Perustulokokeilu vahvistaa aiempia havaintoja: Edes taloudelliset kannustimet eivät saa kaikkia pitkäaikaistyöttömiä kiinnostumaan palkkatöistä

Median perustulokokeiluista kertovissa jutuissa on esiintynyt sanavalmiita ja aktiivisia ihmisiä. He eivät ole kuitenkaan pitkäaikaistyöttömien koko kuva. Toimittajien yhteydenottopyyntöihin tuskin vastasivat ne, joille sängystä nouseminen on joka aamu taistelu, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila analyysissaan.

HS seurasi kahden vuoden ajan, miten perustulo vaikutti helsinkiläisen Sini Marttisen elämään. Vuoden alussa hän avasi yhtiökumppaniensa kanssa Bruket-ravintolan Helsingissä.

Suomen kaksi vuotta kestänyt perustulokokeilu saattoi maksaa hintansa takaisin kansainvälisenä positiivisena julkisuutena, mutta muuten kokeilun tulokset näyttävät jäävän melko laihoiksi.

Alustavan analyysin mukaan näyttäisi siltä, ettei perustulo ole vaikuttanut ihmisten työllistymiseen suuntaan tai toiseen. Toisaalta perustuloa saaneet kokevat terveytensä ja elämänlaatunsa paremmiksi ja suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaammin kuin verrokkiryhmä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat