Politiikka    |   Lauantaivieras

Henkinen kuormitus ja syrjäytyminen vaivaavat suomalaisia – THL:n uusi pääjohtaja haluaa parantaa myös pään sisäistä terveyttä

Markku Tervahauta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi pääjohtaja. Hän haluaa saada ihmiset kohtaamaan toisensa kasvokkain, koska tasapainoiseen elämään ei riitä pelkkä ruumiin terveys.

THL:n uuden pääjohtajan Markku Tervahaudan mielessä pyörii isoja kysymyksiä: Onko Suomen kansan hyvinvointi niin hyvää kuin tilastoista näyttää? Kuolemme nuorena yhä harvemmin, mutta voimmeko kokonaisvaltaisesti hyvin?

Tervahauta aloitti vuodenvaihteessa suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin ylimpänä tarkastelijana. Lähtökohtaisesti hän sai käsiinsä menestystarinan.

Tervahauta esittelee käyriä työikäisten suomalaisten kuolleisuudesta. Verenkiertoelinten sairauksista aiheutuvat kuolemat ovat romahtaneet muutamassa vuosikymmenessä. Syöpäkuolemat ovat vähentyneet tasaisesti. Jopa alkoholiperäiset kuolemat ovat kääntyneet laskuun edellisten kymmenen vuoden aikana.

”Verenpaineet ja kolesterolit hoidetaan jo melko mallikkaasti”, Tervahauta kiteyttää Suomen terveydenhoidon menestyksen.

Lopulta me kaikki kuitenkin kuolemme. On syytä pohtia sitäkin, miten elämme. Tervahauta nostaa esiin elämän laatutekijät. Elämän mielekkyyden.

Ovatko elämän ”psykososiaaliset laatutekijät” Suomessa kunnossa?

”Kiusaamisesta puhutaan paljon päivähoidosta lähtien. Opiskelijat ovat henkisesti kuormittuneita. Nyky-yhteiskunnassa menestymisen vaatimus on suuri. Se on kova paikka ihmiselle.”

Tervahaudan mukaan elämme ”selfie-maailmassa”, jossa yksilöllisyys korostuu.

”Kaikkien pitäisi olla menestyjiä. Normaali elämä ei ole mitään. Tämä on mielestäni hassua”, Tervahauta sanoo.

”Ihmiset ovat saamassa tarpeekseen some-vouhotuksesta ja lyhytviestintäelämästä. Me tarvitsemme enemmän tilanteita, joissa ollaan kasvokkain ja keskustellaan.”

Tervahauta korostaa kokonaisterveyttä, jolla hän tarkoittaa koko elämän eheyttä. Siihen liittyvät myös sosiaaliset näkökulmat. Tavoitteena on sujuvan ja turvallisen arjen kokemus.

Suomalainen keskustelukulttuuri on Tervahaudan mukaan mielenterveyden osalta vinoutunut. Mielenterveys-sanan käyttäminen käynnistää heti keskustelun mielenterveyden ongelmista. Pitäisi puhua myös mielenterveyden edistämisestä ja ylläpidosta. Aivan kuten fyysistä terveyttä hoidetaan lenkkeilemällä, pitäisi ylläpitää myös henkistä terveyttä.

”Odotan ja toivon, että meillä voi tulla renessanssi lähiyhteisöjen merkityksessä. Ne voivat olla vaikka harrastuspiirejä, kaveriporukoita ja yhdistystoimintaa. Tulevaisuudessa kunnat tulevat olemaan tärkeässä roolissa tällaisten mahdollistamisessa. Niillä on iso merkitys ihmisten kohtaamisessa.”

Kokonaisterveyttä ja elämän eheyttä on vaikeampi mitata kuin tautien voittamista.

Onnistuminen tarkoittaisi ainakin sitä, että suomalaiset lapset pärjäisivät. Kävisivät koulut hyvin loppuun. Pärjäisivät vaativassa pirstaloituvassa työelämässä.

Yksi Tervahaudan huolista on poikien syrjäytyminen, johon liittyy monien vanhempien huoli pelaamisen riistäytymisestä.

”Osa pojista jää uuninpankolle. Valvovat yöt. Pelaavat. Eivät he ole kadulla, vaan jääkaapin ja sohvan välissä.”

Nämä pojat pitäisi poimia nykyistä paremmin positiivisen erityiskohtelun piiriin. Vielä siinä ei onnistuta.

Tervahauta on tavallaan valmistautunut jo pitkään uuteen tehtäväänsä. Kansanterveydellinen näkökulma ja suuriin joukkoihin vaikuttaminen kolahtivat häneen jo lääketieteellisessä. Hän on sittemmin johtanut sosiaali- ja terveystoimia Kuopiossa ja Lahdessa sekä toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä osastopäällikkönä.

Viime vuonna THL oli otsikoissa muun muassa alkoholilainsäädännön ja rokotuskiistojen tiimoilta. Näiltä osin Tervahauta ei tuo muutosta laitoksen linjaan. Alkoholin tarjonnan sääntelylle on hänen mukaansa tarve, ja rokottamista hän pitää tärkeänä kansanterveystyönä.

Ratkaisut ihmisten hyvinvoinnin ongelmiin eivät ole yksinkertaisia. Tervahauta tietää, kuitenkin laitoksensa mahdollisuuksien rajat. THL voi vain tuottaa tutkittua tietoa, hyviä käytänteitä ja nostaa asioita keskusteluun. Ihmisten arki on täynnä valintoja, joiden taustaksi oikeaa tietoa tarvitaan.

Edes poliitikot eivät pysty ihmeisiin, vaan muutokset syntyvät koko yhteiskunnan ilmapiiristä.

Työpaikkojen rooli hyvän elämän rakentamisessa on ”aivan ehdottoman olennainen”, Tervahauta sanoo. Ihmisten pitää kokea työskentely mielekkääksi, ja se on osaltaan työnjohdollinen kysymys. Muuten vaarana ovat loppuunpalamiset ja työkyvyn häiriöt.

Työnjohdon merkityksestä päästään ajankohtaiseen keskusteluun vanhusten hoidosta.

Esperi Care laiminlöi asiakkaidensa hoitoa, ja sen jälkeen vanhustenhoidosta on nostettu esiin laajempiakin epäkohtia.

Tervahaudan mukana keskustelu on lähtenyt vähän väärille urille siitä, mikä on olennaista vanhuksille ja heidän hoivalleen.

”Omat havaintoni ja THL:n data osoittavat, että tärkeintä ei ole se, mikä kyltti katolla on. Toimijasta riippumatta [oli se yksityinen tai julkinen] on alalla sekä hyviä että huonoja kokonaisuuksia.”

Tervahauta korostaa tilaajan vastuuta. Kunta ei voi jättää valvontaa ulkopuoliselle viranomaiselle. Kuntapäättäjien pitää huolehtia, että hoito on kunnossa, oli hoidon toteuttaja yksityinen tai julkinen.

Tämä ei tietenkään vapauta hoivakoteja vastuusta.

”Jos oman palvelulupauksen tai laatutason rima alitetaan systemaattisesti, on johtamisessa tai toimintamoraalissa jotain tosi mätää.”

Viisi kysymystä

1 Ketä lobbasit viimeksi?

Työterveyslaitoksen pääjohtajaa Antti Koivulaa yhteistyöasioiden merkeissä.

2 Kuka terveysalan toimija ansaitsee kehut?

Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto. Hänellä on avarakatseisuutta ja tulevaisuussuuntautuneisuutta.

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Hans Roslingin Faktojen maailma.

4 Mikä saa sinut vihaiseksi?

En ole suuttuja, mutta jos joku harmittaa niin toisten ihmisten mielipiteiden vääristely tieten tahtoen. Sitä on aika paljon nykypäivänä.

5 Mitä teet viikonloppuna?

Lumitöitä.

Kuka?

Markku Tervahauta


  Syntynyt Lahdessa 1962.

  Lääketieteen tohtori 1997, Kuopion yliopisto.

  THL:n pääjohtaja 1.1.2019 alkaen.

  Toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkönä ja muun muassa Lahden ja Kuopion sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajana.

  Asuu Leppävirralla ja Helsingissä.

  Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi aikuista lasta ja kultainennoutaja Vilma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  3. 3

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

  8. 8

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää