Politiikka

Perustulokokeilu ei lisännyt työllisyyttä mutta lisäsi hyvinvointia – Mari Saarenpään elämän se muutti

Vuodenvaihteessa päättyneen perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia kuullaan tänään. 2 000 suomalaista valittiin kaksi vuotta sitten arvalla koekaniineiksi. Yksi heistä oli Paltamossa asuva Mari Saarenpää.

Perustulokokeilu ei lisännyt ensimmäisen kokeiluvuoden aikana osallistujien työllisyyttä, arvioidaan perustulokokeilun ensimmäisessä arviointiraportissa. Kokeiluun osallistuneet ihmiset kokivat kuitenkin hyvinvointinsa parantuneen.

Vuonna 2017 perustulokokeiluun osallistuneilla ihmisillä oli keskimäärin 49,6 työssäolopäivää eli 0,39 päivää enemmän kuin vertailuryhmällä. Palkka- ja yrittäjätuloa koeryhmän jäsenet saivat keskimäärin 21 euroa vähemmän kuin vertailuryhmän jäsenet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rekisteriaineiston vuositason tarkastelun perusteella perustulon saajat eivät ensimmäisen kokeiluvuoden aikana työllistyneet avoimille työmarkkinoille sen paremmin tai huonommin kuin verrokitkaan”, sanoo tutkimuskoordinaattori Ohto Kanninen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Nämä ovat ensimmäisiä, alustavia tuloksia vuoden vaihteessa päättyneestä perustulokokeilusta. Loppuraportin julkaisun tiedotustilaisuus on käynnissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulosten mukaan perustuloa saaneet henkilöt kokivat hyvinvointinsa paremmaksi kuin vertailuryhmään kuuluneet ihmiset. Perustuloa saaneista terveytensä koki hyväksi tai erittäin hyväksi 55 prosenttia vastaajista, kun vertailuryhmässä osuus oli 46 prosenttia.

”Perustuloa saaneilla oli vähemmän stressioireita sekä keskittymis- ja terveysongelmia kuin vertailuryhmässä. He myös luottivat vahvemmin tulevaisuuteensa ja yhteiskunnallisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”, sanoo Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö.

Arvioinnissa selvitettiin perustulokokeilun vaikutuksia osallistujien työllisyyteen, tuloihin ja hyvinvointiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset ovat vielä alustavia. Arviointi perustuu kokeilun ensimmäisen vuoden rekisteritietoihin. Rekisteritiedot valmistuvat viiveellä, joten arvio kokeilun jälkimmäisen vuoden vaikutuksista valmistuu vuonna 2020.

”Tämä, mitä nyt on saatu selville, ei ole koko totuus. Totuus on paljon monimutkaisempi, ja siihen vaaditaan paljon lisää tutkimusta”, sanoo Turun yliopiston työelämäprofessori Olli Kangas.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) sanoo, että Suomen perustulokokeilu on herättänyt huomiota maailmalla ja sen tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa sosiaaliturvan uudistamisen pohjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka kokeilua varten kehitetty perustulomalli tuskin aivan sellaisenaan voisi koskaan tulla laajasti käyttöön, pidän kokeilua erittäin onnistuneena. Kokeilun tuottamaa tietoa voimme hyödyntää tulevaisuudessa sosiaaliturvan uudistamiseen, joka tulee olemaan seuraava suuri reformi.”

Kokeilu muutti Mari Saarenpään elämän

Syksyllä 2016 Kela valitsi arvalla 2 000 työtöntä, joille maksettiin kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa perustuloa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan sijasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustulon lisäksi voi saada asumistukea ja toimeentulotukea.

Perustuloa ei menettänyt, vaikka sai töitä. Perustulon saajan ei tarvinnut myöskään raportoida työtuloista viranomaisille.

Yksi koekaniineista oli Paltamossa asuva Mari Saarenpää. HS on seurannut kokeilun alusta asti, miten perustulo vaikutti hänen elämäänsä.


Saarenpään mielestä tärkein vaikutus oli psykologinen. Ahdistus toimeentulosta poistui, mikä vapautti tekemään ihan uusia asioita.

Elämään on toki vaikuttanut kokeilun myötä tullut julkisuuskin.

Harva suomalainen uutisaihe on nimittäin saanut yhtä paljon kansainvälistä näkyvyyttä kuin perustulokokeilu.

Ajatus vastikkeettomasta perustoimeentulosta herättää kiinnostusta monissa maissa, joissa mietitään ratkaisuja pätkittäisiin työuriin ja vajaatyöllisyyteen.

Suomalaisen median löytämät kokeiluun osallistujat joutuivat nopeasti kansainvälisen median pommitukseen. Saarenpääkin antoi haastatteluja niin brittilehdille kuin Japaniin, kunnes lopetti haastattelupyyntöihin vastaamisen.Mutta itse perustulon vaikutus oli hänen mielestään myös erittäin positiivinen. Saarenpää tekee osa-aikaisesti työtä paltamolaisessa K-kaupassa.

Perustulon turvin hänen ei tarvinnut käyttää energiaa tukibyrokratiaan, vaan hän on voinut suunnata tarmonsa työn lisäksi maahanmuuttajanuorten tukemiseen.

Mitä Saarenpäälle kuuluu nyt, kun kokeilu on päättynyt?

”Tulot ovat tipahtaneet reilusti. Kaupassa ei ole talvikaudella tarjolla töitä kuin kahtena, enintään kolmena päivänä viikossa, eikä Paltamossa ole minun koulutuksellani oikein muitakaan työmahdollisuuksia.”

Tukia hän ei ole hakenut, koska miehen työtilanne on niin hyvä, että mitään tukea ei välttämättä saisi.

”En ole viitsinyt edes ottaa selvää. Summa olisi joka tapauksessa pieni”, Saarenpää sanoo.

Hän toivoisi, että perustulosta tulisi jonain päivänä todellisuutta kaikille.

”Esimerkiksi juuri turvapaikanhakijoiden kanssa kotouttamisen eteen tehty työ on varmasti hyödyllistä meille kaikille. Olisi hyvä, jos siihen olisi mahdollisuus perustulon turvin. Siihen ei muuten ole riittävästi resursseja saatavissa.”

Esimerkiksi Paltamossa tai muualla, jossa kokopäivätyötä ei yksinkertaisesti löydy, on turhaa, että ihmiset joutuvat käyttämään energiansa tukibyrokratiaan hyödyllisen toiminnan sijasta.

”Osa-aikatyö on myös monelle yritykselle tärkeätä. On yrittäjällekin paljon helpompi tilanne, jos hänen ei tarvitse kantaa huolta työntekijän toimeentulosta, kun tunteja ei ole tarjota enempää. Perustulo poistaisi tämänkin huolen”, Saarenpää sanoo.

Perustulokokeilun tutkijat soittivat Saarenpäällekin ennen joulua ja kävivät läpi pitkän kysymyspatterin. Saarenpään mukaan tutkijat olivat kiinnostuneita kokeiluun osallistuneen näkemyksistä, tuntemuksista ja esimerkiksi terveydentilasta.

Julkisuudessa esiintyneet perustulon saajat ovat olleet valtaosin sitä mieltä, että perustulo on parantanut elämänlaatua merkittävästi.

Kokeilusta etsitään kuitenkin vastauksia myös sellaisiin tilastollisiin kysymyksiin kuin paransiko perustulo työllisyyttä vai oliko vaikutus kenties päin vastainen.

Tähän voidaan saada jonkinlaisia vastauksia perjantaina, vaikka vaikutusten eristäminen muista tekijöistä kuten hyvästä talouskehityksestä on varmasti vaikeaa.

Koeasetelma ei ollut myöskään aivan realistinen, koska perustulon saa pitää vaikka tekisi paljonkin työtä. Todellisuudessa perustulo verotettaisiin pois vähitellen tulojen noustessa.

Ensi vaalikaudella on tarkoitus alkaa uudistaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää. Perustulon pitäisi esimerkiksi vihreiden mielestä olla osa uutta mallia.

Puolueet ovat kertoneet omista malleistaan talven kuluessa.

Suurista puolueista kokoomus ja Sdp eivät kannata perustuloa. Keskustakaan ei käytännössä kannata sitä, vaikka se niin yrittää väittää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdistetyn miehet kaukana kärjestä mäkiosuuden jälkeen – Ilkka Herola nelikon paras
  3. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  4. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  5. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  6. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  7. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  8. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  9. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  10. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  11. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  12. Näytä lisää