Politiikka    |   HS-analyysi

Perustulokokeilu vahvistaa aiempia havaintoja: Edes taloudelliset kannustimet eivät saa kaikkia pitkäaikaistyöttömiä kiinnostumaan palkkatöistä

Median perustulokokeiluista kertovissa jutuissa on esiintynyt sanavalmiita ja aktiivisia ihmisiä. He eivät ole kuitenkaan pitkäaikaistyöttömien koko kuva. Toimittajien yhteydenottopyyntöihin tuskin vastasivat ne, joille sängystä nouseminen on joka aamu taistelu, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila analyysissaan.

Suomen kaksi vuotta kestänyt perustulokokeilu saattoi maksaa hintansa takaisin kansainvälisenä positiivisena julkisuutena, mutta muuten kokeilun tulokset näyttävät jäävän melko laihoiksi.

Alustavan analyysin mukaan näyttäisi siltä, ettei perustulo ole vaikuttanut ihmisten työllistymiseen suuntaan tai toiseen. Toisaalta perustuloa saaneet kokevat terveytensä ja elämänlaatunsa paremmiksi ja suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaammin kuin verrokkiryhmä.

Lue lisää alustavista tuloksista täältä: Perustulokokeilu ei lisännyt työllisyyttä mutta lisäsi hyvinvointia – Mari Saarenpään elämän se muutti

Kokeiluun liittyvää tutkimusprojektia vetänyt professori Olli Kangas painotti alustavien tulosten julkistamistilaisuudessa perjantaina, ettei lopullisia johtopäätöksiä vielä kannata tehdä.

 

Saattaa olla, että ihmiset reagoivat hitaasti ja työllistymistä tapahtui vasta toisena vuotena.

Esimerkiksi työllistymisestä tutkijoilla oli käytettävissä vasta ensimmäisen vuoden rekisteritiedot. Saattaa olla, että ihmiset reagoivat hitaasti ja työllistymistä tapahtui vasta toisena vuotena.

Myös osallistujille tehdyn kyselytutkimuksen tulosten analyysi on vielä kesken. Tutkijoiden mielestä on erityisen kiinnostavaa nähdä, mitä saadaan selville kun kyselytutkimuksen vastauksia ja rekisteritietoja päästään yhdistämään yksilötasolla.

”Rekisteristä saadaan tietää, mitä on tapahtunut ja kyselytutkimuksesta saadaan vastauksia kysymykseen, miksi näin on tapahtunut”, Kangas sanoi.

Se, ettei perustulo vaikuttanut ihmisten työllistymiseen mitenkään, on joka tapauksessa kiinnostava tulos.

Perustulon nimittäin pitäisi teoriassa kannustaa todella voimakkaasti työllistymään, koska työtulot eivät leikkaa tukea lainkaan.

 

Perustulolla voi olla myös passivoiva vaikutus, koska sitä saavan ei tarvitse olla yhteydessä viranomaisiin.

Kokeilussa perustulo oli vielä erityisen kannustava, koska tulo ei vaikuttanut edes verotukseen mitenkään. Sen siis sai pitää kokonaan, vaikka olisi ansainnut kuinka paljon.Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattorin Ohto Kannisen mukaan kokeilu näyttäisi vahvistavan aiempien tutkimusten havaintoja, joiden mukaan taloudelliset kannustimet eivät ”tässä ryhmässä” toimi kovin hyvin.

Tällä ryhmällä hän viittaa pitkäaikaistyöttömiin, joita perustulokokeilun tutkimusjoukosta suurin osa oli. Tällä vaikeasti työllistettävällä joukolla työllistyminen ei siis näyttäisi olevan kiinni siitä, ettei se olisi rahallisesti kannattavaa.

Toisaalta perustulolla voi olla myös passivoiva vaikutus, koska sitä saavan ei tarvitse olla yhteydessä viranomaisiin tai osallistua työllistäviin toimenpiteisiin. Työtön saa olla ihan rauhassa työtön.

Juuri tämä on monien kriitikoiden argumentti perustuloa vastaan. Perustulo saattaisi eristää saajansa entistä syvemmin yhteiskunnasta ja esimerkiksi syrjäytymistä ehkäisevistä palveluista.

Havainnoilla voi joka tapauksessa olla vaikutusta kannustinloukuista ja esimerkiksi aktiivimallista käytävään keskusteluun.

Positiivisia tuloksia saatiin kokeilun osallistujille tehdystä kyselytutkimuksesta.

Perustuloa saavat voivat jonkin verran paremmin ja suhtautuivat luottavaisemmin sekä yhteiskuntaan että omaan työllistymiseensä kuin verrokkijoukko.

 

Vastanneita oli vain 31 prosenttia kokeilun 2000 osallistujasta.

Kyselytutkimuksesta saatiin myös hieman lisävaloa työllistymiseen. Perustuloa saavista vastaajista oli viime syksynä ansiotyössä vajaa kolmasosa. Verrokkiryhmän vastaajista töissä oli joka neljäs.

Merkillistä on kuitenkin se, miten suuri osa perustuloa saaneista kieltäytyi kokonaan vastaamasta kyselyyn, vaikka heille soitettiin. Vastanneita oli vain 31 prosenttia kokeilun 2 000 osallistujasta. Ehkä sekin kertoo tutkimusjoukosta jotain ja herättää myös kysymyksen siitä, kuinka edustavia vastaukset ylipäätään ovat.

Kangas totesi perjantaina, että kaikkia tekijöitä ei pystytä tutkimuksessa vakioimaan. Asenteet on yksi sellainen.

Voisi kuvitella, että vastaajiksi valikoitui ihmisiä, jotka suhtautuvat perustuloon ja yhteiskuntaan ylipäätään positiivisemmin kuin ne, jotka löivät luurin tutkijan korvaan.

Tämä harha on näkynyt myös median kertomissa perustulon saajien tarinoissa. Tiedotusvälineiden sivuilla ja ruuduissa on esiintynyt joukko sanavalmiita ja aktiivisia ihmisiä.

Heistä monille perustulo oli kuin lottovoitto, joka auttoi elämän haaveiden toteuttamisessa. Se kuva ei valitettavasti edusta perustulon saajien suurta joukkoa kovin hyvin.

Toimittajienkaan yhteydenottopyyntöihin eivät vastanneet ne, joille sängystä nouseminen on joka aamu taistelu. Eivätkä ne, joille jo koulunkäynti oli tuskaa ja työssä käyminen ehkä kokonaan vierasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää