Politiikka

Valtiovarain­ministeriöltä tyly viesti: Tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja lähes 2 miljardia, kestävyysvaje ei ole sulanut hallituskaudella

Valtiovarainministeriön vaikutusvaltaisten virkamiesten leikkausvaatimuksilla oli vaikutusta vaalikeskusteluun edellisten eduskuntavaalien alla. Virkamiespuheenvuoroja on myös kritisoitu liiallisesta poliittisuudesta.

Seuraavan hallituksen tulisi sopeuttaa julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö linjaa maanantaina julkistetussa virkamiespuheenvuorossaan.

Sopeutukset tarkoittavat menoleikkauksia ja veronkiristyksiä, mutta jälkimmäisiä on puheenvuoron mukaan mahdollista tehdä vain ”hyvin rajallisesti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeriön esittämä sopeutustarve on neljä miljardia euroa pienempi kuin vuoden 2015 eduskuntavaalien alla, mutta silti merkittävä.

Yli 200-sivuisen raportin esittelevät valtiovarainministeriön virkamiehistä kansliapäällikkö Martti Hetemäki, ylijohtaja Sami Yläoutinen sekä alivaltiosihteerit Päivi Nerg ja Tuomas Saarenheimo.
Jo perinteeksi muodostuneessa puheenvuorossaan virkamiehet esittävät näkemyksensä siitä, millainen Suomen julkisen talouden tilanne on tulevalla vaalikaudella ja mitä sen parantamiseksi tulisi tehdä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopeutustoimia pitää valtiovarainministeriön mukaan jatkaa, sillä työllisyyden noususta ja Juha Sipilän (kesk) hallituksen tekemistä leikkauksista huolimatta ”Suomen julkisen talouden kestävyysongelma on edelleen mittava”. Tulot näyttävät siis jäävän pysyvästi pienemmiksi kuin menot, ”mikä uhkaa kasvattaa velkaantumisen hallitsemattomaksi pitkällä aikavälillä”.

Ministeriön tuoreimman laskelman mukaan tulojen ja menojen välistä kuilua kuvaava niin sanottu kestävyysvaje on yhä noin kymmenen miljardia euroa eli lähes yhtä suuri kuin vaalikauden alussa. Suurimpia syitä epäsuhtaan ovat väestön ikääntyminen ja työttömyys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset ovat pienentäneet laskennallista kestävyysvajetta, mutta esimerkiksi uudet ennusteet syntyvyyden laskusta ovat vastaavasti kasvattaneet sitä.

Lisäksi talouskasvu on jälleen hidastumassa, eikä uuden taantuman mahdollisuutta tulevan vaalikauden aikana voida ministeriön mukaan sulkea pois.

Vaatimus kahden miljardin nopeavaikutteisista toimista tarkoittaa sitä, että nelivuotisella vaalikaudella olisi joka vuosi tehtävä keskimäärin puolen miljardin edestä uusia menoleikkauksia tai veronkiristyksiä.

Käytännössä kyseeseen tulevat virkamiesten mielestä lähinnä leikkaukset, sillä puheenvuoron mukaan verotusta on mahdollista kiristää vain hyvin rajallisesti ilman, että talouskasvu tai työllisyys vaarantuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mahdollisuuksia veronkiristyksiin rajoittaa se, että on otettava huomioon Suomen asema kansainvälisessä verokilpailussa”, sanoi puheenvuoron koostamista johtanut ylijohtaja Sami Yläoutinen sanoi julkistustilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verotusta ei kestävyysvajeen vuoksi myöskään tulisi keventää, mutta verotuksen painopistettä pitäisi työllisyyden tukemiseksi siirtää työstä kulutukseen ja kiinteistöihin, Yläoutinen jatkoi.

Jos seuraava hallitus kuitenkin haluaa tehdä veronkiristyksiä lisätulojen saamiseksi, virkamiehet esittävät keinoksi talouskasvun tai ympäristön kannalta haitallisten verotukien karsimista.

Menoleikkauskohteita puheenvuorossa ei puolestaan yksilöidä, mutta siinä painotetaan, että julkinen talous on muutakin kuin valtion budjettitalous.

Raportissa muun muassa väläytellään jo tarvetta seuraavaan eläkeuudistukseen, jos eläkemaksuihin uhkaa tulla nousupainetta.

”Nykyinen eläkemaksun taso on jo varsin korkea, joten sen nostamiseen ei ole varaa. Pikemminkin tulee valmistautua tekemään uudistuksia, joiden avulla voitaisiin laskea eläkemaksuja nykyisestä.”

Kahden miljardin euron leikkausten ja veronkiristysten lisäksi valtiovarainministeriö peräänkuuluttaa yhteensä viiden miljardin euron rakenteellisia uudistuksia ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Niistä keskeisin on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, jonka avulla tavoitellaan sote-menojen nousutarpeen pienentämistä kolmella miljardilla eurolla. Sote-uudistus on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä, mutta virkamiespuheenvuorossa ei oteta sen läpimenoa itsestäänselvyytenä.

”Oli malli mikä tahansa, siihen on sisällyttävä rahoituskehys, joka hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla”, alivaltiosihteeri Nerg sanoi julkistustilaisuudessa.

Lisäksi rakenteellisilla uudistuksilla tavoitellaan valtiovarainministeriön mukaan työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Periaatteessa myös osa seuraavan vaalikauden nopeavaikutteisista kahden miljardin euron sopeutustoimista voidaan korvata rakenteellisilla uudistuksilla, mutta sille virkamiehet asettavat tiukat ehdot:

”Rakenteellisten uudistusten vaikutukset voidaan ottaa huomioon sopeutustoimien tarvetta vähentävänä tekijänä vain, mikäli ne voidaan viedä valtiontalouden menokehykseen valtiovarainministeriön hyväksymien laskelmien perusteella.”

Virkamiespuheenvuoroa on odotettu, sillä edellinen vuoden 2015 eduskuntavaalien alla julkistettu puheenvuoro vaikutti vaalikeskusteluun merkittävästi.

Silloin valtiovarainministeriö linjasi, että julkista taloutta olisi vaalikauden aikana sopeutettava kuudella miljardilla eurolla. Vaatimukset olivat siis vielä neljä vuotta sitten kovempia kuin tuoreessa raportissa.

Myös virkamiesten suhtautuminen veronkiristyksiin oli silloin tiukempi kuin nyt, eikä verotusta tullut puheenvuoron mukaan nostaa lainkaan.

Puheenvuoron julkistuksen jälkeen puolueet alkoivat tuoda vaalikeskusteluun omia leikkauslistojaan, joista enemmistö ainakin osin vastasi valtiovarainministeriön näkemyksiä.

Julkistus ajoittui neljä vuotta sitten maaliskuulle eli lähemmäksi vaaleja kuin tällä kertaa.

Virkamiespuheenvuoroja on julkaistu vuodesta 1991 lähtien.

Puheenvuoroissa kuvatut arviot esimerkiksi menoleikkausten tarvittavasta suuruudesta tai veronkiristysten välttämisestä eivät ole objektiivisia totuuksia vaan virkamiesten näkemyksiä. Kriitikoiden mielestä virkamiesten tulisi pidättäytyä poliitikkojen tontille menemisestä vaalien alla.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta arvioi blogissaan, että raportti luo arvokasta tietopohjaa, mutta ajoittain ”harhautuu politikointiin”.
Valtiovarainministeriön Yläoutinen perusteli marraskuussa puheenvuoron tekemistä sillä, että niin poliitikot kuin äänestäjätkin tarvitsevat mahdollisimman tarkan tilannekuvan Suomen taloudesta.

Lisäksi näkemysten julkistaminen on Yläoutisen mukaan tärkeää siksi, että suuri yleisö pääsee arvioimaan virkamiesten tekemää analyysia tarvittavista politiikkatoimista. Valtiovarainministeriön tehtäviin kuuluu joka tapauksessa tuottaa materiaalia päätöksentekijöille hallitusneuvotteluja varten, Yläoutinen kirjoitti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää