Politiikka

”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvostelee nykyistä kotouttamiskoulutusta. ”Kotouttamispolitiikka ei nykyisellään toimi, ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja.”

Eduskunta haluaa, että Suomeen turvapaikanhakijana tulleen täytyisi suorittaa koe, jossa mitattaisiin suomalaisen yhteiskunnan toimintatapojen, sääntöjen sekä arvojen tuntemusta.

Tämä on yksi osa uusia kotouttamistoimia, joita eduskunnan tarkastusvaliokunta ehdottaa tiistaina julkistamassaan mietinnössä. Mietintö on yksimielinen: siihen ovat valiokunnassa sitoutuneet kaikki puolueet vihreistä perussuomalaisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvapaikanhakijan oikeuksien ja velvollisuuksien tulee olla tasapainossa siitä alkaen, kun henkilö hakee turvapaikkaa Suomesta”, mietinnössä sanotaan.

Valiokunta olisi valmis siihen, että turvapaikanhakijan saamaa vastaanottorahaa leikattaisiin, jos hakija ei osallistu vastaanottokeskuksessa järjestettäviin opintoihin. Vastaanottorahan leikkaus on nykyisinkin mahdollista, mutta tätä keinoa ei juuri käytetä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkastusvaliokunta haluaa lisäksi kiristää kaikkien maahanmuuttajien kielitaitovaatimuksia. Oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien kielikoulutukseen pitäisi sisällyttää kielitaitoa mittaava koe, jotta suomen tai ruotsin kielen opiskelu otettaisiin tosissaan.

Valiokunta pitää nykyisen kielikoulutuksen tuloksia kehnoina. Opetuksessa on nyt asetettu tavoitekielitaso, jolla pitäisi pärjätä arjessa, työssä ja koulutuksessa, mutta vuosina 2013–2016 sen saavutti vain vajaat 35 prosenttia kotoutumiskoulutuksen käyneistä.

Tarkastusvaliokunnan mietintö ei juuri kiittele nykyisiä kotouttamistoimia. Valiokunnan mukaan kotouttamispolitiikka ei nykyisellään toimi, ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisen järjestelmän vikana on muun muassa se, että valiokunnan mielestä kaikki etenee liian hitaasti. Nyt kotouttaminen voi kestää viisikin vuotta sen jälkeen, kun on saanut oleskeluluvan, yksittäistapauksissa pidempäänkin. Tämä aika pitäisi lyhentää yhteen vuoteen, valiokunta vaatii.

Kotouttamisen pohjana on erillinen laki, jota sovelletaan siinä vaiheessa, kun maahanmuuttaja on saanut Suomesta oleskeluluvan. Sitä sovelletaan myös EU-alueelta tulleeseen, joka ei tarvitse oleskelulupaa Suomeen, mutta joka joutuu rekisteröimään oleskeluoikeuden Suomeen yli kolmea kuukautta pidemmässä oleskelussa.

Tarkastusvaliokunta on huolissaan käsittelyaikojen venymisestä joka suhteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijän oleskelulupaan menee keskimäärin neljä kuukautta. Käsittelyaika pitenee helposti, jos työlupaan liittyy niin sanottu saatavuusharkinta eli TE-toimisto tarkistaa, olisiko kyseiseen tehtävään saatavissa työvoimaa myös Suomesta tai EU-alueelta.

Valiokunnan mielestä työntekijän oleskeluluvan käsittely saisi kestää enintään kaksi kuukautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ulkomaalainen hakee Suomesta turvapaikkaa, tavoitteena on käsitellä asia puolessa vuodessa. Vuonna 2017 käsittelyyn meni keskimäärin vuosi.

Valiokunnan mielestä tämäkin prosessi kestää nykyisellään liian kauan, mikä hidastaa kotoutumista. Turvapaikkapäätöstä odottavat turvapaikanhakijat eivät ole kotouttamistoimien piirissä, mutta heidän pitää osallistua työ- ja opintotoimintaan.

Valiokunta painottaa työllisyyden merkitystä kotoutumisessa. Erityisesti maahanmuuttajanaisten työllistymistä pitäisi edistää, samoin pakolaisina tulleiden.

Valiokunnan mielestä palkkatuettu työ voisi olla hyvä työllistymiseen auttava keino. Tämä tarkoittaa, että yritys tai muu taho saisi tukea silloin, kun se ottaa töihin maahanmuuttajan.

Lisäksi valiokunnassa saa kannatusta se, että maahanmuuttajien työharjoitteluun luotaisiin erilliset pelisäännöt, ja harjoittelun kautta voisi päästä työelämään nykyistä paremmin kiinni.

Tarkastusvaliokunta siirtäisi kaiken vastuun kotouttamisesta kunnille. Nykyisin valtion työvoimahallinto tarjoaa palveluita työmarkkinoille pyrkiville maahanmuuttajille, ja kunnat vastaavat heistä, jotka ovat työmarkkinoiden ulkopuolella.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta vastaa muun muassa valtiontaloutta koskevien kertomusten käsittelystä ja valmistelusta. Lisäksi se voi ottaa omasta aloitteestaan jonkin asian erityiskäsittelyyn ja tehdä siitä mietinnön, kuten se nyt on tehnyt kotouttamisen kanssa.

Kotouttaminen nostettiin Eero Heinäluoman (sd) johtamassa valiokunnassa erityisaiheeksi jo 2015. Mietintö osuu ajankohtaiseen hetkeen, koska käynnissä on keskustelu maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista ja niiden ehkäisemisestä. Keskustelussa on noussut esiin myös se, että turvapaikanhakijat eivät tunne riittävästi suomalaisen yhteiskunnan käytäntöjä ja arvoja.

Mietinnölle antaa pontta se, että seuraavaksi se menee käsiteltäväksi täysistuntoon, jonka jälkeen se on eduskunnan kannanotto.

Mietinnössä halutaan, että seuraava hallitus tekee laajan toimenpideohjelman kotouttamisen uudistuksista ja antaa sen selontekona eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Fakta

Oleskeluluvat Suomessa


 Maahanmuuttovirasto myönsi 2017 yhteensä 33 674 oleskelulupaa Suomeen.

 Suurin ryhmä (yli 9 000 henkilöä) olivat perhesiteen perusteella EU-alueen ulkopuolelta tulleet. Heistä 1 100 oli Irakista ja tuhat Venäjältä.

 EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään rekisteröitiin 7 800 henkilöä.

 Työn vuoksi oleskeluluvan sai 6 700 henkilöä ja opiskelun vuoksi 5 200 henkilöä.

 Kansainvälisen suojelun perusteella myönnettiin 3 700 oleskelulupaa.

 Lähde: Tarkastusvaliokunnan mietintö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää