Politiikka

Muut Pohjoismaat haluavat poltto­moottorit pois liikenteestä – Ruotsin ilmasto­ministeri: ”Tämä on viesti auto­teollisuudelle”

Suomessa valtion toimet keskittyvät biopolttoaineiden käytön lisäämiseen.

Suomi on jäämässä Pohjoismaissa liikennelinjauksineen yksin. Kun muut Pohjoismaat ovat vauhdilla siirtymässä kohti liikenteen sähköistämistä, on Suomessa vielä usko polttomoottoriin ja biopolttoaineisiin vahva.

Viimeksi sähköistämisen kannalle asettui Ruotsin uusi hallitus, jonka toimenpideohjelmassa linjataan, että Ruotsi kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoden 2030 jälkeen. Tanska teki samanlaisen linjauksen jo aiemmin. Norja ei ole kieltämässä polttomoottoreita, mutta tavoitteena on, että vuoden 2025 jälkeen uudet autot eivät käyttäisi fossiilisia polttoaineita.

Ruotsin ilmastoministeri Isabella Lövin perustelee hallituksensa linjausta sillä, että se antaa autoteollisuudelle varmuuden siitä, millainen tuotekehitys tulevaisuudessa palkitaan. Polttomoottorien myyntikielto häämöttää nyt 11 vuoden päässä. Aikajänne on lyhyempi kuin uuden auton keskimääräisen käyttöaika Ruotsissa, 17 vuotta.

”Tämä antaa autoteollisuudelle vahvan ja selkeän viestin siitä, mihin olemme menossa. Jos aiotte käyttää rahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, teidän on otettava huomioon se, että tulevaisuudessa autojen on oltava nollapäästöisiä. On autoteollisuuden tehtävä päästä tähän tavoitteeseen”, Lövin sanoo.

”Meidän on tehtävä rohkeita päätöksiä, jos aiomme pelastaa planeetan.”

Suomessa sähköautot ovat yleistyneet, mutta poliittiset toimet painottuvat tällä hetkellä biopolttoaineiden käytön lisäämiseen. Keskustelu sähköautoista myös kuumentaa tunteita. Kun esimerkiksi kansallinen ilmastopaneeli esitti polttomoottorien myyntikieltoa, kutsui Autoliitto esitystä harkitsemattomaksi ja epärealistiseksi.

Lövin sanoo, että myös hän sai kuulla kritiikkiä, mutta kaikkiaan reaktiot polttomoottorikieltoon ovat olleet vaimeita.

Ruotsikaan ei ole biopolttoaineita täysin hylkäämässä, vaan käyttö jatkuu ainakin siirtymäajan. Lövin on kuitenkin vakuuttunut, että pidemmän päälle irtaantuminen polttomoottoreista on järkevää.

”Polttomoottori on paljon tehottomampi kuin sähkömoottori. Siinä haaskataan paljon energiaa lämmön tuottamiseen.”

Liikenne on yksi esimerkki siitä, kuinka eri keinoilla Pohjoismaat pyrkivät päästöjään leikkaamaan, vaikka iso tavoite on pitkälti yhteinen.

Ruotsi on jo pitkään ollut ilmastopolitiikan edelläkävijä, mutta nyt myös Suomessa puolueet ovat selvästi nostaneet ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa. Joulukuussa kahdeksan eduskuntapuoluetta julkaisi yhteisen linjapaperin, jossa muun muassa asetettiin tavoite, että 2040-luvulla Suomen nettopäästöt ovat negatiiviset. Ruotsilla on samantyyppinen tavoite: hiilineutraalius vuoteen 2045 mennessä.

Nyt Pohjoismaat pyrkivät tiivistämään yhteistyötään ilmastopolitiikassa. Lövin saapui Helsinkiin pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) kutsusta yhdessä norjalaisten, tanskalaisten ja islantilaisten kollegoidensa kanssa.

Tavoitteena on, että yhdessä toimimalla Pohjoismaat saisivat äänensä paremmin kuuluviin ilmastopolitiikassa EU:ssa ja globaalilla tasolla. Lövinin mukaan nykytilanteessa, jossa esimerkiksi Yhdysvallat on irtaantumassa Pariisin ilmastosopimuksesta, johtajuudelle on tilausta, ja Pohjoismailla on mahdollisuus näyttää tietä.

”Pohjoismaiden taloudet muodostavat yhdessä Euroopan viidenneksi suurimman ja maailman 11. suurimman talouden. Meillä on mahdollisuus näyttää esimerkkiä muulle maailmalle.”

Toinen kysymys, jossa Ruotsi ja Suomi kulkevat päinvastaisiin suuntiin, on ydinvoima.

Suomessa ydinvoimaa ollaan rakentamassa lisää, kun Ruotsissa siitä halutaan irti. Vuonna 2040 kaiken energiantuotannon pitäisi olla uusiutuvaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että käytössä olevia voimaloita suljettaisiin poliittisilla päätöksillä. Ydinvoimayhtiöille voidaan vielä myöntää lupia uusia reaktoreita nykyisissä voimaloissa.

Lövinin mukaan hallituksen halu irtaantua ydinvoimasta pohjautuu pitkälti taloudellisiin laskelmiin.

”Kuten Suomessa tiedätte, uudet reaktorit ovat hyvin kalliita. Britanniassa Hitachi vetäytyi juuri parin reaktorin rakentamisesta.”

”Uusiutuvien hinnat laskevat joka vuosi, kun ydinenergian hinta vain nousee.”

Nykyään noin 40 prosenttia Ruotsin sähköstä tuotetaan ydinvoimalla. Se on yksi syy sille, miksi Ruotsissa asukaskohtaiset hiilidioksidipäästöt ovat Suomea pienemmät. Osa voimaloista alkaa kuitenkin lähestyä käyttöikänsä päätepistettä.

Lövinin mielestä vanhenevien reaktorien korvaaminen uudella ydinvoimalla ei olisi järkevää.

”Uuden reaktorin rakentaminen veisi vuosikymmeniä. Tarvitsemme korvaavaa tuotantoa paljon nopeammin. Hinta on paljon pienempi, jos sen toteuttaa uusiutuvilla eikä ydinvoimalla.”

Kuka?

Isabella Lövin


 Ruotsin kehitysyhteistyöstä ja ilmastosta vastaava ministeri sekä varapääministeri.

 Edustaa ympäristöpuoluetta.

 Syntynyt vuonna 1963.

 Asuu Tukholmassa. Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  2. 2

   Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Vammaiset ja vanhukset pettyivät uuteen taksilakiin – Helsingin seudulla pelkona myös taksihuijarit

  7. 7

   FT: Boeing asentaa hälytysvalot 737 Max -matkustajakoneisiin

  8. 8

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  9. 9

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  10. 10

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää