Politiikka    |   HS-analyysi

Takaisin köyhän asialle, mutta ei Juha Sipilän kasvoilla: Keskusta hakee kaksintaistelua gallupeita johtavan Sdp:n kanssa

Juha Sipilän mukaan Sdp:n autolinjaukset ovat ”ihan höpö hommaa”, ja vihreät tärvelisivät keskustan ajaman maakuntauudistuksen.

Viikonloppuna nähtiin, millä eväin pääministeripuolue keskusta lähtee yrittämään uutta vaalivoittoa eduskuntavaaleissa.

Puolue on tukalassa tilanteessa mielipidetiedusteluissa, kaukana kolmantena Sdp:n ja kokoomuksen jälkeen, ja vihreätkin jo puhaltelevat niskaan.

Keskustan puolueristeilyllä Suomenlahden loiskuvilla laineilla puoluejohdon päätehtävä oli yrittää saada kenttäväki liekkeihin uurastamaan ehdokkaiden puolesta.

Tämä tehtiin muun muassa viholliskuvaa maalaamalla ja yrittämällä paluuta keskustan juurille eli ”köyhän asialle”. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nosti tikun nokkaan erityisesti Sdp:n ja teki isot vaalilupaukset perusturvan parannuksista, jos keskusta saa jatkaa vallassa.

Lue lisää: Juha Sipilä keskustan vaaliavauksessa: Sdp:n johdolla työllisyys ei nouse ja lupaukset tehdään velaksi

HS käy viikonlopun perusteella läpi, mistä palikoista keskustan kampanja näyttää rakentuvan.

Vaaliteemat

Keskustan pääteemoja ovat perhepolitiikka, ympäristö ja ilmasto sekä aluepolitiikka. Puolue on teettänyt tutkimuksia, joiden perusteella ihmiset liittävät näihin aihealueisiin positiivisia mielikuvia nimenomaan keskustasta.

Niinpä keskusta tulee kevään mittaan väittämään olevansa ainoa puolue, joka haluaa tehdä perhevapaauudistuksen perheiden eikä työllisyyden näkökulmasta. Puolue pitää kiinni esimerkiksi kotihoidon tuesta.

Ympäristössä ja ilmastossa keskusta pyrkii asemoitumaan puolueeksi, joka ei syyllistä ketään ilmastonmuutoksesta, ei ainakaan maaseudun pientä ihmistä, joka tarvitsee dieselautoaan ja haluaa hakata metsäänsä.

”Se on ihan höpö hommaa, että meillä olisi vuonna 2030 dieselautot kielletty”, Sipilä sanoi sunnuntaina risteilyväelle.

Sipilän mukaan ilmastonmuutosta pitää torjua sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja ”ilman että kenenkään tarvitsee potea huonoa omaatuntoa”.

Aluepolitiikassa keskusta tulee korostamaan sitä, että työllisyyden parantuminen tuntuu nyt kaikkialla Suomessa hallituksen päätösten ansiosta.

Sipilän mukaan esimerkiksi Talvivaaran kaivosta pelastettaessa vihreiden silloisen puheenjohtajan Ville Niinistön neuvoilla olisi menty ojasta allikkoon ja aiheutettu vain työttömyyttä.

”Onneksi uskoin kainuulaisia enkä Ville Niinistöä”, Sipilä sanoi sunnuntaina.

Viholliskuvat

Keskusta on joutunut toistaiseksi seuraamaan sivusta, kun Sdp ja kokoomus ovat nokitelleet keskenään ja saaneet omat kannattajansa hereille.

Politiikassa mikään ei ole kurjempaa kuin jäädä kokonaan noteeraamatta vastustajana.

Niinpä keskusta yrittää nyt väkisin Sdp:n vastapuoleksi. Sipilän mukaan Sdp:n nousu pääministeripuolueeksi tuhoaisi tämän hallituksen työllisyyssaavutukset. Velkahelvetti siintäisi taas edessä.

Lisäksi keskusta kulkee nyt tupailloissa kertomassa, että demarit vievät mäntämoottoriautot ja tarjoavat tilalle pakkasessa hyytyviä sähköautoja.

Tällä puoluejohto yrittää saada keskustalaiset sisuuntumaan, mutta oikeastihan keskusta on tullut useissa linjauksissaan lähelle Sdp:tä. Takuueläkkeiden noin 100 euron korotus on myös Sdp:n tavoitteena.

Keskusta muutti myös harvinaisen vikkelästi kantaansa vanhusten hoivasta: vielä ennen Esperi Caren kohua se oli sitä mieltä, että vanhusten hoitopaikkoihin ei tarvita sitovaa hoitajamitoitusta.

Nyt keskusta on hoitajamitoituksesta samaa mieltä kuin Sdp ja muu oppositio eli lakiin pitää kirjata, montako hoitajaa hoitoyksikössä pitää olla.

Keskusta ei toistaiseksi ole maalannut kokoomuksesta muuta viholliskuvaa kuin se, että heidän vahtivuorollaan alennettaisiin rikkaiden verotusta, ja perusturvan parannukset jäisivät syrjään.

Sunnuntaina sitten vihreistäkin löytyi uusi mörkö. Puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr) oli yrittäjien vaalitentissä viime viikolla sanonut, että Suomeen riittäisi 9–12 maakuntaa.

Nythän niitä on tulossa 18, jos hallitus saa suunnitelmansa läpi.

”Mitä puuttuu? Keskipohjanmaa, Kainuu, Satakunta, Etelä-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala”, Sipilä luetteli pienimpiä maakuntia, jotka epäilemättä vihreiden mallissa liitettäisiin osaksi suurempia.

Slogan ja kampanjailme

Keskustan iskulause näihin vaaleihin on ”Suomen arvoisia tekoja”.

Risteilylaivalla keskustalaiset arasti kyselivät, miltä tämä mahtaa kuulostaa.

Valitettavasti ei juuri miltään verrattuna keskustan neljän vuoden takaiseen sloganiin ”Suomi kuntoon”, mutta ei joka kerta voi onnistua.

Ainoa lohtu on, että kokoomuksen ”Luotamme Suomeen” on vielä kankeampi.

Keskusta pyöritteli ideapalavereissaan myös slogania ”Tykkäät kuitenkin”, mutta se hylättiin liian leikkimielisenä.

Kampanjailmeessä merkille pantavaa on se, että tällä kertaa kampanja ei henkilöidy puolueen johtoon.

Juha Sipilä on ollut pääministerinä esillä liikaakin, joten hänen naamallaan ei keskustaa markkinoida, vaikka miten puhuttaisiin pääministerivaaleista. Sipilä herättää liikaa negatiivisia tunteita, mikä sai vahvistusta esimerkiksi HS:n vuoden lopun mielipidetiedustelusta, jossa vastaajat arvioivat hallituksen keskeisten ministereiden onnistumista.

Sipilän sijaan kampanjassa näkyy loputtomasti syvänvihreää väriä ja ”sisältöjä”.

Tämä poikkeaa kokoomuksesta, joka luottaa paitsi Suomeen, myös puheenjohtaja Petteri Orpon vetovoimaan. Sdp:ssä puheenjohtaja Antti Rinteen sairastuminen sotki kuvioita, mutta ainakin Sdp:n vaalivideolla Rinne oli jo pääroolissa.

Lupaukset

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän keskeinen, jo lauantaina kerrottu vaalilupaus on käyttää miljardi euroa perusturvan parantamiseen ja koulutus- sekä tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeihin.

Perusturva saisi 600 miljoonaa, investoinnit 400 miljoonaa euroa.

Tätä rahaa ei ole vielä olemassa missään takahuoneen kirstussa, vaan se perustuu työllisyysasteen nousuun kohti 75:tä prosenttia ja siitä seuraavaan valtiontalouden vahvistumiseen.

Kyseessä on kuuluisa ”liikkumavara”, jota on jaettu kaksin käsin monissa aiemmissakin vaaleissa ja hallitusneuvotteluissa.

Siinä Sipilä on oikeassa, että työllisyyden vahvistumisesta tulee isoja myönteisiä sykäyksiä valtiontalouteen: verotulot kasvavat ja rahaa ei mene työttömyyden hoitoon. Mutta urakka ei ole vielä ohi.

Maanantaina valtiovarainministeriö julkaisee klassikon, virkamiespuheenvuoron siitä, mitkä ovat tulevan vaalikauden talouspolitiikan lähtökohdat. Liikkumavaran olemassaolosta ja suuruudesta tulee silloin tarkempaa tietoa. Yleensä sellaista ei valtionvarainministeriön mielestä ole.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  7. 7

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  8. 8

   Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar jää äitiyslomalle

  9. 9

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  10. 10

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää