Politiikka

Oppositio roimii hallitusta vanhustenhoidosta, Sdp harkitsee välikysymystä – Ministeri Saarikko kutsuu hoiva-alan toimijat Esperi Caren tapauksen vuoksi kokoukseen perjantaina

Oppositiopoliitikot yksi toisensa jälkeen ottivat maanantaina kipakasti kantaa Esperi Caren tapaukseen ja Sdp harkitsee asiasta välikysymystä. Hallituksen edustajien mukaan tapaus osoittaa sote-uudistuksen tarpeellisuuden.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ilmoittaa kutsuneensa perjantaiksi koolle hoiva-alan keskeiset toimijat käymään läpi vanhustenhoidon ongelmia. Saarikko kirjoittaa asiasta Facebook-sivullaan.

Perjantaiseen työkokoukseen Saarikko sanoo kutsuneensa muun muassa järjestöjen edustajia, yrityksiä, työntekijöiden edustajia, valvontaviranomaistahoja ja kuntien sekä ministeriöiden väkeä.

Taustalla on hoivayhtiö Esperi Caren Kristiinankaupungin-hoivakodissa ilmenneet vakavat laiminlyönnit ja potilasturvallisuuden vaarantuminen, joiden vuoksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti kyseisen yksikön toiminnan. Valvira selvittää myös muista Esperin yksiköistä tehtyjä valituksia.

Saarikon mukaan työvoimavaltaisilla aloilla yrityksen ansaintalogiikka ei voi perustua henkilöstön jatkuvaan alimitoitukseen.

”Ymmärrän suomalaisten tuohtumuksen viikonlopun uutisista Kristiinankaupungista. Minuakin suututtaa. Ahneella yritystoiminnalla ja vastuullisella voitontavoittelulla on eronsa.”

Saarikon mukaan perjantain työkokouksessa keskitytään asumispalveluihin. Hänen mukaansa toinen keskittymisen aihe on kotiin tuotavien palveluiden kehittäminen.

”Onnistuminen vanhustenhoidossa on paitsi inhimillisyys- myös selviytymiskysymys. Kun Suomi harmaantuu tästä vielä enemmän, on vanhustenhoidon toimittava vielä paremmin. Tämä ei tarkoita sitä, että hoivaa pitäisi tuottaa vielä halvemmalla.”

Oppositiopoliitikot ottivat maanantaina kantaa laajalla rintamalla Esperi Caren toiminnassa ilmenneisiin vakaviin puutteisiin. Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoittivat puolueen harkitsevan välikysymystä aiheesta.

Marinin mukaan välikysymyskeskustelussa olisi hyvä käydä läpi myös sote-uudistusta. Hänen mukaansa uudistus ja siihen liitetty valinnanvapausmalli eivät paranna vanhustenhoidon tilaa Suomessa.

”Viimeistään nyt hallituksen pitäisi herätä ja todeta, että ihmisten hyvinvointi ja terveys eivät voi olla kaupan. Ei voi olla niin, että verorahoja ei käytetäkään palveluiden laadun parantamiseen vaan ne viedään ulkomaisille pääomasijoittajille”, Marin sanoo tiedotteessaan.

Lindtmanin mukaan Esperi Caren tapaus osoittaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on tehtävä hallitusti.

”Uudistusten yhteydessä on varmistettava, että valvonnan lainsäädäntöpohja on valmisteltu hyvin huolellisesti ja sen resurssit ovat turvatut. Tässä ei ole varaa kompromisseihin”, Lindtman sanoo.

Perussuomalaiset ilmoitti maanantai-iltana olevansa valmis yhteistyöhön Sdp:n kanssa välikysymyksessä.

”Vanhustenhoidon tila on jo pitkään ollut kriisissä, eikä hallitus ole tehnyt mitään parantaakseen asiaa. Toteuduttuaan sote-uudistus vain heikentäisi tilannetta entisestään”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi puolueen tiedotteessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti Facebook-päivityksessään kantaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla esittämiin lausuntoihin.

Sipilä sanoi tapauksesta aiheutuneen kohun osoittavan, että vanhustenhoivan valvonta toimii. Hänen mukaansa sote-uudistus joka tapauksessa parantaisi hoivapalvelujen valvontaa, kun palvelun järjestäminen siirtyisi kunnilta 18 maakunnan vastuulle.

Anderssonin mukaan Esperi Care ei ole poikkeustapaus vaan jäävuoren huippu.

”Pääministeri ei selvästikään ole ymmärtänyt yksityisen sosiaalihuollon ongelmien laajuutta. Ammattijärjestöt ja työntekijät ovat jo vuosia varoittaneet nopeasti laajentuneen yksityisen hoivabisneksen ongelmista.”

Anderssonin mukaan sote-uudistus ei tuo parempaa valvontaa vaan enemmän valvottavia yksiköitä ja toimijoita.

Anderssonin puoluetoveri Aino-Kaisa Pekonen kirjoitti omassa tiedotteessaan niin ikään vanhustenhoivan kriisiytymisestä sekä voitontavoittelun tulemista sote-palveluihin yhä laajemmin sote-uudistuksen myötä.

Pekosen mukaan vasemmistoliitto aikoo jättää toimenpidealoitteen vanhustenhoivan henkilöstömitoituksen kirjaamisesta lakiin sitovasti.

Keskustan varapuheenjohtaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen syyttää vasemmistopoliitikkoja tahallaan väärin ymmärtämisestä.

”Valvira on puuttunut Esperi Caren toiminnan kiistattomiin ja vakaviin puutteisiin osoittaa, että valvonta Suomessa toimii. Tämän pääministeri totesi”, Heikkinen kirjoitti tiedotteessaan.

Hän toisti Sipilän näkemyksen siitä, että sote-uudistus parantaa valvontaa ja toisaalta vähentää ulkoistusten tarvetta.

”Sote- ja maakuntauudistus antaa mahdollisuuden paitsi valvonnan parantamiseen, mutta mahdollistaa myös sen, että jatkossa nykyisen kaltaisia vanhusten- tai vammaisten asumis- ja hoivapalveluiden kokonaisulkoistuksia ei talousvaikeuksissa olevien kuntien tarvitse edes harkita.”

Myös sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan sote-uudistus estäisi Esperi Caren kaltaiset tapaukset, kun palveluiden järjestäjiä olisi 18 maakuntaa. Hänen mukaansa ulkoistamiset saadaan hallintaan sote-esitykset eduskunnasta läpi viemällä.

”Jos sote-uudistus tälläkin vaalikaudella jää tekemättä, kunnat todennäköisesti ulkoistavat vielä lisää kun julkisen puolen ongelmia ei saada korjattua.”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kritisoi vasemmistoliittolaisten tapaan hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi.

”Voitontavoittelu ja vanhusten hoivapalveluiden järjestäminen sopivat huonosti yhteen”, Haavisto kirjoitti Facebookissa.

”Kenenkään ei pitäisi puhua sellaisen markkinatalouden puolesta, jossa voittoa tuotetaan viemällä vanhusten palvelut minimiin -tai sen alapuolelle.”

Pekosen kanssa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Arja Juvonen (ps) sanoi bisneksen nyhtävän vanhustenhoidossa säästöt ”säälittä suomalaisista vanhuksista ja hoitajista, eikä kovat kannattavuustavoitteet asettanut ulkomainen omistajapohja tunne armoa näin tehdessään”.

”Bisnes ei hoida ihmistä eikä välitä siitä, mitä vanhuksen ruokalistalla tarjotaan, kuinka usein hän pääsee pesulle tai ulkoilemaan tai kauanko hän joutuu odottamaan märissä vaipoissa ja housuissa”, Juvonen sanoi tiedotteessaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  4. 4

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  5. 5

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  6. 6

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  7. 7

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  8. 8

   Yli kymmenen vuotta kuolleena ollut keskustatunneli on heräämässä henkiin Helsingissä

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   Oikeus: Hiv-positiivinen mies harrasti suojaamatonta seksiä puolisonsa kanssa ja vetosi lääkityksen alentamaan virustasoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää