Politiikka

Keskusta haluaa parantaa perusturvaa 600 miljoonalla eurolla – pääkohde on takuueläkkeen nostaminen 100 eurolla

HS käy läpi kaikkien puolueiden vaaliohjelmat niiden julkistuksen yhteydessä ja listaa niistä seitsemän asiaa.

Keskusta on valmis käyttämään 600 miljoonaa euroa perusturvan parantamiseen eri keinoin ja 400 miljoonaa euroa kasvu-, kehitys- ja koulutusinvestointeihin.

Perusturvan parantamisessa ykköstavoitteena on takuueläkkeen korottaminen noin sadalla eurolla, mikä nostaisi takuueläkkeen noin 900 euroon.

Takuueläke on tarkoitettu niille, joiden kansaneläkkeen ja työeläkkeen summa jää alle laissa säädetyn vähimmäiseläkkeen tason. Takuueläkettä maksetaan niin, että eläkkeen taso nousee tämänhetkisen tasonsa mukaan 784 euroon.

Keskusta julkisti vaaliohjelmansa lauantaina Helsingissä. Se oli samalla puolueen vaalikampanjan avaus, joka huipentuu noin 1 200 keskusta-aktiivin risteilyyn Suomenlahdella. Laivalla tarjottava ohjelma keskittyy treenaamaan kansanedustajaehdokkaita kevään koitoksiin.

”Me olemme huolella harkinneet sen, mikä on liikkumavara perusturvan puolella ja mitä meidän pitää tehdä panostuksina koulutukseen ja esimerkiksi infraan, jotta pysytään 75 prosentin uralla työllisyyskehityksessä”, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Sipilä vetosi keskustaväkeen, että se miettisi äänestyspäätöstä puntaroidessaan, mikä on vaihtoehto.

”Jos Sdp vetää tätä maata, työllisyys ei takuulla mene 75 prosenttiin”, Sipilä sanoi. ”Silloin puhutaan tempputyöllistämisestä ja kaikki lupaukset tehdään velalla.”

Sipilän mukaan kokoomus puolestaan tarkoittaa veronkevennyksiä rikkaille ja köyhän asian unohtamista.

Yhdessä Sdp ja kokoomus tarkoittaisivat Sipilän mukaan sitä, mistä on aiemmin jo näytöt eli esimerkiksi lisää työttömyyttä.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmunin (kesk) mukaan takuueläkettä nostamalla on mahdollista nostaa 15 000 suomalaista köyhyydestä.

Eläkeläiset ovat saaneet lupauksen myös Sdp:ltä, joka on luvannut 100 euron korotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. Sdp esittää vastaavaa satasen korotusta myös takuueläkkeen tasoon.

Sipilä on johtanut hallitusta, joka on jäädyttänyt perusturvaetuuksien indeksit, mikä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi kansaneläkkeen tai lapsilisien tasoa ole nostettu. Tämä on syönyt niiden ostovoimaa.

Jäädytys sovittiin myös tälle vuodelle, mutta sen jälkeen sitä ei Sipilän mukaan enää tarvita.

”Talous on kunnossa, indeksijäädytystä ei tarvitse jatkaa.”

Vanhusten hoivassa keskusta on valmis korottamaan nykyistä henkilöstömäärää hoitajamitoitusta parantamalla.

Sipilän mukaan ei ole kuitenkaan realismia, että enää tänä keväänä tehtäisiin uusi hallituksen esitys, jossa henkilömitoitusta parannettaisiin vielä tämän vaalikauden aikana. Sipilän mukaan eduskunnan jäljellä oleva kuuden viikon aika ei mitenkään riitä lakiesityksen huolelliseen valmisteluun.

Opposition kansanedustajat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisivat valmiita käsittelemään tällaisen lain pika pikaa, jos hallitus vain sen sinne toisi.

Valiokunnassa istuva keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) sanoo, että valiokunnassa on kymmenen isoa lakikokonaisuutta auki, muun muassa vammaispalvelu- ja asiakasmaksulaki. Soteakin pitäisi kohta käsitellä, kun perustuslakivaliokunta saa oman osuutensa valmiiksi.

”Jos reaalisesti ajatellaan, meillä ei ole mitään mahdollisuutta käsitellä. Mutta olen tässä viime kuukausien aikana nähnyt, että siihen on aikaa, mihin on halua”, Heikkinen sanoo.

Sipilän mukaan suurilla kansainvälisillä hoivayrityksillä on ”peiliin katsomisen paikka”. Hän paheksui sitä, että ensin ne eivät halunneet maksaa verojaan Suomeen, ja nyt on alkanut peli, jossa kunnat houkutellaan asiakkaiksi halvalla hinnalla ja sitten ”ruuvia kiristetään”.

Keskusta aikoo vaaliohjelman lisäksi julkistaa pitkin kevättä 10–12 kohdan listan, jossa kiteytetään puolueen keskeiset tavoitteet ja niihin kohdistettavat rahat. Esimerkiksi keskustan pitkään odotettu sosiaaliturvamalli kerrotaan ensi viikolla.

HS käy läpi samat seitsemän kohtaa eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien julkistuksen yhteydessä. Linkit muiden puolueiden ohjelmia käsitteleviin juttuihin löytyvät artikkelin lopusta.

Minkä Suomessa pitäisi puolueen mukaan seuraavassa neljässä vuodessa muuttua?

Keskustan tavoitteena on, että yli 100 000 ihmistä saa työpaikan seuraavan neljän vuoden aikana niin, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Samaan aikaan julkisen talouden suhteellinen velkaantuminen pienenee eikä velan euromäärä kasva.

Kolme keinoa, joilla tämä saadaan aikaan

Työllistämisen, työllistymisen ja yrittäjyyden hyväksi on edelleen tehtävä kaikenlaista. Paikallista sopimista työmarkkinoilla on laajennettava, ja sen esteitä ja kieltoja on purettava.

Keskusta haluaa hallittua maahanmuuttoa, joten se haluaisi luopua työntekijän oleskeluluvan saatavuusharkinnasta asteittain.

Jos ansiotulojen verotuksen keventämiseen on varaa, se pitää kohdistaa pieni- ja keskituloisiin. Vuoden 2017 alusta voimaan tullutta yrittäjävähennystä pitää korottaa viidestä prosentista 8–10 prosenttiin tuloksesta.

Yllättävin avaus

Äänioikeusikärajan laskeminen 16 vuoteen kaikissa vaaleissa. Siis ei pelkästään kuntavaaleissa, vaan myös eduskunta- ja mahdollisissa maakuntavaaleissa.

Keskusta on linjannut tästä aiemmin puoluekokouksessaan ja viime syksynä demokratia- ja kansalaisyhteiskuntaohjelmassaan.

Tutuin linjaus

Keskustan mielestä koko Suomen elinvoimasta on pidettävä huolta. Ihmisten peruspalvelut ja turvallisuus pitää taata asuinpaikasta riippumatta.

Keskustan hellimä alueellistaminen on saanut vaaliohjelmassa uusia muotoja: valtion pitää näyttää mallia etätöitten tekemisessä.

”Kahden seuraavan vaalikauden aikana tulee tavoitella, että nykyiseen verrattuna 5 000–6 000 pääkaupunkiseudulla työskentelevää valtion ja muun julkisen sektorin työntekijää voisi tehdä työtä muualta Suomesta käsin.”

Kallein vaalilupaus

Keskustan kallein paketti on perusturvan parantaminen, johon kuuluvat muun muassa takuueläkkeen nosto, harkinnanvarainen ylimääräinen lapsilisä vakavissa talousvaikeuksissa oleville pienituloisille perheille ja lupaus yhdestä harrastuksesta jokaiselle lapselle. Lisäksi keskusta haluaa purkaa alimpien etuuksien indeksitarkastusten jäädytyksen.

Tämä maksaisi noin 600 miljoonaa euroa.

Mistä tulevat rahat?

Työllisyyden paranemisesta. Juha Sipilän mukaan työllisyyden nousu 75 prosenttiin tuo julkiseen talouteen liikkumavaraa, jolla vaalilupaukset pystyy rahoittamaan niin perusturvan 600 miljoonan kuin koulutus- ja tutkimusinvestointien 400 miljoonan euron osalta.

Sipilän mukaan työllisyysasteen nousu voi tuoda jopa 1,4 miljardia euroa liikkumavaraa julkiseen talouteen.

Veronkorotuksia keskusta ei esitä.

Kynnyskysymykset ensi vaalikaudelle

Juha Sipilän mukaan perusturvan parantamisen ”prioriteetit ja kärjet” tulevat olemaan keskustan vaatimuksia, mikä tarkoittaa esimerkiksi takuueläkettä ja harkinnanvaraista ylimääräistä lapsilisää.

Sipilän mukaan seuraavan hallituksen pitää löytää ”aikuisten oikeasti” keinot, joilla 75 prosentin työllisyysaste toteutuu ja työttömyys laskee noin viiteen prosenttiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  9. 9

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää