Puolustusvoimien ei tarvitse ilmoittaa vahingossa kaapattuja tiedustelutietoja kenellekään, ehdottaa valiokunta – peitetoiminnankin käytöstä se voisi päättää itse - Politiikka | HS.fi

Puolustusvoimien ei tarvitse ilmoittaa vahingossa kaapattuja tiedustelutietoja kenellekään, ehdottaa valiokunta – peite­toiminnankin käytöstä se voisi päättää itse

Puolustusvaliokunnan mukaan Puolustusvoimien johto voi itse päättää, käyttääkö se tiedustelutoiminnassaan peiteoperaatioita tai valeostoja. Tämä on toisin kuin perustuslakivaliokunta marraskuussa edellytti.

Eduskunnan puolustusvaliokunta julkisti mietintönsä torstaina.

31.1.2019 11:30 | Päivitetty 31.1.2019 18:10

Puolustusvaliokunnan mietintö uudesta sotilastiedustelulaista herätti tiedotustilaisuuden jälkeen hämmennystä. Pitääkö henkilölle ilmoittaa, jos Puolustusvoimat on vahingossa napannut hänen viestinsä osana tiedusteluoperaatiota?

Ei ainakaan silloin, kun henkilöön kohdistuu vaitiolovelvollisuus tai velvollisuus suojata lähdettään. Tämä tarkoittaisi siis asianajajia, pappeja, lääkäreitä ja toimittajia. Tästä kohdasta mietinnön sisällössä olivat yhtä mieltä puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd) ja puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat