Politiikka

Huippuvirkamiesten madon­luvut: Suomi joutuu tekemään rajuja uudistuksia, jos hyvin­vointi­yhteiskunta halutaan säilyttää

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki julkaisi listan Suomen talouden kymmenestä ongelmasta.

Seuraavan hallituksen pitää tehdä hyvin merkittäviä uudistuksia monilla elämän alueilla, jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan säilyttää.

Tiivistettynä näin todetaan raportissa, jonka ministeriöiden kansliapäälliköt julkaisivat maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportti on merkittävä, sillä sen ovat tehneet yhteistyössä kaikkien ministeriöiden korkeimmat johtajat eli kansliapäälliköt.

Kansliapäälliköillä on maan asioiden hoidossa suuri valta, sillä he seuraavat päätöksentekoa yli hallituskausien ja ohjaavat lakien valmistelua samoin kuin taustatiedon keruuta ministereille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportissa kansliapäälliköt esittävät näkemyksensä siitä, mihin poliitikkojen pitää keskittyä, kun he neuvottelevat ensi toukokuussa Suomen toimintasuunnitelmasta eli hallitusohjelmasta seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

”Suomi on huomattavasti heikommin valmistautunut tulevaisuuteen kuin muut Pohjoismaat”, sanoo valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Esimerkiksi Ruotsissa käydään jo nyt enemmän töissä kuin Suomessa eikä väestön ikääntyminen ole yhtä iso ongelma eritoten pitkään jatkuneen maahanmuuton takia.

Lue täältä esimerkkejä talousmittareista, joiden perusteella Ruotsi pärjää Suomea paremmin:Myös ympäristöasioissa Ruotsi on Suomea edellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleensä poliitikot kuuntelevat tarkalla korvalla, mitä ministeriöt ehdottavat. Näin tulee todennäköisesti olemaan tälläkin kertaa, ovat hallituksessa sitten mitkä puolueet tahansa. Poliitikoilla on tapana totella erityisesti valtiovarainministeriötä (VM) ainakin johonkin rajaan saakka.

VM julkaisee seuraavan hallituksen rahankäyttöä rajoittavat kestävyysvajelaskelmansa helmikuun alussa. Niistä selviää, kuinka paljon valtion kirstunvartijan mielestä pitäisi valtion menoja leikata, jotta valtion ei tarvitsisi ottaa velkaa väestön ikääntymisen takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

VM:n kansliapäällikkö Hetemäki on tehnyt jo nyt kymmenen kohdan listan, jolla hän kuvaa Suomen ongelmia.

”Minkään keskeisen ongelman hoitamisessa Suomi ei voi epäonnistua”, Hetemäki sanoo.

Katso koko Hetemäen lista täältä:Hetemäen mukaan Suomella on edessä suuria menoeriä, kuten hävittäjähankinnat, isot väylähankkeet, ilmastomuutoksen torjunta ja koulutusmenot. Konsulttiyhtiö McKinsey on ennustanut, että teknologiamullistuksen takia noin miljoonaa ihmistä pitää kouluttaa uudelleen vuoteen 2030 mennessä.

Ja nämä laskut pitäisi maksaa kansakunta, jossa yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa sadalla prosentilla 0,3 miljoonasta 0,6 miljoonaan, mutta lapsia syntyy koko ajan vähemmän.


Kansliapäälliköiden raportin mukaan seuraavan hallituksen pitäisi tavoitella ennen kaikkea kolmea suurta päämäärää: yhdenvertaisuutta pitää edistää, yhteiskunta täytyy pitää turvallisena ja vakaana sekä kasvun on oltava kestävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavalla hallituksella on vähintään yhtä isoja ongelmia edessään kuin oli Juha Sipilän (kesk) hallituksella neljä vuotta sitten.

Kansliapäälliköt eivät luettele yksityiskohtaisia toimenpiteitä. He kertovat uhkista mahdollisuuksina ja toimenpiteistä positiivisin sanakääntein.

Silti jo nyt voi ennustaa, että päätökset eivät ole kaikille kivoja, mikäli Suomi yrittää päästä esimerkiksi työllisyydessä samalle tasolle muiden Pohjoismaiden kanssa.

Kaiken kukkuraksi edessä on samoja keskeisiä ongelmia kuin neljä vuotta sitten, vaikka julkinen talous on nyt paremmassa kunnossa ja työllisyysaste eli työllisten osuus työikäisistä on noussut 68 prosentista 72 prosenttiin.

Suomessa työikäisten määrä suhteessa työelämän ulkopuolella oleviin pienenee koko ajan, mikä vaatii jokseenkin kaikkien kynnelle kykenevien työpanosta, jotta valtion rahat riittävät.


Kansliapäälliköiden mielestä työllisyysaste pitää nostaa pitemmällä aikavälillä 80 prosenttiin, kun nyt se on 72,5 prosenttia. Ruotsissa työllisyysaste on yli 77 prosenttia.

Kansliapäälliköiden mukaan jokseenkin kaikessa päätöksenteossa pitää ottaa huomioon myös ilmastomuutos ja teknologinen murros.

”Nämä ovat meillä edessä, halusimme sitä tai emme”, sanoo valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk). ”Me tarvitsemme ilmastomuutokseen selvästi enemmän toimenpiteitä”, hän sanoo.

Kansliapäälliköt antavat toimenpiteille vain otsikkotason toimintaohjeita kuten sen, että päästöjä pitää leikata ja elinkeinorakennetta uudistaa.


Ilmastomuutoksen ja väestön vanhenemisen lisäksi kolme muuta päätöksien taustalla vaikuttavaa jättimuuttujaa ovat teknologinen murros, eriarvoistumisen lisääntyminen sekä kansainvälisen järjestyksen murros ja muuttoliike.

”Yhteiskuntakehitystä uhkaava taloudellinen, sosiaalinen, sivistyksellinen ja hyvinvoinnillinen polarisaatio on pysäytettävä”, raportissa lukee.

Seuraavan hallituksen todennäköisesti tärkein tehtävä tullee olemaan sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen.

Seuraavan neljän vuoden aikana Suomessa tullaan puhumaan kyllästymiseen asti sotusta, aivan kuten nyt vatkataan sotea.

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen ennustetaan olevan vielä monimutkaisempaa kuin terveydenhuollon. Näin siksi, että sosiaaliturvassa on kyse hyvin mutkikkaasta satojen pykälien viidakosta, jossa helposti törmätään esimerkiksi perustuslakiin, kun lakeja yritetään sorvata yhdenvertaisiksi.

Kansliapäälliköt varoittavat, ettei sotua saisi yrittää tehdä yhdessä rytäkässä samalla tavalla kuin sotea valmisteltiin. Sosiaaliturvauudistuksessa pitäisi heidän mukaansa ensin määritellä päämäärä, jota kohti lähdettäisiin tarpomaan säätämällä yksi laki tai lakikokonaisuus kerrallaan.

Toinen jättitehtävä on työllisyysasteen nousu, mikä tulee tarkoittamaan edelleen työelämän sääntöjen muutoksia.

Ne ovat olleet Sipilän hallituksen aikana erityisen vaikeita, kun palkansaajajärjestöt pyrkivät estämään hallituksen ajamia uudistuksia. Jo monet nykyiset ministerit ovat varoittaneet, että uudet keinot eivät tule olemaan helppoja eivätkä kivuttomia.

Julkisen talouden hoitoon raportti antaa viisi otsikkotason ratkaisua. Ne ovat:

Talouskasvua pitää vahvistaa, työllisyysastetta nostaa, veroja pitää nostaa tai menoja vähentää, julkisen sektorin tuottavuutta on lisättävä, syntyvyyttä ja työperäistä maahanmuuttoa lisättävä ja julkisiin hankkeisiin on otettava käyttöön uusi rahoitusmalleja. Esimerkiksi väylähankkeisiin voi perustaa osakeyhtiöitä, jotta niihin saadaan muita rahoittajia kuin valtio tai kunnat.

Raportissa kehotetaan vahvistamaan ihmisten osallisuutta tavalla, jota kansliapäällikkökielellä kutsutaan ”hyviksi väestösuhteiksi”.

Oikeusministeriön mukaan hyvien väestösuhteiden politiikalla pyritään vähentämään sosiaalisiin suhteisiin liittyviä kielteisiä ilmiöitä, kuten syrjintää, viharikoksia ja vihapuhetta sekä segregaatiota, joka estää yhdenvertaisuuden toteutumista yksilöiden ja ryhmien välillä.

Hyvän väestösuhteen ideaa toivotaan levitettävän jokseenkin kaikkialla yhteiskunnassa, kuten kouluissa, sosiaali- ja terveysalalla, vastaanottokeskuksissa ja poliisin toiminnassa.


Oikaisu 28.1. klo 17.24: Uutisessa mainittiin aiemmin, että Ruotsissa työllisyysaste olisi yli 80 prosenttia. Suomen kanssa vertailukelpoinen 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli kuitenkin viime vuoden kolmannella neljänneksellä Ruotsissa 77,5 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  8. 8

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää