Politiikka

Ministeri Annika Saarikko aloittaa valmistelun hoitajamitoitukseen liittyen – Sipilä: Laki ei ehdi eduskuntaan tällä vaalikaudella

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan puolue ei ole edelleenkään valmis lakiin, jossa hoitajamitoitukseksi määriteltäisiin 0,7 hoitajaa vanhusta kohden.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) aloittaa valmistelun sitovasta hoitajamitoituksesta vanhuspalveluissa.

”Poliittinen tahto Suomessa näyttää olevan niin vahva, että aion laittaa valmistelun käyntiin ministeriössä tästä”, Saarikko sanoi eduskunnassa tiistaina.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi kuitenkin STT:lle, ettei lakiesitystä voida tuoda eduskuntaan enää tällä vaalikaudella. Sipilän mukaan asiasta on keskusteltu oikeuskanslerin kanssa. Asian valmistelu ja vaikutusten arviointi voidaan kuitenkin aloittaa.

Saarikko kertoi kannastaan sen jälkeen, kun kokoomuskin oli ilmoittanut, ettei se vastusta lakiin kirjattavaa hoitajamitoitusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi asiasta myös Twitterissä.
Orpo sanoi Ylen mukaan, että kokoomus on valmis 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti, jos muut puolueet sitä haluavat.

”Me haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan. Jos enemmistö haluaa, että 0,7 kirjataan sinne, niin kyllä pitää vähintään keskustella siitä, mikä oikea, todellinen hoidon tarve on”, Orpo sanoi Ylen mukaan Turussa.

Illalla Orpo sanoikin Ilta-Sanomille, ettei puolue olekaan valmis lakiin, jossa hoitajamitoitukseksi määriteltäisiin 0,7 hoitajaa vanhusta kohden.

”Ei. Se ei riitä. Me olemme valmiita aloittamaan keskustelut ja huolellisen lainvalmistelun, jonka tavoitteena on riittävä määrä hoitajia. Siitä olemme eri mieltä, miten se riittävä hoito määritellään”, Orpo sanoo IS:lle.

Myös viime viikon keskiviikkona Orpo sanoi, ettei hän kannata mitoituksen kirjaamista lakiin.

”Olemme sitä mieltä, että tällainen yksi luku ei ratkaise ongelmaa”, Orpo sanoi tuolloin. Myöhemmin hän totesi Twitterissä, ettei ”ihminen ole desimaali”.

Kaikki muut puolueet ovat jo aiemmin kertoneet kannattavansa velvoittavan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin vanhustenhoidon parantamiseksi.

Saarikon mukaan kokoomuksen kannanmuutos oli yllättävä ja hyvä. Saarikko on itse puoltanut 0,7 hoitajan mitoituksen kirjaamista lakiin.

Keskustelu vanhustenhoidosta lähti koville kierroksille tammikuun lopussa, kun hoivayhtiö Esperi Caren Kristiinankaupungin-hoivakodissa paljastui puutteita ja räikeitä väärinkäytöksiä. Oppositio jätti vanhustenhoidosta hallitukselle välikysymyksen viime perjantaina.

Tällä hetkellä hoitajien mitoituksesta on vain suositus, jonka mukaan hoitajia on oltava 0,5 yhtä hoidettavaa kohden.

Jo hieman Ylen uutisen jälkeen mutta ennen Ilta-Sanomien haastattelua julkaistiin Petteri Orpon Mtv3:n nettisivuille kirjoittama kolumni. Sen viesti olikin hieman toinen kuin Ylen uutisen eikä yhtä selvä kuin Orpon viesti Ilta-Sanomissa. Orpo tarkensi kolumnissaan puoleen ajavan ensisijaisesti yksilöllistä, hoidon tarpeeseen perustuvaa hoitajamitoitusta.

”Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu”, Orpo kirjoitti.

”Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi [kuin 0,7]. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen.”

Orpo kirjoittaa, että on tärkeää myös vahvistaa valvontaa ja kirjata lakiin tiukemmat seuraamukset hoidon laiminlyönneistä.

”Olen pyytänyt oikeusministeri Antti Häkkästä selvittämään tätä kysymystä. Ihmisen heitteille jättäminen on rikollista.”

Valtiovarainministerinä Orpo haluaa kolumnissaan myös muistuttaa hoitajamitoituksen lisäämisen kustannuksista.

”Kuntaliiton kustannusarvio muiden puolueiden esittämälle hoitajamitoitukselle on 250 miljoonaa euroa – kuntien rahoja. Koska kunnilla ei ole rahaa rajattomasti, meidän olisi mietittävä yhdessä sitäkin, mitä muitakin hyviä tapoja on vanhusten palveluja parantamiseksi.”

Opposition kansanedustajat vaativat Orpon kommenttien jälkeen, että hoitajamitoituksen pitäisi nyt edetä eduskunnan käsittelyyn.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  9. 9

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  10. 10

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää