Politiikka    |   HS-gallup

Tässä ovat suomalaisten tärkeimpinä pitämät vaaliteemat: Kärkeen nousi niin perinteisiä kuin uusiakin – ja yksi, joka loistaa vaaliohjelmissa poissaolollaan

Tutkijan mukaan ilmasto- ja maahanmuuttoasiat voivat olla ihmisille tärkeitä täysin vastakkaisista perspektiiveistä. Tämä on hankalaa erityisesti suurimmille puolueille: teet niin tai näin, aina joku kannattajista suuttuu.

Terveydenhoito on suomalaisille tärkein vaaliteema eduskuntavaaleissa. Enemmistö suomalaisista, 55 prosenttia, kiinnittää siihen huomiota tehdessään omaa äänestämistään koskevia päätöksiä.

HS kysyi suomalaisilta, millä asioilla on heille merkitystä näissä vaaleissa. Tarjolla oli kaksitoista aihepiiriä, josta vastaajat saattoivat valita enintään viisi tärkeimpänä pitämäänsä.

Tämä menetelmä tuo ihmisten keskeisimpinä pitämät teemat hyvin esiin, vaikka saattaakin hieman aliarvioida häntäpäähän jääviä aihepiirejä, sanoo Sakari Nurmela tutkimuksen tehneestä Kantar TNS:stä.


Suomalaisia kiinnostavat eniten juuri ne teemat, jotka ovat olleet huomion keskipisteessä viime kuukausien aikana. Maailma ei ole tälläkään vaalikaudella tullut valmiiksi: monet näistä aihepiireistä sisältävät ikuisuusongelmia, joita kukin hallitus vuorollaan yrittää ratkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiseksi tärkein teema suomalaisille terveydenhoidon jälkeen on työ ja työttömyys. Kolmanneksi nousee ilmasto, energia ja ympäristö.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo sanoo, että vastaavantyyppiset kyselyt ovat koko 2000-luvun kertoneet pääosin samaa tarinaa. Terveys, sosiaaliturva, vanhukset ja lapsiperheiden asema ovat vaaleista toiseen kansalaisten mielestä tärkeimpiä asioita.

”Meillä on pitkä linja siitä, että laajat kansanjoukot pitävät tärkeinä hyvinvointivaltion perustehtäviin liittyviä asioita.”

Ilmaston, energian ja ympäristön kiilaaminen teemojen kärkikolmikkoon on sen sijaan uutta. Teema onkin ollut paljon esillä sen jälkeen, kun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC viime lokakuussa julkisti raporttinsa ilmaston lämpenemisestä.

”Ilmastoasiat ovat korkeammalla kuin olisin arvellut. Siinä on varmasti poikkeamaa 2000-luvun yleisestä linjasta. Merkitys näissä vaaleissa näyttää kansalaismielipiteen mukaan olevan suurempi kuin aiemmin”, Paloheimo sanoo.

Ilmaston, energian ja ympäristön nosti tärkeimmäksi vaaliteemaksi myös kaksi viidestä vastaajasta HS:n Helsingissä tekemällä kyselykierroksella:Paloheimon mukaan on syytä muistaa, että tärkeimmät aihepiirit eivät suinkaan tarkoita kaikille asioita, joita ajetaan uudistusmielessä. Asia voi nousta tärkeäksi vaaliteemaksi vastakkaisten näkökulmien kohdatessa: toinen puolue haluaa asiaan muutoksia, kun taas toinen ei missään tapauksessa halua muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljänneksi tärkein aihepiiri eduskuntavaaleissa on suomalaisten mielestä valtion talous, verot ja velan määrä.

Yhtä tärkeäksi HS-gallupissa nousi maahanmuutto ja siirtolaisuus. Kuudenneksi tärkein vaaliteema lähes samalla sijoituksella on koulutus ja tiede.

Heikki Paloheimo on tutkaillut puolueiden tähän mennessä julkistettuja vaaliohjelmia.

”Yhdessäkään niistä ei avata keskustelua julkisen velan määrästä ja siihen liittyvistä kasvupaineista. Suomalainen ja länsieurooppalainen hyvinvointivaltio on rakennettu nykyistä korkeamman talouskasvun varaan, ja tästä näkökulmasta katsoen olin hieman ihmeissäni, kuinka vähän se otetaan esille vaaliohjelmissa.”

Tässä on tosiaan ristiriitaa, sillä HS-gallupin jatkokysymysten perusteella valtiontaloudessa ihmisiä kiinnostavat nimenomaan valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen sekä velanmaksu. Jos tämä kiinnostaa kannattajia, sen pitäisi kiinnostaa puolueitakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maahanmuutto nousee Paloheimon mielestä tärkeiden teemojen joukkoon samasta syystä kuin ilmasto: aihepiiri jakaa ihmisiä. Teemaa tärkeänä pitävien joukossa on ihmisiä, joilla on maahanmuutosta täysin vastakkaiset mielipiteet.

”Puolueille tämä on hankala teema, sillä useilla puolueilla kannattajakunta on maahanmuuttokysymyksissä syvästi jakautunut.”

Paloheimo muistelee vuoden 1991 vaaleja, joissa Smp yritti nostaa edellissyksynä Suomeen tulleita somalipakolaisia vaaliteemaksi.

”Oikeastaan kaikki muut puolueet halusivat vaieta keskustelun kuoliaaksi. Keskustassa, demareissa ja kokoomuksessa tiedetään, että jos puolue ottaa suuntaan tai toiseen kantaa, osa kannattajista suuttuu. Tämä pätee edelleen.”

HS-gallup selvitti, millä aihepiireillä on merkitystä eri puolueiden kannattajille.


Tämänhetkisten mielipidetiedustelujen kärjessä ovat Sdp ja kokoomus, joiden kannattajat eroavat ainakin yhdessä aihepiirissä kuin yö ja päivä. Kokoomuslaisille kaikista keskeisin teema on valtion talous, verot ja julkisen velan määrä. Kaksi kolmasosaa puolueen kannattajista pitää niitä tärkeinä.

Demareista aihe on tärkeä vain 24 prosentille.

Sdp:n kannattajille terveydenhoito on ykkönen. Kokoomuslaisistakin puolet pitää sitä tärkeänä.

Keskustalaisten selvä ykkösteema on työ ja työttömyys.

Muuten teemojen tärkeys menee puolueittain varsin ennalta arvattavasti: vihreille ilmastoasiat ovat ehdoton ykkönen, perussuomalaisille maahanmuutto- ja rikosasiat.

Vasemmistoliittoa kannattavat nostavat keskustalaisten tavoin työn ja työttömyyden tärkeimmäksi aihepiiriksi eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliittolaisten joukossa keskeiseksi nousevat myös niukkuuteen ja perusturvaan liittyvät asiat, jotka eivät saa muilta yhtä paljon mainintoja.

HS-gallupissa vastaajat saivat vielä täsmentää valitsemistaan aihepiireistä, mikä niiden sisällä erityisesti mietityttää.

HS-gallupin perusteella terveydenhoidossa ylivoimaisesti tärkeintä suomalaisille on tämän perusteella terveyskeskusten toimivuus ja palvelutaso. Sen mainitsi 82 prosenttia. Juuri tätä on yritetty sote-uudistuksella ratkoa, mutta puolueiden kesken keinoista vallitsee suuri erimielisyys.

Toiseksi tärkeintä suomalaisille on vanhustenhoito, esimerkiksi hoitajien määrä ja asiakasmaksujen suuruus. HS:n kysely tehtiin pääosin ennen kuin hoivapalveluita tarjoavan yrityksen Esperi Caren laiminlyönnit tulivat ilmi.

Kun aihepiirinä on työ ja työttömyys, suomalaisia kiinnostaa selvästi eniten työttömyysturvan taso, josta onkin väännetty koko vaalikauden muun muassa aktiivimallin takia.

Ilmastoasioissa tärkeimmäksi nousee se, miten tuetaan ja rakennetaan uusiutuvia energianlähteitä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, millä asioilla on merkitystä ratkaisuihin eduskuntavaaleissa. Vastaaja sai valita enintään viisi tärkeimpänä pitämäänsä teemaa kahdestatoista tarjotusta vaihtoehdosta.

 Tutkimuksessa haastateltiin 1 019 vastaajaa internetpaneelissa 22.–27. tammikuuta.

 Otos edustaa 15–74-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  5. 5

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  8. 8

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää