Kysymys on esityksen säännöksestä, jossa viranomaisen vahingossa hankkima tiedustelutieto koskee tiedustelun ulkopuolelle suljettua toimittajan ja hänen lähteensä välistä viestintää.
Lakiesityksen mukaan viesti täytyy hävittää välittömästi, eikä siitä ole ilmoitusvelvollisuutta tiedustelun kohteelle. Vaikka menettelyä perustellaan lähdesuojan kunnioittamisella, siinä on Päätoimittajien yhdistyksen mielestä useita ongelmiahttps://www.sttinfo.fi/tiedote/paatoimittajien-kannanotto-lahdesuojan-turvaamiseksi-tiedustelulainsaadannossa?publisherId=63731369&releaseId=69851782.
”Toimittajat eivät, muista ryhmistä poiketen, saisi koskaan tietoa siitä, että he ovat olleet tiedustelutoiminnan kohteina, vaikkakin vahingossa. Hävittäminen käytännössä estää tapauksen tarkan arvioinnin jälkikäteisessä laillisuusvalvonnassa. Lisäksi on vaara, että myös vahingossa saadun tiedon kuulumista virkamiehen vaitiolovelvollisuuden piiriin ei tiedosteta”, yhdistys toteaa tiedotteessa.
Yhdistyksen mielestä näiden tekijöiden yhdistelmänä toimittajan lähdesuoja ja oikeusturva vaarantuvat, mikä eduskunnan pitäisi vielä ottaa huomioon.
Jos eduskunta kuitenkin säätää lait ehdotetussa muodossaan, yhdistys ehdottaa, että valvonnassa kerättäisiin muun muassa tietoa vahinkojen määrästä, jotta tiedustelukiellon todellista toteutumista voidaan arvioida.
Yhdistys esittää kolme keinoa, joilla tiedustelun valvontaa ja avoimuutta voitaisiin parantaa:
Ensinnäkin eduskunnan ja tiedusteluvalvontavaltuutetun pitäisi vaatia selvitys siitä, miten tiedustelun tekijät varmistavat etukäteen, ettei lähdesuoja vaarannu. Tähän on oikeus jo voimassa olevassa laissa, yhdistys huomauttaa.
Toiseksi yhdistys on huolissaan salassapidosta silloin, jos tiedustelua tekevän virkamiehen nähtäväksi on vahingossa päätynyt lähdesuojan alaista materiaalia.
Yhdistyksen mielestä valvojien pitäisi selvittää, miten varmistetaan, että virkamies pitää näkemänsä tiedot salassa. Samoin päätoimittajien mielestä olisi selvitettävä, miten rikosoikeudellinen vastuu toteutuu, jos virkamies kertoisi vahingossa näkemästään eteenpäin.
Kolmanneksi päätoimittajat vaativat, että tiedustelussa tapahtuneiden vahinkojen määrästä raportoidaan vuosittain.
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24