Politiikka

Selvitys: Suomalaiset SS-miehet osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen – ”Viimeisenä ammuttiin nuorin”

Suomi teetti selvityksen sotarikollisia jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen pyynnöstä. Kansallisarkiston mukaan tutkimuksia olisi syytä jatkaa.

Kansallisarkiston perjantaina julkaistun selvityksen mukaan suomalaiset vapaaehtoiset syyllistyivät SS-joukoissa vuosina 1941–1943 sotarikoksiin.

”Suomalaiset eivät hyökkäyksen alussa tienneet saksalaisten tuhoamistavoitteista. He osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Pääsääntöisesti suomalaiset suhtautuivat tähän toimintaan kielteisesti”, sanoo Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksen mukaan suomalaisten sotilaiden päiväkirjat kertovat kiistattomasti, että vapaaehtoiset ovat olleet tietoisia juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamisista.

”On kuitenkin todettava, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi”, tutkimuksessa todetaan.


Englanniksi julkaistuun 248-sivuiseen kirjaan The Finnish SS-volunteers and atrocities 1941–1943 on kuitenkin päätynyt muutamia kuvauksia suomalaissotilaiden toimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi joulukuussa 1942 suomalaisia pioneereja oli mukana teloittamassa seitsemää siviiliä ja viittä Venäjän armeijan karkuria Tolskumin kylässä. SS-vapaaehtoisena palvelleen Jaakko Hintikan päiväkirjassa kerrotaan, miten teloitettavat vietiin kukkulalle, jossa heidät ammuttiin.

”Nuorin oli 17-vuotias ja seuraava 20 vuotta, muut vanhempia miehiä partoineen. Viimeisenä ammuttiin nuorin. Ensin hän peitti muut maalla ja sen jälkeen oli hänen vuoronsa”, kuvaus kuuluu kirjan englannista suomeksi käännettynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksen mukaan suomalaisia SS-vapaaehtoisia on edelleen hengissä kahdeksan. Heitä ei haastateltu tutkimusta varten.

”Heistä kenenkään osalta lähteissä ei ole mainintoja osallistumisesta väkivaltaisuuksiin”, Nuorteva kertoo.

Tutkimuksessa käytetystä aineistosta ei yleensä ilmene sitä, kuka toimi käskynantajana tai ketkä osallistuivat surmaamisiin. Käskyjä antaneet olivat kesän 1941 hyökkäyssodan aikana saksalaisia upseereita.

Selvityksen tehnyt Lars Westerlund on perehtynyt muun muassa 76:n suomalaisvapaaehtoisen päiväkirjoihin. Niissä kerrotaan surmaamisista ja väkivaltaisuuksista, mutta ”usein peitetysti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytössä olleista lähteistä on kuitenkin pystytty selvittämään, missä yksiköissä suomalaiset palvelivat ja mihin väkivaltaisuuksiin joukko-osastot syyllistyivät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallisarkiston tutkimus muistuttaa, että SS-divisioona Wikingin sotilaat syyllistyivät muiden saksalaisten divisioonien tavoin tuhoamistoimintaan.

Westerlundin mukaan on mahdotonta sanoa tarkasti, miten moneen murhaan juuri suomalaiset syyllistyivät. Hän kuitenkin huomautti, että pelkästään kesällä 1941 SS-divisioona Wikingin marssireitillä Ukrainassa surmattiin yli 10 000 siviiliä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten vapaaehtoisten asenteita kansallissosialismiin. Havaintojen mukaan sotilaiden joukossa oli pieni ydinryhmä, joka pyrki levittämään kansallissosialistista aatetta vapaaehtoisten joukossa.

”Antisemitistisiä näkemyksiä ilmeni sotilaiden sodan aikana pitämissä päiväkirjoissa vain muutamissa tapauksissa, selvästi vähemmän kuitenkin kuin juutalaisten julmaan kohteluun kriittisesti suhtautuvia kommentteja”, tutkimus toteaa.


Sotarikosselvityksen julkistamista ehdittiin siirtää kahteenkin kertaan. Alkuperäisen aikataulun mukaan valmista piti olla marraskuun puolivälissä, mutta tuolloin tarvittiin lisäaikaa englanninkielisen raportin kielentarkistukseen.

Nuortevan mukaan selvitys linjaa tulevaa keskustelua, eikä uusista tutkimuksista ole vielä tietoa. ”Tämä ei ole mikään totuuskomissio”, hän kuvailee nyt syntynyttä lopputulosta.

Hänen mukaansa varsinkin venäläisarkistoissa olisi yhä runsaasti mielenkiintoista aineistoa, jota olisi syytä perata.

Tutkimuksessa myös kritisoidaan varsinkin suomalaisten vapaaehtoisten tekemiä muistelmia ”vaikenemisen linjasta”.

Dosentti Lars Westerlund on aikaisemmin vastannut muun muassa valtioneuvoston kanslian toteuttamasta hankkeesta Suomen sotasurmat 1914–1922.

Kansallisarkiston mukaan Westerlundilla on ollut käytettävissä 75 SS-Wiking -divisioonan suomalaisen vapaaehtoisen päiväkirjaa. Aikaisemmissa tutkimuksissa käytössä on ollut 54 päiväkirjaa.

Lisäksi työssä on perehdytty Suomessa oleviin viranomais- ja yksityisarkistoihin, kirjeenvaihtoon, valokuviin, sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleihin, muistelmiin sekä tutkimuksiin.


Toisen maailmansodan sotarikollisia jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff pyysi selvityksen tekemistä tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä vuosi sitten tammikuussa.

Tuolloin Zuroffille vastattiin, että Suomi tekee asiasta ”riippumattoman, tieteelliseen tutkimukseen perustuvan selvityksen”.

Keskustelu suomalaissotilaiden toimista Waffen-SS-joukoissa kiihtyi viime syksynä, kun kirkkohistorian dosentti André Swanström julkaisi kirjansa Hakaristin ritarit.

Perjantaina Swanström kertoi mahdollisesti jatkavansa joskus SS-miesten tutkimista. Hän kannusti työhön venäjän kieltä hallitsevia tutkijoita, joille riittäisi työsarkaa Venäjällä ja Ukrainassa.

HS:lle Swanströmin kirjan arvioineen historioitsija Oula Silvennoisen mukaan ”Swanström osoittaa vastaansanomattomasti, että totuttu tarina suomalaisista SS-vapaaehtoisista on ollut liian hyvä ollakseen totta”.

Silvennoisen mukaan suomalaisen SS-liikkeen historiankirjoitus oli siihen asti keskittynyt lähinnä vapaaehtoispataljoonaan ja sen sotatiehen. Taustalla vaikutti professori Mauno Jokipiin vuonna 1968 julkaisema Panttipataljoona-kirja.

Jokipiin tutkimusta ei mainittu lainkaan Kansallisarkiston selvityksessä.

”Arvovaltaisen tutkijan SS-veteraanien kanssa tiiviissä yhteistyössä luoma kuva on siitä lähtien saanut hallita kenttää yksin. Jokipiin avoimesti ilmaisema tavoite kuvata suomalaiset SS-vapaaehtoiset ’sotilaina siinä missä muutkin’, oli otettu suoraan sodanjälkeisestä Waffen-SS-apologiakirjallisuudesta”, Silvennoinen kirjoitti. Apologia tarkoittaa puolustuspuhetta.

HS haastatteli tämän jälkeen Veljesapu-yhdistystä johtavan Pekka Kääriäisen, joka ilmoitti Swanströmin sekoittavan kirjassaan ”vellit ja jauhot”.

”Eniten minua koko kirjassa häiritsee, että se on irrotettu ajasta. Swanströmin johtopäätökset olettamien pohjalta ovat vääriä. En myöskään löydä siitä mitään uutta. Kaikki on ollut tiedossa ja tutkijoiden käytössä”, Kääriäinen sanoi.

Veljesavun jäsenet ovat lähinnä entisten SS-miesten sukulaisia. Vuosina 1941–1943 Saksan Waffen-SS-joukoissa oli noin 1 400 suomalaismiestä.

Kääriäisen isä oli SS-mies Keijo Kääriäinen (1923–2001), jonka päiväkirjat ovat olleet historiantutkijoiden käytössä.

Perjantaina julkistettua selvitystä varten Kansallisarkistossa perustettiin projektiryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Kansallisarkiston pääjohtaja Nuorteva ja varapuheenjohtajana tutkimusjohtaja Päivi Happonen.

Muut jäsenet ovat professori Pia Letto-Vanamo Helsingin yliopistosta, professori Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta, professori Vesa Tynkkynen Maanpuolustuskorkeakoulusta, apulaisprofessori Antero Holmila Jyväskylän yliopistosta, dosentti André Swanström ja dosentti Oula Silvennoinen, joka toimii Holokaustin uhrien muisto -yhdistyksessä.

Oikaisu kello 17.15: Kuvateksteissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että kuvat olisivat suomalaisten SS-miesten lähtöparaatista vuodelta 1943. Kyseessä ei ollut lähtöparaati. Oikaisu kello 17.24: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että tutkimus käsittelisi vuosia 1942–1942. Se koskee vuosia 1941–1943.

Fakta

Suomalainen SS-pataljoona


 Noin 1 400 suomalaista vapaaehtoista palveli Saksan Waffen-SS-joukoissa vuosina 1941–1943.

 Vapaaehtoisten lähdöllä oli Suomen valtion hyväksyntä.

 Suomalaiset sotivat Saksan itärintamalla.

 Taisteluissa kaatui yli 250 suomalaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  5. 5

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  6. 6

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  7. 7

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  8. 8

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää