Politiikka

Valtiovarain­ministeriöltä tyly viesti: Tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja lähes 2 miljardia, kestävyysvaje ei ole sulanut hallituskaudella

Valtiovarainministeriön vaikutusvaltaisten virkamiesten leikkausvaatimuksilla oli vaikutusta vaalikeskusteluun edellisten eduskuntavaalien alla. Virkamiespuheenvuoroja on myös kritisoitu liiallisesta poliittisuudesta.

Seuraavan hallituksen tulisi sopeuttaa julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö linjaa maanantaina julkistetussa virkamiespuheenvuorossaan.

Sopeutukset tarkoittavat menoleikkauksia ja veronkiristyksiä, mutta jälkimmäisiä on puheenvuoron mukaan mahdollista tehdä vain ”hyvin rajallisesti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeriön esittämä sopeutustarve on neljä miljardia euroa pienempi kuin vuoden 2015 eduskuntavaalien alla, mutta silti merkittävä.

Yli 200-sivuisen raportin esittelevät valtiovarainministeriön virkamiehistä kansliapäällikkö Martti Hetemäki, ylijohtaja Sami Yläoutinen sekä alivaltiosihteerit Päivi Nerg ja Tuomas Saarenheimo.
Jo perinteeksi muodostuneessa puheenvuorossaan virkamiehet esittävät näkemyksensä siitä, millainen Suomen julkisen talouden tilanne on tulevalla vaalikaudella ja mitä sen parantamiseksi tulisi tehdä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopeutustoimia pitää valtiovarainministeriön mukaan jatkaa, sillä työllisyyden noususta ja Juha Sipilän (kesk) hallituksen tekemistä leikkauksista huolimatta ”Suomen julkisen talouden kestävyysongelma on edelleen mittava”. Tulot näyttävät siis jäävän pysyvästi pienemmiksi kuin menot, ”mikä uhkaa kasvattaa velkaantumisen hallitsemattomaksi pitkällä aikavälillä”.

Ministeriön tuoreimman laskelman mukaan tulojen ja menojen välistä kuilua kuvaava niin sanottu kestävyysvaje on yhä noin kymmenen miljardia euroa eli lähes yhtä suuri kuin vaalikauden alussa. Suurimpia syitä epäsuhtaan ovat väestön ikääntyminen ja työttömyys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset ovat pienentäneet laskennallista kestävyysvajetta, mutta esimerkiksi uudet ennusteet syntyvyyden laskusta ovat vastaavasti kasvattaneet sitä.

Lisäksi talouskasvu on jälleen hidastumassa, eikä uuden taantuman mahdollisuutta tulevan vaalikauden aikana voida ministeriön mukaan sulkea pois.

Vaatimus kahden miljardin nopeavaikutteisista toimista tarkoittaa sitä, että nelivuotisella vaalikaudella olisi joka vuosi tehtävä keskimäärin puolen miljardin edestä uusia menoleikkauksia tai veronkiristyksiä.

Käytännössä kyseeseen tulevat virkamiesten mielestä lähinnä leikkaukset, sillä puheenvuoron mukaan verotusta on mahdollista kiristää vain hyvin rajallisesti ilman, että talouskasvu tai työllisyys vaarantuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mahdollisuuksia veronkiristyksiin rajoittaa se, että on otettava huomioon Suomen asema kansainvälisessä verokilpailussa”, sanoi puheenvuoron koostamista johtanut ylijohtaja Sami Yläoutinen sanoi julkistustilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verotusta ei kestävyysvajeen vuoksi myöskään tulisi keventää, mutta verotuksen painopistettä pitäisi työllisyyden tukemiseksi siirtää työstä kulutukseen ja kiinteistöihin, Yläoutinen jatkoi.

Jos seuraava hallitus kuitenkin haluaa tehdä veronkiristyksiä lisätulojen saamiseksi, virkamiehet esittävät keinoksi talouskasvun tai ympäristön kannalta haitallisten verotukien karsimista.

Menoleikkauskohteita puheenvuorossa ei puolestaan yksilöidä, mutta siinä painotetaan, että julkinen talous on muutakin kuin valtion budjettitalous.

Raportissa muun muassa väläytellään jo tarvetta seuraavaan eläkeuudistukseen, jos eläkemaksuihin uhkaa tulla nousupainetta.

”Nykyinen eläkemaksun taso on jo varsin korkea, joten sen nostamiseen ei ole varaa. Pikemminkin tulee valmistautua tekemään uudistuksia, joiden avulla voitaisiin laskea eläkemaksuja nykyisestä.”

Kahden miljardin euron leikkausten ja veronkiristysten lisäksi valtiovarainministeriö peräänkuuluttaa yhteensä viiden miljardin euron rakenteellisia uudistuksia ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Niistä keskeisin on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, jonka avulla tavoitellaan sote-menojen nousutarpeen pienentämistä kolmella miljardilla eurolla. Sote-uudistus on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä, mutta virkamiespuheenvuorossa ei oteta sen läpimenoa itsestäänselvyytenä.

”Oli malli mikä tahansa, siihen on sisällyttävä rahoituskehys, joka hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla”, alivaltiosihteeri Nerg sanoi julkistustilaisuudessa.

Lisäksi rakenteellisilla uudistuksilla tavoitellaan valtiovarainministeriön mukaan työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Periaatteessa myös osa seuraavan vaalikauden nopeavaikutteisista kahden miljardin euron sopeutustoimista voidaan korvata rakenteellisilla uudistuksilla, mutta sille virkamiehet asettavat tiukat ehdot:

”Rakenteellisten uudistusten vaikutukset voidaan ottaa huomioon sopeutustoimien tarvetta vähentävänä tekijänä vain, mikäli ne voidaan viedä valtiontalouden menokehykseen valtiovarainministeriön hyväksymien laskelmien perusteella.”

Virkamiespuheenvuoroa on odotettu, sillä edellinen vuoden 2015 eduskuntavaalien alla julkistettu puheenvuoro vaikutti vaalikeskusteluun merkittävästi.

Silloin valtiovarainministeriö linjasi, että julkista taloutta olisi vaalikauden aikana sopeutettava kuudella miljardilla eurolla. Vaatimukset olivat siis vielä neljä vuotta sitten kovempia kuin tuoreessa raportissa.

Myös virkamiesten suhtautuminen veronkiristyksiin oli silloin tiukempi kuin nyt, eikä verotusta tullut puheenvuoron mukaan nostaa lainkaan.

Puheenvuoron julkistuksen jälkeen puolueet alkoivat tuoda vaalikeskusteluun omia leikkauslistojaan, joista enemmistö ainakin osin vastasi valtiovarainministeriön näkemyksiä.

Julkistus ajoittui neljä vuotta sitten maaliskuulle eli lähemmäksi vaaleja kuin tällä kertaa.

Virkamiespuheenvuoroja on julkaistu vuodesta 1991 lähtien.

Puheenvuoroissa kuvatut arviot esimerkiksi menoleikkausten tarvittavasta suuruudesta tai veronkiristysten välttämisestä eivät ole objektiivisia totuuksia vaan virkamiesten näkemyksiä. Kriitikoiden mielestä virkamiesten tulisi pidättäytyä poliitikkojen tontille menemisestä vaalien alla.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta arvioi blogissaan, että raportti luo arvokasta tietopohjaa, mutta ajoittain ”harhautuu politikointiin”.
Valtiovarainministeriön Yläoutinen perusteli marraskuussa puheenvuoron tekemistä sillä, että niin poliitikot kuin äänestäjätkin tarvitsevat mahdollisimman tarkan tilannekuvan Suomen taloudesta.

Lisäksi näkemysten julkistaminen on Yläoutisen mukaan tärkeää siksi, että suuri yleisö pääsee arvioimaan virkamiesten tekemää analyysia tarvittavista politiikkatoimista. Valtiovarainministeriön tehtäviin kuuluu joka tapauksessa tuottaa materiaalia päätöksentekijöille hallitusneuvotteluja varten, Yläoutinen kirjoitti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  9. 9

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää