Politiikka    |   HS-gallup

Tässä ovat suomalaisten tärkeimpinä pitämät vaaliteemat: Kärkeen nousi niin perinteisiä kuin uusiakin – ja yksi, joka loistaa vaaliohjelmissa poissaolollaan

Tutkijan mukaan ilmasto- ja maahanmuuttoasiat voivat olla ihmisille tärkeitä täysin vastakkaisista perspektiiveistä. Tämä on hankalaa erityisesti suurimmille puolueille: teet niin tai näin, aina joku kannattajista suuttuu.

Terveydenhoito on suomalaisille tärkein vaaliteema eduskuntavaaleissa. Enemmistö suomalaisista, 55 prosenttia, kiinnittää siihen huomiota tehdessään omaa äänestämistään koskevia päätöksiä.

HS kysyi suomalaisilta, millä asioilla on heille merkitystä näissä vaaleissa. Tarjolla oli kaksitoista aihepiiriä, josta vastaajat saattoivat valita enintään viisi tärkeimpänä pitämäänsä.

Tämä menetelmä tuo ihmisten keskeisimpinä pitämät teemat hyvin esiin, vaikka saattaakin hieman aliarvioida häntäpäähän jääviä aihepiirejä, sanoo Sakari Nurmela tutkimuksen tehneestä Kantar TNS:stä.


Suomalaisia kiinnostavat eniten juuri ne teemat, jotka ovat olleet huomion keskipisteessä viime kuukausien aikana. Maailma ei ole tälläkään vaalikaudella tullut valmiiksi: monet näistä aihepiireistä sisältävät ikuisuusongelmia, joita kukin hallitus vuorollaan yrittää ratkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiseksi tärkein teema suomalaisille terveydenhoidon jälkeen on työ ja työttömyys. Kolmanneksi nousee ilmasto, energia ja ympäristö.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo sanoo, että vastaavantyyppiset kyselyt ovat koko 2000-luvun kertoneet pääosin samaa tarinaa. Terveys, sosiaaliturva, vanhukset ja lapsiperheiden asema ovat vaaleista toiseen kansalaisten mielestä tärkeimpiä asioita.

”Meillä on pitkä linja siitä, että laajat kansanjoukot pitävät tärkeinä hyvinvointivaltion perustehtäviin liittyviä asioita.”

Ilmaston, energian ja ympäristön kiilaaminen teemojen kärkikolmikkoon on sen sijaan uutta. Teema onkin ollut paljon esillä sen jälkeen, kun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC viime lokakuussa julkisti raporttinsa ilmaston lämpenemisestä.

”Ilmastoasiat ovat korkeammalla kuin olisin arvellut. Siinä on varmasti poikkeamaa 2000-luvun yleisestä linjasta. Merkitys näissä vaaleissa näyttää kansalaismielipiteen mukaan olevan suurempi kuin aiemmin”, Paloheimo sanoo.

Ilmaston, energian ja ympäristön nosti tärkeimmäksi vaaliteemaksi myös kaksi viidestä vastaajasta HS:n Helsingissä tekemällä kyselykierroksella:Paloheimon mukaan on syytä muistaa, että tärkeimmät aihepiirit eivät suinkaan tarkoita kaikille asioita, joita ajetaan uudistusmielessä. Asia voi nousta tärkeäksi vaaliteemaksi vastakkaisten näkökulmien kohdatessa: toinen puolue haluaa asiaan muutoksia, kun taas toinen ei missään tapauksessa halua muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljänneksi tärkein aihepiiri eduskuntavaaleissa on suomalaisten mielestä valtion talous, verot ja velan määrä.

Yhtä tärkeäksi HS-gallupissa nousi maahanmuutto ja siirtolaisuus. Kuudenneksi tärkein vaaliteema lähes samalla sijoituksella on koulutus ja tiede.

Heikki Paloheimo on tutkaillut puolueiden tähän mennessä julkistettuja vaaliohjelmia.

”Yhdessäkään niistä ei avata keskustelua julkisen velan määrästä ja siihen liittyvistä kasvupaineista. Suomalainen ja länsieurooppalainen hyvinvointivaltio on rakennettu nykyistä korkeamman talouskasvun varaan, ja tästä näkökulmasta katsoen olin hieman ihmeissäni, kuinka vähän se otetaan esille vaaliohjelmissa.”

Tässä on tosiaan ristiriitaa, sillä HS-gallupin jatkokysymysten perusteella valtiontaloudessa ihmisiä kiinnostavat nimenomaan valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen sekä velanmaksu. Jos tämä kiinnostaa kannattajia, sen pitäisi kiinnostaa puolueitakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maahanmuutto nousee Paloheimon mielestä tärkeiden teemojen joukkoon samasta syystä kuin ilmasto: aihepiiri jakaa ihmisiä. Teemaa tärkeänä pitävien joukossa on ihmisiä, joilla on maahanmuutosta täysin vastakkaiset mielipiteet.

”Puolueille tämä on hankala teema, sillä useilla puolueilla kannattajakunta on maahanmuuttokysymyksissä syvästi jakautunut.”

Paloheimo muistelee vuoden 1991 vaaleja, joissa Smp yritti nostaa edellissyksynä Suomeen tulleita somalipakolaisia vaaliteemaksi.

”Oikeastaan kaikki muut puolueet halusivat vaieta keskustelun kuoliaaksi. Keskustassa, demareissa ja kokoomuksessa tiedetään, että jos puolue ottaa suuntaan tai toiseen kantaa, osa kannattajista suuttuu. Tämä pätee edelleen.”

HS-gallup selvitti, millä aihepiireillä on merkitystä eri puolueiden kannattajille.


Tämänhetkisten mielipidetiedustelujen kärjessä ovat Sdp ja kokoomus, joiden kannattajat eroavat ainakin yhdessä aihepiirissä kuin yö ja päivä. Kokoomuslaisille kaikista keskeisin teema on valtion talous, verot ja julkisen velan määrä. Kaksi kolmasosaa puolueen kannattajista pitää niitä tärkeinä.

Demareista aihe on tärkeä vain 24 prosentille.

Sdp:n kannattajille terveydenhoito on ykkönen. Kokoomuslaisistakin puolet pitää sitä tärkeänä.

Keskustalaisten selvä ykkösteema on työ ja työttömyys.

Muuten teemojen tärkeys menee puolueittain varsin ennalta arvattavasti: vihreille ilmastoasiat ovat ehdoton ykkönen, perussuomalaisille maahanmuutto- ja rikosasiat.

Vasemmistoliittoa kannattavat nostavat keskustalaisten tavoin työn ja työttömyyden tärkeimmäksi aihepiiriksi eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliittolaisten joukossa keskeiseksi nousevat myös niukkuuteen ja perusturvaan liittyvät asiat, jotka eivät saa muilta yhtä paljon mainintoja.

HS-gallupissa vastaajat saivat vielä täsmentää valitsemistaan aihepiireistä, mikä niiden sisällä erityisesti mietityttää.

HS-gallupin perusteella terveydenhoidossa ylivoimaisesti tärkeintä suomalaisille on tämän perusteella terveyskeskusten toimivuus ja palvelutaso. Sen mainitsi 82 prosenttia. Juuri tätä on yritetty sote-uudistuksella ratkoa, mutta puolueiden kesken keinoista vallitsee suuri erimielisyys.

Toiseksi tärkeintä suomalaisille on vanhustenhoito, esimerkiksi hoitajien määrä ja asiakasmaksujen suuruus. HS:n kysely tehtiin pääosin ennen kuin hoivapalveluita tarjoavan yrityksen Esperi Caren laiminlyönnit tulivat ilmi.

Kun aihepiirinä on työ ja työttömyys, suomalaisia kiinnostaa selvästi eniten työttömyysturvan taso, josta onkin väännetty koko vaalikauden muun muassa aktiivimallin takia.

Ilmastoasioissa tärkeimmäksi nousee se, miten tuetaan ja rakennetaan uusiutuvia energianlähteitä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, millä asioilla on merkitystä ratkaisuihin eduskuntavaaleissa. Vastaaja sai valita enintään viisi tärkeimpänä pitämäänsä teemaa kahdestatoista tarjotusta vaihtoehdosta.

 Tutkimuksessa haastateltiin 1 019 vastaajaa internetpaneelissa 22.–27. tammikuuta.

 Otos edustaa 15–74-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS oy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  9. 9

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää