Politiikka

Keskusta olisi valmis sijoittamaan perhevapaiden uudistamiseen 200 miljoonaa euroa – Vielä vuosi sitten puolue pysäytti uudistuksen

Oikeutta kotihoidon tukeen keskusta ei lyhentäisi vieläkään. Puolueen mukaan ”tulevaisuus tehdään kodeissa”, mikä on myös tuoreen perhepoliittisen linjauksen nimi.

Pääministeripuolue keskusta näyttää uskovan talouskasvuun, sillä se olisi vastedes valmis sijoittamaan perhevapaauudistukseen 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuosi sitten keskusta pysäytti etenkin kokoomuksen ajaman uudistuksen, koska sen rahoituksesta ja yksityiskohdista ei päästy sopuun. Etenkin kotihoidon tuen säilytys oli keskustalle tärkeä.

”Esitys olisi heikentänyt julkisen talouden tasapainoa lähes 100 miljoonalla eurolla. Näin suuri julkisen talouden menojen lisäys on luonnollisempaa ja järkevämpää päättää silloin, kun myös rahoitusasiat ovat aidosti auki, eli seuraavissa hallitusneuvotteluissa”, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk) blogissaan neuvotteluiden kariuduttua viime helmikuussa.

Sipilän mukaan myös työpaikkoja olisi syntynyt kaavailtua paljon vähemmän.

Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa elokuussa ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi uudistuksen kaatamisen syyksi sen, että siitä näytti tulevan käytännössä heikennys ja leikkaus monille perheille.

Keskusta on korostanut, että perhevapaiden uudistus kaipaa kunnon rahoituksen. Uusi 200 miljoonan euron summa sisältyy puolueen torstaina julkistamaan perhepoliittiseen linjaukseen, jonka nimi on ”Tulevaisuus tehdään kodeissa”.

Kodin ja perheen valinnanvapauden merkitys näkyy yhä keskustan perhevapaauudistukselle asettamissa reunaehdoissa.

Oikeuden kotihoidon tukeen keskusta säilyttäisi nykyisellään eli kolmevuotiaaksi asti.

”Perheet kaipaavat kahta asiaa: joustavuutta ja valinnanvapautta. Näitä asioita haluamme perheille myös tarjota. Ajatuksemme lähtee perheen ja lapsen tarpeista, ei työelämän”, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo tiedotteessa. Hän on johtanut perhepoliittisen ohjelman valmistelua.

Ansiosidonnaisen perhevapaakauden isien osuuden pidentäminen ei keskustan mukaan saisi vaikuttaa äitien osuuteen lyhentävästi. Puolue ei tarkemmin määrittele, miten kaudet jaettaisiin.

Uudistuksen rahoituksesta keskusta sanoo, että tarvitaan kolmikantainen yhteinen tavoite siitä, että perhevapaisiin satsataan lisärahaa noin 200 miljoonaa euroa.

Rahoitusvastuu olisi vastakin työtulovakuutuksen kautta valtion lisäksi työnantajilla ja työntekijöillä.

Osa-aikaisesta työstä pienten lasten vanhemmille aina koulupolun alkuvuosiin asti keskusta tekisi subjektiivisen oikeuden. Puolue lisäisi myös perheiden mahdollisuutta käyttää joustavaa ja osittaista hoitorahaa.

Yksinhuoltajien työhön osallistumista keskusta lisäisi tuomalla pienet koululaiset vuorohoidon piiriin ja lisäämällä koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Keskusta patistaa myös neuvoloita ja työnantajia ottamaan paremmin huomioon isät jo raskauden alkuvaiheessa ja vapailta töihin palatessa.

Turvatun töihin paluun vuoksi perhevapaalta palaavien työntekijöiden irtisanomissuojaa tulee korottaa väliaikaisesti työhön paluusta eteenpäin muutaman kuukauden ajaksi, keskusta esittää.

Varhaiskasvatuksessa on keskustan mukaan aika korostaa ”määrän sijasta laatua” ja antaa sijaa erilaisille hoitomuodoille, kuten perhepäivähoidolle.

”Nämä kaikki yhdessä ovat maksuttomuutta tärkeämpiä tavoitteita”, keskusta linjaa.

Perheraportissaan keskusta listaa joukon muitakin tukitoimia, kuten perhekeskukset ja ylimääräisen ja harkinnanvaraisen lapsilisän kaikkein pienituloisimmille perheille, kun työttömyys tai vaikea sairaus niitä kohtaa.

Myös synnytyssairaaloiden verkosta keskusta on nyt huolissaan ja säilyttäisi sen ainakin nykyisellään.

Keskustan perhepoliittinen ohjelma esittää joukon tavoitteita myös vanhusten hoitoon. Puolueen mukaan tarvittaisiin sekä vanhusasiavaltuutettu että eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon vanhusasiamies.

”Haluamme velvoittavan hoitajamitoituksen lakiin, kotihoitoon riittävästi henkilöstöä ja jokaiselle vanhukselle lämpimän aterian joka päivä”, sanoo keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen tiedotteessa.

Oikaisu 31.1. kello 11.30: Otsikkoa ja juttua muutettu. Keskusta ei tyrmännyt uudistusta liian kalliina, vaan siksi, ettei siihen ollut tarpeeksi rahaa käytettävissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  4. 4

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  5. 5

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  6. 6

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  7. 7

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää