa yliopistot maksavat vuodessa jo satoja miljoonia euroja tiedejulkaisujen lukuoikeuksista.

Valtioneuvoston viime torstaina hyväksymässä yliopistojen uudessa rahoitusmallissa vuosille 2021–2024 avoimeen julkaisemiseen kannustetaan jo niin, että avoimesti saatavia vertaisarvioituja julkaisuja painotetaan ykkösen sijaan kertoimella 1,2.

Kaikkiaan julkaisujen osuus uuden rahoitusmallin mittareista on vastedes 14 prosenttia, kun nyt se on 13 prosenttia. Näiden laskennallisten mittareiden mukaan korkeakoulut saavat valtion perusrahoitusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää