Politiikka

Juha Sipilä keskustan vaaliavauksessa: Sdp:n johdolla työllisyys ei nouse ja lupaukset tehdään velaksi

Sipilä arvioi tilanteen näyttävän siltä, että tulossa on ”tulos ja ulos”, mutta vannotti keskustalaisia muistamaan, että vaaleja ei ole vielä käyty.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä lupasi puolueensa vaaliohjelman esittelyssä lauantaina, että keskusta on valmis korottamaan takuueläkettä 100 eurolla.

Lisäksi keskustan mukaan viime vaalikaudella tehtyjä etuuksien indeksijäädytyksiä ei ole tarpeen enää jatkaa. Jäädytykset ovat tarkoittaneet, ettei etuuksia eli esimerkiksi kansaneläkettä ja lapsilisiä ole tällä vaalikaudella korotettu, mikä on syönyt niiden ostovoimaa.

Keskusta aloitti vaalikampanjansa lauantaina Helsingissä. Puolueen aktiivit nostattivat ensin henkeä kuivalla maalla ja kuulivat Juha Sipilältä puolueen vaalitavoitteet, minkä jälkeen koko keskustajoukko lähtee risteilemään Suomenlahdelle.

Sipilä on aiemmin sanonut pääministerin tehtävästä, että kyseessä on ”tulos tai ulos”.

”Nyt näyttää siltä, että se on tulos ja ulos”, Sipilä sanoi tuoreisiin gallupeihin viitaten. Hän kuitenkin vakuutti, että keskustalaisten ei tarvitse vakuuttaa kuin neljä epäröivää äänestäjää sadasta, niin keskusta on suurin puolue.

Sipilä pyysi keskustalaisia miettimään, mikä sitten on vaihtoehto.

”Jos Sdp vetää tätä maata, työllisyys ei takuulla mene 75 prosenttiin”, Sipilä sanoi. ”Silloin puhutaan tempputyöllistämisestä ja kaikki lupaukset tehdään velalla.”

Sipilän mukaan kokoomus puolestaan tarkoittaa veronkevennyksiä rikkaille ja köyhän asian unohtamista.

Ja yhdessä Sdp ja kokoomus tarkoittaisivat Sipilän mukaan sitä, mistä on aiemmin jo näytöt eli esimerkiksi lisää työttömyyttä.

Sipilä halusi puheessaan oikoa ”mielikuvia ja väittämiä”, joita on keskustan ja hallituksen politiikkaan liitetty.

Hän nosti ensimmäiseksi henkilökohtaisen asian eli sen, että Sipilää on syytetty maahanmuuttokriisin lietsomisesta, kun hän syksyllä 2015 lupasi Oulun lähellä sijaitsevan talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Sipilän mukaan kyseessä oli tietty kristitty, kehitysaputyöntekijöitä auttanut perhe, joka toimintansa takia joutui hengenvaaraan kotimaassaan. Oli tarkoitus, että he pakomatkansa päätteeksi asuisivat Suomessa Sipilän talossa, mutta suunnitelma piti perua Sipilän saamien uhkausten takia.

Sipilän mukaan muut väittämät liittyvät esimerkiksi siihen, että saavutettu työllisyys olisi tempputyöllistämistä eikä tarkoittaisi pysyviä kokoaikaisia työpaikkoja.

Hänen mukaansa myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen on jälleen panostettu eikä veronkevennyksiä ole suunnattu rikkaille, vaan pieni- ja keskituloisille.

Myös yrittäjille suunnattu yrittäjävähennys ei Sipilän mukaan ole mikään ”apteekkarivähennys” vaan on mennyt 80-prosenttisesti pienyrittäjille, jotka tienaavat alle 55 000 euroa vuodessa.

Sähköä puolueristeilylle tuonevat iltapäivälehtien tuoreet kyselyt, jotka ilmestyivät lauantaina.

Sekä Ilta-Saomat että Iltalehti kysyivät keskustapäättäjiltä, minkä puolueen kanssa he haluaisivat tehdä hallitusyhteistyötä. Iltalehden kyselyssä vain 37 prosenttia vastanneista haluaisi jatkaa nykyisessä porvarihallituksessa eli yhdessä kokoomuksen kanssa.

63 prosenttia haluaisi samaan hallitukseen Sdp:n kanssa. Syynä tähän on se, että nykyistä hallituspolitiikkaa pidetään kokoomuksen takia liian oikeistolaisena. Vastaajia kyselyssä oli 152. Vastaajat ovat kansanedustajia sekä puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäseniä.

Ilta-Sanomien kyselyssä Sdp:n ja keskustan punamultahallituksen puolella oli 55,5 prosenttia vastanneista. Porvarihallitusta piti mieluisampana vaihtoehtona 39,2 prosenttia vastanneista. Viisi prosenttia kannatti vaalien jälkeen oppositioon menemistä.

Ilta-Sanomien kyselyyn vastasi 301 keskustalaista kenttäaktiivia.

Iltalehden ja Uuden Suomen keskustan päättäjille tekemästä kyselystä ilmenee myös, että 78 % puolueen eturivin poliitikoista haluaa Sipilälle haastajia seuraavassa, vuoden 2020 puoluekokouksessa.

Ilta-Sanomien kyselyn mukaan suosituin seuraajaehdokas Sipilälle olisi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  9. 9

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  10. 10

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää