Politiikka

Rikosoikeuden professori arvostelee kansan oikeustajusta puhuvia poliitikkoja – ”Kuin Vanhan testamentin Jumala”

Poliitikkojen vetoaminen ”yleiseen oikeustajuun” tai ”kansan oikeustajuun” vaatiessaan ankarampia rangaistuksia on hälyttävä ilmiö, arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Suomessa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan ei ole mitään näyttöä ”yleisestä oikeustajusta” tai ”kansan oikeustajusta”, vaan käsitteet heijastavat pikemminkin niiden käyttäjien uskomuksia.

”Muutaman viime vuoden aikana laaja-alaiset kriminaalipoliittiset havainnot on toistuvasti ohitettu vetoamalla tähän ’oikeustajuun’. Kansan ’oikeustaju’ on kuin Vanhan testamentin Jumala, jota täytyy jollakin tavalla palvella, jotta se ei rankaise [vaaleissa] poliitikkoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus ja oppositio ilmoittivat viime viikolla, että se ehdottaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusten muuttamista ankarimmiksi. Yhtenä keskeisenä perusteena oli ”oikeustaju”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ilmoitti hallituksen selvittävän, voisiko Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia maahanmuuttajien oikeuksista tulkita väljemmin.

”On kansakunnan etu, että meillä on kansainvälinen sopimusten verkosto. Mutta osassa on syytä katsoa, että silloin kun kansan oikeustaju on ristiriidassa kansainvälisen sopimuksen tulkinnan kanssa, niin voimmeko tulkita tätä asiaa toisin”, sisäministeri Mykkänen sanoi perjantaina eduskunnassa.

Kriminologian ja oikeuspoliittisen instituutin tutkimuksen väestöhaastatteluissa vastaajille kuvattiin seitsemän erilaista rikostapausta ja pyydettiin määräämään annetuista rangaistusvaihtoehdoista sopiva rangaistus. Väestöhaastatteluun osallistui 1 251 henkeä.

Verrokkiryhmänä oli 192 käräjätuomaria, joita pyydettiin määräämään kuvailluista tapauksista rangaistuskäytännön mukainen rangaistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tutkimuksessa havaittiin, että kun tapauksia kuvaillaan konkreettisesti, kansalaisilla ei ole yhtenäistä näkemystä sopivasta rangaistuksesta. Merkkejä mistään yleisestä oikeustajusta ei siis löytynyt”, sanoo tutkimusjohtaja Juha Kääriäinen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Väestöhaastattelussa vastaajat olisivat määränneet käräjätuomareita lievemmän ehdottoman keskimääräisen vankeusrangaistuksen väkivallasta julkisella paikalla, sukupuoliyhteydestä lapsen kanssa, sukupuoliyhteydestä nukkuvan kanssa tai pakottamalla, huumausaineen maahantuonnista ja myynnistä ja verojen vilpillisestä välttämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kääriäinen korostaa, että pelkästään vankeusrangaistusten pituuden vertaaminen ei ole riittävää. Kun tarkastellaan tuomioiden ankaruutta keskimäärin kaikki rangaistuslajit huomioiden, väestö oli jonkin verran ankarampi väkivaltarikoksissa ja rattijuopumuksissa kuin tuomarit.

Huumerikoksissa ja talousrikoksissa väestö olisi määrännyt lievempiä tuomioita kuin käräjätuomarit.

”Esimerkiksi tapauksessa, jossa kuvattiin lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, vaihtelu oli huomattavaa. Siksi yleisestä oikeustajusta puhuminen on pulmallista. Samanlainen tulos on saatu myös vastaavassa tutkimuksessa Ruotsissa”, Kääriäinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kääriäisen mukaan muissa tutkimuksissa on havaittu, että seksuaalirikoksissa kansalaiset olisivat määränneet ankarampia rangaistuksia, kun tekijän nimi viittaa ulkomaalaiseen.

Professori Nuotio arvioi, että monet vaativat ankarampia rangaistuksia vain sen perusteella, mitä viestimet rikoksista kirjoittavat. Jos tehtyihin rikoksiin ja niiden yksityiskohtiin perehdyttäisiin paremmin, kokonaiskuva oikeudenmukaisista rangaistuksista saattaisi muuttua.

Pohjoismaisessa kriminaalipolitiikassa on painotettu on vuosikymmenien ajan laaja-alaisuutta, kun pohditaan rikoksista säädettyjä rangaistuksia.

Keskeistä on rangaistusten hyötyjen ja haittojen perusteellinen yhteiskunnallinen punninta, jossa otetaan huomioon myös ankarimpien rangaistusten kustannukset. Lisäksi on korostettu ennustettavuutta, jotta rangaistuksia ei muutettaisi sattumanvaraisesti poliittisten paineiden takia.

”Rikollisuus liittyy yleensä aina yhteiskunnallisiin ongelmiin ja syrjäytymiseen. ’Oikeustajua’ korostavat vaativat ankarampia rangaistuksia henkilökohtaisiin arvoihinsa perustuen, jolloin rikosten taustalla vaikuttavat yhteiskunnalliset ongelmat jäävät piiloon”, Nuotio sanoo.

Rikosoikeuden suhteellisuusperiaatteen mukaan rangaistus on mitattava siten, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen.

Suhteellisuusperiaate on tuomioistuimia sitova oikeudellinen vaatimus, mutta se on syytä ottaa huomioon myös lainsäädäntöä muutettaessa.

”Ihmiset tunnistavat ehkä useammin vääryyden kuin oikeudenmukaisuuden, jos he eivät ole perehtyneet riittävän hyvin tehtyyn rikokseen.”

Pohjoismaissa on vuosikausia suhtauduttu kriittisesti erityisesti pitkiin vankeusrangaistuksiin, koska niillä saavutetaan vain harvoin sellaista yhteiskunnallisesta hyötyä, mitä niillä toivotaan saavutettavan.

Jos rangaistus tietystä rikoksesta olisi vaikkapa vuoden pidempi, sillä tuskin on ennalta ehkäisevää vaikutusta.

”Ruotsissa alettiin 1980-luvulla puhua rangaistusarvosta, joka on tavallaan ihan hyvä idea. Valitettavasti se tekee mahdolliseksi myös sen, että subjektiiviset moraaliset käsitykset vaikuttavat keskusteluun rangaistuksista, jolloin ollaan vaarallisilla vesillä.”

Nuotio korostaa, että rikosoikeuden täytyy tietenkin jollakin tavalla heijastaa yleisiä moraalisia käsityksiä. Esimerkiksi seksuaalisen itsemääräämisoikeuden korostuminen on otettava huomioon lainsäädännössä.

Suomalainen kriminaalipolitiikka perustuu Pohjoismaiseen hyvinvointimalliin, jonka periaatteiden mukaisesti väestön hyvinvoinnin, koulutuksen ja työllisyyden turvaaminen on turvallisen yhteiskuntaelämän perusta. Sen uskotaan vähentävän myös rikollisuutta.

”Rikosoikeus ja rangaistukset eivät ole silti pelkästään moraalista keskustelua. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on vahvistanut kriminalisoinnin periaatteet, jotka lainsäädännössä on otettava huomioon. Subjektiivisten moraalisten kannanottojen sijasta pitäisi enemmän kiinnittää huomiota kriminaalipoliittisiin asiasyihin”, Nuotio sanoo.

Siis nimenomaan niihin syihin, joilla rikollisuutta voidaan ennaltaehkäistä, ja millaiset rangaistukset ovat yhteiskunnan edut huomioiden tarkoituksenmukaisimpia.

”Vetoaminen ’oikeustajuun’ tekee keskustelusta liki mahdotonta. ’Oikeustaju’ on vain väite, josta ei ole näyttöä, jolloin sitä vastaan on hyvin vaikea argumentoida. Jos kohkataan vain ’oikeustajusta’, monet muut tärkeät rikosoikeudelliset muutostarpeet jäävät tekemättä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimi näin, ellet halua päätyä elämään jonkun toisen unelmaa

  5. 5

   74 pendelöijän vetoomus VR:lle: Meidän lisäksemme jatkuvasta myöhästelystä kärsivät perheemme, työn­antajamme, työ­toverimme, lastemme hoitajat ja harrastusten vetäjät

  6. 6

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  9. 9

   Suomalaisilla on EU-tilaston mukaan 15 tervettä elin­vuotta vähemmän kuin ruotsalaisilla

  10. 10

   New York Times: Trump yritti saada vaitiolorahoja koskevaan tutkintaan itselleen myötämielisen johtajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  4. 4

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  8. 8

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas ihmetteli nelikuisen vauvan oireita, nyt hän epäilee vakavaa home­ongelmaa – Tältä näyttää, kun kosteus puskee ikkunoista asuntoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää