Politiikka

Oppivelvollisuuden pidentäminen kuumensi tunteita puoluejohtajien paneelissa – ”On noin 60 000 kadonnutta nuorta, ja harvoin kysytään, mikä sen hintalappu on”

Keskustan Tuomo Puumala kertoi ajatelleensa kymmenen vuotta sitten kuin kokoomuksen Petteri Orpo mutta nousseensa ylös vallihaudasta. ”Emme me ole vallihaudassa”, vastasi oppivelvollisuuden pidennystä vastustava Orpo.

Kun puolueiden puheenjohtajilta kysytään noin tuhatpäisen opettajayleisön edessä, onko kevään eduskuntavaaleissa tulossa koulutusvaalit, nostaa enemmistö todennäköisesti vihreän lapun.

Näin kävi lauantaina koulutusalan Educa-messuilla, jossa Opetusalan ammattijärjestö OAJ tenttasi puoluejohtajia koulutusasioista.

Educa-messut ovat koulutusalan suurin tapahtuma, jonka kävijämäärä on liki 20 000.

Kysymykseen koulutusvaaleista punaisen lapun rohkenivat nostaa perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraattien Sari Essayah. He myönsivät, että kevään vaaleissa on toki muitakin tärkeitä teemoja.

Oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle syntyi kiivain kiistely kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon, ja opposition demareita edustaneen kansanedustaja Jukka Gustafssonin välille.

Se ei ole ihme, sillä Sdp on jo pitkään ajanut nykyistä pitempää pakollista opinpolkua, koska peruskoulupohjalta ei enää työllisty juuri kukaan.

Pääministeripuolue keskustan kanta on sen sijaan ollut hämärämpi, mutta nyt kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala puolusti pontevasti puolueen ”hyvin yksinkertaista ja selkeää hybridimallia”.

Keskustan mallissa oppivelvollisuus – tai puolueen mukaan oppioikeus – jatkuisi peruskoulussa 18-vuotiaaksi asti, jollei oppilaalla ole valmiuksia jatko-opintoihin.

Nyt oppivelvollisuus päättyy lukuvuoden lopussa samana kalenterivuotena, jona nuori täyttää 17 vuotta.

Sekä Gustafsson että Puumala ojensivat Orpoa vanhakantaisesta ajattelusta, kun hän tai kokoomus ei vieläkään kannata oppivelvollisuuden pidentämistä, vaan suosisi täsmätoimia niitä tarvitseville.

”Minäkin ajattelin kymmenen vuotta sitten samoin kuin Petteri [Orpo], mutta käänsin omaa ajatteluani niin, että tuodaan oppivelvollisuus 18 ikävuoteen. Tultiin ylös vallihaudasta”, Puumala kertoi.

”Emme me ole vallihaudassa”, Orpo vastasi, ja korosti sitä, ettei nuorten ongelmat katoa sillä, että pidennetään oppivelvollisuutta lainsäädännöllä. Myöskään opiskelumotivaatio ei sillä parane.

Orpo nosti esille kodin ulkopuolelle sijoitetut 18 000 nuorta, joita pidennetty oppivelvollisuus ei hänen mukaansa auta, vaan sen sijaan tarvitaan varhaista tukea kotona, päiväkodissa ja koulussa.

Gustafsson epäili, ettei Orpo ole lukenut professori Roope Uusitalon johtaman talouspolitiikan arviointineuvoston laatimaa raporttia siitä, kuinka esimerkiksi Yhdysvaltojen monissa osavaltioissa pidennetty oppivelvollisuus on tuottanut hyvää tulosta.

”Olen lukenut, ja Roope on opiskelukavereitani”, Orpo sanoi ja kertoi juuri lukeneensa Twitteristä professori Jouni Välijärven toisaalta huomauttaneen, että oppivelvollisuuden pidentäminen olisi poliitikoille helppo ratkaisu mutta ei lisäisi osaamista.

Oppositiopuolue perussuomalaisetkaan ei halua lisätä pakollisia vuosia koulunkäyntiin.

”Oppivelvollisuuden pidentäminen kummastakaan päästä ei ratkaisisi peruskoulun ongelmia millään tavalla”, sanoi perussuomalaisten Halla-aho.

”Pidennys kohdistuisi myös niihin, jotka eivät sitä tarvitse, ja tulisi kalliiksi”, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan peruskoulusta pääsee läpi nyt liian helpolla: oppilaita pitäisi jättää luokalle armoviitosten sijaan.

Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä, vaikka se ei kaikkia ongelmia ratkaisisikaan.

Kannattajiin kuuluu myös vihreät. ”On noin 60 000 kadonnutta nuorta, ja harvoin kysytään, mikä sen hintalappu on”, sanoi Pekka Haavisto.

Työelämä tarvitsee Haaviston mukaan vähintään toisen asteen koulutuksen käyneitä, mutta lisäksi tarvitaan erityisiä toimia esimerkiksi maahanmuuttajia ja omaa romaniväestöä varten.

Sinisten Sampo Terho kertoi vastustavansa valtion ohjauksen lisäystä. Hänestä tulisi huolehtia muuten, että oppivelvollisuus voisi jatkua peruskoulussa 18-vuotiaaksi asti ja maksuton toinen aste toteutua pitkällä välillä. Sitä ennen oppimateriaalilisä vähävaraisille nuorille on yksi parannuskeino.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson kertoi puolueen kannattavan yksilöllisiä ja räätälöityjä ratkaisuja koko ikäluokan oppivelvollisuuden pidennyksen sijaan.

Täsmätoimien kannalla oli myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, joka kannatti myös peruskoulun kymppiluokkien elvytystä auttamaan niitä, joilla on ongelmia.

Paneelin alkuun käytiin läpi edellisen ja nykyisen hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia ja etsittiin niihin synnittömiä puolueita, mutta niitä ei löytynyt.

Myös koulutuslupauksia ja niiden rikkomista muisteltiin, ennen kuin päästiin uusiin lupauksiin.

Kun panelisteilta kysyttiin, pitääkö koulutuksen rahoitusta lisätä seuraavalla hallituskaudella, muut kuin Orpo nostivat vihreän lapun. Hän ei nostanut mitään lappua.

Kokoomus näyttääkin nyt ottaneen koulupuheissaan linjan, joka korostaa, ettei raha ratkaise kaikkea.

”Minä arvostan koulutusta, se on kaiken perusta”, Orpo muun muassa sanoi, ja luetteli puolueen rakenteellisia ja sisällöllisiä koulutustavoitteita, joihin kuuluu esimerkiksi kahden vuoden esikoulu: ”Käytetään rahat viisaasti.”

Sen sijaan tällä hallituskaudella kariutunutta perhevapaauudistusta Orpo piti tulevan hallituksen yhtenä kynnyskysymyksenä, vaikka lisärahaa sekin vaatii.

OAJ:n tentattavina oli enemmistö puoluejohtajista eli kokoomuksen Petteri Orpo, sinisten Sampo Terho, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, vihreiden Pekka Haavisto, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Demarien Antti Rinnettä sijaisti aikoinaan opetusministerinäkin ollut kansanedustaja Jukka Gustafsson, keskustan Juha Sipilää eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala ja vasemmistoliiton Li Anderssonia puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltalais­mies rakensi kodin tolpan nokkaan avomerelle, ja nyt häntä uhkaa kuoleman­tuomio Thaimaassa

  2. 2

   Yhdysvaltalaiset veteraanit jahtaavat siirtolaisia oman käden oikeudella Meksikon rajalla

  3. 3

   Matti Nykänen varoitti suomalaisia haalimasta omaisuutta, ja suomalaiset uskoivat: osakkeisiin ja rahastoihin sijoitettiin keski­määrin 42 euroa henkeä kohti, raha­peleihin 570 euroa

  4. 4

   Isä kävi kiinni sosiaalityöntekijään, joka oli poliisien kanssa noutamassa kiireellisesti sijoitettua poikaa ja uhkasi tapauksen jälkeen toista työntekijää asepuheilla

  5. 5

   Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

  6. 6

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Valmentajan mielestä Patrik Laine pelasi pudotuspeleissä uransa parhaan NHL-pelin

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Demokraatit pöyristyivät Muellerin raportin uudesta paljastuksesta, mutta presidentin virka­syyte ei maksaisi vaivaa: ”Amerikkalaiset tekevät itse johto­päätöksensä vaaleissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  3. 3

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  6. 6

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  9. 9

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  10. 10

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää