Politiikka

Perustulokokeilu ei lisännyt työllisyyttä mutta lisäsi hyvinvointia – Mari Saarenpään elämän se muutti

Vuodenvaihteessa päättyneen perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia kuullaan tänään. 2 000 suomalaista valittiin kaksi vuotta sitten arvalla koekaniineiksi. Yksi heistä oli Paltamossa asuva Mari Saarenpää.

Perustulokokeilu ei lisännyt ensimmäisen kokeiluvuoden aikana osallistujien työllisyyttä, arvioidaan perustulokokeilun ensimmäisessä arviointiraportissa. Kokeiluun osallistuneet ihmiset kokivat kuitenkin hyvinvointinsa parantuneen.

Vuonna 2017 perustulokokeiluun osallistuneilla ihmisillä oli keskimäärin 49,6 työssäolopäivää eli 0,39 päivää enemmän kuin vertailuryhmällä. Palkka- ja yrittäjätuloa koeryhmän jäsenet saivat keskimäärin 21 euroa vähemmän kuin vertailuryhmän jäsenet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rekisteriaineiston vuositason tarkastelun perusteella perustulon saajat eivät ensimmäisen kokeiluvuoden aikana työllistyneet avoimille työmarkkinoille sen paremmin tai huonommin kuin verrokitkaan”, sanoo tutkimuskoordinaattori Ohto Kanninen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Nämä ovat ensimmäisiä, alustavia tuloksia vuoden vaihteessa päättyneestä perustulokokeilusta. Loppuraportin julkaisun tiedotustilaisuus on käynnissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulosten mukaan perustuloa saaneet henkilöt kokivat hyvinvointinsa paremmaksi kuin vertailuryhmään kuuluneet ihmiset. Perustuloa saaneista terveytensä koki hyväksi tai erittäin hyväksi 55 prosenttia vastaajista, kun vertailuryhmässä osuus oli 46 prosenttia.

”Perustuloa saaneilla oli vähemmän stressioireita sekä keskittymis- ja terveysongelmia kuin vertailuryhmässä. He myös luottivat vahvemmin tulevaisuuteensa ja yhteiskunnallisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”, sanoo Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö.

Arvioinnissa selvitettiin perustulokokeilun vaikutuksia osallistujien työllisyyteen, tuloihin ja hyvinvointiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset ovat vielä alustavia. Arviointi perustuu kokeilun ensimmäisen vuoden rekisteritietoihin. Rekisteritiedot valmistuvat viiveellä, joten arvio kokeilun jälkimmäisen vuoden vaikutuksista valmistuu vuonna 2020.

”Tämä, mitä nyt on saatu selville, ei ole koko totuus. Totuus on paljon monimutkaisempi, ja siihen vaaditaan paljon lisää tutkimusta”, sanoo Turun yliopiston työelämäprofessori Olli Kangas.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) sanoo, että Suomen perustulokokeilu on herättänyt huomiota maailmalla ja sen tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa sosiaaliturvan uudistamisen pohjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka kokeilua varten kehitetty perustulomalli tuskin aivan sellaisenaan voisi koskaan tulla laajasti käyttöön, pidän kokeilua erittäin onnistuneena. Kokeilun tuottamaa tietoa voimme hyödyntää tulevaisuudessa sosiaaliturvan uudistamiseen, joka tulee olemaan seuraava suuri reformi.”

Kokeilu muutti Mari Saarenpään elämän

Syksyllä 2016 Kela valitsi arvalla 2 000 työtöntä, joille maksettiin kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa perustuloa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan sijasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustulon lisäksi voi saada asumistukea ja toimeentulotukea.

Perustuloa ei menettänyt, vaikka sai töitä. Perustulon saajan ei tarvinnut myöskään raportoida työtuloista viranomaisille.

Yksi koekaniineista oli Paltamossa asuva Mari Saarenpää. HS on seurannut kokeilun alusta asti, miten perustulo vaikutti hänen elämäänsä.


Saarenpään mielestä tärkein vaikutus oli psykologinen. Ahdistus toimeentulosta poistui, mikä vapautti tekemään ihan uusia asioita.

Elämään on toki vaikuttanut kokeilun myötä tullut julkisuuskin.

Harva suomalainen uutisaihe on nimittäin saanut yhtä paljon kansainvälistä näkyvyyttä kuin perustulokokeilu.

Ajatus vastikkeettomasta perustoimeentulosta herättää kiinnostusta monissa maissa, joissa mietitään ratkaisuja pätkittäisiin työuriin ja vajaatyöllisyyteen.

Suomalaisen median löytämät kokeiluun osallistujat joutuivat nopeasti kansainvälisen median pommitukseen. Saarenpääkin antoi haastatteluja niin brittilehdille kuin Japaniin, kunnes lopetti haastattelupyyntöihin vastaamisen.Mutta itse perustulon vaikutus oli hänen mielestään myös erittäin positiivinen. Saarenpää tekee osa-aikaisesti työtä paltamolaisessa K-kaupassa.

Perustulon turvin hänen ei tarvinnut käyttää energiaa tukibyrokratiaan, vaan hän on voinut suunnata tarmonsa työn lisäksi maahanmuuttajanuorten tukemiseen.

Mitä Saarenpäälle kuuluu nyt, kun kokeilu on päättynyt?

”Tulot ovat tipahtaneet reilusti. Kaupassa ei ole talvikaudella tarjolla töitä kuin kahtena, enintään kolmena päivänä viikossa, eikä Paltamossa ole minun koulutuksellani oikein muitakaan työmahdollisuuksia.”

Tukia hän ei ole hakenut, koska miehen työtilanne on niin hyvä, että mitään tukea ei välttämättä saisi.

”En ole viitsinyt edes ottaa selvää. Summa olisi joka tapauksessa pieni”, Saarenpää sanoo.

Hän toivoisi, että perustulosta tulisi jonain päivänä todellisuutta kaikille.

”Esimerkiksi juuri turvapaikanhakijoiden kanssa kotouttamisen eteen tehty työ on varmasti hyödyllistä meille kaikille. Olisi hyvä, jos siihen olisi mahdollisuus perustulon turvin. Siihen ei muuten ole riittävästi resursseja saatavissa.”

Esimerkiksi Paltamossa tai muualla, jossa kokopäivätyötä ei yksinkertaisesti löydy, on turhaa, että ihmiset joutuvat käyttämään energiansa tukibyrokratiaan hyödyllisen toiminnan sijasta.

”Osa-aikatyö on myös monelle yritykselle tärkeätä. On yrittäjällekin paljon helpompi tilanne, jos hänen ei tarvitse kantaa huolta työntekijän toimeentulosta, kun tunteja ei ole tarjota enempää. Perustulo poistaisi tämänkin huolen”, Saarenpää sanoo.

Perustulokokeilun tutkijat soittivat Saarenpäällekin ennen joulua ja kävivät läpi pitkän kysymyspatterin. Saarenpään mukaan tutkijat olivat kiinnostuneita kokeiluun osallistuneen näkemyksistä, tuntemuksista ja esimerkiksi terveydentilasta.

Julkisuudessa esiintyneet perustulon saajat ovat olleet valtaosin sitä mieltä, että perustulo on parantanut elämänlaatua merkittävästi.

Kokeilusta etsitään kuitenkin vastauksia myös sellaisiin tilastollisiin kysymyksiin kuin paransiko perustulo työllisyyttä vai oliko vaikutus kenties päin vastainen.

Tähän voidaan saada jonkinlaisia vastauksia perjantaina, vaikka vaikutusten eristäminen muista tekijöistä kuten hyvästä talouskehityksestä on varmasti vaikeaa.

Koeasetelma ei ollut myöskään aivan realistinen, koska perustulon saa pitää vaikka tekisi paljonkin työtä. Todellisuudessa perustulo verotettaisiin pois vähitellen tulojen noustessa.

Ensi vaalikaudella on tarkoitus alkaa uudistaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää. Perustulon pitäisi esimerkiksi vihreiden mielestä olla osa uutta mallia.

Puolueet ovat kertoneet omista malleistaan talven kuluessa.

Suurista puolueista kokoomus ja Sdp eivät kannata perustuloa. Keskustakaan ei käytännössä kannata sitä, vaikka se niin yrittää väittää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää