Politiikka

Valiokunnat: Hävitetyistä viesteistä ei koskaan kerrota kansalaisille – Vaatimukset kansalaisten oikeudesta aina jälkeenpäin tietää tiedustelusta eivät toteudu

”Valiokunta kritiikittömästi toistaa puolustusministeriön sille antaman paikkansa pitämättömän tiedon Suomen lainsäädännön sisällöstä”, perustuslakiasiantuntija Martin Scheinin ihmettelee.

Suojelupoliisin ja sotilastiedustelun vahingossa nappaamista ja hävitetyistä viesteistä ei näillä näkymin koskaan kerrota kansalaisille. Puolustusvaliokunta linjasi asian viime torstaina sotilastiedustelun osalta ja keskiviikkona julkistettavassa hallintovaliokunnan mietinnössä on HS:n tietojen mukaan samana linjaus Supon osalta.

Tiedustelun varsinaisen kohteen viestien kaappauksista kuitenkin ilmoitus on edelleen viipymättä tehtävä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä koskee myös tiedustelun ulkopuolelle muuten suljettua toimittajan ja lähteen sekä lakimiehen, lääkärin ja papin sekä näiden asiakkaiden välistä viestintää. Jos tällainen viesti joutuu vahingossa tiedustelun kohteeksi, valiokuntien mukaan ilmoitusvelvollisuutta esimerkiksi lähdesuojan loukkauksesta ei ole, viesti vain hävitetään lukemisen jälkeen.

Suurin oppositiopuolue Sdp on vaatinut, että kansalaiset saisivat aina jälkeenpäin tietää heihin kohdistuneesta tiedustelusta. Asia nousi viime viikolla esiin erityisesti toimittajien, lakimiesten, lääkärien ja pappien osalta, kun Sdp jätti asiasta eriävän mielipiteen puolustusvaliokunnan mietintöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljä toimittajayhdistystä ovat lisäksi tammikuussa esittäneet huolensa lähdesuojan heikkenemisestä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne listasi puolueen vaatimukset ryhmän kesäkokouksessa Tampereella elokuussa. Rinne ja eduskuntaryhmä katsoivat, että ihmisille pitää aina jälkikäteen kertoa, ovatko he olleet suojelupoliisin tai Pääesikunnan tiedustelun salaisen tiedonhankinnan kohteena.

Syyskuussa Rinne ilmoitti ryhmän päätyneen kiireellisen tiedustelulakien säätämisen kannalle, koska yhteisymmärrys hallituspuolueiden kanssa oli selvä. Rinteen mukaan ryhmien kesken oli muun muassa sovittu siitä, että suojelupoliisin valvonta siirtyy eduskunnan alle ja toimittajien lähdesuojan ja pappien rippisalaisuuden pitävyys turvataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näistä asioista on sovittu eduskuntaryhmien kesken, Rinne sanoi.

Sdp:n vaatimuksista näyttää toteutuvan koko suojelupoliisin parlamentaarinen valvonta. Aiempien kaavailujen mukaan eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta olisi pitänyt silmällä vain Supon tiedustelutoimintaa, mutta nyt parlamentaarisen valvonnan alle tulee koko Supo.

Eduskunnan puolustusvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi kovalla kiireellä viime viikolla. Aivan valmistelutyön loppumetreillä valiokunta selvitteli vielä ongelmia, joita tiedustelulait aiheuttavat toimittajan lähdesuojalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusvaliokunta pyysi lausuntoa puolustusministeriöltä sen jälkeen, kun neljä toimittajayhdistystä oli kiinnittänyt kirjelmässään huomiota asiaan.

Puolustusministeriö perusteli vastauksessaan valiokunnalle muun muassa sitä, miksi toimittajille ei kerrota vahingossa avatusta lähdesuojan alaisesta viestinnästä. Puolustusministeriön perustelujen mukaan tämä johtuu muun muassa siitä, että sotilastiedustelussa toimittajan lähdesuoja on tiukempi kuin rikostorjunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rikoksiin liittyvissä tilanteissa toimittajan lähdesuoja on aina murrettavissa oikeudenkäynnissä, kun taas sotilastiedustelutoiminnassa kyseiset tiedot on hävitettävä välittömästi”, puolustusministeriö kirjoittaa puolustusvaliokunnalle.Puolustusvaliokunta siirsi perustelut suoraan omaan mietintöönsä ilman lähdeviitteitä. Ainoastaan sana puolustusministeriö muuttui sanaksi puolustusvaliokunta.

Asiantuntijoiden lainaaminen valiokuntien mietinnöissä on sinänsä tavanomaista. Erikoista lainauksessa on kuitenkin se, että se on virheellinen: tuomioistuin ei voi murtaa toimittajan lähdesuojaa aina, vaan ainoastaan poikkeustapauksissa.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin katsoo, että mietintöjen lainausten pitäisi ”tietenkin olla totuudenmukaisia ja valiokunnan pitää ottaa tästä vastuu ja tarkistaa joka sana”.

”Suora kopiointi ministeriöiden vastineista on huono käytäntö ja tässä tapauksessa on selvästi käynyt niin, että valiokunta kritiikittömästi toistaa puolustusministeriön sille antaman paikkansa pitämättömän tiedon Suomen lainsäädännön sisällöstä”, Scheinin arvostelee.

Puolustusvaliokunnan valiokuntaneuvos Heikki Savola myöntää, että lauseet on kopioitu puolustusministeriön vastineesta.

”Se arvioitiin ja ministeriön tulokulma todettiin ihan relevantiksi. Siksi se [teksti] on nostettu siihen pohjaan”, Savola sanoo.

Savolan mukaan metodi on tavanomainen eikä siinä ole ”mitään kauhean ihmeellistä”. Hänen mukaansa tieto myös ristiin tarkastetaan niin, että valiokunta kuulee useita asiantuntijoita.

Savola selittää tekstiin päätynyttä virheellistä tietoa sillä, että ”riittävien rankkojen rikosten osalta lähdesuoja on murrettavissa”.

Näin mietinnössä ei kuitenkaan lue.

”Minusta tuo on hieman saivarteleva kommentti, koska sotilastiedustelussa toimittajan lähdesuojan murtaminen ei ole minkäänlainen intressi missään vaiheessa. Se toiminta on ihan toisentyyppistä [kuin rikostutkinnassa].”

Mietinnössään puolustusvaliokunta jätti myös huomiotta perustuslakivaliokunnan näkemyksen siitä, kuka saa päättää järeiden pakkokeinojen eli peitetoiminnan ja valeostojen käytöstä. Puolustusvaliokunta katsoi, että sellaisen päätöksen voi tehdä puolustusvoimat itse.

Perustuslakivaliokunta ja useat asiantuntijat pitivät perusteltuna, että näistä keinoista voisi päättää vain riippumaton tuomioistuin. Puolustusvoimien oman itsenäisen päätösvallan näiden keinojen suhteen katsottiin olevan uhkana perus- ja ihmisoikeusnäkökohdille.

Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut tuomioistuinkontrollin takaavan, ettei menetelmiä käytetä tai kohdenneta mielivaltaisesti.

Puolustusvaliokunta sivuutti tämän näkemyksen ja perusteli valintaansa sillä, että peitetoiminnasta tietoisten määrä on tärkeä rajoittaa minimiin.

Se pystyi tekemään näin, koska perustuslakivaliokunta ei kirjannut peitetoiminnasta päättämisestä tekemiään huomioita ponsiksi eli lain säätämisen edellytykseksi.

Näin totesi myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) HS:lle.

”Jos se ei ollut ponnen takana, se on muu valtiosääntöoikeudellinen huomautus, jonka sivuuttamisen mietintövaliokunnan pitää perustella”, Lapintie sanoi perjantaina peitetoiminnasta päättämisestä. Tarkemmin hän ei perustuslakivaliokunnan lausuntoja kommentoinut.

Vielä joulukuussa Lapintie sanoi uskovansa, että kaikki tiedustelulakeihin tehdyt huomautukset viedään läpi, olivat ne ponsien sisällä tai eivät.

”Tiedustelulakien osalta olen varma, että erikoisvaliokunnat toteuttavat myös ponsien ulkopuoliset muutokset”, hän sanoi HS:n haastattelussa.

Nyt näin ei sotilastiedustelun osalta tapahtunut eikä takeita ole, että tapahtuisi myöskään siviilitiedustelun osalta.

Mikä sitten voidaan katsoa riittäväksi perusteluksi, jotta ponsien ulkopuoliset huomiot voidaan sivuuttaa? Sitä ei tarkemmin ole missään ilmaistu. Puolustusvaliokunta vetosi asiassa eritoten tiedon piirissä olevien minimointiin ja soluttautujan turvallisuuden takaamiseen.

 

”Puolustusvaliokunnan peruste ei oikein vakuuta.”

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander ei ole vakuuttunut puolustusvaliokunnan perusteluista. Tiedustelutoimintaa koskeviin pykäläehdotuksiin on jo nyt kirjattu, että tiedustelumenetelmää koskevan asian tuomioistuinkäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota salassapitovelvollisuuden toteutumiseen, hän sanoo.

”Tästä näkökulmasta tuo puolustusvaliokunnan mietinnössään mainitsema peruste ei oikein vakuuta.”

Riippumattoman tuomioistuimen roolista salaisista pakkokeinoista päätettäessä perustuslakivaliokunta on lausunut aiemminkin. Silti puolustusvaliokunta sivuutti sen näkemykset. Peitetoiminta ja valeosto ovat Melanderin mukaan keinoja, jotka ovat erittäin herkkiä perus- ja ihmisoikeuksien kannalta.

”Koko tiedustelutoiminnan legitiimisyyden kannalta olisi ollut varsin perusteltua, että pitkälle perus- ja ihmisoikeuksiin puuttuvien toimivaltuuksien käyttämisestä olisi päättänyt riippumaton tuomioistuin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  7. 7

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  8. 8

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  9. 9

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää